vrijdag 29 januari 2010

Aart heeft altijd gelijk

Aart van Wijngaarden verhuisde in 2005 zwaar gefrustreerd naar Thailand. Tot die tijd had hij als ondernemer met iedere Nederlandse instantie overhoop gelegen, "niet omdat ik gelijk wilde hebben, maar omdat ik gelijk had." En dus nam Aart zijn gelijk mee naar Khon Buri. Kennelijk omdat hij niets om handen heeft, hangt Aart de hele dag aan het internet om zijn mening te ventileren. Nederland zal weten dat Aart bestaat en dat Aart Nederland een bananenrepubliek vindt.

Onder de naam Aart Liberty houdt Aart ook nog een haatblogje bij. Met name joden krijgen er van langs. "Zelfs in eigen joodse kringen wordt de officiële holocaustgeschiedenis afgeschilderd als een verhaal, gebaseerd op leugens, mythen en oorlogspropaganda." Sterker nog: Aart vermoedt dat de Mossad zo ongeveer iedere terroristische aanslag heeft beraamd. En dat kan Aart bewijzen ook, want hij vindt altijd wel weer een vage website waar een of andere mafkees precies de gevoelige snaar van Aart weet te raken. De rest vult Aart gewoon naar eigen believen in. "Op geen enkel punt is er een onjuistheid over mijn artikelen gevonden, is trouwens ook niet mogelijk, want alles is met bewijzen en linken onderbouwd." En als je je verhalen met 'linken onderbouwt", moeten ze wel kloppen.

Zo heeft Aart ontdekt (nou ja, gewoon gelezen) dat Schiphol gebruikmaakt van de diensten van een firma met de naam ICTS, die de Nigeriaan met een rotje in zijn onderbroek de controle "liet omzeilen". En ICTS is onderdeel van Expanded Security Services, waarin de CEO Menachem J. Atzmon een meerderheidsbelang heeft, die weer de Israëlische nationaliteit heeft. Als je maar lang genoeg linkt, knoop je je gelijk vanzelf aan elkaar: "Volgens hun website werd ICTS International N.V. in 1982 opgericht door een speciale groep veiligheidsexperts, die nader worden benoemd als voormalige leidinggevende officieren en oud-militairen van de informatie en veiligheidsdiensten (...), uiteraard niet met name genoemd, maar we spreken hier natuurlijk over de Israëlische Mossad."

Dat laatste is natuurlijk niets minder dan een 'educated guess', zonder ook maar een splintertje bewijs, maar Aart gaat met deze zelfverzonnen waarheid vervolgens in de vierde versnelling. Want is het zo dat "vele landen hun beveiliging op vliegvelden overdragen aan Israëlische firma’s, die allen ongetwijfeld geliëerd (...) zijn aan de Mossad." De vraag waarom de Mossad zo'n knullige aanslag organiseert blijft natuurlijk weer eens onbeantwoord.

Toegegeven: niet alleen Aart is het is de bol geslagen. Aart heeft blijkbaar een Russisch neefje. De meeste zogenaamde terroristische aanslagen van de afgelopen jaren werden in werkelijkheid verricht door de Mossad, de CIA en de Britse geheime dienst, zegt een medewerker van de Pravda. Op een bijzonder vernuftige manier is de schuld van al dit geweld met zijn vele slachtoffers in de schoenen van moslims geschoven, maar de werkelijke daders kwamen uit het Westen. Aart doet waarschijnlijk een vreugdedans in Khon Buri: heeft hij verdomme alweer gelijk.

donderdag 28 januari 2010

Wat gaan we voor gaas!







Het ziet er naar uit dat de slachtoffers van Micha 'aluhoedje' Kat eindelijk een manier hebben gevonden om dit ongeleid projectiel onschadelijk te maken: met een wolk vriendelijkheid. Als Kat weer eens met zijn ijsmuts voor een advocatenkantoor staat is hij doorgaans een minuut of wat weer volledig ADHD. Daarbij komt doorgaans zoveel mondvocht vrij dat dat de cameraman regelmatig de lens moet schoonmaken.

Inmiddels is kennelijk elke accountant en de gehele advocatuur op de hoogte van de winterse nomadentocht van Kat, want zo gauw ze een ijsmuts aan de horizon zien verschijnen wordt het PR team met gebruiksaanwijzing naar beneden gestuurd. Kopje koffie? Melk en suiker? In de kou mag Kat dan zijn zegje doen, waarna de woordvoerder rustig uitlegt dat ze helaas niks aan het zojuist verschenen persbericht hebben toe te voegen. Werkt fantastisch: Kat vindt het prachtig als hij serieus te woord wordt gestaan.

Bij Allen & Overy was Kat wel binnengekomen. Regiefoutje, zullen we maar zeggen. Wellicht was het PR team even in vergadering. Ook daar verliep het gesprek uiterst beschaafd, totdat men zich realiseerde wie er tegenover hun stond. Dus duwde een mevrouw de filmploeg naar buiten met de toevoeging dat "daar de openbare weg is". Kat nam later zijn wraak met een hoogwerker bij een ander kantoor. Vinden de fans leuk.

Thuisgekomen kroop Kat maar weer eens achter het computerscherm om zijn achterban te wijzen op een schandalige video van Prinses Laurentiendit onder de titel PRINSES LAURENTIEN LEEST VOOR UIT DE WIEBELBILLENBOOGIE. "Het is exact zoals vroeger in Roemenië: ECHTPAAR CEAUSESCU OPENT DERDE KINDERCRECHE IN TIMISOARA Mijn God, wat zijn we de lul! Wat gaan we voor gaas!"

woensdag 27 januari 2010

Schavuit van Oranje


De Privé moet rectificeren. Het toekomstig staatshoofd heeft de Elfstedentocht in 1986 wel degelijk op eigen kracht uitgereden. De bloggertjes zijn in alle staten: er wordt een blik advocaten opengetrokken om de mythe van de ’sportieve kroonprins’ overeind te houden.

Privé blijkt zijn verhaal grotendeels te hebben gebaseerd op een publicatie van ene Lutzen Haak van ProRepublica, die gehoord had dat het toekomstig staatshoofd pas voor Franeker op het ijs is gedropt. Keiharde bewijzen ontbreken, maar Privé wist desondanks te melden dat Kroonprins Willem-Alexander de Elfstedentocht van 1986 nog niet eens voor de helft heeft gereden.

ProRepublica reageert nogal verontwaardigd op deze kwestie: "Zo zijn er veel verhalen waarvan beweerd wordt dat ze waar zijn, maar waarbij bewijzen ontbreken. Zulke verhalen geloof je of die geloof je niet. Of u bijvoorbeeld de verhalen van bijbel gelooft moet u helemaal zelf weten, en dat is nu ook juist het aardige eraan. Net zomin als bewezen kan worden dat een verhaal-zonder-bewijzen waar is, kan bewezen worden dat het onwaar is. Al doende slaat een groot gedeelte van de mensheid elkaar geregeld de hersens in, verdeeld in kampen met niet-bewijsbare waarheidsclaims."

En dan komt het: "In de middeleeuwen wisten ze wel raad met lieden zoals Lutzen Haak. Wie de gepropageerde waarheid ter discussie durfde te stellen kwam niet zelden in aanraking met de waarheidsmachine van de inquisitie. Dat het er daarbij vaak hardhandig aan toe ging laten wij hier even buiten beschouwing. Het gaat om het mechanisme, om het principe waarbij een onbewijsbare waarheidsclaim onder (dreiging van) geweld werd afgedwongen."

Het lijkt wel het gehuil van een complotdenker die eist dat hij ook zijn zegje mag doen, no matter what. Of Willem Alexander de Elfstedentocht heeft uitgereden kan Barracuda niet beoordelen, punt is dat je niet je huid kunt verkopen voordat de beer geschoten is. Dus als veiligheidsmensen verklaren dat ze de hele Elfstedentocht met de prins hebben meegereden, en je hebt geen argumenten om het tegendeel te bewijzen, behalve slappe geruchten, dan is het gewoon een kwestie van jammer-dan. Daarnaast is het niet Haak, maar Privé die moest rectificeren. Dus met die waarheidsmachine van de inquisitie valt het weer reuze mee.

dinsdag 26 januari 2010

Beroepsdoemdenker

Willem Middelkoop is niet uitgenodigd door de commissie De Wit die zich buigt over de kredietcrisis. De voormalige RTL-commentator klaagde zijn nood maandag in Metro en vrijdag op de radio. De commissie hoort de verkeerde mensen, zegt Middeldoorn. De kern van de crisis blijft op deze manier bedekt. Barracuda had een exclusief interview.

U bent niet gevraagd?

"Nee, volslagen van de zotte natuurlijk. Ik ben de enige in Nederland die in 2007 in het boek Als de dollar valt de crisis feilloos heeft voorspeld. Vorig jaar is er een hoorzitting geweest van de vaste Kamercommissie voor financiën en toen mocht ik vanzelfsprekend wel komen opdraven. Ze hebben mij wel voor de commissie De Wit gehoord, maar mijn suggestie om mijn boek integraal voor te lezen en ook zo nu en dan even aan de camera's te laten zien werd niet gehonoreerd."

Wellicht bent u toch wat te licht bevonden?

"Dat lijkt me onmogelijk. Had ik al verteld dat ik de enige in de wereld ben die de kredietcrisis heeft voorspeld?"

Hoe hebt u dat voorspellen toch zo goed onder de knie gekregen?

"Als kind had ik al een soort fingerspitzengevoel. Vroeger kon ik heel goed voorspellen of ik een onvoldoende zou krijgen op school. Toen de vogelgriep hier arriveerde, had ik de medicijnen al in huis. Verder moet je vooral aandacht trekken. Ik was de eerste die openlijk riep dat VS zelf achter de aanslagen van 9/11 zaten. Heb ik ook erg veel succes mee gehad, met name op het Niburu Event en bij Argusoog. Je moet gewoon consequent roepen dat financiële systeem naar de knoppen gaat en op een zeker moment krijg je gewoon gelijk. In tijden van crisis is er geen behoefte aan genuanceerde meningen. Dan willen mensen duidelijkheid. De simpele dingen verkopen het best. Nu ben ik beroepsdoemdenker. Vorig jaar heb ik overlevingscongres in de Amsterdamse RAI georganiseerd. De mensheid is heel gevoelig voor slecht nieuws. Dat scoort altijd."

Hebt u als goudhandelaar zelf ook geen belang bij de crisis?

"Jazeker. Mijn Discovery Fund is het best-presterende goudfonds wereldwijd. Dat komt door mijn voorspellingen. Je moet onheil prediken om je eigen fonds te promoten. Het is wel van belang dat ik blijf roepen dat er een volgende crisis komt. Liefst op zoveel mogelijk zenders. De schoorsteen moet blijven roken. Zo heb ik al verkondigd dat de VS failliet gaan, het bancaire systeem ontploffen gaat en banken de deuren gaan sluiten. Dat doet zelfs Rienk Kamer mij niet na."

En die volgende crisis komt wanneer precies?

"Heel snel, want ik heb hem zelf verzonnen. Dan hoeft de commissie straks alleen mij te horen. Sterker nog: we overwegen de commissie Middelkoop in te stellen die alleen de heer Middelkoop zal horen. De commissie ziet erop toe dat de heer Middenlkoop integraal zijn volgende boek kan voorlezen."

maandag 25 januari 2010

Bezetting

Schijnt dat de wetenschappers van HAARP zich iedere dag verbazen over wat hun ingenieuze vinding nu weer kan. Is allemaal te lezen op blogjes van zolderkamerdeskundigen. HAARP klopt, veegt en zuigt, doet en passant de voor- en de hoofdwas tot het met het triggeren van aardbevingen op Haïti. "Dat HAARP zoiets verschrikkelijks teweeg kan brengen, twijfel ik niet aan. Ook over Katarina gingen al de geruchten. En onze mainstreammedia zwijgen. De Telegraaf weigerde mijn stukje met de HAARP suggestie te plaatsen. Dat zegt mij genoeg," klaagt iemand bij Argusoog. Waarschijnlijk weet De Telegraaf er dus meer van. Alleen als je het hoofdredacteur Sjuul Paradijs vraagt, stopt hij gauw een broodje in zijn mond.

In het algemeen houdt Haïti de complotgemoederen bezig, waarbij opvalt dat van enige empathie voor de slachtoffers geen sprake is. Zo veronderstel je nogal makkelijk dat het geld nooit zal aankomen of opgaat aan vette salarissen, of dat het een groot circus is van egotrippende BN'ers (waar), maar veel belangrijker is het vermoeden dat de Amerikanen heel Haïti willen bezetten."Ook bleek het hele “bezettingsdraaiboek” in de vorm van een “rampenoefening” al te draaien vóór het tijdstip van de aardbeving.11.000 man aan troepen kon één-twee-drie worden aangevoerd en ingezet en binnen een dag had ondermeer de Clintonfoundation hun “hulpactie-fonds” al in de lucht. Het Clinton Bush Haiti Fund werd dan nog wel zo slim net ná de aardbeving op 13 januari geregistreerd als domein." Ja, complotters, dat is om te voorkomen dat oplichters ermee aan de haal gaan.

Argusoog beweert ook dat de Amerikanen de bezetting overneemt van de VN. Uit welke dikke duim hebben ze dat nu weer gezogen? Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) deelde dit weekend nog gewoon maaltijden uit aan slachtoffers. Dat de Amerikanen zijn ingezet komt omdat de VN macht overbelast is. Maar nee, er moet iets anders achter zitten. Het land heeft alleen geen olie. Het enige dat de complotters kunnen verzinnen is dat de Amerikanen alvast oefenen op Venezuela. Met nadruk op verzinnen.

zaterdag 23 januari 2010

Leugenfabriek


Domrechts draaide deze week overuren vanwege Wilders, en ook bij Stan de Jong hadden de bloggertjes het druk. Peentjes zweten was het. Eerst moest die lelijke aanval van Peter R. op Bram Moszkowicz natuurlijk worden gepareerd. Die typeerde Wilders als 'een demagoog met de potentie van een volksmenner' en begreep niet waarom Bram hem verdedigde. Waarna honderd PVV aanhangers riepen dat De Vries zijn bek moest houden. PVV'ers weten immers wat vrije meningsuiting is.

Vervolgens was er de "VARA-leugenfabriek Joop", die berichtte dat extreemrechts demonstreerde voor Wilders. "Nu is het een recht om te demonstreren, dus wat er zo belangrijk aan is dat er onder de demonstranten wellicht neo-nazi’s stonden te kleumen laat zich subiet door de kritische lezer raden. Het opzetje van Joop mag duidelijk zijn: de verdedigers van Wilders met het neonazisme associëren." Wat is er zo belangrijk aan?"

Dat weet de auteur Filantroop natuurlijk maar al te goed. En wat had hij moeite om dit vervelende feit onder het tafelkleed te schoffelen. De VARA was trouwens niet eens de boodschapper. De onthullingen waren al eerder bij GeenStijl te lezen en komen van de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka. Die ontdekten tussen de demonstranten leden van de Nationale Alliantie, vertegenwoordigers van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) en nog wat van dat volk. Goed uitzoekwerk, met namen, foto's en rugnummers.

Blijkbaar is het prima dat er figuren demonstreren die op forums homoseksuelen en zwarte mensen voor "kruipende dieren" uitmaken of schrijven dat "Hersen en zielssstruktuur des Joods zwaar ziek is". Dus leid je de aandacht af door op het vermeende verleden van Kafka te wijzen. Kwartiertje googelen en je vindt altijd wel wat. "Een clubje dat zijn origine vindt in het plegen van huisvredebreuk en het stelen van andermans onroerend goed: ex-krakers dus." Alsof je het een tegen het andere kan wegstrepen.

Het Calimero-toontje van Tim Engelbart, als reactie op de harde woorden van De Vries, maakt ook al geen sterke indruk, zeker nu er over dit onderwerp een heuse familievete is uitgebroken.

Nee, neem dan het Vrije Volk. Die meende de aanwezigheid van het SP-electoraat tijdens de Wilders demonstratie te vermoeden. "Net zoals extreem-rechts sommige punten uit de Wilders-agenda verafschuwt  (Wilders staat pal achter Israël) en toch “achter” Wilders staat – zo staat ook extreem-links “achter” Wilders." En zo kwam het toch weer allemaal goed in de wereld.

vrijdag 22 januari 2010

Deus ex machina


Toegegeven: niet alle complotten komen van gekken op het internet. Het Venezolaanse Ministerie van Communicatie en Informatie schreef een dezer dagen dat de aardbeving in Haïti is veroorzaakt door een experiment van de Verenigde Staten. Zou gaan om eh...aardbevingswapens.

Merkwaardig toch dat beeld van de VS als bedenker van supergeheime geavanceerde wapens. We noemen superthermiet (9/11), mindcontrol door HAARP en nu weer een ‘geheim’ aardbevingswapen. Zo geheim dat Zapruder er al van gehoord heeft: "Wat er niet zo geheim aan is, is dat de VS, Rusland, China en nog een handjevol landen al decennialang bezig zijn met deze technologie. Doelgerichte vernietiging door natuurramp is uiteraard het ultieme wapen: oneindig veel subtieler dan een atoombom, maar vele malen meer effectief. Aangezien de technologie nog erg onbekend is levert het ‘perfect deniability’ op. Zo zou de ramp met de tsunami een (geslaagd) experiment zijn met aarbevingstechnologie en ook gingen er al eerder stemmen op dat orkaan Katrina een mensgemaakte storm geweest zou zijn. De daarop volgende ramp in New Orleans zou gebruikt zijn als een soort vingeroefening voor binnenlandse crowd control en psy ops."

Natuurlijk weer geen enkele verwijzing naar een concrete bron, dus het verhaal zal wel weer zijn samengesteld uit een hoop weetjes op vage websites. Er staat bijvoorbeeld zoveel kul over HAARP en aardbevingen op internet dat je moeite hebt om nog serieuze informatie te vinden. Wie wil lachen over aluhoedjes en HAARP moet trouwens even hier kijken. En de eerste HAARP-Haiti videootjes zijn ook alweer opgedoken, met bijbehorende maffe commentaren ("Tja... Ga het maar eens bewijzen. Misschien eens naar de stroomrekening van die gasten op 10/01 kijken?")

HAARP bestudeert de ionosfeer, zo'n 70 tot 400 kilometer boven de aarde. Maar ja, een beetje fantast bedenkt dan dat je daarmee ook "stormen, tsunami’s en aardbevingen" kunt triggeren. En dat allemaal vanuit een punt in Alaska. Merkwaardig is dat wetenschappers de 'big one' al hadden voorspeld op geologische gronden. Dat is de complotdenkers, die zich nog steeds suf piekeren over HF antennes en lage frequenties, kennelijk volledig ontgaan.

Nog mooier is dat je, onder voorbehoud van een hoop vraagtekens, een relatie legt met Venezuela: "De vraag dringt zich dan ook op of Haïti een vingeroefening was of dat men (...) eigenlijk Venezuela op de korrel had. Met dit soort ‘natuurwapens’ kunnen we binnenkort zeker meer ‘handige’ rampen verwachten in het Iraanse of het Jemenitische".

Kennelijk is de supergeheime aardbevingmachine zo makkelijk te bedienen dat je alleen maar landen hoeft af te vinken. Daarna stuur je troepen en stel je de oliebelangen veilig. De wereld zit zo simpel in elkaar.

donderdag 21 januari 2010

Slag bij de Parnassusweg

De Slag bij de Parnassusweg gisteren, rond de zaak Wilders, lijkt geregisseerd. Ja, complot! Achter dranghekken verscheen namelijk de 'aanhang' van Wilders. Ze droegen borden en spandoeken met teksten als 'freedom of speech', 'steun Geert', 'onze vrijheid ritueel geslacht' en 'kritiek op een ideologie is geen haatzaaien'. Kijk je nog eens beter, dan valt het meteen op: overal dezelfde demonstratieborden. Blauw boven, rood onder. Zelfde lettertype. Wie hebben die gemaakt en uitgedeeld? De PVV? Of waren het de boys van Het Vrije Volk, die spraken van het belangrijkste proces na Johan van Oldenbarnevelt?

Een van de naar schatting driehonderd demonstranten was onwel geworden en moest met de ziekenauto moest worden afgevoerd. Acteur? En waren die hekken zo geplaatst dat de Bagels en Beans-shop, net buiten de politieafzetting, gouden zaken kon doen?

Advocaat Moszkowicz toverde trouwens een meesterlijke truc uit zijn toga: zijn client wilde de volledige aanklacht voorgelezen hebben. De officier van justitie zou uren achtereen moeten praten, waarna hij dodelijk vermoeid op de grond rolde. Het werd een samenvatting. Geert speelde intussen de vermoorde onschuld. Dat hij niets tegen moslims heeft. Hij niet kwetst.

Barracuda is voor het proces tegen Wilders. Maar niet om wat hij zegt. Want zoals ook een Vrije Volker opmerkt: "Wilders is een teflon politicus. Je kan gooien met wat je wilt (liever niet, overigens), en het glijdt allemaal van hem af zonder een vlekje achter te laten". Nee, het gaat om wat je in een rechtsorde wel of niet mag roepen. Laten we dat tijdens een showproces nog eens een keer vaststellen, en dan weten alle Fortuyn-klonen waar ze aan toe zijn. Tegen Wilders kan een belangrijker wapen worden ingezet dan de rechtspraak: negeren.

woensdag 20 januari 2010

Steeldief

Het domste wat je kunt doen in verkiezingstijd is als PvdA steeldief Bos het Nederlandse volk een leuke belastingverhoging in het vooruitzicht stellen. Die verhoging geldt zelfs niet voor de topinkomens, want zelfs wie een schamele 54.000 euro per jaar beurt mag 60 procent aan Wouter afdragen. SP en GroenLinks zijn voor het omstreden plan. Ergo: Zeshonderd reacties bij GeenStijl. Boze commentaren elders. Het einde van een linkse zelfmoordeenheid?

Ook bij de alternatieve media lees je boosheid hierover, al worden er weer overwegend erg dwaze conclusies getrokken: "U betaalt bakken vol geld voor het faciliteren van uw eigen privégevangenis. U betaalt voor de technologie die gebruikt moet gaan worden of al gebruikt wordt om elk aspect van uw bestaan te kunnen bespieden. U betaalt de mensen die telkens meer van uw vrijheden en inkomen afpakken om het vervolgens hard lachend naar hun corporate vriendjes en vriendinnetjes te sluizen. U betaalt alles waar de overheid haar psychotische zinnen op heeft gezet"

Dat een blog zoals Anarchiel dat vrijheid hoog in het vaandel voert zich druk maakt over hoge belastingen, daar kan Barracuda zich nog wel iets bij voorstellen. Maar nu mogen we van dat blog ook al geen dure Appeltjes meer kopen omdat Apple "slim inspeelt op de oppervlakkigheid van onze maatschappij en mensen compleet te verblinden met uiterlijk vertoon". Waarbij Apple adepten zich "vervolgens ook nog eens tot levend reclamebord degraderen".

Ja, Anarchiel, dat heet vrijheid. En mens moet zelf maar weten of hij Adidas schoenen draagt of met een Apple op stap gaat. Who cares? De een geeft zijn geld uit aan mooie spullen, de ander aan cannabisrokertjes, waarmee je weer andere lieden rijk en gelukkig maakt. Of zou het gewoon afgunst zijn? Want Anarchiel geeft hoog op over zijn "sterk vergeelde en acht jaar oude trackball".

dinsdag 19 januari 2010

Debat


Het complotkippenhok was de afgelopen 24 uur in paniek omdat De Balie in Amsterdam maandagavond een discussie organiseerde onder de titel 'Wetenschappers over het geloof in complotten'. "Het KennisCafé kijkt met open vizier naar de ontstaansgeschiedenis, de politieke belangen en het winnende recept voor een succesvolle complottheorie." Volkskrant journalist Martijn van Calmhout ging in gesprek met cultuursocioloog Stef Aupers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, psycholoog Jan-Willem van Prooijen van de VU Amsterdam en historica/Amerikanist Markha Valenta van de UvA.

Het is altijd weer vermakelijk om te zien hoe complotters volledig over de rooie gaan wanneer hun heilige huis van zelfverzonnen zekerheden dreigt te worden aangetast. De aanval: op voorhand heel hard en vooral heel dom schreeuwen. Roepen dat alle kul die je ooit verkondigd hebt is uitgekomen dan wel bewezen, stellen dat "deep down al die "serieuze wetenschappers" toch een heeeeeeeeel klein beetje gaan twijfelen, zeker als mensen uit het publiek een paar snoeiharde feiten lanceren", ja zelfs dat de "brainwash MSM direct betrokken zijn bij de 911 met hun TV-Fakery". Kortom: ongeveer iedere complotgek in Nederland en daarbuiten reageerde. En ze trokken ook allemaal naar Amsterdam om die botte koppen eens goed de les te lezen.

Maar uiteindelijk werd het een ronduit milde avond, waarbij het niet eens ging om het ontkennen van complotten of het belachelijk maken van complotters, maar om de sociologische en psychologische verklaring van het fenomeen. Stef Aupers noemde bijvoorbeeld als redenen van het geloven in complotten het wantrouwen van de overheid, de tegenstrijdige verklaringen van experts en de ondoorgrondelijkheid van de bureaucratie. We leerden ook dat wie gelooft in orde juist denkt dat de CIA achter 9/11 zit. Zelfs journalist Martijn van Calmhout stelde zich kwetsbaar op, en liet de weer luidruchtig aanwezige Micha Kat uitspreken. De complotters werden in hun waarde gelaten en alleen Jelle Reumer mocht op zijn beste Bomans helemaal op het einde wat satire bedrijven.

De belangrijkste vraag van de avond was of complotters ook daadwerkelijk op zoek gaan naar falsificatie van hun theorieën (oftewel: schiet gaten in je eigen theorie, be your own debunker) en dus niet alleen naar de bevestiging van hun vermoedens. De complotters zeiden van wel, maar uit hun reacties bleek niet zelden het tegendeel.

maandag 18 januari 2010

Goed voelen


Philip Coppens, grondlegger van de Frontier Sciences Foundation, klaagde onlangs zijn nood bij Grenswetenschap. Hij woont al jaren niet meer in Nederland, maar constateert dat de interesse in grenswetenschappen in de Lage Landen achterblijft. Daarmee bedoelt hij blijkbaar ongeveer alles wat tussen UFO's en graancirkels in zit.

"Grotendeels, lijkt me, is de wereld sterk veranderd, maar zijn de Lage Landen niet echt meeveranderd. Schrik van het vreemde is hier veel dieper en groter dan elders. Racisme in alle lagen van de bevolking is hier – helaas – veel duidelijker aanwezig dan elders. Daarnaast zitten we vast in oude denkpatronen en leven we in een klimaat waar wat de buren van ons denken, nog steeds bijzonder belangrijk lijkt te zijn. “De schone schijn” en schrik voor het vreemde zijn dooddoeners voor verandering en grenswetenschappen zijn – per definitie – intiem verbonden met verandering."

Veelzeggend is dat Coppens geheel niet uitlegt waarom dit zo'n ramp is. Is het omdat de wetenschap zogenaamd belangrijke fenomenen negeert die een klein clubje mensen misschien iets te serieus neemt? Of omdat Coppens en Co zich als verstotelingen van de maatschappij voelen?

De reacties onder het stukje spreken weer boekdelen. Daar komen natuurlijk weer de namen van Désirée Röver, Marcel Messing en David Icke voorbij. Meer smaken hebben de zwevers kennelijk niet. Tegenover het wantrouwen van de officiële wetenschap staat een goedgelovigheid die je op zijn zachtst gezegd naïef kunt noemen.

Hoe deze zelfverklaarde 'goeroes' het zeggen lijkt belangrijker dan wat ze zeggen. Of zoals iemand het bij Grenswetenschappen formuleert (in een reactie over de vrouwelijke belangstelling voor deze fenomenen): "Ik heb de indruk dat veel dames sneller en liever richting de mooie verhalen en uiterst fantastische beweringen gaan die 'goed voelen'. Er zullen er ook genoeg zijn die wel voor wat meer en beter onderbouwde zaken gaan maar naar mijn idee zeker niet de meerderheid."

Dat 'goed voelen' is natuurlijk de essentie van grenswetenschappen. Mooier en zachter dan de wetenschap van de koude grond. En wie grenswetenschappen niet omarmt, is automatisch 'geïndoctrineerd', of afgestompt door de televisie. Een nog mooier argument is dat degenen die afgeven op 'conspiracy-gelovers' - want kennelijk is dat een pot nat - "zelf ondertussen te beroerd zijn om de feiten goed gedocumenteerd onder ogen te willen zien in een van de talloze boeken die de afgelopen vijftig, zestig jaar in de VS en Engeland zijn verschenen." Kennelijk is het zo dat je de grootst mogelijke onzin kunt beweren als er maar genoeg voetnoten onder staan.

Anders dan bij de belendende percelen heeft Grenswetenschappen ten minste nog wat kritische volgers: "Oh mijn god, vooral die laatste zinnen weer... Duidelijk religieus waanzinnig ge-tunnel. Bij tijd en wijle ga ik inderdaad goed tekeer omdat het conspiracy-hoedje-gebeuren me wat teveel de overhand neemt zonder dat er een weerwoord komt."

zaterdag 16 januari 2010

Circus Boltini



Edwin de Roy van Zuydewijn gaf donderdag in het Haagse Corona-hotel een persconferentie naar aanleiding van het 28 pagina's tellende rapport van de Nationale Ombudsman. Die heeft aan de hand van getuigenverhoren onder ede kunnen vaststellen dat De Roy niet is tegengewerkt door de overheid.

Nog iets van zijn reactie teruggelezen of gezien? Niet echt. De 'serieuze media' nemen deze kul allang niet meer serieus. Wel Shownieuws en aan de andere kant van het journalistieke spectrum Klokkenluideronline. Verder was jakhals Erik van De Wereld Draait Door (DWDD) aanwezig, luid geïnterrumpeerd door Micha 'aluhoedje' Kat (Volkskrant: ‘Kale vertegenwoordiger van een complotten-website'') die vond dat de DWDD reporter "onder controle stond van Beatrix". Samengevat: Circus Boltini was in het land.

's Avonds mocht De Roy met zijn advocaat bij Pauw & Witteman aanschuiven en daar zagen we weer de bekende Kopspijkers variant van De Roy: op zijn typische verongelijkte toon moest hij even kwijt dat er van het door P&W gemaakte introductiefilmpje weer eens helemaal niets klopte, en het rapport een zeperd was.

Vervolgens kwam advocaat Marc Meijjer met een buitengewoon warrig verhaal vol namen dat in feite helemaal niets weerlegde. Ton Bieseman van Pro Republica lijkt het probleem De Roy kernachtiger te hebben samengevat dan de Nationale Ombudsman: "De Pro Republica-redactieleden Biesemaat en E1bracht zijn in de contacten met Edwin de Roy van Zuydewijn vaak genoeg teleurgesteld doordat De Roy van Zuydewijn zijn stellingen niet of onvoldoende kon onderbouwen."

Dat De Roy nergens aan de bak komt, is omdat geen bedrijf zo'n recalcitrante querulant wil hebben. Merkwaardig voor iemand die zijn loopbaan ooit in de PR is begonnen.

vrijdag 15 januari 2010

Donald Duck

WAC Holland behoort nou niet tot het meest intelligente deel van het complotvolk. Beetje de Donald Duck van de complotters. De gelijknamige site heeft al helemaal weinig om het lijf: voornamelijk YouTube filmpjes en dunnige tekstjes als: 'De grote 'sneeuwpoppen voor Al Gore' actie is begonnen. Het is de bedoeling dat we met z'n alleen massaal sneeuwpoppen gaan maken met bordjes met tekst gerelateerd aan 'Global Warming'. Alles mag, zolang het maar met sneeuw, Al Gore, het IPCC en of andere dingen die verwant zijn aan 'Global Warming' te maken heeft.'

WAC Holland is ook een beetje een digitaal carbonnetje. Elk complotfilmpje dat de samenstellers op een site op VS tegengekomen wordt automatisch doorgeplaatst. Laatst waren de WAC(K)o's bij Argusoogradio om het afgelopen jaar door te nemen en dan vallen die Dr. Clavan-achtige commentaren van het duo Julian en Robin eens te meer op.

Met name het veelvuldig gebruik van 'zeg maar' achter nagenoeg iedere zin: dat 'onderzoekers' 'nanothermiet hebben weten aan te tonen' in het WTC stof van 9/11, zeg maar. En dat als Larry Silverstein (de WTC baas) het over pull it heeft dat voor honderd procent opgeblazen betekent, zeg maar. En dat hij er "focking rijk van is geworden", zeg maar. Een van de boys heeft trouwens een Amsterdams accent waar Ali B. nog een puntje aan kan zuigen. "Het fiel helemaal uit mekaar daaro, se hebben een sootje dingen losgelaten, het is weer niet te beschrijven gewoon.'

Echt goed voorbereid hadden Julian en Robin zich ook al niet op het interview. Regelmatig vergisten ze in feiten of wisten ze het weer eens niet meer zo goed. Ergens in het interview waarschuwden de boys dat je lang niet alle alternatieve bronnen op het internet kunt vertrouwen, en dat het onbestaanbaar is dat sommigen 'dingen klakkeloos aannemen'. Inderdaad, onbestaanbaar. Vooral als je het zelf dagelijks in de praktijk brengt.

Wie luisteren naar deze gesprekken? Alleen andere complottertjes natuurlijk. Geen zinnig mens houdt het koeterwaals van deze twenty somethings langer dan vijf minuten vol. Maar ook complotters hebben het kennelijk niet zo op WAC Holland, die door een enkeling wordt beschreven als 'kerkgangers' en waarheidsmonopolisten met als motto 'We Are Afraid'. Want op een of andere manier schijnen er altijd weer heel wat verschillende 'waarheden' te bestaan in complottertjesland, zoals no planes. Waarheden die WAC Holland weigert te erkennen. Binnen de kortste keren vlogen voor- en tegenstanders elkaar bij Argusoog weer in de haren, zeg maar.

donderdag 14 januari 2010

De Roy


Is er nog iemand die zich serieus druk maakt over Edwin de Roy van Zuydewijn? De klacht dat de rijksoverheid zich heeft bemoeid met zijn privéleven blijkt niet gegrond. "De vermoedens van deze bemoeienis vinden geen steun in documenten of onder ede afgelegde getuigenverklaringen," aldus de Nationale Ombudsman. Alsof we iets anders hadden verwacht. Zelfs van 30 meter afstand zie je al dat Roy van Zuydewijn een eeuwige querulant is die overal complotten vermoedt. Ton Biesemaat heeft al een menig waandenkbeeld van De Roy van Zuydewijn doorgeprikt. En ook Stan de Jong deed al eens een boekje open over Edwin.

De Roy van Zuydewijn laat weten 'verbijsterd' te zijn over de uitkomst van het onderzoek en heeft aangekondigd vandaag een persconferentie te geven. Het is maar goed dat de zaak Balkende meer aandacht trekt.

Wie wel weg met hem lopen zijn de complottertjes en bloggertjes. De Roy is hun wapen in de strijd tegen de misdadige Bilderberg-samenzwering of zoiets. In 2006 was hij zelfs te gast op een 9/11 congres in Utrecht, waar hij verklaarde dat de Hofstadgroep niet bestaat, alsof hij daar ook al verstand van had. "Niemand in Nederland heeft het lef gehad om te zeggen dat er nooit iets is geweest als de Hofstadgroep", aldus De Roy van Zuydewijn. Hij wel dus. Is ook niet zo moeilijk, ontkennen. Hij meende ook te weten dat de moord op Fortuyn is gepleegd door de "Binnenhofbende". Of Benno Bende, want dat werd maar half verstaan.

Zijn mooiste complot, destijds nog verwoord via de arme Margarita, is natuurlijk dat in het kantoor van RVD-directeur Eef Brouwers een microfoon zou hebben gezeten. Dat bleek echter een schroefje. Waarop een Doe het zelf-zaak ludiek adverteerde: "We hebben vandaag weer nieuwe microfoontjes".

woensdag 13 januari 2010

De hele thyfusse trukendoos


Uit de lichaamstaal van Willibrord Davids viel eigenlijk al op te maken dat Balkenende niet al te veel te vrezen had toen de voorzitter van de Irak-commissie bijna trots het ongelezen rapport aan hem overhandigde, een beetje als de schooljongen die eindelijk zijn mooie tekening wil laten zien. Wel frappant waren de afgemeten dankwoorden van de minister-president, op wiens gelaat duidelijk stond te lezen: jullie je zin, zonde van het geld.

Barracuda had zich nou juist voorgesteld dat Davids flink zwetend het rapport aan Balkenende zou overhandigen om zich vervolgens zo snel mogelijk uit de voeten te maken, zoals je ook doet als je een voetzoeker afsteekt, maar nee. Het was een schoolrapport vol zware onvoldoendes, en de waarschuwing dat het toch niet meer zou mogen gebeuren, maar de meester zou niet beslissen over de verdiende straf. Sterker nog: de leerling vond dat dit standje onterecht was.

Veel erger is: De steun aan de ‘Atlantische lijn’ zou vermoedelijk onder iedere minister-president zijn goedgekeurd. Je doet er nog even een rapportje van de eigen inlichtingendiensten bij, maar uiteindelijk heb je allang besloten om de VS te steunen in de war or terror, want anders sta je internationaal toch behoorlijk voor schut. Het rapport Davids geeft een aardig inkijkje in deze curieuze besluitvorming, maar gevreesd moet worden dat het de volgende keer weer net zo zal gaan. En de vraag is of elk ander kabinet niet op hetzelfde besluit zou zijn uitgekomen, VVD en D66 stemden in 2003 immers ook zelf voor de Irakoorlog.

En hoe reageerde de blogosfeer? Moegestreden. Gelaten. Je hebt je jaren boos gemaakt over Irak, maar laat het op het moment suprême geheel afweten. Meest opmerkelijk was toch wel de writers block van Jeroen Kreek, die al jaren dag in dag uit op Balkenende aan het schelden is. De oogst van 12 januari: vier magere scheldstukjes met koppen als De hele thyfusse trukendoos. Het granaat- en zwaar mitrailleurvuur viel al na een halve dag geheel stil.

dinsdag 12 januari 2010

Captain Weird

Het verhaal is te mooi om te laten liggen. Met dank aan GeenStijl. Julio Poch, de Transavia-piloot die er van wordt beschuldigd ten tijde van de Argentijnse junta dissidenten boven zee uit zijn vliegtuig gegooid te hebben, of daaraan in elk geval zou hebben meegewerkt, blijkt 'verraden' door een collega-piloot die luistert naar de bijnaam Captain Weird. Geen Stijl: "Een diehard Zapruder-achtig aluhoedje dat heilig gelooft in complottheorieën rondom 9/11 en volgens wie de wereld een grote CIA-samenzwering is. Fijn type voor achter de stuurknuppel."

Nu laten we het oordeel over Poch even buiten beschouwing, geen idee wie hier de waarheid spreekt, maar hoe is die Captain Weird alias Tim Weert (foto) in godsnaam bij Transavia verzeild geraakt? Niet alleen Nigerianen met bombroeken mogen zo door de douane, kennelijk geldt dat ook voor piloten wiens bovenkamer wel eens mag worden nagekeken. De man schijnt volgens De Telegraaf voortdurend rare filmpjes op zijn laptop te laten zien over 9/11.

En ineens moest Barracuda weer denken aan Pluk van de Petteflet, die in 2008 onder de naam Ron 1872 maandenlang bij Zaplog zijn kennis etaleerde op het gebied van datarecorders en vluchtsimulatoren en absoluut zeker wist dat er geen vliegtuig op 9/11 in het Pentagon kon zijn gevlogen. Hoeveel complotpiloten telt Nederland eigenlijk? Was Pluk Tim? Pluk verdween trouwens weer even snel uit beeld als hij gekomen was en Tim Weert houdt zijn complothobby online in elk geval goed geheim, want een uurtje googelen leverde niks op behalve verwijzingen naar vliegclub Wieringermeer. Met dien verstande dat Google nu volstaat met "aluhoedje Tim Weert". Dat wordt dus lachen als Captain Weird straks vakantiegangers naar Barcelona vervoert.

maandag 11 januari 2010

Pispaal


"Mensen, er is helemaal niks aan de hand in Culemborg. Het is een uit de hand gelopen familievete. Doorlopen, het probleem is opgelost!" Aldus Farid Azarkan, volgens H. Numan van het Vrije Volk 'voorlieger van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN)'.

Ja, dat was weer een bittere tegenvaller voor heer Numan, die het gevalletje Culemborg natuurlijk weer eens had willen aangrijpen om duidelijk te maken dat Marokkanen (lees: moslims) niet deugen en altijd ruzie zoeken. "Marokkanen zijn immers perfect geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Er zijn weliswaar een paar gesluierde vrouwen met communicatie problemen, een enkele haat prekende imam, een onbegrepen jongeling die een vervelende schreeuwlelijk doodschoot, een groepje onbegrepenen die eigenlijk helemaal geen Hofstad terroristen waren en wat jongeren met leermoeilijkheden die hier en daar probleempjes en mogelijk een pietsje overlast geven in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Gouda, Eindhoven, Ede, Culemborg, Maastricht, Rozendaal, Venlo, Middelburg, Tilburg, Leiden, Groningen, Roermond, Leeuwarden, Haarlem, Den Helder, Vlaardingen, Den Bosch en in 415 andere Nederlandse gemeentes. Verder zijn er helemaal geen problemen met Marokkanen."

Waarna Numan suggereert dat ongeveer iedere Marokkaan in misdaadstatistieken voorkomt en nog altijd geen woord Nederlands spreekt. "Komt omdat die domme Hollanders nog steeds te beroerd zijn om fatsoenlijk Berbers te leren." Verder is het natuurlijk zo dat we de in Culemborg door Marokkanen bedreigde Molukkers schandalig behandelen en in het verleden als pispaal hebben gebruikt. Terwijl die wel perfect geïntegreerd in de samenleving. "Ze klagen niet".

Nee, is het een wonder dat Marokkanen klagen met hersenloze dombo's als Numan die voortdurend roepen dat Marokkanen niet deugen? Die voelen zich net zo gediscrimineerd als de Molukkers die in jaren zeventig via twee treinkapingen probeerden duidelijk te maken dat zij de houding van Nederland niet pikten. En toen riepen we ook niet dat alle Molukkers terroristen waren. Maar dat is Numan blijkbaar alweer vergeten.

zaterdag 9 januari 2010

Praatclubje


Micha 'aluhoedje' Kat was nog niet terug van zijn vakantieadres of hij moest zijn poot zetten onder een proces verhaal wegens het bekladden van een particuliere woning die, zo weten we nu, toebehoort aan een secretaresse (niet eens een bestuurder) van de stichting die de Bilderberg Conferentie organiseert. Zoiets wordt bij Kat dan meteen weer zijn zelfverzonnen vijand Bilderberg Groep: een geheime schaduwregering die ons - Kat beweert het keer op keer - wil vergiftigen. Ja, u leest goed. Bea en de Haren besprenkelen ons met chemtrails of stoppen giftige stoffen in het drinkwater, waaraan zij zelf wonderwel niet doodgaan.

Ter ondersteuning van zijn gang naar het politiebureau in Leiden was ten minste een steunbetuiger komen opdagen - type onnozele student - die aardig voor paal stond met zijn anti-NWO plakkaat. Na het verhoor deed Kat op zijn beurt aangifte tegen de Stichting Bilderberg en de Nederlandse leden (met name Balkenende en Beatrix) - wegens - komt-ie - "samenspanning met buitenlandse mogendheden en ondermijning van de Nederlandse staat".

Daarna leek het Kat een aardig idee om nog maar eens naar de particuliere woning van de 'criminele Bilderberg organisatie' te gaan, aan te bellen en daar de nodige stampei te maken. Er werd vriendelijk opengedaan, waarbij Kat loog dat hij voor De Telegraaf werkt, maar intussen was de politie al onderweg en werd Kat korte tijd later ingerekend en vastgezet.

"Mijn complimenten en steunbetuiging, dit is nu geschiedenis schrijven!" riep het handjevol aluhoedjes dat dagelijks de site van Kat bevolkt. En nu op naar de media, riep weer een ander: "En er vooral op hameren dat dit occulte praatclubje gelinkt kan worden met een heel grote groep landverraders die deels ook nog door de Nederlandse belastingbetaler op het pluche worden gehouden."

Inderdaad werd er geschiedenis geschreven. Doller kan het met Kat niet worden. Barracuda hoopt op een fikse taakstraf voor vernieling van andermans eigendommen of nog beter: een levenslange behandeling bij het Pieter Baan Centrum. Liefst zonder verlof.

(Het eerste filmpje werkt alleen door iets na het begin te starten)



vrijdag 8 januari 2010

Fleur


Rare jongens, die Vrije Volkers. Niet alleen zijn ze de spreekbuis en fanclub tegelijk van Geert Wilders, adviseur willen ze op zijn tijd ook wel zijn. Zelfs een Vrije Volker wordt wel eens moe van Geert en zijn partij. De dagelijkse portie verontwaardiging begint namelijk te irriteren. Ga niet zeuren over de haperende beveiliging als HP/DeTijd de partij infiltreert. "Tover eens een lach op je gezicht en gun ze deze geslaagde streek."

Ook de racistiserende parodie van De Speld (de PVV zou kamervragen hebben gesteld over 'de donkere kant van Ramses Shaffy', die half Egyptisch is) is slecht gevallen bij de PVV die heeft gesommeerd om het "kwetsende stuk" te verwijderen. "Doe eens lachen, PVV!"

Vrije Volkers, zelf doorgewinterde azijnpissers, voelen ook wel aan dat Geert niet helemaal lekker ligt in de publieke opinie de laatste tijd. De Partij van de Verontwaardiging is de huilbaby van het Binnenhof. Geert noemde minister Ella Vogelaar knettergek, hakte een verkrachte vrouw (‘linkse journaliste’) verbaal in de pan en bepleitte een ‘kopvoddentax’.

Op 20 januari begint dan ook nog het proces tegen Geert vanwege groepsbelediging van moslims, aanzetten tot haat en discriminatie tegen moslims vanwege hun godsdienst en aanzetten tot haat en discriminatie tegen niet-westerse allochtonen en/of Marokkanen vanwege hun ras. Dus misschien helpt het al Geert eens wat vriendelijker deed. Eens een lach op zijn gezicht tovert. Zelfs eens een grapje maakt. Anders wint hij zijn oorlog niet.

Maar er zijn ook verheugende ontwikkelingen: Geert schijnt een oogje te hebben op zijn Fleur. Barracuda voorspelt: Dat wordt het geheime charmeoffensief van Geert. Nu nog zorgen voor wat Maxima en Alexander entourage en Geert wordt mens. Het hoedje is er al.

donderdag 7 januari 2010

Truther Dating



Let op: Alleen hot truthers die niet zijn ingeënt komen in aanmerking! Aan belangstellenden geen gebrek: "I'd like to see more of Sonia with her blonde wig and swedish accent. (Which reminds me I need to move over there in Sweden, the most anti-Zionist country in all of Europe.) I like all reptiles in every shape or form. I only hate snakes in suits."

En nu we toch bezig zijn:


woensdag 6 januari 2010

Fail!


Complottertjes zien de wereld als een logistiek wonderwerk, waarin alles verloopt volgens miljoenvoudige orde en precisie en geen doel wordt gemist. Waarin terroristen met schoen- en broekbommen stande pede worden aangehouden, gegevens van inlichtingendiensten overal en meteen beschikbaar zijn, waarin jachtvliegers direct gekaapte vliegtuigen neerschieten en nooit geteste exotische technieken worden ingezet complete gebouwen neer te halen.

Dus als een Britse journalist erin slaagt om vijf dagen na de poging tot een terreuraanslag op een Delta vliegtuig via Schiphol te reizen met een injectiespuit wordt dat uitgelegd als een afleidingsmanoeuvre. Als inlichtingendiensten zo opzichtig falen moet dat immers wel opzet zijn.

De schoenterrorist Reid werd bij een vlucht naar Tel Aviv door de El Al-beveiliging wel apart genomen en geïdentificeerd als een terreur-verdachte, terwijl hij er een paar maanden later rustig naar Miami kon vliegen. De beveiligingsfirma die Reid aan boord had laten gaan van American Airlines vlucht 63 op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs was ICTS (International Consultants on Targeted Security) International. De hele top van ICTS bestaat uit mensen die ooit voor de beveiliging El Al werkten.

Volgens complottertjes is het dus volstrekt logisch dat gegevens van mensen die ooit (let op het woord 'ooit') voor de beveiliging van El Al werkten automatisch terecht moeten komen bij beveiligingsbeambten in Parijs. "Waarom gebeurt zoiets dat tegen alle logica ingaat en dat alleen verklaard kan worden als onderdeel van een plan op grotere schaal voor de regio waarbij de "war on terror" slechts een dekmantel is?"

Inmiddels is trouwens de aanval op de body scanner geopend: Het beoogde gebruik van bepaalde bodyscans is in strijd met wetgeving die is gericht tegen kinderpornografie, aldus politieke activisten in Engeland. Het strafbaar is onzedelijke afbeeldingen of pseudo-afbeeldingen van kinderen te vertonen. Nu kan Barracuda tien redenen verzinnen die meer tegen de body scanner pleiten dan deze vergezochte Actie voor Kinderrechten, alsof perverten zitten te wachten op volledig geabstraheerde computerbeelden. Zelfs een Karel Appel is realisticher.

dinsdag 5 januari 2010

Eeuwige hoop


Zweefsite Niburu is vorige week aangevallen. Meteen op 1 januari ook nog. Die aanvallen begonnen al ruim voor de kerst: "Op de morgen van zondag 20 december en de avond van maandag 21 december zijn hackers al eerder bezig geweest om de website te beschadigen. Hierbij worden scripts vernield en uploaden zij een virus in het systeem, die ook beschadigingen aan uw pc kunnen aanrichten zodra u de website of het forum van Niburu opent in uw browser."

Op nieuwjaarsdag werd de site weer vanuit "honderdduizenden IP adressen" bestormd. En dus richtte de Niburu directie zich maar eens persoonlijk tot zijn vermeende aanvallers: "Door jullie activiteiten beseffen wij des te meer dat wij op het juiste spoor zitten. De reden van jullie aanval en achtergrond is ons meer dan duidelijk. We kunnen jullie verzekeren dat er wijd verspreid genoeg mensen geïnformeerd zijn over wat er gaande is en dat de waarheid over alles naar buiten komt, met of zonder de website Niburu of de mensen die hieraan meewerken."

Fantastisch. Nu je wordt aangevallen weet je eindelijk dat je op het juiste spoor zit. Zeker nu Niburu voor de zoveelste maal belooft met "onthullingen over de waarheid' te komen. "Jullie zien dat veel bronnen het erover eens zijn dat het een jaar van voltooiing zal worden. Wat vele jaren terug is begonnen en grote veranderingen beloofde in jullie beschaving, werpt zijn vruchten af. Het is niet langer de vraag of deze plaats zullen vinden maar wanneer, en 2010 zal snel de eerste van vele veranderingen laten zien."

Niburu geeft zijn bezoekers hoop. Eeuwige hoop. Ook al blijken gechannelde voorspellingen keer op keer weer niet uit te komen, er is altijd wel weer een nieuwe openbaring aan de horizon. Jaar in, jaar uit. Een third encounter of the first kind bijvoorbeeld, Amerikaanse militairen die in het geniep met ET's zouden onderhandelen, mededelingen uit 's hemels grote zwerk, waarbij telkens weer opvalt dat die aan niemand in het bijzonder worden toegewezen (en dus evengoed aan de fantasie van de Niburu redactie ontsproten zouden kunnen zijn). Zou de Galactische Federatie een einde aan deze Geloof, Hoop en Zwendel Show hebben willen maken?

maandag 4 januari 2010

Louter kabouter


Dat domrechts niet kan bloggen, is onderhand geen nieuws meer, maar aan de linkerkant kunnen ze er ook wat van. Blijkbaar omdat je vindt dat een progressieve debatsite (Joop.nl dus) ook echt progressief moet zijn, vul je het Jaarvooruitzicht vol braakopwekkende linkse clicheetjes: Balkenende stapt op, de PVV desintegreert, Nederland wordt groen, maandag wordt vleesloze dag, de elektrische auto wordt de norm en bij alle kassa’s komen kranen waar mensen hun zelf meegenomen flessen met bronwater kunnen vullen. Nee, geen ironie. Francisco van Jole droomt van een groene heilstaat.

En ineens moest Barracuda weer denken aan de Kabouterpartij
uit de jaren zeventig, die zich keerde tegen het 'asfaltterreur van de gemotoriseerde bourgeoisie', die het gecollectiviseerde vervoermiddel propageerde en een biologisch-dynamische samenleving nastreefde totdat Hans Wiegel de kabouters weghoonde.

Zou die Van Jole zo'n Utopia soms stiekem terug willen hebben? Het dansen rond de mei-boom in een vrij blij-entourage met akela Femke? Waarbij de witte fiets wordt ingeruild voor de witte auto, we bij Albert Heijn onze bronwatertjes halen, in heel Nederland windmolentjes waaien, woensdag gehaktdag wordt verboden, en wij elke dag vlekkerige tomaten en vormloze wortelen moeten eten?

De werkelijkheid is gelukkig anders: Kabouters heten tegenwoordig Wesley en het internet verstookt evenveel energie als de luchtvaart. Maar over internetvrije dagen hoor je Van Jole niet.

zaterdag 2 januari 2010

Complotdenken doe je zo


Wie van plan is ooit nog eens af te studeren op complotters, moet voor de aardigheid eens hun analyses rond de 'Detroit attack' lezen, waarvan natuurlijk weer meteen werd geroepen dat het een false flag betrof. Een Zappie: "Prachtig toch hoe onze politiek geregeerd wordt door incidenten? Je ensceneert een aanslagje en je kunt meteen de angstpropaganda opvoeren en weer een landje bombarderen. Not bad for a day's work".

Twee eigenschappen kenmerken complotdenkers: ten eerste de hardnekkige overtuiging dat er achter ieder voorval een 'groter plan' zit dat voor ons verborgen wordt gehouden. Ten tweede de zoektocht naar bevestigingen van dat grotere plan. Daarbij doen feiten er absoluut niet toe. Zodra je iets gevonden hebt dat je vermoedens bevestigt, leg je dat in je eigen voordeel uit.

Neem nou de complotter met de naam Aart-liberty alias Aart van Wijngaarden, die heeft gelezen dat in 2003 Osama Bin Laden moslims in Nigeria opriep om in opstand te komen tegen de VS. Vervolgens beweert Aart dat Bin Laden al in december 2001 is overleden aan een leveraandoening en dus nooit die oproep kunnen hebben gedaan. Dat dit bericht later al vele malen is tegengesproken en bovendien ook van meet af aan als gerucht is gebracht, doet er kennelijk niet toe. Aart moet zijn complot rondbreien, dus is hij allang blij dat hij iets op internet vindt dat precies in zijn verhaal past. Vervolgens betrekt hij dat op het Detroit incident om aan te tonen dat de Nigeriaan nooit een connectie met Al Qaida kan hebben gehad. Not bad for a day's work.

Complotters 'lezen' ook van alles in verklaringen van ooggetuigen, zoals het merkwaardige verhaal dat de Nigeriaan begeleid door een oudere Indiase man naar het vliegtuig werd gebracht en gezegd zou hebben dat hij geen paspoort heeft. Zie je wel, roepen complotters in koor, een set-up. Volgens de laatste berichten was er echter wel degelijk een paspoort. Evenals een geldig visum. Dat lijkt ook niet meer dan logisch, want je hebt op zijn minst een paspoort nodig om in te checken, door de douane te komen en om aan de gate te laten zien.

Het verhaal van het paspoort komt trouwens van advocaat Kurt Haskell, die inmiddels door Alex Jones is geïnterviewd, en volgens complotters overal genegeerd wordt. Ook al niet waar: Haskell mocht zijn verhaal vertellen aan de main stream media. Maar laten we voor arguments sake eens aannemen dat hier sprake was van een false flag, dan is een vals paspoort toch zo gemaakt?

En dan zijn er ook altijd weer complottertjes die bedenken hoe de aanslag dan wel had moeten worden gepleegd. Met thermiet, het goedje dat onze slimme complotters van 9/11 kennen. "Stel je nu eens voor dat Umar Farouk Abdulmutallab 100 gram thermiet in zijn onderbroek had. En dat het hem lukte om dat te ontsteken". Yep, dan was Umar waarschijnlijk heel gauw opgebrand. Letterlijk. Wat ook wel een manier is om je van een terrorist te ontdoen.

En dan is er nog het verhaal dat Jemen bij het complot wordt betrokken zodat de VS weer een volgend doel voor hun war on terror hebben (waarbij gemakshalve even vergeten wordt dat Jemen zelf om westerse hulp heeft gevraagd), dan wel Jemen als uitvalsbasis willen gebruiken voor pakweg een aanval op Iran. "Volgens anonieme Amerikaanse “officials” zoeken Jemen en de Verenigde Staten op dit moment naar gepaste doelen voor vergelding van de terreuractie van Umar Farouk Abdulmutallab. Maar of het hier gaat om het uitschakelen van Al Qaida? Alles bij elkaar opgeteld, gaat “conflict-zone” Jemen eerder om de geopolitieke posities rond oost Afrika, Golf van Aden, de Rode Zee en natuurlijk Iran, dan haatprekers en onderbroek-bombers," doceert Zapruder's Donkerdoorn, die je nooit zomaar op een dom complot zult betrappen, maar feiten zo presenteert dat een goed verstaander aan een half woord genoeg heeft.