woensdag 27 januari 2016

Celinspectie

AD-journalist Koen Voskuil heeft blijkbaar nog steeds een rechtstreeks lijntje met Adèle van der Plas, advocate van de tot levenslang veroordeelde drugscrimineel Hüseyin Baybasin. Van der Plas had maandag weer publiciteit nodig omdat eind november tijdens een celinspectie in november bij Baybasin 'vertrouwelijke en brisante documenten' zijn gestolen. Daarover diende maandag een rechtszaak.

'Joris Demmink bemoeide zich met zaak-Baybasin', kopte Koen in het AD. Of de lezers de betekenis van die kop helemaal hebben begrepen is de vraag. Koen doet nog wel een poging tot context: 'De voormalige Koerdische leider is ervan overtuigd dat de Turkse regering Nederland heeft gechanteerd met de vermeende escapades van Demmink in Istanbul. In ruil voor het onder het tapijt vegen van die kwestie, moest Nederland hem veroordelen, stelt Baybasin.' Met die 'vermeende escapades' wordt misbruik van Turkse minderjarigen door Demmink bedoeld.

Hoewel de chronologie der gebeurtenissen deze theorie niet echt ondersteunen en Demmink als Directeur-Generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken (zijn toenmalige functie) voor een uitlevering aan Turkije te weinig in de melk te brokkelen had, dat liep immers via de rechter, meent Koen het bewijs te hebben gevonden dat Demmink zich wel degelijk met het dossier heeft bemoeid. Dat leidt hij af uit het Rijksrechercheonderzoek dat in 2012 gestart nadat twee Turkse mannen aangifte tegen Demmink hadden gedaan.

Het is maar goed dat het AD de bijbehorende documenten ook maar meteen ter beschikking heeft gesteld, want die 'bemoeienis' is eerlijk gezegd wel erg mager. Aangezien het deels ging om asiel en uitlevering, moest het dossier aan 'dhr Demmink' wordt voorgelegd. Maar vervolgens noteren de rechercheurs dat diverse stukken niet door hem zijn ondertekend, en in andere stukken zijn naam is doorgestreept.

Maar er staat ook echt iets interessants in die stukken. Demmink-jagers zwaaiden in het verleden telkens met een telefoonnotitie, waarin stond dat 'de zaak Baybasin wordt gebruikt als drukmiddel teneinde in een andere zaak iets van de Turkse autoriteiten gedaan te krijgen'. Enige context ontbrak, en daar maakten plotters dankbaar gebruik van om de suggereren dat er sprake was van een ruilhandeltje.

In 2013 ontdekte Barracuda met behulp van Nederlandse krantenarchieven in Lexis Nexis dat de notitie helemaal geen betrekking had op de zaak Baybasin, maar op de zaak Krouwel. Ex-brigadier Krouwel was in dat jaar betrokken bij de arrestatie van de Turk H. Koksal, die in een Venlose politiecel overleed. De Turkse justitie wilde hem op Turkse bodem alsnog berechten. Baybasin werd daarom 'als wisselgeld' gebruikt in de zaak-Krouwel.

De rijksrechercheurs schetsen niet alleen de juiste context van de notitie, maar schrijven ook dat deze telefoonnotitie abusievelijk naar de toenmalige raadsman van Baybasin is gestuurd. En uit zijn context gelicht ging het verhaal een eigen leven leiden. De gehoorde ambtenaar Gradussen zet het misverstand ook nog eens recht. En jammer voor de Demmink plotters: er staat verder niets belastends in die stukken. De verhoorde ambtenaren weten bijvoorbeeld niets van vermeende Turkse reizen van Demmink.

Vrijdag verschijnt trouwens een nieuw boek van wetenschapper Ton Derksen. Die er van overtuigd is dat Baybasin door gemanipuleerde bewijs is veroordeeld.

Barracuda is gestopt met bloggen, maar vult dit blog het komende jaar nog aan met actuele ontwikkelingen.   

2 opmerkingen:

  1. Ik dacht dat je was gestopt, maar dat is ook al niet waar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Boudine: zie het volgende citaat van http://barracudanls.blogspot.nl/2015/12/plottervrij.html:

    "Daarnaast wordt dit blog het komende jaar nog aangevuld met addenda: als zich werkelijk interessante ontwikkelingen voordoen, bijvoorbeeld rechtszaken of het aanstaande circus Van Well, zijn we weer (even) in de lucht."

    BeantwoordenVerwijderen