vrijdag 30 augustus 2013

Dankbaar debunked

Wat heeft Wimmetje Dankbaar (vrij naar M. Kat) de hele zomer zoal uitgespookt? Lekker lui op het strand in een ander land? Met zachte gitaren en een koele wind? Onder de zomerzon? Noppes. Wim zwoegde op het OM Rapport Ali H. Debunked, deel 1 tot en met 10. Zijn ultieme weerwoord tegen het Rapport OM Vaatstra, nota bene alweer twee jaar geleden online gezet.

De zaak Vaatstra is al lang en breed opgelost, maar de complotters en vooral hun grote ego's zijn er nog lang niet klaar mee. Die willen goedschiks of kwaadschiks gelijk krijgen. Nu overwegen ze weer om (delen van) het dagboek van moeder Maaike Terpstra te publiceren aangezien 'wij alle aanwijzingen en feiten die daar in voorkomen bevestigd hebben gekregen.' Aldus super duper speurder André Vergeer, die nog nooit wat fatsoenlijks in de zaak Vaatstra boven tafel heeft gekregen. Nu weer schreef zijn getergde ego een open brief aan Bauke Vaatstra, omdat die op tv had gezegd: 'Ik weet dat er mensen zijn die ook een boek willen schrijven maar daar staan alleen maar leugens in'. Laat Maaike vooral geen toestemming geven tot publicatie. Veel te veel eer voor deze malloten.

Want ook Dankbaar weet niet van ophouden: 'Het (OM rapport) is geschreven door één of meerdere copywriters die hun vak verstaan om het publiek te misleiden. Het rapport is mede geschreven in reactie op mijn publicaties en heeft dus onder meer als doel om mij als Gekke Henkie af te schilderen.'

Wims weerwoord is weer eens zo agressief geschreven, met zoveel belachelijke verdachtmakingen en insinuaties, dat je er bijna de slappe lach van krijgt. Nergens een nuance, geen enkele heroverweging op basis van nieuwe feiten, doch een starre herhaling van eerder verwerkte informatie.

Eigenlijk gaat het Dankbaar maar om een ding: die weet al jaren absoluut zeker dat Ali, zijn inziens de enige echte moordenaar van Marianne Vaatstra en niet een of andere boer die als patsy diende, door justitie uit de wind gehouden is. Het OM omschrijft de echte Ali consequent als vrij lang: 1,80 tot 1,90 meter. De verwarring is ontstaan toen de vriendin van Marianne het gezicht van Ali Hussein Hassan meende te herkennen als de nogal agressieve Irakees die zij samen met Marianne op Koninginnedag had ontmoet: dat was namelijk weer een mollige, korte man met bierbuikje en de getinte huidskleur die met zijn petje en zonnebril op samen met zijn vriend Feik door Kollum liep. Ali Hassan Hussein, die langer en slanker is, ondergaat zo een gedaanteverwisseling en wordt voor steeds meer mensen klein en dik, schrijft het OM.

Dat alleszins plausibele verhaal probeert Wim natuurlijk op allerlei manieren te weerleggen omdat het hem niet uitkomt. Dus stelt hij dat geen enkele beveiliger of andere persoon die Ali kende, Ali beschrijft als lang en slank. Heeft Dankbaar al die beveiligers soms zelf gesproken? Daar gelooft Barracuda helemaal niks van. Is het een extrapolatie van een gesprekje met een beveiliger en of gewoon weer een van Dankbaars vele als feit vermomde veronderstellingen?

Wie de telefoongesprekjes die Wim voerde nog eens terugluistert, hoort precies waar het misgaat: niet alleen stuurt Dankbaar in menig gesprek aan op de bevestiging van zijn eigen conclusies, hij realiseert zich ook niet dat mensen tien jaar na dat dato feiten en personen door elkaar halen. Of dat getuigen de neiging hebben herinneringen in een geheel nieuwe context gaan plaatsen, met de wetenschap van nu. Een beetje speurder houdt daar rekening mee, zo niet Dankbaar, die zo snel mogelijk de finish wil halen.

Zo komt Dankbaar wederom met het verhaal dat de plaatsvervangende directeur aan hem zou hebben bevestigd dat Ali's vriend Feik al op 3 mei uit het AZC is overgeplaatst. Maar wie beter luistert hoort de beste man iets heel anders zeggen. Verder moet Wim hoog nodig eens naar de Brilmij. Op onderstaande foto staat toch echt een persoon. Niet de dikke en de lange.

Diverse betrokkenen zijn het gestook van Dankbaar cs overigens flink beu. Er liggen diverse aangiftes wegens laster, onder meer van het vriendje van Marianne. Ergens in oktober moet Dankbaar in Groningen worden gehoord.

donderdag 29 augustus 2013

FEMA fabels

Niburu.co, voor al uw sterke verhalen. Het altijd weer fanatiek overschrijvende blog (in keurig Nederlands, dat wel) meent zeker te weten dat de Amerikaanse rampenorganisatie FEMA zich voorbereidt op een catastrofe waarvan wij helemaal niets mogen weten.

Een complotter bij Zaplog dikte het verhaaltje nog eens als volgt aan: Heel de Amerikaanse oostkust gaat er per een (...) oktober aanstaande aan. 'FEMA moet voor 22 miljoen dollar zakjes met noodvoorraden water kopen die voor 1 oktober naar Region 3 verscheept moeten worden. FEMA moet voor 13,6 miljoen Dollar kant en klare maaltijden kopen die voor 1 oktober naar Austin (Texas) verscheept moeten worden. Er wordt een negen weken durende trainingscursus georganiseerd voor 386.000 man buitenlandse VN troepen in Amerika om te leren omgaan met Amerikaanse wapensystemen en zich te bekwamen in wat men noemt “urban warfare”, oorlogsvoering in bewoonde gebieden.'

Hea-vy! Maar waar komt deze informatie eigenlijk vandaan? Daar begint de ellende al. 'Een dame en dominee, Michelle Hopkins, zegt deze e-mail van de voormalig senator te hebben ontvangen.' O jee, Hopkins: Een Wees Waakzaam-achtige doemprofete met grafstem die voortdurend waarschuwt voor HAARP en chemtrails, vergezeld van een spervuur van Bijbelcitaten. Haar informatie komt weer van een voormalige senator, die niemand thuis kan brengen, en die het ook weer heeft doorgestuurd. Hoezo, betrouwbaar?

En niemand die eens op het idee komt om die informatie eens te verifiëren bij FEMA zelf, want de kans is groot dat de organisatie zich gewoon voorbereidt op het gebruikelijke orkaanseizoen. Zoals elk jaar om deze tijd. Maar dat is weer niet spannend genoeg voor Niburu-land. Die ziet nu trouwens plotsklaps weer een verband met de komeet ISON op korte afstand de planeet Mars zal passeren. Logisch, toch?

Hoeveel onzinberichten over FEMA hebben we inmiddels al niet gelezen bij de alternatieve media? Over FEMA kampen die binnen 72 uur geactiveerd moesten worden, maar niet heus? Over vermeende FEMA gevangenissen die helemaal geen gevangenissen bleken te zijn? Over een vergaande samenwerking met Russische troepen, die minder spannend was dan het leek? Over doodskisten die niet helemaal niet van FEMA waren?

En inmiddels denkt Niburu.co dat ook Nederlandse militairen zich stilletjes voorbereiden op de Grote Gebeurtenissen in het najaar. Omdat een paar schietende Nederlandse militairen in een YouTube filmpje zijn te zien. Maar als de luiwammesen eens wat beter hadden gegoogled hadden ze kunnen weten dat de Nederlanders vorig jaar mei als onderdeel van VN vredesmacht een Amerikaanse training hebben ondergaan. Meldde nota bene zelfs Prison Planet, het complotblog dat Niburu zelf zo gretig citeert. 

woensdag 28 augustus 2013

WW3

Het was de langste voorspelling die maar niet wilde uitkomen: de Amerikaanse aanval op Iran. Complotters wisten vrijwel zeker dat het zou gaan gebeuren. Hele bloggen werden ermee gevuld. Complete scenario's bij elkaar verzonnen. Jarenlang. De Derde Wereldoorlog zou beginnen. Alleen gebeurde er niks, afgezien van wederzijdse dreigingen.

Maar gelukkig: het nieuwe Iran heet Syrië en het aantal luie Dr. Clavan-deskundigen dat daar verstand van meent te hebben toetert weer een hoop Jip- en Janneke-versimpelingen de digitale ether in. De Derde Wereldoorlog is ook weer terug van weggeweest. Dit keer aangestuurd door het internationale bankenstelsel. Of erger. Je verzint het gewoon achter de laptop.

Sommige complotten kon je al van verre zien aankomen: de gifgas-aanval als valse vlag operatie om een interventie in Syrië te bewerkstelligen. Vast wel. Alleen voor de nuance ben je toch weer op de main stream media aangewezen. Obama heeft zich tot nu toe juist hardnekkig verzet tegen interventie in Syrië. Kost namelijk te veel. Alleen al aan een no-flyzone hangt een prijskaartje van 1 miljard dollar per maand.

Ook leuk: de suggestie van Martin 'Hiltermann' Vrijland dat de Golfoorlog in 1990 eigenlijk pas door kon gaan nadat de dochter van de ambassadeur van Koeweit in Amerika over gruwelijkheden in ziekenhuizen had verteld. De Irakezen zouden baby's uit couveuses hebben gehaald, wat later niet bleek te kloppen. 'Na de emotionele toespraak van het meisje kon George Bush senior met het grootste gemak alle lichten (peilingen) op groen krijgen om Koeweit binnen te vallen'. Vast wel. Maar de wereldwijde verontwaardiging die leidde tot de eerste Golfoorlog had toch echt betrekkelijk weinig met deze vermeende PR-stunt te maken. Maar historisch besef is niet bepaald Martins sterkste kant (wat wel eigenlijk?).

En ja hoor, daar schudt diezelfde Vrijland ook nog een apocalyps zo lang als de trans-Siberische spoorlijn uit zijn losse pols: 'Syrië zal Israël gaan aanvallen; Rusland en Iran gaan zich er mee bemoeien. De Moslimbroederschap zal met commando’s en raketten terreuraanslagen gaan plegen op belangrijke doelen in de Sinaï, zoals het Suezkanaal, de oliefaciliteiten in de stad Suez en de Sumed pijpleiding, die de Golf van Suez (Rode Zee) verbindt met de Middellandse Zee.' Barracuda kan dit met het grootste gemak ook bij elkaar verzinnen. Grappig genoeg lees je bij de NRC de complexiteit, die Vrijland ter wille van zijn eigen overdrijvingen maar al graag onder het vloerkleed schuift.

'Het is een kwestie van het overladen van het volk in alle media met de gewenste variant van de waarheid en u gaat het vanzelf geloven.' Ja, in Complottertjeskrant. Echt waar? Echt waar, mijnheer de Uil.

maandag 26 augustus 2013

Chemhoax

De chemtrailgelovigen werden zondag weer eens geconfronteerd met het feit dat ze met weinigen zijn. Hoeveel aluhoedjes in Den Haag en Groningen kwamen opdagen voor de Global March Against Chemtrails en Geoeengineering is niet bekend. De opkomst lijkt in elk geval teleurstellend laag. Want: Slechts een paar foto's op Facebook. Geen enkele mededeling via Twitter. Elders was het trouwens niet veel beter. In Berlijn kwamen met moeite 300 betogers.

Toegegeven: Geoeengineering.is handig breed geformuleerd, maar het gaat natuurlijk gewoon om het idee dat een onbekende macht de mensheid wil uitroeien met vage chemicaliën. Dat diezelfde macht en hun familie ook worden vergiftigd, je kan toch moeilijk als een mol onder de grond leven, doet er in de logica van chemtrailjehova's al helemaal niet toe. Maar ja, het merendeel blijkt niet eens over elementaire meteorologische kennis te beschikken, laat staan te weten dat een vliegtuig een spoor van bevroren waterdamp achterlaat.

Tot overmaat van ramp tuimelden de chemtrailers een dezer dagen ook weer eens in een hoax, wat weer eens aantoont dat complotters echt alles geloven wat in hun straatje past. Zo werd een email verspreid waarin een vermeende klokkenluiderpiloot uit de doeken deed hoe het een en ander in zijn werk gaat. En het duurde niet lang voordat ook de redactie van Niburu.co dat verhaaltje weer driftig had zitten vertalen. 'Op ieder vliegveld is een klein aantal ingewijden die het hele (tank)proces besturen. Zo moeten er bepaalde aanpassingen worden gemaakt omdat natuurlijk de sproeivloeistof wel zorgt voor extra gewichtstoename van het vliegtuig. Omdat hoe dan ook de vliegveiligheid nummer één blijft rekent dit team vantevoren heel precies uit of dit extra gewicht, waarvan de bemanning zich niet bewust is, van invloed zal zijn op vliegveiligheid. Zo wordt ook bijvoorbeeld gekeken of de startbaan die gebruikt gaat worden lang genoeg is. In geval van twijfel wordt de sproeivloeistof niet geladen.'

In de tekst van de mail hadden de hoaxers echter een pijnlijke boodschap ingebouwd, die achteraf werd onthuld. Zo vormden de eerste letters van de zinnen de volgende tekst: 'This is a fraud. You are so gullible. This message is a con. There are no chemtrails. How easy it is to fool you, naive, gullible, credulous, unskeptical.'

Rectificatie? Vergeet het maar. De nepinformatie blijft gewoon overal staan. Bij Niburu.co, maar ook bij chemtrailactivist Max Bliss die het onzinverhaal als eerste bracht.

zaterdag 24 augustus 2013

Grote Kleine Gek

Hij is definitief pleite: Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten. Luttele weken na zijn dood is het blog Amsterdam Post uit de lucht gehaald. Bij de Vrije Chroniqueurs, ooit opgericht uit afschuw over de ranzigheid van voornoemd blog, zijn ze nog afscheid aan het nemen. Ook is ongeveer de complete inhoud van AP gekopieerd, als blijvend monument en openbaar archief, maar die moet nog worden gepubliceerd.

Hij is definitief terug: Michiel Papenhove. De Grote Kleine Gek achter Anarchiel.com. Die ging weer eens nostalgisch zijn eigen columns zitten lezen en was compleet verrast: 'Ik kan u vast verklappen dat veel van de schrijvers op dit totaal doorgeslagen en veelvuldig geridiculiseerde anarchisten-blog het potverdorie bij het juiste eind bleken te hebben…'

Die Michiel toch. Hoeveel probeersels hebben we de aflopen jaren wel niet voorbij zien komen? Er was een korte flirt met boomknuffelaar, emo-chick, oud-SP-er en transseksueel Petra Kramer, er waren Papenhove Dailies, blogjes waarvan Barracuda de naam allang weer is vergeten en andere zaken die binnen de kortste keren reddeloos werden achtergelaten, want Michiel begint wel altijd goed gemoed aan een nieuw avontuur, maar lijkt gauw verveeld.

Daarom gaat Anarchiel zijn Greatest Hits nog eens afdraaien en af en toe weer es een ouderwetse rant plaatsen. Net als vroeger. En zich bezighouden met het opschonen van de website, aangezien de commerciële spambots onder meer het forum helemaal volgespamd hebben met reclames voor handtasjes en erectiepillen. 'Ik wil bij dezen ook nog even de redactie bedanken die deze website de afgelopen jaren onderhouden en verder uitgebouwd heeft'. Oftewel: Napoleon wordt weer de webmaster van dienst.

Hij had geen moment later moeten ingrijpen. Anarchiel werd de laatste tijd namelijk volledig overwoekerd door het onuitstaanbare duo Eheu en DGGD, die het zo goed met elkaar konden vinden dat anderen er bijkans tulerluurs van werden. Beiden volledig overtuigd van mind control, vooral hun eigen hoofd, waarbij Eheu wegens 'onplezierige omstandigheden' nogal eens genoopt is ter overleving alle dagen bezopen te zijn en DGGD nooit meer van zijn idiote 9/11 verslaving lijkt af te komen. Als twee keffende, elkaar voortdurend op de borst kloppende schoothondjes gingen ze tekeer tegen een ieder met een afwijkende blaf ('Je kletst uit je nek omdat je je niet aan je eigen uitgangspunten houdt. Binnen drie regels.'). Als gevolg van deze territoriumdrift heeft ongeveer iedere trouwe Anarchiel volgeling inmiddels het zinkende schip verlaten.

donderdag 22 augustus 2013

Nibollocks

'We worden over de hele wereld tegengewerkt door een monolitische en meedogenloze samenzwering, die voornamelijk vertrouwt op clandestiene wegen om haar invloedssfeer uit te breiden, die bouwt op infiltratie in plaats van invasie, op subversie in plaats van verkiezingen, op intimidatie in plaats van verkiezingen, op guerrilla’s in de nacht in plaats van legers overdag.'

Aldus begint WantoKnow.nl een artikel genaamd 'Wetenschappers en zij die onthullen dienen te sterven..!' Want zo ziet de moderne complotter de wereld: lastige wetenschappers die op het punt staan de waarheid aan het licht te brengen en de bestaande ‘powers-that-be’ in de wielen dreigen te rijden, worden uit de weg geruimd. En al helemaal als zij op zoek zijn naar Planeet X. Een forse planeet, een paar keer groter dan de aarde, die dwars door ons zonnestelsel schiet, rakelings langs onze planeet scheert, een rondje om de zon maakt en weer uit het zicht verdwijnt. En die honderden vulkanen zal doen uitbarsten en reusachtige vloedgolven zal veroorzaken. Maar tot op heden wil Planeet X, ondanks duizenden vermeende sightings, maar niet komen.

Volgens de immer googelende Guido Jonkers alias GuidoJ. van Wanttokow zou de voormalig hoofdastronoom van de NASA Robert Harrington begin jaren negentig op het punt hebben gestaan om bewijsmateriaal naar buiten te brengen over Planet X (Nibiru) toen bij hem een zeldzame vorm van slokdarmkanker werd geconstateerd. Enkele dagen later was hij dood. Een kennis van hem kwam weer in een heel ander jaar om bij een auto ongeluk. En in 2004 stortte een busje in een ravijn bij het Mount Wilson observatorium in Californië. Datzelfde observatorium had net enkele onthullende foto’s gemaakt van Nibiru die naar de pers waren gelekt. Je begrijpt hem al: dat kan geen toeval zijn.

Nu Barracuda zijn pappenheimers een beetje. Als Jaap Mollema van Amsterdam Post door een vrachtauto op de Stadfhouderskade wordt geschept - toch al berucht vanwege zijn dodelijke ongevallen - dan zien zijn medestanders onmiddellijk een verband met zijn voorgenomen kandidaatstelling voor de Amsterdamse gemeenteraad, alsof iemand zich daar ook maar een beetje druk over had gemaakt. Of als explosievenexpert Danny Jowenko in 2011 tegen een boom rijdt, dan is het omdat hij vijf jaar eerder eens iets heeft geroepen over WTC7.

Zoals complotters het ook heel logisch vinden dat lastige wetenschappers worden omgebracht door kankers, die toch vele jaren nodig hebben om te ontstaan. Barracuda heeft trouwens nergens kunnen achterhalen dat Robert Harrington - die ook nog eens helemaal niet voor NASA werkte, maar verbonden was aan United States Naval Observatory (USNO) - aan een zeldzaam soort slokdarmkanker is overleden. Wel aan slokdarmkanker, waaraan jaarlijks heel wat mensen sterven.

Maar het belangrijkste is GuidoJ in al zijn enthousiasme weer eens vergeten. Simpele logica. Waarom zou de komst van zo'n planeet in godsnaam moeten worden verzwegen en door wie? Per slot van rekening ziet iedere astronoom of amateur met een lichtgewicht telescoopje hem uiteindelijk toch wel aan het zwerk verschijnen. En ga dan nog maar eens ontkennen.

woensdag 21 augustus 2013

Fusie

Barracuda kan het tempo nauwelijks nog bijhouden. Zeven maanden geleden werd de Huffington Post-kloon The Post Online uit de grond gestampt en gisteren was die alweer gefuseerd met De Nieuwe Pers, de digitale doorstart van het gratis dagblad De Pers. 'Na de fusie zal The Post Online – DNP gaat daar in op – hét journalistieke massamedium gaan maken dat de standaard zet voor digitale kwaliteit – zowel gratis als ook (deels) betaald.'

Fusie? Niet heus. Uitgever Jan Jaap Heij heeft in amper zes maanden tijd nauwelijks 3500 abonnementjes van De Nieuwe Pers verkocht, en dus wordt die mislukking nu binnengeschoven bij het zwaar gesubsidieerde The Post Online, dat alleen maar bestaat bij de gratie van de Vereniging Veronica, ooit rijk geworden met de verkoop van het Veronica Blad. Heij wordt uitgever van The Post Online, dat wil zeggen dat hij op de loonlijst van The Post Online komt te staan. Meer stelt die fusie niet voor. Nou ja, The Post Online krijgt een gratis app.

Nu gunt Barracuda een ieder zijn avontuurtje, maar De Pers is toch wel een mooi voorbeeld van totale overbodigheid die koste wat kost in de lucht gehouden moest worden. De papieren treinkrant gaf al de indruk van leftovers van de betaalde dagbladpers, en de digitale app waarbij lezers een abonnement konden nemen op een journalist, in plaats van alleen op het medium zelf, leek al helemaal een wanhopige poging om de journalisten van De Pers aan het schrijven te houden.

Gisteren kwam de aap ook al meteen uit de mouw. 'Ook wil The Post Online experimenteren met artikelen waarvoor betaald moet worden', aldus hoofdredacteur Bert Brussen. Begrijpelijk, want er zal binnenkort aan verdiend moeten worden, als dat al lukt. Iets vertelt Barracuda dat de toekomst van The Post Online toch vooral bepaald wordt door het tempo waarmee de investering van naar verluidt 1 miljoen euro wordt opgebrand.

dinsdag 20 augustus 2013

Brood op de plank

Martin Vrijland gaat de komende tijd minder schrijven, zo meldde hij na terugkomst van een vakantie. Martin is opgeroepen voor verhoor door het OM wegens smaad, laster of belediging (wie hem dat kunstje heeft geflikt is niet duidelijk) en staat vandaag ook nog eens voor de rechter omdat de moeder van Anass wil dat hij een heimelijk opgenomen filmpje verwijdert van YouTube en zijn site. Maar er is nog een reden: er moet als de wiedeweerga brood op de plank komen.

Het gaat blijkbaar niet zo goed met de carrièreplanning van de werkloze Martin. Die had heel even gedacht dat hij, net als Micha Kat, zijn geld kon verdienen als fullblown complotter, maar de donaties stromen niet echt binnen. Martin probeerde ook nog een loopbaan als Alex Jones, compleet met buitenformaat microfoon and of course in English. Met een nasale dictie en dito inhoud trok Martin tot nu toe niet meer dan 250 kijkers.

De grootste zelfoverschatting is toch wel de Martin Vrijland Resistance Tour. Martin zag zich als David Icke kennelijk al langs de Nederlandse zalen trekken, maar moest de entreeprijs van ruim 100 euro voor een eerste meet & greet, exclusief een donatie aan hemzelf, al gauw bijstellen onder het motto 'Het is crisis'. Aanmelden kan nog steeds, maar Barracuda heeft er een hard hoofd in dat Martin eind deze maand zijn opwachting maakt in een zaaltje in Fort Vechten in Utrecht. Al was het maar omdat Martin niet eens een programma heeft weten te verzinnen dat meer biedt dan een 'presentatie over de onderwerpen die ik veelal bespreek op mijn website'. Sterker nog: Martin heeft tot nu toe helemaal geen programma. 

De kansen voor Martin op de reguliere arbeidsmarkt acht Barracuda eerlijk gezegd ook al erg niet groot. Niet zolang potentiële werkgevers op het web zelf kunnen constateren dat Martin een rare is.

maandag 19 augustus 2013

Diana

De dood van Prinses Diana en haar vriend Dodi al Fayed in 1997 wordt weer onderzocht. Terwijl in 2006 de politie al tot de conclusie was gekomen dat het stel was omgekomen door grove nalatigheid van de (dronken) chauffeur, die eveneens om het leven kwam. Totale kosten van het jarenlange onderzoek bijgenaamd Operation Paget: 15 miljoen euro.

Maar dat heeft allemaal weinig geholpen, want nog steeds circuleren er veel spannender verhalen op internet. Zo zou de echtgenoot van koningin Elizabeth niet hebben gewild dat de ex van prins Charles omgang had met een moslim, of nog erger, met een moslim zou trouwen. Ook een mooie: Diana zou haar eigen dood in scene hebben gezet, net als Elvis.

Het jongste gerucht? Een militair die tegen zijn (ex)-vrouw zou hebben gezegd dat de British Special Air Service (SAS) achter de dood van Diana en Dofi zou zitten. Een en ander zou naar boven zijn gekomen in de zaak tegen sergeant Danny Nightingale, een SAS sniper die werd veroordeeld voor illegaal wapenbezit. In het proces tegen deze Nightingale was de niet nader genoemde militair niet alleen zijn huisgenoot, maar ook kroongetuige.

De schoonouders van deze N. schreven een brief naar de SAS-commandant. Daarin staat met zoveel woorden dat N. beweert dat de SAS 'achter Diana's dood zat' en dat 'de hele zaak in de doofpot is gestopt'.

De hamvraag: feit of veronderstelling? De militair vond het blijkbaar zelf niet nodig om de zaak aan te kaarten bij welke instantie ook. De politie ziet geen reden om Operation Paget weer van stal te halen.

zaterdag 17 augustus 2013

Area 51

Ja, boppers, hij bestaat. Area 51. Het bestaan van de mysterieuze militaire basis was een publiek geheim, maar de CIA heeft nu documenten vrijgegeven waarin de basis zomaar in geuren en kleuren beschreven staat (De hele inhoud hier).

Maar helaas: geen UFO's of marsmannetjes met groene, glibberige tongen en torrige tentakels. Ook geen eenarmige visman met haaientanden en verrekijkerogen. In de stukken wordt niet gesproken over ruimtes waar buitenaardse lichamen zijn onderzocht (op sterk water) of hangars met ruimteschepen (een beetje zoals een verzamelaarswagenpark met exclusieve Koenigseggs en Pagani's).

Vele tientallen jaren ging het gerucht dat de VS in de woestijn de wrakstukken bewaarden van een vliegende schotel die in 1947 in Roswell zou zijn neergestort. De CIA en de Amerikaanse luchtmacht blijken de basis echter alleen maar te hebben gebruikt om spionagepiloten te trainen en nieuwe vliegtuigen te testen, zoals de fameuze U2.Vandaar de mysterieuze lichtjes in de lucht. Het gebied werd in 1955 aangekocht door de Amerikaanse overheid, omdat het ver van de bewoonde wereld lag, maar de officiële naam luidde Paradise Ranch.

Niet dat je de CIA moet geloven natuurlijk. De Ray Ban-zonnebrillen kunnen dus weer op.

vrijdag 16 augustus 2013

The Illuminati: The 2013 Embassy Closing Conspiracy

Arend neemt afscheid van Zeevat

Eind juli kwam het heuglijke bericht dat na een langdurige stilte Platform Argusoog weer een doorstart zou maken. Het team had besloten om vooral als radiomedium verder te gaan, eventueel aangevuld met informatie en berichtgeving ter 'verdieping en verbreding'. Alleen reageren kon niet meer. Wie wat te melden heeft kan alleen nog terecht op de IRC Chat. Forums en reactiepanelen blijven gesloten om de balans niet meer 'naar het negatieve als dagelijkse visie' te laten doorslaan. Half augustus zouden de activiteiten hervat worden.

Maar boegbeeld Arend Zeevat heeft na nog enkele weekjes psychoanalyse besloten om er maar helemaal de brui aan te geven. Ietwat cryptisch: 'Er is in mij en in mijn leven in de afgelopen tijd heel veel gebeurd, waardoor ik anders naar bepaalde zaken ben gaan kijken. Deze andere blik op mijzelf en de wereld vertaald zich in het nemen van besluiten, die ik voorheen niet kon of wilde nemen. Ik ben een fase in mijn leven aan het afronden en zie dat vele zaken en mensen die bij die oude fase horen uit mijn leven zijn verdwenen of verdwijnen.'

Ten aanzien van het loonbeslag (backgrounds) kon Arend nog melden dat de 'Nederlandse Kinderroof Maffia' heeft besloten om de resterende schuld van zo’n € 160.000 kwijt te schelden. Arend mag nu gaan werken aan het 'opruimen van de financiële chaos waarmee zij mij hebben achtergelaten.' De toekomst zal blijkbaar niet meer worden gewijd aan het najagen van bizarre complotten. Arend wil een bijdrage leveren aan de sociale gemeenschap waarin hij woont. Dat klinkt als een afkicker die bij de Appie mag werken.

Het einde van Argusoog? Barracuda noemde het blog niet voor niets Arendsoog. Buiten Zeevat was het kernteam slechts twee man sterk. Wil de nieuwe Zeevat opstaan?

woensdag 14 augustus 2013

Reaguurders

Mooi verhaal van Roald Pool bij Joop.nl over reaguurders. Die heeft er een hele studie van gemaakt. Twaalf soorten zijn er maar liefst. En ja, sommige daarvan kom je in de alternatieve media met grote regelmaat tegen. Zo hebben we de Reabombasten. Die schrijven reacties die gemiddeld drie keer zo lang zijn als het schrijfsel van de oorspronkelijke auteur. Waar de stukjesschrijver zich probeerde te focussen op één stelling, gaat de reabombast volledig ‘off topic’ door te citeren uit de filosofie, de sociologie, de economie, de psychologie, de geschiedenis, religie en nog wat andere ‘-ies’.

Ook zeer herkenbaar: de reazweverd. Is compleet losgezongen van traditionele discussieregels en –technieken. Denkt, praat en schrijft louter associatief in de taal van het gevoel. Holisme als levensstijl. Is volstrekt incoherent naar rationele maatstaven. Saust in een vluchtige stijl een reactie bij elkaar met daarin zonder uitzondering de woorden ‘verbinding’, ‘harmonie’, ‘kosmos’ en ‘bij jezelf blijven’.

De Rearechtsmensen (type: Vrije Chroniqueurs) zien de hele wereld door de bril van blanke hardwerkende belastingbetalers die uitgezogen worden door allochtonen, moslims, uitkeringstrekkers, milieugekkies, ambtenaren en linkse grachtengordelintellectuelen. Waant zich een permanent slachtoffer van die groepen en roept daarom permanent om wraakmaatregelen tegen elk lid van bovengenoemde groepen.

En de Reanoia’s. Zien waarheden die de meeste mensen niet zien: 9/11 door Bush en Israël. De Bilderbergconferentie als samenzwering tegen alles wat leeft. Rutte als mastermind van het heroprichten van de slavernij en bankiers die het klimaat bewust opwarmen.

Ook hebben we nog de mono-issue reageerder met een altijd maar één stokpaardje. Weet iedere column ongeveer na een/twee zinnen om te buigen naar eigen missietopic. Die laatste twee komen nog het dichtst in de buurt van de Gilles de la Tourette-reaguurders die vooral Klokkenluideronline frequenteren. Het soort dat geen reactie kan achterlaten zonder de dwangmatige vermelding van de 'royal babylonische lucifer aanbiddende ritueel kinderverkrachtende en kinderofferende bloeddrinkende satanische volk onderdrukkende Jesuiten vrijmetselende geheim genootschaps knights of malta kontebonk verkochte zielen club'.

Ergens moet in het hoofd van dit soort reaguurders het merkwaardige idee hebben postgevat dat hun commentaren ook daadwerkelijk worden gelezen door hun imaginaire vijanden, zich niet realiserend dat ze alleen maar tegen parochianen blaffen.

dinsdag 13 augustus 2013

Factuur

Ook dat nog. Edwin de Roy van Zuydewijn, aan de grond in Portugal, maar wel met luxe villa, heeft dinsdag een taakstraf van 100 uur opgelegd gekregen door de rechtbank in Amsterdam. Vanwege het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro). Zelf was hij er niet, want berooid te Portugal. Bovendien sprak hij eerder van 'een luchtballon, een zeepbel en een losse flodder'. Wordt die zeepbelstraf niet uitgevoerd, dan wordt het vijftig dagen cel. Het OM had 240 uur en 4 maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

De rechtbank denkt dat De Roy de factuur in 2001 heeft opgemaakt met het doel veel geld te verdienen. De Het lijkt erop dat er nooit werkzaamheden tegenover hebben gestaan.Onder meer zou dat zijn gebleken door het gebruik van een net geopende bankrekening waarop nog niet eerder stortingen door derden waren verricht, zodat dit rekening nummer 'niet uit dien hoofde bij anderen bekend was'. 'Hoewel het bewezen verklaarde slechts één door verdachte vals opgemaakte factuur omvat, moet dit naar het oordeel van de rechtbank wel worden bezien in het licht van de bouwfraudeaffaire Klimop, waarbij veelvuldig gebruik is gemaakt van valse facturen zoals de onderhavige.'

UPDATE: In hoger beroep

maandag 12 augustus 2013

Bedelstaf

Edwin de Roy van Zuydewijn blijkt niet als God in Frankrijk te wonen, zoals HP/DeTijd meende te weten, maar in Portugal. De ex-man van prinses Margarita zou daar volgens EenVandaag aan de bedelstaf zijn geraakt en leven van giften van familie en soms van vrienden. 'Die doneren elke maand iets zodat ik in leven kan blijven.'

Roddelblad Weekend wist de villa te lokaliseren, en noteert: 'De villa, die over meerdere slaapkamers beschikt, heeft een prachtig uitzicht over een vallei en in de verte is zelfs de zee te zien. Bij zomerse temperaturen zorgt een zwembadje voor de nodige verkoeling.'

Niet het soort optrekje voor een man aan de bedelstaf dus. Ook geen armoedig vakantiehutje. Laat staan een stacaravan. De Roy geeft zich er uit voor Italiaans schrijver en neemt eens in de zoveel tijd een taxi om proviand op te halen. Zelfs als het zo is dat De Roy tijdelijk gebruik mag maken van de villa, is dat niet bepaald armoede. Hetgeen waarschijnlijk verklaart waarom EenVandaag de villa niet in zijn geheel mocht filmen.

Barracuda heeft de Weekend er even bij gepakt en constateert dat het blad prima werk heeft afgeleverd. Wat je ook van roddelbladen mag vinden, dit is onthullingsjournalistiek volgens het boekje. Inclusief hoor en wederhoor aan het adres van De Roys advocaat Meijering, die overigens niet wenst in te gaan op details over de villa.

Kortom, precies het soort kritische journalistiek waarop de alternatieve media altijd hameren. Alleen komt het dit keer even niet goed uit, want hun geliefde Oranje-complotter mag je niet afvallen. Zich niets aantrekkend van het gerechtelijk verbod om de krant zo te noemen verwijt Klokkenluideronline de 'Pedograaf' De Roy van Zuydewijn te blijven demoniseren, terwijl die krant niks anders doet dan Weekend citeren (net als het AD trouwens). Het enige wat je de Telegraaf en zijn zusteruitgave Privé kunt verwijten is dat ze de boot hebben gemist (Weekend is van uitgeverij Audax).

zondag 11 augustus 2013

Graanleugens

'We leven in een wereld van informatie en desinformatie; infowar of informatieoorlog. Het is dan de kunst om díe informatie eruit te halen waarvan je met de meeste zekerheid kunt aannemen dat dit de waarheid zou kunnen zijn.'

Aldus Niburu.co, dat zijn goedgelovige lezers blijkbaar graag voor het lapje houdt. Een sensationeel verhaal over een politie-inval bij een gezin in New York, nadat het op internet had lopen zoeken naar snelkookpannen en rugzakken, bleek onlangs toch net iets anders in elkaar te zitten, alleen het stukje aanpassen, ho maar. The Guardian, dat als bron diende voor het artikel, heeft dat namelijk wel gedaan.

Niet dat Barracuda daarvan opkijkt, want als Niburu een artikel uit de main stream media onder ogen krijgt dat het eigen geloof niet aanhangt, wordt het juist weer ontkend. The Telegraph schreef bijvoorbeeld een dezer dagen een stuk over Matthew Williams (42), die als eerste in Engeland strafrechtelijk werd vervolgd omdat hij graancirkels had gemaakt in tarwevelden van boeren en zo enorme schade aanbracht. Williams stopt ermee omdat hij de creaties van collega's spuuglelijk vindt. De Niboeren: 'Daarna komt deze "kwaliteitskrant" met een handleiding hoe je zelf stap voor stap een graancirkel kunt maken. Waarbij ze dan ook nog adviseren om te zorgen voor het juiste gereedschap zoals een tuinroller om de boel plat te leggen en een houten plank met daaraan bevestigd een paar touwen.' 

Dat een groot aantal lieden wereldwijd inmiddels gewoon heeft toegegeven dat zij die graancirkels hebben gemaakt - Doug Bower en Dave Chorley onthulden reeds in 1991 dat zij achter de graancirkels zaten die zogenaamde 'deskundigen' reeds als echt hadden bestempeld - mogen de Niburu-volgelingen blijkbaar niet weten, want het Telegraph-stuk moet 'in de prullenbak'. In plaats daarvan krijgen we een wel erg New Age-achtige video voorgeschoteld van voornamelijk (UFO) zweefkezen waarvan enkele aangeven dat zij de graancirkels spontaan hebben zien 'groeien'. Niet dat zoiets op video is vastgelegd, natuurlijk.

Nog een mooie: Waarom koopt FEMA plotseling noodvoorraden op? Die vraag had Niburu simpelweg zelf kunnen beantwoorden, want uit de aangehaalde mail blijkt dat de Amerikaanse rampenorganisatie helemaal geen noodvoorraden opkoopt, maar gewoon bij een onlinebedrijf informeert naar de mogelijkheden van snelle leveringen in geval van nood. Bij rampen moet nu eenmaal snel geschakeld kunnen worden, dus is het handig om te weten wie en op welke termijn noodrantsoenen kunnen leveren.

Maar complotters zien in het informatieverzoek uiteraard een op handen zijnde false flag-operatie, waarbij ongetwijfeld weer veel dooien dan wel gewonden gaan vallen. Per slot van rekening is FEMA een...eh geheime regering die niet veel goeds met ons van plan is. Of je brengt het verzoek doodleuk in verband met vermeende onthullingen van Edward Snowden over megadroogte, hongersnood en wijdverspreide oproer, want een beetje complotter knoopt letterlijk alles aan elkaar wat hem voor de voeten komt en vooral wat hem goed uitkomt. Gemiste kans: de FEMA app. Ongetwijfeld een spion in zakformaat.

donderdag 8 augustus 2013

R.I.P Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten

Zijn site Amsterdam Post is overbelast en het ongeloof stijgt met de minuut: Jaap Mollema, beter bekend als Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten, is door een verkeersongeluk om het leven gekomen. Geschept door een vrachtwagen op de Stadhouderskade te Amsterdam, als we de weinige details mogen geloven. De traumateams konden niets meer uitrichten. Nu was Mollema wel een man van zeer morbide grappen, maar deze 'grap' krijgt helaas geen vervolg meer.

Gisteren nog meldde hij dat hij zich verkiesbaar zou stellen voor de gemeenteverkiezingen. 'Er zit hier, in dit linkse bolwerk, zóveel scheef dat ik niet anders kán dan daar iets aan te doen.' Deze muis gaat brullen, beloofde Mollema. 'Ik ga het opnemen voor al die gepeste ondernemers, Jan met de Pet die als een zombie tot slaaf van het UWV is veroordeeld én voor Mohammed en Fatima die tot hulpbehoevende inboorlingen zijn gedegradeerd door die PvdA. Ik ga de wijken in met zeepkist en megafoon. We gaan de hoofdstad herroveren uit de wurggreep van de PvdA! Expect us! Ik heb er zin an!'

Dit blog was bij Mollema en zijn aanhang bepaald niet geliefd. Al was het maar omdat we voortdurend vraagtekens plaatsten bij zijn financiële huishouding en de vele dubieuze bedelberichten, en we van tijd tot tijd uitgebreid verslag deden van de eeuwige splijtzwammen, veroorzaakt door de keurige krabbelaars Filantroop en D.G. Neree alias Dégénéré en Martien Pennings: de Jack Torrance onder de AP'ers. Mollema reageerde hier met enige regelmaat, vooral als hij weer eens het mikpunt was van onze spot.

In maart verscheen de wulpse uitbater van Amsterdam Post eindelijk eens in beeld. Bij AT5 ook nog, waar hij als eenmansmegafoon over de Rhôneweg brulde naar de in Duitsland en Pakistan verboden Hizb ut-Tahrir. Hoewel, brulde? Dat viel een beetje tegen. Er kwam niet veel geluid uit de megafoon, want VanFrikschoten heeft geen harde stem. Des te luider klonken zijn vaak zeer ranzige, maar hoogkomische columns.

Mollema sleet zijn laatste dagen als postbode en deed graag voorkomen dat hij zwaar onder de armoedegrens leefde.

The Illuminati: The Mars Civilization Conspiracy

woensdag 7 augustus 2013

Windbuilen

Als rechtse blogjes windenergie op de korrel nemen weet je een ding: er klopt meestal geen klap van. Dat komt omdat een schrijverd als J.H. Dekker (wat is dat toch iedere keer met rechtse bloggen en initialen?) van de Vrije Chroniqueurs natuurlijk helemaal niet in windenergie is geïnteresseerd, maar het ziet als een linkse hobby ten koste gaat van zijn belastingcenten. En dan is het zaak om zo snel mogelijk aan te tonen dat die hele windenergie een grote windbuil is.

En wat doe je dan? Je haspelt wat feiten door elkaar, waardoor oppervlakkig gezien iets van een conclusie ontstaat waarmee je volgelingen blindelings instemmen ('Goed en snedig artikel heer Dekker'). Missie voltooid. Zo zoomt Dekker natuurlijk meteen in op de overcapaciteit die Nederlandse energiesector momenteel nekt om daarmee te suggereren dat er al veel te veel energie wordt opgewekt.

Maar hij noemt natuurlijk weer niet de oorzaak van die overcapaciteit: enerzijds is dat de laagconjunctuur, maar anderzijds produceert Nederland veel te dure energie uit verouderde kolen- of gascentrales. Buitenlandse energieprijzen zijn goedkoper. Precies dat is ook de oorzaak van het verlies van Nuon die Dekker natuurlijk nog even noemt. Die heeft elf energiecentrales in Nederland, waarvan er tien op gas draaien. Je gaat ook geen paard en wagen als vervoer aanbieden als overal de bus en de trein oprukken.

Kortom: de verschuiving naar goedkopere energie, inmiddels vastgelegd in een akkoord, is economisch gezien bittere noodzaak. Of die goedkopere energie nou per definitie windenergie moet zijn (de totale hoeveelheid windenergie is straks alleen al ruim voldoende om alle huishoudens in Nederland van stroom te voorzien), dat is weer een heel andere discussie.

dinsdag 6 augustus 2013

Paranoia 2

De bovenkamer van Maud Oortwijn is er bepaald niet rustiger op geworden. Najaar 2011 schreef Maud een boekje over haar wonderbaarlijke avonturen. Sinds zij ruim dertien jaar geleden tijdens een vakantie in Thailand enkele volwassen blanke mannen in een koffietent met een jong kind zag dollen, waarbij haar reisgenote of -genoot (dat wisselt eerlijk gezegd per relaas) meende een Nederlandse minister te herkennen, lijdt Maud aan achtervolgingswanen. Ongeveer alles wat in haar leven overkomt, schrijft zij toe aan dat ene moment. Van mislukte relaties tot professoren in Kopenhagen en collega's die haar werk bekritiseerden, alles en iedereen zit in een complot dat zij de Truman Show noemde.

Vorige maand kwam het dan eindelijk tot een ontmoeting met Micha Kat in café De Jaren in Amsterdam. Barracuda heeft Micha en Maud altijd het ideale stelletje gevonden. Kat die denkt dat hij tijdens zijn fietsvakantie naar de Dordogne door een drone wordt neergeschoten, en Maud die er stellig van overtuigd is iedereen tegen haar samenspant.

Maar relaxed werd de ontmoeting bepaald niet. Maud was naar eigen zeggen nogal 'onrustig'. Zij wist dat er ‘stille aanwezigen’ zouden zijn, dus had ze haar cameraatje meegebracht om ongeveer iedere luistervink in het café op de gevoelige plaat te zetten. Letterlijk, want Maud heeft geen modern digitaal dingetje, maar een ouderwetse analoge camera, 'zodat niemand kan zeggen dat ik het gefotoshopt heb'.

Halverwege de eerste koffie spotte Maud met haar eksteroog al meteen haar achterbuurman in het café, die aanstalten maakte om het pand te verlaten.'Zij zijn het, die recent mijn tuin verwoestten. Zij zijn het, die lachend roepen “dat ik dan maar de politie moet bellen, he!”, wetende wat mijn situatie is.'

Maar helaas. Bij het ontwikkelen bleek dat 'iemand' een of ander apparaatje gebruikt had, 'waarmee je foto’s mislukken'. De foto’s die moesten mislukken zijn volgens Maud geheel “wit/blanco” op de negatieven' gekomen. Gelukkig had ze nog een tweede camera, waarmee in elk geval haar wegvluchtende achterbuur werd gefotografeerd. 'Het enige jammere was, dat Micha hem niet zelf heeft zien lopen.'

Nee. Vermoedelijk was zelfs die inmiddels tot de conclusie gekomen dat Maud het wel heel erg op de heupen heeft. 

maandag 5 augustus 2013

Paranoia 1

En daar was hij weer: De Roy. Van kasteelheer tot kluizenaar. In EenVandaag werd duidelijk dat de boomlange ex-ondernemer met zijn Bryan Ferry-flair al enige tijd in totale afzondering leeft. In een onherbergzaam gebied ergens in Zuid Frankrijk. Maar zelfs dat land mocht onder geen beding benoemd worden. De verslaggever werd per mobiel naar een afgelegen berghuisje gedirigeerd, waarna De Roy hem nogmaals op het hart drukte dat hij toch vooral een nomadenbestaan leidde. Want de koninklijke familie had mort civil', een sociale moord, op hem gepleegd. Politiek commentator van RTL Nieuws Frits Wester had medelijden met De Roy. Die zou zijn 'gepiepeld'. Ongetwijfeld.

Maar wat De Roy in Zuid Frankrijk heeft te zoeken of waarvoor hij nou precies op de vlucht was geslagen, dat wilde maar niet duidelijk worden. En evenmin waarom hij daar niet een normaal bestaan zou kunnen leiden. De Roy zou met het opmaken van een valse factuur van 108.000 euro medeverantwoordelijk zijn geweest voor fraude waar Bouwfonds het slachtoffer van is geworden en dus had het OM een dezer dagen 240 werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist, maar dat is geen reden om spoorslags je land te verlaten.

Barracuda vermoedt eerder dat De Roy toch vooral op de vlucht is voor zijn eigen paranoia. Die schreef de mislukking van zijn bedrijf Fincentives tien jaar terug al vrij snel toe aan de Oranjes, terwijl betrokkenen daar een heel andere visie op hadden. Gedurende de hele Margaritagate dacht De Roy voortdurend dat hij werd geschaduwd. Zo stak hij steevast middelvinger op naar een wit busje aan de overkant van zijn kantoor, waarbij Barracuda zich niet kan voorstellen dat er ook maar iets interessants viel af te luisteren. Hij stak er zijn toenmalige vrouw ook mee aan. Die zag een schroefje aan de muur aan voor een microfoon, waarna een handige schroevenverkoper in een landelijke advertentie vroeg of we nog microfoontjes nodig hadden.

Bij de overdracht van een gevoelige koninklijke foto op een cd'tje aan Propria Cures had De Roy een tussenpersoon ingeschakeld. Want veel te gevaarlijk. Edwin zou de operatie van een afstand gadeslaan. De redactie hoopte op een grijze man in trenchcoat.

Maar ook in ander opzicht was De Roy nogal een rare. In Propria Cures speculeerde De Roy doodleuk dat de Greet Hofmans-affaire een afleidingsmanoeuvre was van Prins Bernhard. Die zou de affaire in scène hebben gezet om te voorkomen dat een schandaal zou losbarsten over brieven die hij in 1942 zou hebben geschreven aan Adolf Hitler en Heinrich Himmler (onder andere de Stadhoudersbrief).

En in 2006 washij gastspreker op een complotcongres van DitKanNietWaarZijn (herinnert u zich deze nog?) in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar wist hij te vertellen dat de Hofstadgroep helemaal niet bestaat en dat niemand het lef had gehad dat te zeggen. Hij meende ook te weten dat de moord op Fortuyn is gepleegd door de Binnenhofbende. Of Benno Bende, want dat werd ook verstaan.

Het zal wel nooit overgaan, die paranoia. Het feit dat De Roy zijn memoires schrijft in 'Oxford Engels' geeft aan dat hij de affaire vermoedelijk veel te groot inschat. Zijn ex heeft allang een geslaagde doorstart gemaakt en is alweer twee koters verder.

zaterdag 3 augustus 2013

Broodje Niburu

Zoeken op internet is levensgevaarlijk, kopt Nuburu.co. Een gezin uit New York had op internet gezocht naar snelkookpannen, de vader was geïnteresseerd in rugzakken en de zoon had alles wat met de Boston bomaanslag te maken had met grote belangstelling gevolgd, en dus sloegen de NSA spionageprogramma’s op hol, want die zagen hierin een dodelijke combinatie van mogelijk terroristische activiteiten. En zo kwam het dat er een compleet team van de joint terrrorism task force bij het gezin Catalano op de stoep stond.

Niburu: 'Je zit niet meer rustig, je gaat je de hele dag afvragen of je zonder het te beseffen iets hebt ingevoerd of aangeklikt waardoor je in het verdachtenbakje terechtkomt. En zo komen we langzaam maar zeker in een maatschappij waarin niemand meer ontspannen is. Omdat je weet dat alles wat je doet, alles wat je zegt, overal waar je naartoe gaat en alles wat je koopt, wordt geregistreerd.'

Mooi verhaal, maar helaas voor Niburu met een hoog broodje aap-gehalte. Er waren helemaal geen NSA spionageprogramma's. De plaatselijke politie kreeg namelijk een tip van een bedrijf uit Long Island over een werknemer die (ooit) op zijn werk naar termen als 'pressure cooker bombs' en 'backpacks' had gezocht. De man werd daarop ondervraagd en niet verder vervolgd.

Onkundig van die feiten besloot mevrouw Catalano (journaliste voor Forbes ook nog) om een verhaal in de wereld te helpen over een inval die zou zijn gegaan nadat het gezin op trefwoorden had gezocht. Zij heeft dat inmiddels rechtgezet, maar dat lees je natuurlijk weer niet bij de Niburu's. Een te mooi verhaal moet je nooit kapot checken.

vrijdag 2 augustus 2013

Cijferlogica

De slimme cijferologen van Olympic Zion zijn weer eens iets curieus op het spoor gekomen. Er is een lijst van de Amerikaanse overheid met aardbevingen waarbij doden zijn gevallen. 'Als je nog steeds denkt dat alle aardbevingen helemaal toevallig en natuurlijk zijn, kijk dan eens naar het jaar 2012 en de datums waarop bij aardbevingen doden zijn gevallen. Als je deze datums chronologisch achter elkaar zet ontstaat er iets absurds ‘bijzonders’. De datums en het aantal dagen tussen de aardbevingen zijn steeds hetzelfde. In 2012 is er 6 keer op de 20e en 11e van een maand een aardbeving (met doden) geweest'

Vraag complotters nooit naar logica. Als het al zou zijn dat willekeurige aardbevingen met de regelmaat van de klok plaatsvinden, wat zou daarvan in godsnaam de bedoeling kunnen zijn? Een soort Easter Egg soms die de (grote galm) illoemenzie in getalletjes hebben verstopt? Speciaal voor de slimmerikjes van Olympic Zion om te ontdekken? Of kende het wasprogramma van HAARP niet meer keuzes?

Maar hoe komen de Willie Wortels eigenlijk tot de conclusie dat sommige aardschokken voorgeprogrammeerde menselijke offers zijn? Heel simpel: Via zinsbegoocheling. De bevindingen zeggen natuurlijk helemaal niets over de frequentie van aardbevingen en de tijd die daartussen zit, het is een zelf gemanipuleerde samenhang van willekeurige data op een lijstje van de United States Geological Survey. Die niet compleet is (daar begint de eerste denkfout al) en ook nog eens teruggerekend is naar standaardtijd.

Geen wonder dat er alleen iets 'bijzonders' ontstaat als je zelf gekozen data chronologisch achter elkaar zet. Waarbij je al snel tevreden bent met een paar voorbeelden. Daartoe moet je de rest wel negeren. Het blog heeft zes aardbevingen uit een lijst van zeventien geselecteerd. Zo begint men niet met de eerste aardbeving in de Filipijnen, maar met de tweede uit Mexico. Daarna wordt weer een aardschok overgeslagen. Tussen de Filipijnen en Mexico zitten alleen al 43 dagen, en dus niet 'telkens 22 en 39 dagen'.

Ook leert een blik op de geraadpleegde lijst dat maar enkele aardbevingen plaatsvonden rond de elfde en twintigste van de maand. In totaal vonden maar drie aardbevingen plaats op de elfde, en slechts drie rond de twintigste. Dat zegt trouwens nog niks: Barracuda durft de wedden dat als je een dobbelsteen met pakweg dertig vlakken over de tafel laat rollen, je vaak genoeg om een 11 of een 20 uitkomt. Zoals een respondent die zonder nadenken blindelings een meerkeuzevraagstuk aankruist, een statistisch te berekenen kans op een bepaalde goede score heeft.

Door Olympic Zion zelf aangehaalde voorbeelden van langer geleden (2011 en 2010) ondersteunen de cijferlogica evenmin. In die jaren waren er geen bevingen rond de twintigste. Ook het overzicht van grote verwoestende aardbevingen bij Wikipedia toont geen enkele regelmaat. 

De Olympic-loonies hebben nog iets over het hoofd gezien: Blijkbaar kun je wel met enorme precisie aardbevingen op gezette tijden plaats laten vinden, maar heb je geen enkele invloed op de impact ervan. De beving in China, Jangsu leverde maar een slachtoffer op. Die in Iran ruim 300 slachtoffers.