dinsdag 31 januari 2012

Survival of the fittest

Evgeny Morozov, Stanford-onderzoeker en auteur van The Net Delusion, een boek over de donkere zijde van internetvrijheid, wil dat Google sites die wetenschappelijke consensus ondermijnen, valse samenzweringstheorieën verspreiden en feiten verdraaien naar beneden drukt in de zoekresultaten. Een publicatie van een hoogleraar hoeft in zijn ogen niet te wedijveren met die van paranoïde geesten. De argeloze internetter die wil weten of vaccinaties veilig zijn, leert via Google dat je er autisme van krijgt. Onderbouwde beweringen van deskundigen en ambtenaren worden volgens Morozov snel weggepoetst op populaire forums van complotdenkers.

Yep, het probleem is algemeen bekend. Tik HAARP in bij Google en je krijgt een bak onzin over je heen. Met moeite vind je een serieus artikel. Dus hoe komen die stukken zo hoog? Niet omdat er ook maar iets van klopt of omdat ze zo enorm populair zijn. Het heeft er mee te maken dat complotters eindeloos naar elkaar verwijzen en al die verwijzingen ziet Google als bewijs voor relevantie. Ook spammers deden er daar al vele malen hun profijt mee.

De oplossing is niet wat Morozov voorstelt. Dispute finders en waarschuwingslabels maken het alleen maar erger. De wetenschap heeft bovendien niet wijsheid niet in pacht. Alternatieve meningen moeten ook gehoord worden.

De oplossing is: debunken in combinatie met wat slimme search engine optimalization (SEO). Schiet al die flauwekul aan flarden in plaats van angstig je mond te houden, en met verwijzing naar kwaliteitsbronnen. Met die aantekening dat je niet elke site van een gek uit een spelonk van het interweb hoeft tegen de spreken. De NASA heeft al een aardige voorzet gegeven met 2012, maar dat was dan ook een inkoppertje.

maandag 30 januari 2012

Wetenschap

Het regent onderzoeken naar complotdenkers tegenwoordig. Hier is er weer eentje: complottheoristen malen er niet om als hun complottheorie zichzelf tegenspreekt. Duh! Weet Barracuda al jaren. Achter ieder complot schuilt immers altijd weer een groter complot, hoe onlogisch ook.

De onderzoekers vroegen in dit geval 130 studenten naar de dood van Diana. Hoe sterker de studenten geloofden dat haar schuld was van de geheime dienst, hoe meer ze ook geneigd waren om te geloven dat Diana haar eigen dood in scène had gezet en eigenlijk nog steeds in leven was. De complottheorie die zij aanhingen, klonk dus als volgt: Diana is vermoord door de geheime dienst, maar ze leeft nog steeds.

Een tweede test had betrekking op Osama bin Laden. Mensen die geloofden dat hij al dood was toen de Amerikanen hem vonden, waren ook sneller geneigd om te denken dat Osama nog steeds in leven is. Weer een complottheorie die zichzelf tegenspreekt.

Reden: wantrouwen ten opzichte van de overheid. Mensen die complottheorieën aanhangen, zien de overheid als onbetrouwbaar en misleidend. Elke theorie die dat verhaal ontkracht, wordt derhalve omarmd. Zelfs als de ene theorie de andere tegenspreekt. Elke alternatieve verklaring is vanuit het oogpunt van complottheoristen vanaf het begin betrouwbaarder dan het verhaal van de overheid.

Hoe herkenbaar. Een reaguurder bij Scientias voegde er dit nog aan toe: 'Dit impliceert dat samenzweringstheorieën eigenlijk het predicaat "theorie" niet verdienen, omdat het eigenlijk een soort wereldbeelden zijn, die niet door enkele feiten omver gehaald kunnen worden, maar die zelf dienen als interpretatiekader om feiten te duiden.'

vrijdag 27 januari 2012

Pillenslikkende depressietank

Barracuda behoort niet tot de Twitter-volgers van Bertje Brussen. Net als Bas Paternotte lijdt Bertje aan het Brandaris-syndroom: om de minuut je aanwezigheid kenbaar willen maken. Ik ben! Ik leef! Ik doe! Ik vind! Barracuda vermoedt dat de heren geen partner hebben, dus wordt de wereld automatisch je klankbord. 'Er staat een file op de Oudegracht. WHY!' luidt een van de recente Twitter-klassiekers van Paternotte. Alleen 's nachts is het even stil, maar toch vooral omdat anderen dan ook slapen.

Maar kijk: Bert stopt als veeltwitter. Niet tijdelijk, maar voor de eeuwigheid. En dat is allemaal de schuld van anderen. Tuurlijk, er waren wel eens eerder incidentjes, zoals die keer dat Bert een tweet van een ander doortwatterde: iets over het doorsnijden van de keel van Geert Wilders. Dat werd een heuse strafzaak, die uiteindelijk werd geseponeerd, omdat een deskundigenrapport concludeerde dat de 'publicatie van de tweet is bedoeld om de negatieve bejegening van Geert Wilders aan de kaak [te] stellen.'

Dat kon Bert nog wel trekken, maar een massale aanval van linkse hyena's werd hem toch echt te veel. Bertje had een mening geventileerd over een tv-serie die hij helemaal niet gezien had, doch per definitie linkse propaganda moest zijn. Kort en goed: een heel leger linkse sympathisanten viel uiteindelijk over hem heen. Bertje wordt nu naar eigen zeggen 'obsessief gehaat', waarbij al zijn tweets ook nog eens uit de context worden getrokken. En Twitter werkt 'als verse poep op vliegen als het gaat om angstaanjagende gekken, psychotische stalkers en andere idioten'.

En daar kan een pillenslikkende depressietank (diens eigen woorden) als Bert slecht tegen. Wat balsem voor de ziel had moeten zijn, werd een soort van afschrikwekkende scene uit The Birds van Hitchcock. Weest dus liev voor Bert. Hij moet nog even mee.

donderdag 26 januari 2012

Meulenbelten

Nieuwe media zijn de katalysator voor onderbuikretoriek, concludeerde filosoof Hans Schnitzler een dezer dagen in de Volkskrant. We lezen veel bijvoeglijke naamwoorden: revolte van de rancuneuze burger, lamlendig zappen, wezenloos surfen en neurotisch gamegedrag en door winstmaximalisatie gedreven multinationals. En Hans sleept er tussen neus en lippen ook nog een Franse filosoof bij. Dat soort dingen dus.

Het is duidelijk dat Hans niet zoveel op heeft met de onderbruik: 'Wat nieuwe media namelijk vooral doen is het opeisen en annexeren van onze emoties, verlangens, kennis en creativiteit; het hele domein van de menselijke geest dus' En: 'Daar waar de minderjarige aan zijn kinderlijke impulsen wordt vastgeketend, wordt de meerderjarige surfer naar internetpagina's doorverwezen die zijn eigen gelijk bevestigen en zijn bestaande voorkeuren bestendigen. Infantilisering alom, kortom.'

Niet dat Hans met alles ongelijk heeft. Barracuda moest natuurlijk meteen weer denken aan Amsterdam Post, zijn geliefde hangplek voor geborneerde onbegrepenen. Waar voortdurend een sfeer hangt van: de hele wereld begrijpt ons niet. Zo beklaagt ene Marjan K. dat veel kranten de discussiemogelijkheid sluiten. Vooral wanneer het gaat over onze 'allochtone medelanders'. Schijnt dat Elsevier weer eens honderden reacties in de prullenmand heeft gegooid.

En daar gaan de opgewonden AP'ertjers weer: Elsevier zal wel gekaapt zijn door hersenspoelers, dictatuur is nog meer genaderd, royalisten, groen-linksen en socialisten leven als parasieten elk in hun zelfgemaakte dictatoriale bubbel tot eigen profijt en in het nadeel van alle anderen die ze uitsluiten (...), het grote meulenbelten is begonnen, en: alles is gericht op het in stand houden van een ontzielde, nietszeggende, de onafhankelijke vrijgeest dodende polemiek. 'Wat overblijft is de grijze massa gehandicapten die zich mag rondwentelen in de socialistische heilstaat. Armoede voor iedereen á la Noord Korea.'

Een kijkje in het urinoir van het internet maakt trouwens meteen duidelijk waarom AP'ers overal weggebonjourd worden: 'Ik ben ook geband bij Elsevier. De eerste keer snapte ik, maar de 2e keer heb ik alleen het woord vuile verrader gebruikt en daar ook meteen mijn excuus bijgezet omdat ik geen ander woord kon vinden dat de lading dekte.'

Nou zou je denken, dan richt je lekker met zijn allen je eigen vrijsprekende en vuilspuiende weblog op?  Maar die wordt weer amper gelezen. Want reaguurders kunnen wel tikken, maar niet schrijven. Weg gemodereerd wegens onduidelijke redenen? Een artikel dat je wilt becommentariëren maar dat kan niet? Dan hebben we vanaf nu: Slechtingelichtekringen.nl! Stand van zaken tot dusverre: nul commentaren.

woensdag 25 januari 2012

Zonnestorm



De klappertandende, onheilspellende geitenwollen horrorwinter komt er echt aan. Hij was reeds in september (hier) oktober (hier) aangekondigd, maar de warme broederschap won het telkens met straatlengten. Wordt nu dus maandag. De eerste stempelposten staan reeds klaar en Climategate.nl is al T-shirts met een dikke wijsvinger aan het drukken.

Barracuda voorspelt: kwakkelwintertje van niks. Is allemaal de schuld van de Zonnestorm des Doods die in vliegende vaart op ons is afgekomen als een onzichtbare chemtrail. GeenStijl: 'Neerstortende satellieten. Zwieberende Boeings. TomToms die beginnen te ouwehoeren. Bouncende F16's. Omkiepende cruiseboten. André Kuipers in de ISS die zegt CDA te stemmen.'

Ja, maak maar grappen. Barracuda heeft gistermiddag op zijn platdak al een gratis zonnebank kunnen nemen en ziet nu pimpelpaars. Het filmpje hebben we inmiddels doorgestuurd naar Xandernieuws, het blog voor al uw apocalyptische voorspellingen. Mocht deze site wat vaag doorkomen, dan ligt het niet aan uw antenne. 

dinsdag 24 januari 2012

TomTom

Zwevers als Guido Jonkers (Wantoknow) begrijpen niet veel van wetenschap. Dat zijn in zijn ogen allemaal ‘hautaine mannetjes met brilletjes, die volledig gevoelloos hun verstand gebruiken en alleen de ‘harde cijfers’ laten spreken’. Wat Jonkers bedoelt is dat wetenschap ogenschijnlijk niet veel heeft met de 'zachte sector' die hij zo graag vertegenwoordigt en die vooral op intuïtie en geloof vaart.

Nu kun je wetenschappers moeilijk verwijten dat zij vooral het principe meten is weten hanteren, simpelweg omdat zoiets te repliceren en te controleren is. Het paranormale is vooralsnog moeilijk te meten. Dat zou je een (technische) tekortkoming van de wetenschap kunnen noemen, maar het alternatief van Jonkers is niet veel beter: Dagelijks publiceert Jonkers verhalen over fenomenen die naar zijn overtuiging gewoon waar moeten zijn, zelfs als er heel wat op valt af te dingen. Dat is geen intuïtie, dat is geloof.

Niettemin beweert Jonkers dat wetenschap steeds meer lijkt op de ‘TomTom’ van het leven: een wegwijzer 'zonder welke we lijken te verdwalen in het leven'. Ook dat is larie. Wetenschap dicteert niks. Als Jonkers eens de moeite zou nemen het wetenschappelijk discours te volgen - op welk terrein dan ook - had hij kunnen weten dat consensus (voor zover daarvan al sprake is) tot stand komt aan de hand van vaak hevige discussies, maar ook dat verkregen inzichten voortdurend worden bijgesteld.

Maar liever suggereert Jonkers dat de wetenschap als grote bad evil willens en wetens fraudeert. Er zou sprake zijn van een 'explosie aan wetenschapsfraude'. Dat klopt percentueel al niet, er is een explosie aan artikelen over wetenschapsfraude naar aanleiding van het geval Stapel. De NRC turfde 27 concrete fraudegevallen in Nederland in de laatste zeven jaar. Niet dat het is goed te praten, maar beunhazen vind je in elk vakgebied. Frauderende wetenschappers worden evengoed gedreven door carrièredruk, luiheid en doordat de gelegenheid zich gemakkelijk voordoet. Wel lijkt prestatiedrift gekoppeld aan het verkrijgen van subsidies nogal eens de oorzaak, maar zie: dat erkent de wetenschap ook.

maandag 23 januari 2012

SOEPO

Het was me een cyberweekje wel vorige week, met acroniemen als SOPA, PIPA, BREIN, LOIC, DMCA, ISP, DDOS en wat al niet meer. Anonymous verdedigde iets te enthousiast poenerige internetdieven, en SOEPO en PIPO sneuvelden terecht onder massale protesten.

Wat niet wegneemt dat er weer veel take-down notices over de tafel vlogen. Zo gaat het Beiers ministerie van Financiën vervolging instellen tegen de Nederlandse site Nieuws-wo2.tk wegens het publiceren van (een deel van) Mein Kampf. Het gaat om een 'flankerende steunoperatie' aan de Britse uitgever Peter McGee, die in de clinch ligt met de Duitse overheid. Barracuda vraagt zich af waarom je geen kennis zou mogen nemen van een boek dat een verwoestende wereldoorlog ontketende, of de inhoud nu verwerpelijk is of niet. Het NIOD is trouwens al jaren voorstander van vrije publicatie.

Gerlof Leistra sleept Micha Kat voor de rechter na een krankzinnig stuk waarin de Elsevier-journalist als belangstellende getuige van een rituele moord op Marianne Vaatstra werd opgevoerd. Waarbij Kat toegeeft dat de bron niet betrouwbaar is, maar dat als die bron op een andere site wordt geciteerd, die informatie plotsklaps relevant is. En voor het eerst lijkt Kat zenuwachtig over deze onthullingen. Het artikel is fluks van de voorpagina gehaald en naar het forum verhuisd, waar trouwens ook de oorspronkelijke verklaring van de bron te vinden is: een mesjokke advocate die ook al eens met Leistra heeft gesproken, maar toen die niet tot publicatie overging, heeft ze hem ook maar aan het verhaal toegevoegd.

En dan hebben we nog de Ben van de Brink Bode oftewel Argusoog, het weblog dat alles gelooft wat zelfverklaard pedojager Ben uitbater Arend Holvat op de mouw spelt. Nu weer ontving de hostingpartij een sommatie om Argusoog per direct offline te halen in verband met aanhoudende beschuldigingen van Ben aan het adres van Bureau Jeugdzorg. De klagers vonden ondanks een glansrijke overwinning in de rechtbank blijkbaar nog steeds dat Ben in de commentaren geen strobreed in de weg wordt gelegd. Hoe dan ook, volgens de laatste spannende bijna live-verslagen moet Ben nog een tijdje brommen (wegens bedreigingen) en de politie rammelt steeds vaker aan zijn deur. Maar de duivelse Ben is de Hermandad telkens weer te slim af. Volgende week: Dick Bos weer in actie!

vrijdag 20 januari 2012

Handjes



En daar is hij weer: Ron Paul. Ver in de zeventig, maar nog altijd zo fit als een hoentje. Held van het complotvolk. Zelfs van de Occupybeweging. Een aantal jaren terug wilde Ron de CIA afschaffen en inkomstenbelastingen moesten ook maar weg. O ja, en Paul was tegenstander van abortus en voorstander van wapenbezit. Illegale vreemdelingen moesten geweerd worden. De gouden standaard moest worden ingevoerd, en de centrale bank geleidelijk afgeschaft. Maar Ron was vooral geliefd omdat hij een nieuw onderzoek naar 9/11 wilde. Alleen niet omdat hij geloofde in een inside job. Gaf niks, topgozer!

Ron kreeg bij de recente voorverkiezingen ruim eenvijfde van de stemmers achter zich, voornamelijk onafhankelijke en jonge kiezers. En Ron hamert ook nu weer op een kleine overheid, het terugtrekken van de Amerikaanse troepen en het afschaffen van de centrale bank.

Maar bij het extreme deel der natie is Paul inmiddels al enige tijd zeer verdacht. Zo gaat dat bij complotters, die zelfds hun eigen voeten niet vertrouwen. Wie weet is Ron wel een door de Vrijmetselaars elite aangestuurde presidentskandidaat. Alleen al het feit dat zijn vrouw Carol lid is van de Velasco Order of the Eastern Star - onderdeel van de Grand Lodge of Texas - is al verdacht genoeg. Eastern Star leden zijn namelijk doorgaans getrouwd met een Vrijmetselaar. Ook Pauls vader was een Vrijmetselaar, en Ron zelf heeft regelmatig toegegeven de organisatie te respecteren en dat hij naar veel open Vrijmetselaars bijeenkomsten is geweest.

Ron Paul is tevens onofficieel lid van de John Birch Society, die werd opgericht door Vrijmetselaars, en gefinancierd door Nelson Rockefeller en geleid door de door Jezuïeten getrainde Knights of Malta. En anders zijn er wel de tv-beelden waarop Ron Paul overduidelijk het bekende occulte handgebaar maakt waarmee de machtselite leden elkaar groeten: de handjes! Dus wie er ook in november tot president in het Witte Huis wordt gekozen - Obama, Romney, Paul of een ander - we zijn allemaal de sjaak.

donderdag 19 januari 2012

Bronnen

Je zal maar Hero Brinkman heten en in Elsevier lezen dat je achter dreigementen zit richting trendwatcher René Boender. Brinkman verwijt het weekblad, dat Brinkman in verband brengt met een Twitterknokploegje, 'leugens en stemmingmakerij' en overweegt aangifte.

Je zal trouwens maar als misdaadverslaggever voor Elsevier werken en op het blog van Micha Kat lezen dat je onderdeel bent van een pedonetwerk. Gerlof Leistra zal toch op zijn minst een wenkbrauw hebben opgetrokken, en afhankelijk van zijn humeur, in schaterlachen zijn uitgebarsten of juist heel erg boos zijn geworden.

'Bronnen: G. Leistra in pedonetwerk', kopt het artikel. Daar begint de eerste fout al, maar daarover straks meer. De conclusie dat Gerlof ook pedo moet zijn, is weer eens gebaseerd op de onnavolgbare logica dat Leistra de enige journalist is die capo dit tutti capi Joris Demmink ook citeerde. En dikke mik is met een reeds van andere door Kat in hoogst eigen persoon benoemde pedo's. Enfin, het is het guilty by association denken-waarin Kat inmiddels zeer bedreven is geworden.

Maar dan de 'bronnen'. Dat blijkt er maar eentje te zijn: 'Leistra kwam voor het eerst bij ons een beeld ergens in 2010 toen een bron -een advocaat- ons meldde dat hij aanwezig is geweest bij de rituele lustmoord op Marianne Vaatstra in 1999 samen met tal van andere hoogwaardigheidsbekleders onder wie een voormalig lid van het Koninklijk Huis.'

Hoe was het ook maar weer? In 2010 was Kat gestuit op een 'supergetuige' die aardig wat leek te weten over het schemergebied van regenten en criminelen. Enthousiast tekende Kat het ene bizarre verhaal na het andere op: Johan Friso zou tegen betaling getuige zijn geweest van een rituele moord op Marianne Vaatstra, de president van het gerechtshof te Arnhem Dick van Dijk zou zich hebben laten omkopen om Saban B. vrij te laten en een inmiddels veroordeelde officier van justitie zou zijn 'aangestuurd' door de voormalige ‘maffiose schoonfamilie’ van de getuige. Zelfs op YouTube wilde deze droombron frank en vrij praten. Zes uur tape lag klaar. Dat beloofde wat. Uiteindelijk gaf Kat dan toe, nadat zo'n beetje iedereen hem al had gewaarschuwd, dat hij helemaal fout zat met de deze advocate, die een beetje heel erg kierewiet bleek te zijn.

Maar zie, voor het verhaal over Leistra is de advocate (die blijkbaar ook nog een geslachtsverandering heeft ondergaan) weer springlevend. Natuurlijk niet met verwijzing naar de bekentenis, want dat zou wat al te pijnlijk zijn. Kortom: mooie kansen voor een vilein tegenstukje van Gerlof Leistra, maar die lijkt zich vooralsnog eerder op te winden over ANP blunders.

UPDATE: Leistra is boos en eist verwijdering. Kat trekt zijn keutel in: 'Daarbij is er zeker de mogelijkheid dat Leistra op geen enkele wijze betrokken is bij kindermisbruik.' 

dinsdag 17 januari 2012

Mongol

Maurice de Hond (of De Hond Maurice, zoals hij in sommige rechtse kringen wordt aangeduid) brengt zowat ieder weekend slecht weer voor het PVV-electoraat. Eerst was er de opstomende volkspartij SP, en nu alweer heel veel zetelverlies voor de PVV. En dan ook nog zes pagina's in Newsweek (bereik: veel) met als kop Geert Wilders Must Stop. En de rechtse bloggers kunnen het nu niet meer ontkennen: het gaat niet goed met Geert.

Eerst was er de oprisping rond de hoofddoek van het staatshoofd die slecht viel bij de achterban, maar Wilders wordt ook geplaagd door een intern proletenprobleem, dat in dit geval weer eens opdook in Limburg. Waarbij veel kranten ook nog een foto van de arme man afdrukten, die de indruk gaf alsof hij als verrekte mongol zo uit de New Kids on the Block was gestapt.

Bij Artikel 7 wordt in een voor die site heel behoorlijk geschreven artikel geconcludeerd dat de 'zwevende PVV-kiezer' steeds meer ziet dat alleen de SP ruggengraat genoeg heeft om haar anti-Europahouding daadwerkelijk te bestendigen, en Wilders te vaak afwezig is in het debat, de zielige tweets ten spijt. Ook dat is waar: zijn oneliner-politiek leent zich goed voor Twitter, maar niet voor de politieke arena. En: 'Meewerken aan bezuinigingen is niet waarvoor ze PVV hebben gestemd.'

Daarnaast heeft de PVV teveel ongeleide projectielen en gelukszoekers aangenomen, en te weinig hoogvliegers die het podium met Wilders kunnen of mogen delen. Dat vindt trouwens ook Joost Niemöller: het niveau van veel redelijk vers aangetrokken PVV-politici is te laag. Ze lijken vooral aangetrokken op hun devotie ten aanzien van Geert, en minder op hun eigenstandig denkvermogen.

De maatschappelijke keuze voor de PVV rendeert niet voor met name de ondernemers onder de PVV, die de partij te weinig liberaal en professioneel vinden. 'Dit is een probleem, omdat de PVV gefundeerd is op die groep eerste uurs volgers. Wanneer ze wegvallen verwordt de PVV tot een soort van SP, maar dan zonder geschikte mensen, functionerende organisatie, of coherente achterban.'

Alleen bij het dampende riool van VanFrikschoten (Amsterdam Post) hoor je vrijwel geen kritiek op Geert. Daar is de strijd tegen de islam - de laatste dagen wordt al in bedekte termen over bewapening gesproken - immers het enige dat telt. En dus werd de Lucky TV-parodie van de koningin in haar nakie in Papoea-Nieuw-Guinea met veel instemming gepubliceerd, waarbij de AP'ers even waren vergeten dat Geert in 2009 in een Newyorkse synagoge met keppeltje verscheen. 

maandag 16 januari 2012

Sonderkommando's

Internetbedrijf Netground heeft Micha Kat vriendelijk verzocht (audio) een andere hostingpartij te zoeken nadat Kat op Klokkenluideronline openlijk de oorlog had verklaard aan zijn advocaat Yehudi Moszkowicz, een jonge telg uit het beroemde advocatengeslacht. Die was zo beledigd door wat Kat over hem op zijn site had gezet dat hij het webhostingbedrijf dreigde met een notice and take down-procedure. Dat werkte, want eind vorige week was de site ook daadwerkelijk enige tijd uit de lucht. Schijnt dat de jonge Yehudi ietwat heeft gelogen door te melden dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen Kat liep bij het OM, terwijl hij alleen maar aangifte heeft gedaan. Hoe dan ook, Netground nam het besluit op 'eigen gronden'.

Zoals gebruikelijk liep de persoonlijke vete weer eens helemaal uit de hand. Zo was Yehudi - wiens kantoor voor Kat een claimzaak zou starten tegen de 'liegende rechter' Hans Westenberg en vervolgens afzag van verdere behandeling van het dossier - weer een ‘nazi’ en een ‘kankerjood' en was Vissers & Moszkowicz Advocaten vergelijkbaar met ‘Sonderkommando’s uit de WO2. Dat ze hadden meegeholpen Kat te ‘vergassen’ in overdrachtelijke zin door hem te beroven van zijn spaarzame middelen. En dit alles in kennelijke opdracht van de 'fascistische en bewezen corrupte en pedofiele rechters-mafia'. Oftewel: same old, same old.

Het probleem met Kat is dat hij steeds vaker (bij gebrek aan bronnen) zijn eigen sores tot nieuws maakt, niet in de laatste plaats tot meerdere eer en glorie van hemzelf. In een toelichting bij Klokkenluider Online verwees Kat subtiel naar Ghandi en zijn vermeende status als vluchteling in Bangkok. Wat overigens een regelrechte leugen is. Kat volgt gewoon zijn vriendin die in de reiswereld zit. 'We hebben tachtig luisteraars, dat is veel', kraaide Kat, suggererend dat je met een klein groepje mensen een heel land op zijn kop kan zetten.

Barracuda moest onmiddellijk weer denken aan de keer dat Kat had aangekondigd een volksopstand tegen de Nederlandse Bank te organiseren. Uiteindelijk stonden er zeven lulletjes rozewater op de stoep die zich geen enkele houding wisten te geven en alleen maar mochten toekijken hoe hun held nog niet eens door de draaideur kwam.

vrijdag 13 januari 2012

Robin Hood

Miljardair Bill Gates, de op één na rijkste man ter wereld, schaart zich onder de voorstanders van een heffing op financiële transacties, om zo meer geld vrij te maken voor armoedebestrijding. Een kleine heffing kan al 48 miljard dollar opleveren. De Robin Hood-belasting, heet het in de wandelgangen. 'Het schip is uitgevaren, en de rijkste man is aan boord,' aldus Richard Gower van Oxfam International dit najaar, toen Gates zijn plannen aan de G20 presenteerde. 'We zijn op weg naar een akkoord dat miljarden oplevert voor arme landen om armoede en klimaatverandering tegen te gaan.'

Kijk, met zo'n verhaal lopen complotmalloten graag weg. Temeer daar Gates in het kader van de armoedebestrijding al eens heeft gepleit voor geboortebeperking via vaccins. Hetgeen weer helemaal past in het merkwaardige visie van complotters dat een kleine elite de mensheid wil uitroeien. Liefst zo snel mogelijk. Met gemtreels of HAARP.

Nu heeft ook Obama al eens voor een soort Robin Hood-belasting gepleit, maar dat plan is niet verder gekomen dan de Senaat, waar het werd afgeschoten. Diens Wereldwijde Armoede Wet zou weer direct gebaseerd zijn op het Handvest voor Wereldwijde Democratie, dat alweer tien jaar geleden werd opgesteld door grote maatschappelijke organisaties en volgens complotters een opzetje was om te komen tot een wereldregering onder auspiciën van de VN. En nu lijkt Bill Gates Obama's droom via een achterdeurtje toch te gaan verwezenlijken, suggereert Xandernieuws, zonder uit te leggen hoe.

Nou ja, wellicht door een beroep te doen op Agenda 21, dat 'officieel naar het verminderen van de wereldbevolking met maar liefst 85%, wat voor ons eigen land betekent dat er ruim 14 miljoen mensen moeten verdwijnen.'

Het is weer een mooi staaltje connecting the dots-denken, waarop complotters patent lijken te hebben, waarbij allerlei zaken aan elkaar worden geknoopt die geen enkel verband met elkaar hebben. Dat hele Gates verhaal heeft niks met het Handvest voor Wereldwijde Democratie te maken, laat staan met Agenda 21, dat de bestrijding van de overbevolking niet eens tot doel heeft. Helemaal mooi is dat je een willekeurig percentage van 85 procent toepast op Nederland, zodat er een stuk of 3 miljoen Inwoners overblijven. Goed idee trouwens, de Flevopolder kan weer onder water, Drenthe wordt een groot plaggenland, Brabant een groot Peel en het aller belangrijkste: die rottige Polderbaan kan dicht.

donderdag 12 januari 2012

Rode Khmer

De SP wordt iets te groot in de ogen van domrechts. Slechte zaak, want die beminnelijke Emile Roemer - die door zijn tongval ontwapenende pappie van het volk - is geen islamvreter. Moet wat aan gebeuren! Snel! Waarschuwen voor het Rode Gevaar. Want die door Maurice de Hond gepeilde opmars van de SP is ernstiger dan u denkt. In tegenstelling tot de PVV heeft de SP namelijk wel degelijk zijn wortels in een totalitaire ideologie, en de oprichters van die partij hebben daadwerkelijk het communisme aangehangen. Schrijft Filantroop: 'Geen Elsbeth Etty die komt klagen over de terugkeer van de rode gruwelideologie die ze ooit zelf aanhing. De enorme groei van de SP brengt de pen van Thomas von der Dunk evenmin in beweging. Geen overhaast georganiseerde petitie tegen het kwaad van Doekle Terpstra. Geen student die een dissertatie schrijft over de SP=communistisch.'

Nee, waarom zouden ze? Vroegâh, in de tijd dat auteur Filantroop nog net niet de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt en de prostaat en het maagzuur minder opspeelden, had je ten minste nog echte communisten: Fré Meis, strokartonarbeiders in Oude Pekela, De Waarheid, maar dat was allemaal volstrekt onschuldig. Het echte communisme vind je eigenlijk alleen nog onder een kaasstolp in Noord-Korea en dat moet je koesteren, net als de bosjesmannen in Botswana. Barracuda mag graag kijken naar al die dansmariekes met geweer in de hand, hun Geliefde Leider erend.

Maar het schijnt dat Emile stiekem een soort Kim Jong-il is, een tot halfgod gepromoveerde dictator, en zijn partij de Rode Khmer. 'Wie de loonlijst van VARA’s stinkfabriek Joop onder de loep neemt ziet dat het er rood ziet van de SP’ers en de verwante Internationale Socialisten die er mogen komen vertellen hoe goed ze voor de mens zijn. Hoewel de SP officieel de band met deze trotskisten ontkent, zijn er genoeg aanwijzingen die de connectie aantonen. Ze opereren in de openbare ruimte te vaak naast elkaar om de geestverwantschap te ontkennen. En het past precies in de stijl van zowel het bruine als het rode socialisme dat er tegelijk in het parlement en op straat geopereerd wordt om de heilstaat te bevorderen.'

Want nog steeds wordt 'vriendelijk geglunderd naar moorddadige totalitaristen, als die het gehate Amerika, Israël en het kapitalisme er maar van langs geven. Dan mag het zo lijken dat de partij haar communistische gevederte geruid heeft, maar als dat werkelijk gemeend was hadden ze de partijnaam wel veranderd en zouden ze zich zwaar gedistantieerd hebben van het communistische verleden.'

Maar daar gaat het allemaal niet om natuurlijk. Allemaal rode spijkers op zeer laag water. Het gaat erom dat Emile de gevaarlijke baardmannen niet wil deporteren. En moskees niet wil afbreken. Of de straat wil verlossen van hoofddoekjes. Dat kan alleen de Blonde God uut Venlo. De rest van de linkse volksvertegenwoordiging is niet te vertrouwen. Ook Pechtold niet. 'Waar is die glimmende klootoog van D66? Die ultrademocraat, die het altijd op rechts gemunt heeft maar zwijgt over het linkse extremisme dat in tegenstelling tot de PVV wel over straat marcheert en met megafoon en spandoek schreeuwt om de omverwerping van de kapitalistische welvaartsstaat.'

woensdag 11 januari 2012

Real Illuminati

Complotters zijn papegaaien. Karbonnetjesdenkers. Kopieerfilosofen. Hetgeen verklaart waarom op internet de mening van één persoon al snel de waarheid van duizenden anderen wordt. Sir Tim Berners Lee had nooit de hyperlink moeten uitvinden, want nu waarschuwt heel alternatief internet voor een illusionaire vijand: de illuminati(e) of New World Order. Geen mens die meer weet wat het betekent.

Tot ergernis van enkelingen. The Real Illuminati heet een website, die tot doel heeft 'het weerleggen van alle absurde leugens en desinformatie over de Illuminati welke (...) op duizenden sites te vinden zijn. Al deze absurde theorieën, speculaties en onwaarheden zijn door tal van complotaanhangers gepubliceerd en keer op keer klakkeloos van elkaar overgenomen. Deze mensen hebben het woord “Illuminati” tot slechts een holle term gereduceerd die synoniem is geworden voor; een Nieuwe Wereld Orde (New World Order), de Elite, Bilderbergers, Duivelaanbidder enz. Ook door populaire videospelletjes, rapnummers en complotromans waarin de term Illuminati gebruikt wordt om de ‘duistere machten achter de schermen van het wereldtoneel’ te verwoorden, is de ware betekenis van het woord volledig verloren gegaan' 

Als gevolg hiervan wordt de Illuminati volgens de site door miljoenen mensen wereldwijd beschouwd als 'DE meest sinistere en gevaarlijkste organisatie op deze planeet welke zich tot doel heeft gesteld de wereldbevolking op korte termijn met miljoenen of zelfs miljarden te verminderen door middel van “chemtrails”, vaccinaties, mind-controlling chips en meer van dat fraais.'

Maar enkele alinea's verderop duiken de illuminati dan toch weer op. Want ze bestaan dus wel. Sort of. 'Slechts 6000 mensen 'runnen' deze aarde. Slechts 6000 mensen bepalen de regels voor 7 miljard(!) mensen. Slechts 6000 mensen kunnen doen wat ze willen, omdat WIJ dat toestaan. Het enige dat we hoeven te doen, is niet langer accepteren dat deze mensen, puur vanuit hun eigenbelangen, de wereld regeren. Er is geen grondwetswijziging nodig om een Koning of Koningin af te zetten. Het enige dat wij hoeven te doen, is niet langer accepteren dat iemand Koning of Koningin IS. Negeer alle symboliek en strip Beatrix (figuurlijk) van al haar franje.'

Zesduizend? Waar komt dat getal vandaan? Geteld, geturfd soms? Het resultaat van nauwkeurig onderzoek? Nope, weer gejat van andere illuminati sites. Ooit verzonnen door een weetal achter de pc op een zolderkamer en vervolgens eindeloos gekopieerd.

maandag 9 januari 2012

Mea culpa

Toch een soort van mea culpa bij Arend Zeevat van Argusoog, die nog steeds flink baalt van de rectificatie die hij van de Amsterdamse rechtbank op zijn site moest plaatsen na allerlei ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van de voogden van de kinderen van zelfverklaard pedojager Ben van de B.. Bovendien moesten Arend en zijn stichting ook nog de proceskosten betalen. Nu hebben de lezers inmiddels flink wat eurootjes gedoneerd, maar het zit Arend allemaal niet lekker: 'Het is jammer dat ook mede door mij gemaakte fouten op deze walgelijke manier zijn afgestraft. Die fouten geef ik toe, namelijk het ons niet houden aan de door onszelf opgestelde huisregels betreffende het op de persoon spelen en het noemen van namen. Terugkijkend ziet alles er altijd anders uit dan wanneer men middenin een situatie zit. Daarom zou het ook best zo kunnen zijn dat achteraf bezien de eerder besloten aanpak de nodige vragen en twijfels oproept.'

Maar Arend zou Zeevat niet zijn, als hij toch weer zijn kont tegen de krib gooit. En hoewel hij niet eens op de zitting was verschenen, ter vermijding van griffiekosten, besloot Zeevat godbetert een brief op hoge poten aan de rechter te sturen. Dat zolang Secretaris Generaal van het Ministerie van Justitie Joris Demmink, met inmiddels 'zes aangiften wegens seksueel misbruik', zich nog steeds zijn positie kan handhaven, Arend niet de proceskosten gaat betalen. Nice one, Arend. Maak je het allemaal nog veel erger mee.

Arend was namelijk ter ore gekomen dat vlak voor de zitting Harm Brouwer, de voormalige voorzitter van het college van procureurs-generaal, zich in de hal van de rechtbank bevond en een kamer betrad direct grenzend aan de zaal waar de zitting werd gehouden. Laten Demmink en Brouwer elkaar nou goed kennen elkaar en had Argusoog niet aangekondigd dat zij de zaak Demmink op de zitting aan de kaak zou stellen?

Normaal staan er overwegend reacties van verwarde totaalmalloten onder de artikelen bij Argusoog, maar dit keer lazen we zowaar iets verstandigs: 'Brouwer kan om allerlei redenen aanwezig zijn geweest. En het had in die zin wel degelijk verschil gemaakt als gedaagden aanwezig waren geweest, dat dan tegenspraak was gevoerd. Indien die er niet is, wordt de eis in een civiele procedure nu eenmaal in principe toegewezen, tenzij die de rechter onrechtmatig voorkomt. Oppassen dat niet verkeerde of krachteloze argumenten worden gebruikt en spoken worden gecreëerd waar ze niet zijn!'

Maar dat is bij Arend aan dovemansoren gezegd. Zal ons niks verbazen als het met Arend uiteindelijk net zo gaat aflopen als met Sietze Planting, die ook steeds meer werd meegezogen in zijn draaikolk van zelfverzonnen complotten. Sietze is weer op vrije voeten nadat hij had vastgezeten voor de bedreiging (op schrift) van premier Rutte en een rechter. In een brief aan Klokkenluideronline doet Sietze voorkomen alsof hij beiden slechts had gewezen op de 'aanwezigheid van pedofielen en drugscriminelen en hun plicht aangifte te doen inzake Demmink'. Maar over toon de waarop - volgens Planting 'hard en duidelijk' - liegt Sietze een beetje. Die was zo bedreigend dat men het raadzaam leek hem van zijn bed te lichten.

vrijdag 6 januari 2012

Supervulkaan

Het mooiste nieuws deze week ging natürlich over de Duitse supervulkaan, echt zo'n onderwerp waar ze bij Grenswetenschap van gaan kwijlen (en bij GeenStijl om moeten stuiplachen). Gaat om een kratermeer vlakbij Koblenz, die al circa 12.900 jaar slaapt. Maar de laatste maanden zijn er 'verontrustende signalen' die er op kunnen wijzen dat de vulkaan stilaan uit zijn lange slaap aan het wakker worden is. Bij een eventuele uitbarsting kan de Laacher vulkaan gemakkelijk 5 biljoen kubieke meter as en vulkanisch puin spuwen, vergelijkbaar met de uitbarsting van Pinatubo in juni 1991.

De vraag is hoe dit zo plotseling in het nieuws kwam. Vanwege komkommertijd, natuurlijk. De moeizame aanloop van het nieuwe jaar. The Daily Mail wilde stevig beginnen met spannend nieuws en daar mocht de wetenschapsredacteur voor zorgen. Met onderkoppen als 'Billions of tons of ash and magma would be ejected' en 'Southern England would be covered in ash' is aandacht verzekerd.

Nog dezelfde dag verscheen het tegenartikel in Wired van Erik Klemetti, vulkaandeskundoloog aan Denison University. Klemetti merkt op dat het artikel aan geen enkele (duidelijke) bron is toegeschreven, anders dan aan 'experts'. Kennelijk was een YouTube-filmpje uit november met wat borrelend water de aanleiding. Klemetti kent het gebied. Vijf jaar geleden zag hij ook al water borrelen, en honderd jaar geleden was dat ook al het geval, als je de verhalen van monniken mag geloven. Dat is - helaas pindakaas voor de scaremongers - geen teken van hernieuwde activiteit. Klemetti: 'Irresponsible, lazy journalism at its finest.'

donderdag 5 januari 2012

Cabaretteketet

Net als vorig jaar zat domrechts de afgelopen dagen weer met kromme tenen voor de buis. De linkse cabaretteketet trok weer voorbij en dat levert altijd weer humorloze tegenstukjes op. Dat de linkse cabaretiers überhaupt niet zo idealistisch zijn als ze voorwenden te zijn. Dat de nar laat zijn oren hangen naar zijn meester onder het oude motto van wiens brood men eet diens woord men spreekt. Dat je voor echte humor in Engeland moet zijn. Enzoverders.

Joost Niemöller - ook al zo'n lachebekje -  pleitte bij Radio 1 voor rechts cabaret, maar de humor is in die hoek helaas ver te zoeken. Wie googelt naar rechtse moppen krijgt niks. Freelance journaliste Mercita Coronel (links) meent te weten waarom: 'Het engagement van de rechtse mens beperkt zich immers vooral tot zichzelf, het behoud van eigen goed en geld in het bijzonder. Dat is zijn ideaal. De inhoud van zijn portemonnee, niet de humor is bepalend voor zijn gelukstemperatuur. Verder is zijn blik op het verleden van zijn land gericht, de tijd waarin alles beter en blank was. Ook op dat gebied is zijn stof wat eendimensionaal.' 

Kijk, dat is nu al grappig, en nog waar ook. Die pijn in zijn portemonnee wil de rechtsmensch niet creatief in het theater relativeren, maar creatief via belastingtrucs of de politiek in klinkende munt terugkrijgen, beargumenteert Coronel. Om af te sluiten met de punchline: 'Als iemand van rechtse signatuur zo’n oudejaarsconference zou kunnen houden, dan is dat wel Geert Wilders. De PVV-voorman maakt ijzersterke taalgrappen - of zijn het meer sneren - en er valt goed met hem te lachen.'

woensdag 4 januari 2012

Hoge hakken, echte liefde

Wat hebben de doodsbange mannen van Amsterdam Post zich weer lopen vervelen de laatste weken. Het blogje ademde in de donkere dagen rond kerst een sfeer van hangerigheid en gefrustreerde radeloosheid. 'Als die plastic Kerstpleurisboom uit het rommelhok getrokken wordt om op te maken in de huiskamer begint het. Ga ik een tukje doen.'

Met moeite perste D.G. Neree er nog een column uit waarin hij iedereen 'inzicht en oplossingen tegen de huidige neergang van Nederland' wenste. En dat de politiek mag ingrijpen in de 'teloorgang van alles wat in Nederland sinds de WOII is opgebouwd'. Dezelfde Neree ging ook nog maar eens als een Maurice de Hond turven hoeveel 'volgers' politici hebben: 'Als het volgen op Twitter gelijk zou zijn aan een stem, dan zou de PVV veruit de grootste partij worden en de regeringscoalitie een comfortabele meerderheid hebben'.

AP hopman Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten - sinds kort 2500 euri rijker - trok zich over het dode punt heen door zijn twintig reaguuste lezers nader te introduceren ('T. Intellectuele Trol. Woont in een luxe ingerichte holle boomstronk op kosten van haar ex die jurist is. Sprenkelt magere melk op de vloer terwijl ze er bedwelmende spreuken bij prevelt en ziet daar geestelijke beelden in. Weet alles van elke wet.').

Iemand die kennelijk niet tot de AP inner cirkel behoort, omdat zijn stukken steevast onder de noemer 'Ingezonden' worden geplaatst, is Ronald Kaatee, voorzitter van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Ook die wist zich met zijn vrije dagen geen raad. Hij wond zich op (letterlijk) over de 'geile lokchicks van het NOS-journaal'. Viel hem de laatste tijd op dat de beide vrouwelijke presentatrices, Astrid Kersseboom en Sacha de Boer, het nieuws hooggehakt presenteren. 'Dat dankzij de hoge hakken van de dames meer Nederlanders zich laten hersenspoelen door de halve waarheden en de non-items van de staatsomroep? Ik heb een donkerbruin vermoeden dat dat laatste het geval is.'

Niet dat er nog lang werd gedebatteerd over hoge hakken, echte liefde. Onderaan het stukje verschenen al gauw enkele reacties over de ongelukkige naamgeving van Katees PopNed, waarbij huisfilosoof Martien Pennings suggereerde om de toekomstige uitzendingen als volgt te beginnen: 'Hier is de PON, de Péé Óóó Én, de Populistische Omroep Nederland, waar de natie nog geëerd wordt en het volk gehoord. Vandaag werpen wij een bekrompen-tribalistische blik op de volgend onderwerpen . . . . . . .'

Vooropgesteld, voegde Pennings er met bezwerende vinger aan toe, dat de programma’s van een 'kosmopolitische kwaliteit zijn waaraan de rest van de prutsers in Hilversum een puntje kan zuigen.' Gaat niet meer lukken met die Kaatee, voorspelt Barracuda. Voor een omroep met multimedia aspiraties oogt de site van PopNed wel heel erg als een kalender uit het jaar nul. Toch iets met hoge hakken dan maar?

dinsdag 3 januari 2012

Glazen bol (2)

Nog even door de zure appel heen bijten mensen, want er gloort licht aan het eind van de tunnel. Het jaar 2012 brengt niet het einde van de wereld, zoals velen vrezen, maar een transformatie naar een 'lichtere en warmere periode' in de geschiedenis. Dat voorzien vier internationale 'topastrologen', die hun visie zaterdag 21 januari in het Mövenpick Hotel in Amsterdam zullen toelichten tijden het minicongres 'Outlook for 2012'. Om met Micha Kat te spreken: Be there.

De topastrologen zullen vooral inzoomen op de financieel-economische ontwikkelingen in het nieuwe jaar. Op 21 december staan namelijk voor het eerst in 26.000 jaar de aarde, zon en het hart van de Melkweg op één lijn. Dat is sinds de geschreven geschiedenis van de mensheid nooit eerder gebeurd. 'In die 26.000 jaar draait de aarde om haar eigen as. Daarna begint een nieuwe cyclus, net zoals een cyclus van dag en nacht, zomer en winter. Nu zitten we aan het eind van de donkere en koude tijd en we gaan naar een lichtere periode,' beweert financieel astrologe en marktanaliste Irma Schogt, initiator van het Wereldwijd Platform van Financiële Astrologie. 'Mensen zijn bang voor het einde van de wereld, maar dat zeggen alleen mensen die er geen verstand van hebben. Wij willen op het congres laten zien dat de centrale boodschap juist heel bemoedigend is.'

Astroloog Karen Hamaker-Zondag gaat bijvoorbeeld uitleggen dat in 2012 voor monetaire instituten en centrale banken een cyclus van 248 jaar afloopt en dat hen grote transformatieprocessen wachten. Ter vergelijking: bij het eind van de vorige cyclus ontstonden de Verenigde Staten.

Maar we moeten nog wel enkele stormen trotseren. Volgens de Duitse astrologe, journalist, auteur en tv-bekendheid Antonia Langsdorf nemen natuurrampen en financiële crashes toe, maar krijgen we daarna een kantelpunt. Dat is volgens Antonia niet iets om bang voor te zijn, maar iets 'opwindends en adembenemends' om maar uit te kijken.

De enige vraag die ons rest is: waar blijft Willem (Middelkoop)? Zie wat hij samen met Rode Planetaire Hemelwandelaarster Nicole Zonderhuis, Robin de Ruiter, Rick DeVente en Marcel Messing reeds in 2009 had te melden over het jaar 2012 (en andere zaken):

maandag 2 januari 2012

Glazen bol (1)

Wat de paragnosten voor 2011 hadden voorspeld: Obama in ziekenhuis vanwege gezondheidsproblemen, aanslag op Obama, grote gasontploffing in Enschede, Rutte presenteert zijn first lady, Rusland draait gaskraan dicht, terroristische aanslagen in Duitsland en Engeland, kabinet wordt demissionair, bevestiging buitenaards leven, Champions League gewonnen door Real Madrid, dolfijnsterfte, winterse kou met strenge vorst en ijzige kou, Willen Alexander bestijgt troon, Cohen weg als partijleider, huizenverkoop in de lift, omroepstaking, wateroverlast in Europa, warme zomer, weer zoon voor Maxima, (soort) burgeroorlog tussen Vlamingen en Walen, Israël valt Palestina binnen, aanslag Pentagon, ramp met waterkrachtcentrale, ongeval met zeppelin, leven op Mars, machtswisseling in Iran, Beau van Erven Dorens naar buitenland,

(Bijna) goed: Italiaanse politiek rommelig, Midden-Oosten prominent in het nieuws, aardbevingen Japan, aardschok Ankara (Van), Yolanthe minder gevraagd voor tv, Wendy van Dijk blijft typetjes doen, (kleine) aardbeving in Nederland.

Geheel gemist: Eurocrisis, Breivik, Bin Laden dood, bloedbad Alphen, rellen Londen.

Voor 2012: Nederland wint finale EK voetbal met 2–1 van Duitsland, Israëlische bommenwerpers bestoken Iran, bomaanslag op treinstation Londen, einde gedoogkabinet Rutte, aanslag Amsterdamse metro in aanbouw, seriemoordenaar teistert Nederland, meerdere banken vallen om juwelenroof.

Disclaimer: in het verleden behaalde successen bieden geen garantie voor de toekomst.