vrijdag 31 juli 2009

Ahoy!

Dat kan nog behoorlijk spannend worden. De beheerders van The Pirate Bay hebben al laten weten dat het ze vermoedelijk niet gaat lukken om hun site tijdelijk te sluiten voor Nederlandse internetgebruikers, zoals donderdag door de Nederlandse rechter is verordend. En wie gaat dan die 30.000 euro boete per dag opeisen? De strijd is in elk geval nog niet gestreden. The Pirate Bay gaat in hoger beroep.

De reacties op het vonnis waren overigens weer erg voorspelbaar. BREIN-directeur Tim Kuik kreeg op de forums natuurlijk meteen weer de volle laag. Hij liet zich dit keer wijselijk niet interviewen voor de camera's uit angst voor bedreigingen; zijn site was al eens meerdere malen doelwit van vandalen.

Maar is het vonnis een "eerste klas onrechtmatige daad jegens iedere internetter", zoals HetZuur stelt? Blijkt "uit geen enkel feit of omstandigheid dat the Pirate Bay op enigerlei wijze rechten van BREIN of diens aangeslotenen geschonden heeft"?

Kom op zeg, de beheerders maakten geen enkel geheim van het feit dat ze het illegaal downloaden wilden bevorderen, en dat het zogenaamd ieders recht was om auteursrechtelijk beschermd materiaal te delen. Dat is wel even wat anders dan een internetaanbieder die zich beroept op overmacht, omdat hij niet elke uploader in de gaten kan houden.

En zo idealistisch was de site ook weer niet. Er werd flink wat geld verdiend met de verkoop van T shirts, en volgens de aanklager van een eerdere Zweedse zaak tegen The Pirate Bay werd alleen al 4 miljoen dollar op jaarbasis aan advertentie-opbrengsten binnengeharkt. En de eigenaren hoopten een dezer dagen ook nog even flink te cashen door hun site te verkopen, waarna The Pirate Bay geld zou gaan vragen. Dat lijkt nu allemaal niet door te gaan omdat het bod te laag is en er allerlei juridische procedures dreigen. Hoe dan ook, het einde van The Pirate Bay was toch al in zicht. Tim Kuik had niet eens naar de rechter hoeven te stappen.

Een overwinning voor de film- en platenindustrie? Welnee. De volgende klonen staan alweer klaar. Zoals Napster werd opgevolgd door Kazaa en Kazaa door honderden torrentsites die zelfs met de giftigste Pokon niet zijn uit te roeien. Wel is het noodzakelijk dat de rechter een principe-uitspraak doet over de vraag of het verwijzen naar bittorrents die niet door een site gehost worden vallen onder de schending van het auteursrecht. Maar dat The Pirate Bay deze handel volop faciliteerde staat als een paal boven water.

donderdag 30 juli 2009

Codex Complottus

Vrijspreker.nl moet de spreekbuis van de Libertarische beweging in Nederland voorstellen. Initiatiefnemer Hub Jongen stond daar ooit aan de wieg van. Jongen is helaas niet de meest getalenteerde schrijver - meestal van voorspelbare zurige stukjes die er vrijwel altijd op neerkomen dat de overheid zich nergens mee mag bemoeien - en als eindredacteur glipt er nogal eens het nodige door zijn vingers. "Grootafnemers van aluhoedjes," concludeert iemand bij NuJIJ niet ten onrechte.

Dat blijkt ook nu weer, want ook de informatie over de Codex Alimentarius is weer eens door Vrijspreker vakkundig verhaspeld. En niet alleen door Vrijspreker. Zoals het blog Sargasso terecht constateert: de verontrustende berichten komen onder meer van alternatieve genezers, UFO-watchers en chemtrailaanhangers.

De feiten: De codex is samengesteld door een internationaal forum waaraan door 178 landen wordt deelgenomen en dat internationale normen voor voedselproducten vaststelt. Op 31 december hanteert Nederland de normen die in deze codex staan. Maar meer dan 'normen' zijn het niet. Er wordt niks dwingend voorgeschreven en ook niks verboden.

Een You Tube-filmpje met een lezing van Rima Laibow was al meer dan een jaar geleden aanleiding voor tal van complottheorieën. Zo stelde zij dat de Codex Alimentarius het gebruik van vitaminen zal gaan verbieden. Voorts beweerde ze dat al het voedsel dat niet rauw gegeten, bestraald zou moeten worden volgens de codex.

Elders lees je nog grotere onzin: zo zou de vader van de codex een Duitser zijn van I.G. Farben, dat Nazi Duitsland voorzag van het gas waarmee miljoenen Joden zijn vermoord. Bespottelijk, alsof die codex van nu ook nog maar iets te maken heeft met een man die al 40 jaar dood is (en zelfs overleed nog voor de oprichting van de Codex Alimentarius Commissie) en alsof er een verband bestaat tussen de codex en de vergassing van Joden. Nog mooier is de bewering dat de codex eind 2009 minstens 3 miljard mensen het leven zal kosten. Goeie god, dan mogen ze wel opschieten.

En ook Vrijspreker trekt van leer tegen de zoveelste bemoeizucht van de overheid: geen natuurlijke vitaminen meer in baby- en kindervoeding, een groot deel van alle antroposofische geneesmiddelen verboden, enzoverder.

TROS Radar heeft alle flauwekul vorig jaar al eens ontkracht, en een dezer dagen deed Rob van Dam het nog eens dunnetjes over met verwijzing naar een site van het Ministerie van Landbouw, waarin op alle vragen toch heel duidelijk antwoord wordt gegeven. Wat lezen we daar zoal? Bijvoorbeeld dat de regelgeving voor voedingssupplementen zoals die nu al geldig is in Nederland helemaal niet verandert, alleen de maximale en minimale doseringen van de vitaminen en mineralen moeten worden vastgesteld. Voedseldoorstraling is niet verplicht en niet elk gewas dat voor consumptie gebruikt wordt moet zijn bespoten met pesticiden.

Maar waar is die codex dan wel goed voor? Onder meer ten behoeve van duidelijke etiketten, spannender kunnen we het niet maken. Met een paar terechte kanttekeningen bij Sargasso: "Een voorbeeld van een doorgeschoten bureaucratisering met een te grote nadruk op de inbreng van de grote industrieën en de “normale” geneeskunst." 

woensdag 29 juli 2009

Fout

Bloggertjes en de main stream media. Je blijft lachen. De psychedelica consumerende hippies van Anarchiel.com hebben achterhaald wie de eigenaren zijn van de Nederlandse mediaconglomeraten en zijn vervolgens eens in het verleden gedoken en ja hoor: een bedenkelijke geschiedenis van bankloyalisten, vrijmetselarij en nazisymphathisanten.

Het mooiste voorbeeld is zonder twijfel het ANP, wat stond voor Adolfs Nieuwe Papegaai tijdens de tweede wereldoorlog. Lekker relevant om er dat nu nog eens bij te slepen, maar let op: ANP is tegenwoordig van NPM Capital, wat weer is van SHV Holding en dan kom je uit bij Frits Fentener van Vlissingen, en deze familie heeft het familiefortuin vergaard door uitgebreid met de nazi’s te collaboreren! Waarmee het ANP ongetwijfeld nog steeds heel erg fout is.

En zo gaat het verder: De RTL Group is privé-bezit van de familie Mohn, de aangetrouwde tak van het schatrijke uitgeversgeslacht Bertelsmann. En Bertelsmann heeft een naziverleden door het drukken met Het Kerstboek van de Hitlerjeugd. Net5, Veronica en SBS6 vallen onder het eveneens Duitse ProSiebenSat.1 Media.AG. ProSieben is voor het grootste deel in handen van private equity corporaties Permira/KKR: Kohlberg Kravis en Roberts. En via een hele lange (om)weg kom je dan tenslotte uit bij de Bilderberg Groep.

Maar hoe zit het met Anarchiel.com? Welnu, de medewerkers van dit blog betrekken hun drugs ongetwijfeld van de Erven Bruinsma en Zwolsman. Bruinsma was de zoon van de tirannieke vader oprichter en directeur van de Raak frisdrankfabriek, bekend van de gevaarlijk ontploffende Exota flessen. Bruinsma had weer banden met Mabel Wisse Smit, de latere echtgenoot van prins Johan Friso, kleinzoon van prins Bernard van de Bilderberg Groep. Charles Zwolsman's vader was weer een neef van de beruchte projectontwikkelaar Reinder Zwolsman, die contacten zou hebben onderhouden met de Duitse Sicherheitsdienst. Waarmee vaststaat dat zelfs de alternatieve media niet te vertrouwen zijn.

dinsdag 28 juli 2009

Komkommers


Alles wat de reguliere media niet vertellen, zo heet het bij het vernieuwde Dit Kan Niet Waar Zijn, waar plotseling alle artikelen uit het verleden zijn verdwenen. Kennelijk hebben de samenstellers de opzet van hun erudiete site zelf niet helemaal begrepen, want het ene MSM artikel na het andere wordt geciteerd. Een artikel over de Pillen Maffia door Kijk (toch heel erg MSM) bijvoorbeeld of een interview van de krant Gentenaar met Peter Vereecke, die het ambt van burgemeester van Evergem vaarwel zei om zich met "problematieken" bezig te houden.

Vereecke is namelijk helemaal into complotten. Hij denkt dat vliegtuigen dag en nacht ziektekiemen en chemicaliën uitstrooien over de wereld. En nu moet het gemeentebestuur worden gemobiliseerd om die aanslag op onze mentale en fysieke gezondheid tegen te gaan. De lokale politie doet er niks mee. Waarschijnlijk ligt die nog steeds in een deuk.

Hoe dan ook, volgens Vereecke worden chemtrails - u weet wel, de condensstrepen die complotters voor iets anders aanzien - aangestuurd door obscure krachten achter de schermen van de officiële politiek. Zelfs Obama is een pop. Die geheime krachten zijn volgens Vereecke de zogenaamde illuminatie. Ze zitten in tientallen geheime genootschappen zoals de Bilderberggroep. Het gaat om een type mens met een speciaal DNA dat je op alle hoge niveaus terugvindt.

Vereecke heeft de chemtrails ook al aangekaart in de theatermonoloog Moeder, waarom leven wij? En dat hij gek is, heeft niemand hem in het gezicht verteld. Want Peter heeft een "degelijk curriculum en imago".

Inderdaad, dit kan niet waar zijn. Maar de site met die naam pakte het interview toch maar weer op. Kennelijk interessanter dan de verhandelingen van geil-virtuoos Prince over hetzelfde onderwerp. Hoe staat het trouwens met de komkommer-trails, vraagt Barracuda zich af.

zondag 26 juli 2009

Genocide-gekte

De Oostenrijkse 'onderzoeksjournaliste' Jane Burgermeister laat weer eens van zich horen. Zij kwam enkele weken terug in het nieuws omdat zij aangifte had gedaan tegen onder meer de WHO en de VN alsmede tegen president B. Obama wegens "het moedwillig verspreiden van biologische wapens (het vaccin) en het aldus plegen van genocide". Dit nieuws werd natuurlijk alleen opgepikt door complotsites, want een blik op haar feiten en argumentatie en je weet dat Burgermeister de kluts goed kwijt is.

Dat weerhoudt met name Xandernieuws (wie anders?) er niet van om te melden dat volgens Burgermeister "de WHO in het geheim het gedwongen vaccineren van de hele bevolking van de VS, Europa en andere landen aan het voorbereiden is". Het bewijs? Houd je vast: "De WHO heeft geweigerd om de details van een uiterst belangrijke vergadering met een Adviserende Vaccin Groep -waar een groot aantal officials van de vaccinproducenten Baxter, Novartis en Sanofi in zitten- naar buiten te brengen."

Nog afgezien van het feit dat er tal van redenen kunnen zijn om gegevens (nog) niet openbaar te maken, is het ook nog eens zo dat de Wereldgezondheidsorganisatie - in tegenstelling tot wat Burgermeister hierover zelf beweert - geen enkele zeggenschap heeft over vaccinatieprogramma's van afzonderlijke landen en dus hooguit kan adviseren. Zelfs deelname aan het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht. Nooit geweest ook.

Maar dat moet je complotters niet vertellen. Die hebben visioenen van slavendrijvers met reusachtige injectienaalden die ons naar kampen afvoeren als we de dodelijke prik willen ontlopen. Xandernieuws (gewoon overgepend van Globalresearch, en dan net doen alsof je het zelf hebt bedacht): "Het wordt steeds duidelijker dat de WHO en Baxter slechts onderdelen zijn van een veel grotere criminele organisatie (...) die in dienst staat van een zorgvuldig voorbereid en gecoördineerd plan van de 'machtselite' achter de schermen, om de wereldbevolking in de komende maanden en jaren fors uit te dunnen. Deze plannen vallen samen met het realiseren van een één-wereldregering, waar de WHO deel van zal uitmaken."

Beetje mijl-op-zeven als je net zo goed een dodelijk virus kunt loslaten zonder vaccinatie. Gaat ook nog eens honderd keer sneller.

Waar komt toch trouwens elke keer die genocide-gekte van complotters vandaan? Dat zit zo: er zijn altijd wel een of twee 'experts' met vreemde ideeën over het reduceren van de overbevolking. Onder hen John Holdren, de wetenschappelijke adviseur van Obama, die in een ver verleden (1977!) sprak over gedwongen abortussen en sterilisatie. En dan is er professor Eric Pianka van de Universiteit van Texas die enkele jaren terug zou hebben beweerd dat de wereld beter af zou zijn als er 90 (negentig!) procent van de mensen dood zouden zijn. Pianka heeft daarover zelf gezegd dat zijn woorden volledig uit hun verband zijn gerukt.

Hoe dan ook, enkele al dan niet verkeerd weergegeven citaten hebben de fantasie van sommige aluhoedjes volledig op hol doen slaan: de 'elite' wil ons allemaal uitroeien, via chemtrails dan wel verplichte vaccinaties. En anders zijn het wel gekke moeders die ons vertellen dat intenting mindcontrol is. Tig (internet) papegaaien waaronder Xandernieuws later en het is zogenaamd een onwrikbaar feit geworden.

vrijdag 24 juli 2009

Allahschreeuwers

Er is helemaal niks mis met islamofobie, stelt E.J. Bron bij het islamofobe Vrije Volk. "Het begrip betekent niet moslim-fobie, het betekent islam-ofobie "angst voor de islam", maar angst voor de islam is helemaal niet te vergelijken met haat tegen alle moslims. Iemand kan terecht of onterecht bang zijn voor de islam, of vaak voor bepaalde aspecten van de islam, en überhaupt geen vooroordelen over moslims hebben, laat staan een racist zijn."

De gelijkstelling van islamofobie met racisme is daarbij bijzonder oneerlijk, vervolgt Bron. "Zelfs wanneer men erkent dat er mensen bestaan die bang zijn voor de islam, wat kan dat op welke manier dan ook te maken hebben met racisme? Wanneer de angst voor een ideologie als racisme wordt gebrandmerkt, dan kunnen ook al diegenen die bang zijn voor conservatisme of liberalisme racisten worden genoemd."

Gelukkig, dat misverstand is ook weer de wereld uit. En dus gaat Bron nog even verder: "We kunnen vaststellen dat het begrip islamofobie maar één doel dient: de onderdrukking van iedere vorm van kritiek, terechte of onterechte, op de islam. Met het oog op de lafheid van westerse media, gepaard gaande met een stiekeme goedkeuring door huidig links om iedere vorm van kritiek te verbannen (terwijl men al het mogelijke afwentelt op het christendom en de christenen), functioneert dit blijkbaar goed."

Het probleem is natuurlijk niet zozeer deze uitleg, alswel het feit dat Het Vrije Volk ongeveer alles neersabelt dat islam heet. Marokkanen worden "allahschreeuwers", boerka en de nikaab moeten weg en islamitische feestdagen mogen geen openbare feestdagen worden. Bij het Vrije Volk hebben ze niks tegen de islam, behalve dat het niet deugt.

En dus citeert Het Vrije Volk met instemming het plan van de PVV om uit te rekenen hoeveel geld geld allochtonen de staat kosten en hoeveel ze opbrengen. En owee, als daar kritiek op komt van F. Azarkan, voorzitter van de in Utrecht zetelende "subsidiespons SMN" "Wat Azarkan doet is niets anders dan de aandacht van het onderwerp af te leiden en dat luidt: wat kost ons de allochtoon? Die kost ons jaarlijks handenvol geld, daar valt geen eurie op af te dingen. Nederlanders betalen zelfs belasting om de AOW voor allochtonen te financieren die nooit gewerkt hebben."

Kijk, zo doe je dat als rechtgeaarde Vrije Volker: pas als de Nederlander de pijn in de portemonnee voelt, zal hij zich tegen de islam keren. Niet dat het Vrije Volk iets tegen islam heeft, wat denkt u wel!

donderdag 23 juli 2009

Zweefkees

Een van de mooiste opmerkingen in een discussie over Nederland politiestaat bij NuJIJ is dat als je "Anarchiel z'n website wilt lezen, je wel eerst je IP-adres laten zien". Anarchiel waarschuwt ons namelijk bijna dagelijks voor de naderende Big Brother-staat, of voor de onderhuidse chip. Toegegeven: de toon van de site ademt redelijkheid, maar de argumenten slaan doorgaans nergens op.

Zo mag er een hoop niet van Anarchiel.com. Rekeningrijden bijvoorbeeld. "Deze vorm van belasting heffen over gereden kilometers biedt onze overheid namelijk een schat aan informatie. Om te kunnen bepalen hoeveel iemand heeft gereden, moeten dergelijke gegevens opgeslagen worden".

Zucht. Het doel van rekening rijden is niet het opslaan of volgen van informatie, maar het beteugelen van de almaar toenemende files in het land en daarvoor is nu eenmaal een technische infrastructuur vereist. Bovendien komt er straks een meer eerlijke belastingheffing gebaseerd op het aantal gereden kilometers. Nu kun je over het nut van dit alles discussiëren, maar Big Brother is toch echt niet het uitgangspunt.

Maar ja, Anarchiel droomt ook van een samenleving waarin mensen zonder macht of autoriteit leven, waarbij de vraag wat er moet gebeuren als iemand zich niet aan deze uitgangspunten houdt, gemakshalve buiten beschouwing wordt gelaten. Immers, de illusie is altijd mooier dan de werkelijkheid.

Is het trouwens toeval dat Anarchiel.com de sfeer ademt van de vroege jaren zeventig, de tijd van de waterpijpen, haarbanden, druipdia's, psychofarma en love-inners? De tijd ook dat de politie nog als pigs werd aangeduid? Regelmatig lezen we over Anarchiel's curieuze hobby's en die liggen vrijwel hoofdzakelijk op het gebied van de psychedelische drugs.

Zo beschrijft Anarchiel uitgebreid zijn ervaring met Ayahuasca, een drug die overweldigend betoverende en emotionele visioenen en visualisaties moet garanderen: "Even bekroop mij nog een ongemakkelijk gevoel toen de vrouw van de genezer kleine plastic emmertjes neerzette bij een ieder die op de grond lag. Da’s niet helemaal waar je op dat moment aan wilt denken, maar liever “safe than sorry”, natuurlijk." "Kambo-sessies kenmerken zich door het toedienen van zweet van een zeer specifieke kikker via kleine wondjes die in de huid gemaakt zijn. Door dit zweet raakt de gebruiker in een soort trance die meestal gepaard gaat met – ik hoop dat u niet zat te eten of dat net wilde gaan doen – werkelijk hele extreme kotspartijen." "Terwijl ik daar op een laag bankje - luisterend naar de zeer intense muziek die de genezer en zijn vrouw maakten - zat te kijken naar mensen om me heen die met emmertjes voor zich hun hele maaginhoud verticaal lanceerden, viel mij iets op. Iedereen die er was hielp elkaar. Tot in het kleinste detail. Complete onbekenden die elkaar ondersteunen en bepaalde resten van gezichten van Kambo-genieters afvegen."

Oftewel: Anarchiel is gewoon een experimenterende zweefkees, die bang is dat zijn perverse speeltjes door minister Klink worden afgenomen. Geen grotere angst dan de cannabnis sniffende Airwolf boven je tuin, de "uiterst kansloze en vernederende creatie van hoogstwaarschijnlijk wederom de Christentak van onze dictators/politici-boevenbende".

Van drugs kun je trouwens behoorlijk paranoia raken. We hebben het niet eens zelf verzonnen: "Het lijkt alsof iedereen je in de gaten houdt. Je voelt je nergens meer veilig en ziet overal politie."

dinsdag 21 juli 2009

Zeitgeist Debunked



Nadat het in de comments voor de zoveelste keer over WTC7 ging, het gebouw waarvan complotters maar blijven beweren dat er alleen een paar "prullenmandbrandjes" woedden, nog maar eens de ultieme mondsnoerder, gisteren gepost bij Screw Loose Change. Er zitten een paar fragmenten in die Barracuda niet eerder zag. O ja, en dit is het even wat 9/11 betreft. Voor ouwe koeien is er nog altijd dit blog.

zondag 19 juli 2009

Young Ones


David Shayler, daar liepen 9/11 complotters enkele jaren terug nog mee weg. Deze voormalig MI5 agent kreeg ooit zes maanden gevangenisstraf voor het lekken van vertrouwelijke informatie aan de pers en ging zich daarna met 9/11 bemoeien. Zo formuleerde hij met Adrian Connock een antwoord op de BBC serie Conspiracy Files, die de samenzweringstheorieën rond 9/11 onderuit haalde. Maar zelfs complotters kregen steeds meer moeite met Shayler, die zich als een ware no planer ontpopte. En dat was nog maar het begin.

Tot verbijstering van enkele Britse truthers verklaarde Shayler vervolgens dat hij niet alleen de reïncarnatie van Christus was, maar ook van pakweg Koning Arthur, Leonardo Da Vinci en een reeks van andere historische figuren.

Tegenwoordig is Shayler travestiet. Naam: Delores Kane. Outfit: minirok en grote bustehouder. Zij woont, sinds haar alter ego uit zijn huis is gezet, met drie andere krakers in in een verlaten boerderij in Surrey. Zijn medebewoners lijken zo uit The Young Ones gestapt, inclusief een V-tekens makende hippie, wiens broek telkens afzakt.

En Dolores is de complotten niet vergeten. Zij voorspelt het einde van de wereld in 2012, al wil zij voor die tijd de mensheid redden, zelfs moordenaars en viespeuken. Dat hij zich kleedt als vrouw is omdat Jezus eigenlijk ook travestiet was. Maar het ook heel goed zijn dat Shayler verplicht is gevaccineerd.

vrijdag 17 juli 2009

RickD


RickDevente komt zo langzamerhand in aanmerking voor de Heintje Davids-troffee, naar de Nederlandse variété-artieste uit de jaren vijftig, die telkens haar afscheid aankondigde, doch niet van het toneel was weg te branden. Want Rick is weer helemaal terug met complotsite EQgen. Nadat hij al tig keer afscheid had genomen.

Ooit vertelde Rick zijn wonderlijke levensverhaal: in 1990 getrouwd en intens gelukkig met het nieuwe huis, de nieuwe auto en de baan. Maar er gebeurden steeds vreemdere dingen. "Iedere keer wanneer ik net op een klok keek was het 11:11 uur. Ik lachte mij rot, er van overtuigd dat het allemaal toeval was. Maar naarmate ik meer en meer deze getallen begon te zien, naarmate ik meer en meer in de knel kwam te zitten met mijn stelling - het is toeval. Zo kreeg ik regelmatig wisselgeld terug dat precies 11 gulden en 11 cent bleek en stopte secondetellers van downloads precies bij 11 minuten en 11 seconden."

In 1998 kreeg Rick een scooterongeluk, en na de revalidatie keerden de vreemden getallen weer terug. Of dat heeft geleid tot de scheiding van zijn toenmalige vrouw blijft onduidelijk, maar vanaf 2002 zat Rick in een leeg huis. Rick zocht en kreeg hulp van hogere machten, kocht een computer en ging het internet op. Daar raakte hij geobsedeerd door 9/11 en Alex Jones. Zo ontstond EQgen, waar Rick met grote regelmaat vertelde dat hij intens geroerd kon worden door een foto van een dier of een plant, maar ook volledig van de kook kon raken door satanhandjes van George W. Bush.

En Rick werd wereldberoemd mee in Nederland. Hij verscheen in Goedemorgen Nederland en Way Of Life van RTL5, maar werd ook gevraagd voor twee uitzendingen van DagTv. En toen, na een vakantie in Daun in de Eifel, was het plotsklaps stil. Directe aanleiding was zijn relatie met een Jane. Rick was even door het Love-Gen geraakt en kon even niet meer schrijven. Waar Jane is gebleven weten we niet, want die is kennelijk alweer ingeruild voor vrouw Tamara en hond Romi. De eerste liefdesbaby is onderweg.

En Rick heeft er weer zin an. EQgen heeft een nieuw behangetje gekregen met lekkere frisse kleuren en duidelijk leesbare tekst. En ook inhoudelijk slaat Rick een nieuwe weg in: "Ik heb besloten geen aandacht meer te schenken aan de aanslagen van 9/11 en de illuminati. EQgen richt zijn pijlen vanaf nu in het bijzonder op gezondheid, Big Brother en energie, maar zal ook aandacht besteden aan de gevaren van vaccinaties en straling. Tevens wil ik U niet alleen meer waarschuwen, maar wil ik ook proberen alternatieven aan te dragen waar U iets mee kunt."

En dus stort Rick, net als een heel leger van gekken, zich op de vaccins, of "dodelijke cocktails" zoals hij ze noemt. Met alle onkunde van dien, rechtstreeks overgeschreven van de eerste de beste onzinsite. Over formaldehyde weet Rick: "Nog zo'n bizarre stof die zijn weg vindt in de cocktail van een vaccin. Formaldehyde is bekend in het gebruik om dode mensen of dieren te conserveren. De bekende kikker in het glas met vloeistof in het laboratorium op school of universiteit ligt dus in een bad van Formaldehyde. Wat doet dit in een vaccin en wat heeft dit in hemelsnaam te maken met het voorkomen van een griep? Onderzoek naar de werking van Formaldehyde hebben aangetoond dat het een kankerverwekkende stof is."

Het is Rick even ontgaan dat het lichaam meer formaldehyde produceert dan er in een vaccin zit. Of dat thimerosal in Nederland voor vaccingebruik is verboden. Of dat er een verschil is tussen ethylkwik en methylkwik, en dat het eerste zeer snel wordt afgebroken in het lichaam. Allemaal met een beetje googelen makkelijk te achterhalen. Tenzij je bij EQgen blijft hangen.

donderdag 16 juli 2009

Creatief met griep



De vaccingekte heeft nu zelfs de meest donkere krochten van het internet bereikt. Kritische kanttekeningen bij de griephype hebben her en der plaatsgemaakt voor hilarische complotparanoia, waarin vanzelfsprekend geen enkele logica meer te ontdekken is.

Deze week wist Argusoog bijvoorbeeld doodleuk te melden dat de eerste vaccindoden een feit waren, totdat bleek dat auteur Nexus - toch al niet de slimste thuis - weer eens wat al te gulzig was geweest en een bericht uit 2006 over de vogelgriep had omgewerkt tot de actualiteit van vandaag. Terwijl hij had kunnen weten dat het aanstaande vaccin vertraagd is en dus nog nergens kon zijn toegediend.

En ja hoor, zelfs David Icke spreekt de mensheid toe. Deze voormalige BBC sportverslaggever roept al jaren wat zijn Amerikaanse tegenhanger Alex Jones eigenlijk nog maar kort beweert: namelijk dat de wereld wordt geregeerd door een geheim broederschap, dat de controle heeft over wetenschappers, politieke leiders en de massamedia. Anders dan Alex, mengt Icke zijn boodschap met een flinke dosis New Age. Maar Icke is natuurlijk vooral bekend van het reptielencomplot. Achter de illuminati - de top van het geheime broederschap - gaat volgens David een ras van buitenaardse reptielen schuil. Zij komen oorspronkelijk uit het sterrenbeeld Draco, maar huizen al duizenden jaren in ondergrondse complexen op aarde. "Ik heb met voormalige CIA-agenten gesproken die dit bevestigen," beweerde Icke ook nog.

En wat heeft Icke te zeggen over het griepvaccin? Niet doen mensen, want 'ze' willen ons uitroeien of en ons immuunsysteem destabiliseren. En nee, ze doen het niet zo dat het opvalt, maar sluipenderwijs. De varkensgriep is een mindgame. Icke weet het zo te brengen dat een of twee zinnen nog wel geloofwaardig klinken, zolang je de context even buiten beschouwing laat. Griepen met complotdenkers, dat is pas lachen.

Wie neemt deze kul serieus? Micha Kat - de dorpsgek van de Nederlandse journalistiek - natuurlijk. En in toenemende mate in weerwil van zijn trouwe volgelingen: "Het verschil tussen David Icke, Alex Jones, en dat soort professionele trollen enerzijds, en Micha Kat anderzijds, is dat de eerste groep goud geld verdient aan zijn samenzweringsfratsen. Micha geeft al zijn onzin gratis weg!"

woensdag 15 juli 2009

Rattenvanger van Hamelen



Voor sommige truthers kun je zeker waardering opbrengen. Darren Pollard, de nieuwe rattenvanger van Hamelen, gearresteerd om niks.

dinsdag 14 juli 2009

Privacy is voor watjes


Vanaf 21 september worden van Nederlandse burgers die een nieuw paspoort aanvragen, de vingerafdrukken afgenomen. Dat gebeurt trouwens ook elders in Europa. Maar alleen in Nederland worden die afdrukken in een databank opgeslagen. De officier van justitie kan bij opsporingsonderzoeken gebruik maken van deze gegevens.

Vandaag en morgen buigt het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève zich over de vraag of deze Nederlandse regeling in strijd is met de mensenrechten. Juristen en burgerrechtenorganisaties waren al tegen. Kan nog spannend worden.

En ja, het ging toch niet zo lekker met de privacy. Vorige week ging de Eerste Kamer morrend akkoord met de bewaarplicht van mail- en telefonieverkeer, ook al Europese regelgeving, met als doel om het opsporingsorganisaties nog makkelijker te maken. Terecht worden hierbij kritische kanttekeningen geplaatst. Want nogal wat diensten, zoals webmail, blijken helemaal niet onder de regelgeving te vallen, en dus is de bewaarplicht er vooral voor domme boeven. En wie zegt dat al die inspanningen ook daadwerkelijk iets opleveren?

Dat al deze regelgeving juridisch getoetst wordt, is niet meer dan terecht, dat er kritisch wordt gekeken naar deze ontwikkelingen ook, maar het geroep om privacy schiet ook wel eens door. Bij het geringste wetvoorstel begint menigeen te piepen over een politiestaat, waarbij het juridische kader waarin deze maatregelen worden gepresenteerd, volledig genegeerd wordt. Alsof het de bedoeling is dat menige Nederlanders 24/7 continu in de gaten wordt gehouden.

Daarnaast is er een maatschappelijke trend die door tegenstanders van deze wetgeving over het hoofd wordt gezien. De gemiddelde Nederlandse burger geeft kennelijk niks om privacy. Dat is geen schapengedrag, en ook geen naïviteit, maar gewoon hun keuze. Privacy is (in de ogen van die Nederlanders) voor watjes. Kijk maar naar de gemiddelde Hyves- of Facebook-pagina. Daar staan meer gegevens dan in een gemiddeld medisch dossier en ze zijn ook nog eens voor iedereen toegankelijk. De CV van menige zakenman staat voor iedereen te kijk bij Linkedin en anders twitteren we wel de hele dag waar we ons nu weer bevinden. Intellectuelen kunnen nog zulke mooie verhandelingen afsteken over burgerrechten, straks zetten we onze vingerafdruk gewoon zelf op internet. Als behangetje.

zondag 12 juli 2009

Doodenge baarden


De bomaanslagen in Londen op 7/7 2005, waarbij 56 mensen om het leven kwamen, waren enkele jaren terug aanleiding voor veel bizarre samenzweringstheorieën. Overigens niet toevallig geheel in de nasleep van de theorieën rond 9/11. Ondanks het feit dat er vergeleken met 9/11 veel minder 'aanwijzingen' waren voor een complot, viel er kennelijk genoeg te speculeren.

Nog steeds, want ook Boublog herhaalt weer eens gemakzuchtig wat de samenstelster ooit over dit onderwerp op internet heeft gelezen of gezien. Zo waren de vier daders weliswaar moslims, maar 'bleken (ze) bij leven normale, aardige mensen, dus volstrekt geen streng geschoolde, zwaar Islamitische, doodenge baarden!" En hun zogenaamde handlangers zijn in 2008 gewoon vrijgelaten. O ja, en dan was er zogenaamd een oefening gaande precies op het moment dat de bommen afgingen. Dat kan geen toeval zijn.

Meest extreem is de door complotters bejubelde internetfilm 7/7 Ripple Effect, die suggereert dat de Britse regering achter de aanslagen zat om ervoor te zorgen dat de Britse bevolking achter haar strijd tegen het islamterrorisme zou gaan staan.

Op 30 juni zond de BBC in het kader van de Conspiracy Files een onthullende reportage uit over de samenzweringstheorieën rond 7/7. Daarin wordt zowat met elke theorie korte metten gemaakt. En kijk: De complete serie is (tijdelijk?) bij You Tube te zien.

En eindelijk onthult beveiligingexpert Peter Power nu eens om wat voor oefening het op die dag ging. Dat was met zes (!!!) mensen bij uitgever Reed Elsevier in het hartje van Londen. Anders dan sommige complotters suggereren dus geen echte, maar een papieren oefening. En dat in het besproken scenario toevallig stations van de ondergrondse werden genoemd, was volgens Power een "no brainer" omdat die stations al vaker het mikpunt waren geweest van aanslagen.

En dan was er nog een geheimzinnig busje gesignaleerd in de buurt van de ontplofte dubbeldekker waarop toevallig het woord demolition bleek te staan. De eigenaar legt uit dat het bedrijf in de sloop zit, maar helemaal niks met explosieven doet. Zowel Power als de eigenaar van dit bedrijf blijkt overstelpt met haatmails. Power heeft ze naar de politie doorgestuurd.

Conspiracy Files laat niet alleen zijn licht schijnen over de feiten, maar richt zich ook op figuren achter de complotten, onder wie Nick Kollerstrom, die weer eens niet toevallig een holocaust ontkenner blijkt te zijn, en de geheimzinnige Muad Dib, de maker van 7/7 Ripple Effect. Dib blijkt de in Ierland woonachtige Anthony Hill, een oude hippie die op zijn website beweert dat hij de reïncarnatie van Jezus Christus is. Hill werd in februari gearresteerd, omdat hij DVDs had gestuurd naar een leden van de jury en een rechter.

Peter Neumann op zijn blog FREErad!cals: "In the age of 'old' media, people like Kollerstrom and Hill would have been ignored by the mainstream media. In the age of 'new' media, the internet provides them with a global platform for their ideas – with no journalistic 'middlemen' or quality control to filter out what really belongs into the gutter."

vrijdag 10 juli 2009

Gudbuy T'Jane


Jane Burgermeister heet de jongste obsessie van onze vaccin-complotters. De MSN reppen natuurlijk weer met geen woord over de volgens Klokkenluideronline spectaculaire en goed onderbouwde aangifte van haar tegen onder meer de WHO (wat ongetwijfeld staat voor World Homicide Organisation) en de VN alsmede tegen president B. Obama wegens "het moedwillig verspreiden van biologische wapens (het vaccin) en het aldus plegen van genocide".

Wat hebben we gemist? Burgermeister is een Oostenrijkse onderzoeksjournaliste. Maar Jane is tevens een gevalletje Micha Kat. Compleet doorgeschoten en inmiddels zo gek als een ui.

Haar aangifte betreft het genoegzaam bekende incident van het farmaceutisch bedrijf Baxter, waarbij in een lab een vogelvirus per abuis is vermengd met een vaccin. In het Oostenrijkse lab zijn inderdaad zeer ernstige en zeer kwalijke fouten gemaakt, waarop Baxter en zijn medewerkers zeker kunnen worden aangesproken, maar de schade is beperkt gebleven.

De suggestie dat dit opzettelijk is gebeurd, ontbeert weer eens iedere logica en ook ieder bewijs. Sterker nog, het is complotteridiotie ten voeten uit: "They did this by bioengineering and then releasing lethal biological agents, specifically the "bird flu" virus and the "swine flu virus" in order to have a pretext to implement a forced mass vaccination program which would be the means of administering a toxic biological agent to cause death and injury to the people of the U.S. This action is in direct violation of the Biological Weapons Anti-terrorism Act."

In een moeite door wordt het Baxter-incident (vogelvirus) gekoppeld aan het varkensvirus. "She further charges that the complex of pharmaceutical companies consisting of Baxter, Novartis and Sanofi Aventis are part of a foreign-based dual purpose bioweapons program, financed by this international criminal syndicate and designed to implement mass murder to reduce the world's population by more than 5 billion people in the next ten years. Their plan is to spread terror to justify forcing people to give up their rights, and to force mass quarantine in FEMA camps. The houses, companies and farms and lands of those who are killed will be up for grabs by this syndicate."

Burgermeister is inmiddels gewipt als medewerker van de site Renewable Energy World, waarvoor zij overigens keurige stukjes tikte, en nu wil ze geld voor juridische procedures. Stilzitten kan ze niet. Jane blogt er lustig op los. Het onderwerp van vandaag: "US government to spend billions on toxic injections for the H1N1 virus while ignoring colloidal silver recommended by NASA"

En ja hoor, daar hebben we het weer, colloïdaal zilver. De Haarlemmer olie van de complotters, waaraan de Vereniging tegen de Kwakzalverij toevallig deze week nog aandacht heeft besteed.

donderdag 9 juli 2009

Griepgekte


De gekte onder complotters over de Mexicaanse griep lijkt zijn hoogtepunt nu wel zo langzamerhand bereikt. Die verspreidt zich zelfs sneller dan het virus zelf. Eerst was er flinke paniek. En in sommige landen is die paniek er nog steeds. Elders lijkt de verspreiding minder snel te gaan dan verwacht. Amerikaanse onderzoekers ontdekten deze week dat de griep minder gemakkelijk de gastheercel binnendringt dan de verschillende stammen van de ‘gewone’ wintergriep. Maar ze vertellen er gelijk bij dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Door de snelle mutatie kan zich straks weer een minder prettige variant ontwikkelen.

Hoe onzeker de toekomst ook is, voor complotters staat allang vast dat het virus nooit iets heeft voorgesteld en dus niks anders is dan bangmakerij. Bangmakerij in wiens voordeel? Op dit punt slaat de fantasie van het complotvolk pas echt op hol. Links en rechts lees je over geheime programma's waarbij de farmaceutische industrie de onmondige burger verplicht wil vaccineren (desnoods onder dwang door zijn deuren in de trappen of via verdachte bussen), over de varkensgriep die uit een reageerbuis zou zijn gekropen en horrorverhalen uit het verleden. Inderdaad: ook bangmakerij. Lezen kunnen de bloggertjes trouwens ook al weer niet. WAC Holland meldt doodleuk dat Noorwegen zijn bevolking verplicht gaat vaccineren. Complete onzin: Noorwegen heeft vaccins besteld voor de hele bevolking, maar inenting is niet verplicht.

Het kan nog gekker. Klokkenluideronline wil dat HM de koningin nog voor het einde van de maand juli 2009 publiekelijk verklaart dat de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep "betrouwbaar is en dat het kabinet het vaccin ter beschikking stelt ter bescherming van ons volk. Deze verklaring dient u vergezeld te doen gaan van een oproep aan alle Nederlanders zich te laten inenten en om het goede voorbeeld te geven dienen mininaal twee leden van het KH zich voor te camera te laten injecteren met het vaccin. Het volk mag, nee, moet dat van u verwachten nu er op internet steeds meer ‘indianenverhalen’ de ronde doen als zou het vaccin gevaarlijk zijn en zelfs onderdeel uitmaken van een complot de wereldbevolking deels uit te roeien."

Ach ja, het vaccin dat de wereldbevolking deels uitroeit, zogenaamd key priority van de Bilderbergers en HM Beatrix. Lijkt al net zo'n mislukking te worden als de Klokkenluider's "actie beschadiging Demmink".

dinsdag 7 juli 2009

Bedelmonnik


De vaste lezer weet het inmiddels: self-made filosoof, cultuurhistoricus en een sociaal bewogen wereldburger Arend Zeevat is het licht in de duisternis van zweefsite Argusoog en niet zelden trakteert Arend ons op onnavolgbare analyses, waarin de illuminatie, de Rothschilds en zionisten een rol spelen. Zeevat werkt in de geestelijke gezondheidszorg, maar soms vraag je je af of Arend zijn eigen state of mind wel die van zijn patiënten kan onderscheiden.

Hoe is dat nou toch allemaal zo gekomen? Welnu, dat vertelt Arend in Autobiografie van een ‘komplotdenker’. Arend wordt eind jaren vijftig in een arbeidersgezin in een dorpje in Zuid-Oost Drenthe geboren. En het duurt niet lang voordat Arend ruzie krijgt. Met buurtgenootjes en de lerares op school bijvoorbeeld, die hem in zijn gezicht slaat omdat hij weer vlekken met zijn vulpen heeft gemaakt. De eenzijdige gerichtheid op brommers en meiden van zijn vriendjes zorgt ervoor dat Arend gaat studeren. Verpleegkunde in Amsterdam. Ver van huis.

Intussen worstelt Arend steeds meer met zijn "wanhoop, eenzaamheid en innerlijke vervreemding", waarna hij zich laat opnemen in een psychiatrisch dagcentrum. "Een psycholoog/psychiater die niet bereid is om verder te kijken dan zijn/haar geconditioneerde neus lang of krom is, kan in mijn hiervoor benoemde emotionele ontwikkeling de ideale ingrediënten zien voor de diagnose die nu, na de publicatie van mijn boek en al het schrijfwerk voor Argusoog, op mij te plakken zou zijn: een paranoïde persoonlijkheidsstoornis, die zich uit in komplotwanen"

Gelukkig is het allemaal goed gekomen met Arend. Ging reizen naar India en werd bedelmonnik. Zo kon hij zich geestelijk ontwikkelen. "Mijn eenzijdige mannelijke conditionering in het materialistische westen heb ik intuïtief aan willen vullen met een energetische oplading in het van oorsprong vrouwelijke spiritueel gerichte oosten. Ik weet dat ik het in mij heb om dat mystieke huwelijk in mijzelf te voltrekken."

Kortom: Arend is met zichzelf getrouwd en zweefde nog lang en gelukkig. Hoewel de komplotwanen daarmee nog altijd niet volledig verklaard zijn. Of....toch eigenlijk wel?

maandag 6 juli 2009

Demo 2


Ook weer zo genoten van de alweer tweede Demmink demo, afgelopen zaterdag op de Stadhuisbrug in Utrecht? Wederom zonder roerganger Micha Kat, die vanuit Laos "er bij was", en opnieuw met aanhangwagen Wim Dankbaar?

De vorige demo - u weet wel, tegen de vermeende misdaden van de secretaris-generaal van justitie - trok niet meer dan twintig actievoerders, en nu was het zelfs nog minder, te oordelen naar de zaterdag gepubliceerde foto's. Hetgeen op grond van de weinige reacties op de site van Micha Kat trouwens al feilloos voorspeld kon worden. Want wie organiseert er nou een demo zo kort na de vorige, op een zomerse zaterdag, tijdens het reces van de Tweede Kamer?

Om het gevecht tegen Demmink "warm te houden"? Nou, dat is dan niet gelukt. En het gaat na twee mislukte demo's nooit meer lukken ook. Als dit de harde kern tegen Demmink moet voorstellen, zegt dat alles over de geloofwaardigheid van de beschuldigingen. Kennelijk was de magere opkomst te pijnlijk voor woorden, want geen reaguurder durfde dit weekend het onderwerp aan te snijden.

Al heeft Kat nog wel even geprobeerd om het vuurtje aan te wakkeren. De manipulerende actiejournalist die voortdurend schreeuwt dat de main stream media volledig gecorrumpeerd zijn, beweerde doodleuk dat de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen de demonstratie steunde. Zelfs de communicatieadviseur van Wolfsen moest dat ontkennen.

Wim Dankbaar maakte nog even gebruik van de gelegenheid om te zeggen dat hij vanaf nu drie ton bood voor het aanleveren van een vermeende schrijfproef inzake de Deventer Moordzaak en hij maar niet begreep waarom de pers dat geen nieuws vindt. Misschien omdat journalisten zijn naam ook kunnen googelen?

vrijdag 3 juli 2009

U-Naait-Ons-Steeds


O jee, er is een tekort aan munitie in de VS. Nergens meer een patroon te krijgen. Daar moet wat achter zitten. "Het gerucht onder de Amerikaanse burgers zelf gaat dat de overheid achter deze operatie zit en alle munitievoorraden in het land heeft opgekocht. Met de aankomende Martial Law en de beruchte FEMA-kampen is het natuurlijk handig dat de burgerbevolking straks niet kan schieten op de binnenstormende politie. Dit is echt te erg voor woorden, ze zijn de lul daar in de U-Naait-Ons-Steeds."

Alleen complottertjes slagen er elke weer weer in om een halve waarheid te koppelen aan een complete leugen over Martial Law en FEMA kampen, u weet wel, die politieposten of werkplaatsen achter hekken die voor een gevangenis worden aangezien. Gevangenissen waar dan ongeveer iedere ongehoorzame Amerikaan opgesloten moet worden. Daar gaan we het nu niet nog eens over hebben, maar hoe zit het nu met de patronen?

Ja, er is een tekort. Maar niet omdat de overheid de patronen heeft opgekocht. De reden is dat Amerikaanse burgers sinds Obama zelf meer geweren zijn gaan kopen. Dat blijkt uit cijfers van het FBI’s National Instant Criminal Background Check System. En niet alleen hebben ze meer geweren gekocht, ook meer patronen.

En de verklaring daarvoor is simpel: veel Amerikanen zijn bang dat Obama de regels voor wapenverkoop gaat aanscherpen. Dus is er gehamsterd. De Amerikanen hebben het aan zichzelf te danken dat er een tekort is. Niet omdat er kogels hoog opgestapeld in de schuur van het Witte Huis liggen.

donderdag 2 juli 2009

Beeldbuisslaven


Xandernieuws blikte deze week terug op de legendarische mediasatire Network uit 1976, waarin een nieuwslezer Howard Beale aankondigt dat hij live op tv zelfmoord zal plegen, maar niet zonder ons eerst eens flink wakker te schudden.

Kijk, dat is heel herkenbaar voor de Xanders van deze wereld: "Mijn ervaring -en gelukkig ook die van steeds meer anderen - is dat 90% van de mensen al jaren zich enkel en alleen laat leven (...) en leiden door wat op de TV gezegd en getoond wordt. De mensen kijken naar het NOS- of RTL journaal, en denken vervolgens te weten wat er in de wereld en de maatschappij gaande is. Ze kopen de kleding van populaire TV-personages, kopen hun muziek, kopiëren hun inrichting, gaan naar dezelfde plaatsen op vakantie, kopiëren (vaak onbewust) hun gedrag en gaan zelfs op dezelfde manier praten en denken. En ondertussen maar blijven geloven in de illusie dat men zijn of haar 'eigen leven bepaalt.'

De Xanders van deze wereld denken namelijk dat ongeveer iedereen op deze planeet een tv zombie is die zich willig monddood laat maken: "Keer op keer zie ik het terug in sommige reacties op deze site en andere sites: het ongeloof, de onwil, om onder ogen te zien dat de wereld totaal anders in elkaar zit dan ons voorgespiegeld wordt. Dat overheden en media soms onbewust, maar vaak willens en wetens leugens verspreiden, om het 'volk' rustig en controleerbaar te houden. Het ergste is echter, dat de meeste mensen dit ook WILLEN. Zij WILLEN 'van de domme' worden gehouden, iedere avond kunnen blijven zappen van amusementsshow naar voetbalwedstrijd en van soap naar film, en tussendoor plannen maken voor de volgende vakantie, de volgende verbouwing, het volgende feestje, de volgende nieuwe auto, de... etcetera."

Onbegrijpelijk, want ruim 33 jaar na 'Network' staan we volgens ziener Xander op de drempel van "een Nieuwe Wereld Orde, die steeds openlijker wordt aangekondigd, en die het slaaf-zijn van de hele mensheid tot in de kleinste details van ons privéleven zal gaan doorvoeren. Al tientallen jaren is dit een sluipend proces geweest, dat toewerkte naar onze tijd, deze periode. En triest genoeg lijkt de machtige elite achter de schermen er nu terecht van overtuigd te zijn dat hun plannen zijn geslaagd en dat u zich er niet tegen zult verzetten."

En ineens weet je wat er met Xander aan de hand is. Xander is geen tv-, maar een internetzombie, die zich enkel en alleen laat leiden wat er op willekeurige websites gezegd en getoond wordt. Die vervolgens denkt te weten wat er in de wereld en de maatschappij gaande is. Die alles dat hij leest en zijn visie ondersteunt gretig beaamt, zonder zich ook maar een moment af te vragen of er iets van klopt. Die voortdurend rept over een onzichtbare elite, doch die niet eens kan duiden. Sterker nog: waar Xander nooit opgekomen was als hij geen obscure websites had gelezen. Xander is dus geen haar anders of beter dan de gemiddelde afgestompte beeldbuisslaaf. Het enige verschil is dat Xander naar een monitor kijkt.

woensdag 1 juli 2009

Dead Aid


Mocht je het nog niet weten: Nederlandse ontwikkelingshulp is verantwoordelijk voor 826.000 dode Afrikaanse kindertjes per jaar. En anders legt Duns Ouray van Het Vrije Volk ("Droomt van een Betere Wereld, zonder Socialisme en andere Valse Afgoderij") het je wel even uit.

Het begint met de hulp-paradox. Die luidt als volgt: Afrika ontvangt nu al 60 jaar hulp. Miljoenen gaan naar Afrika. Als de hulp goed werkt, dan zou Afrika nu lekker moeten draaien. Zó lekker dat hulp nu niet meer nodig zou zijn. Dát is de paradox.

Tenminste volgens Duns, die kennelijk niet begrijpt dat je zelfs niet met een paar miljard een continent kunt helpen waarin Nederland 900 maal past, laat staan dat zo'n continent over gelijkwaardige middelen beschikt. Nu heeft Duns wel door dat de economie de bevolkingsgroei niet kan bijbenen, waardoor 165 van de 1000 kinderen vóór hun vijfde verjaardag overlijden.

En kijk, Duns kan ook rekenen: "Laten we stellen dat zonder ontwikkelingshulp de kindersterfte in Afrika gelijk zou zijn aan die van China. Niet onredelijk, want China was een enorm arm land, dat echter nooit ontwikkelingshulp heeft willen aannemen. In China sterven 31 van de 1000 kinderen voor hun 5de verjaardag. Je moet dan concluderen dat ontwikkelingshulp verantwoordelijk is voor de extra kindersterfte in Afrika. Dat is 165 - 31 = 134 per duizend. Sub-sahara Afrika heeft een bevolking van 781 miljoen, terwijl er jaarlijkse 35 miljoen kinderen worden geboren. De extra kindsterfte in Afrika is dan 4.7 miljoen per jaar. Die extra kindersterfte wordt veroorzaakt door $ 38 miljard hulp die Afrika per jaar ontvangt. Dus elke 1 miljoen dollar hulp resulteert in 123 dode Afrikaanse kindertjes."

Waaaaaaaaat? Dit is net zo logisch als dat je beweert dat de oliemaatschappijen verantwoordelijk zijn voor alle verkeersongelukken.

Toegegeven: Duns heeft het niet helemaal zelf verzonnen. Duns verwijst naar Dambisa Moyo, auteur van Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There Is a Better Way for Africa. Maar de vraag is of Duns de tekst van het boek niet wat al te letterlijk heeft genomen. Moyo zegt dat ontwikkelingshulp vaak naar verkeerde regeringen gaat, maar niet dat ontwikkelingshulp de oorzaak is van dode kindertjes. Of dat ontwikkelingshulp alle problemen zomaar oplost.

Waarom loopt Duns zo weg met Moyo? Omdat die het telkens heeft over glamour aid. Ontwikkelingshulp is sexy en trekt politieke stemmen. En dat is precies wat Duns en de rest van de Vrije Volkers willen horen: glamour aid, verzonnen door linkse bolwerken die belastinggeld over de balk blijven smijten waarvoor Duns een glimmende bolide had kunnen kopen. Of met zijn luie gat op een Braziliaans strand had kunnen zitten. Duns zou Afrika het liefst nog morgen uit de Bosatlas willen schrappen. Een continent, een zorg en een linkse obsessie minder.