vrijdag 31 januari 2014

Rondgonzen

Vandaag mag 'activist' Frides Laméris uit Zuidlaren voor de rechter in Assen verschijnen. Wegens het opnieuw publiceren van de dagboeken van Maaike Terpstra. 'Je moet wel durven', schreef Frides enkele weken nog.

Het is echter nog maar de vraag of Laméris nu wel durft of zelfs maar zijn gezicht laat zien. Nu is Barracuda het lethargische gedrag van Frides wel gewend, het lijkt wel alsof alles vertraagd bij hem binnenkomt, maar het is nu wel erg stil op de sites die hij in het leven riep. Tenzij Frides tijdens een van zijn taoïstische levitaties in de lucht is blijven hangen. Zou zomaar kunnen.

Het ziet er niet best uit voor de beste man. Hij heeft al amper geld voor een buskaartje, en straks mag hij de proceskosten ook nog bepalen. Die kwamen bij Dankbaar & Co al op enkele duizenden euri.

De reacties onder een stukje in het Nieuwsblad van het Noorden, waarin Frides wordt omschreven als fantast en complotdenker, waren voor hem ook nog eens ronduit vernietigend. 'Het wordt tijd dat Opstelten en Teeven eens iets constructiefs gaan doen dat mensen die door dergelijk leed zijn getroffen, gevrijwaard blijven van obsessieve, psychopathische complotdenkers, die in de gesloten afdeling van een gesticht thuishoren, tot ze 100% zeker genezen zijn, geen ellende meer veroorzaken, en met hun poten afblijven van uiterst persoonlijke documenten die ze op slinkse wijze in hun klauwen hebben gekregen. Eenmaal op internet blijft zulk materiaal rondgonzen en vanuit allerlei krochten weer opduiken, tot de laatste complotdenker is uitgestorven.'

Yep, want natuurlijk moest Micha 'Stille' Kat de boel nog eens provoceren door te verwijzen naar de dagboeken op andere sites. Kat is wel zo slim om die dagboeken niet op zijn eigen site te zetten, dus verwijst hij gemakshalve naar Martin Vrijland, die ze nog steeds online heeft staan. Drie keer raden wie straks aan de beurt komt.

Gelukkig was er ook nog heuglijk nieuws voor de plottertjes: Hun luis in de pels, misdaadverslaggever Peter R., verdwijnt (denken ze) uit hun gezichtsveld nu die als spelersmakelaar de sport in gaat. Peter gaat kleine Afrikaanse jongetjes importeren voor Demmink & Co, provoceerde Kat. Die overigens volgende week voor het Hof mag verschijnen. De Telegrof eist nu 1000 euro per overtreding als hij nog langer Pedograaf zegt.

UPDATE: Rechter nam meteen een besluit. De publicaties moeten binnen twee dagen van de site van de Drent zijn gehaald. Hij riskeert een boete van 2500 euro per gedraging per dag als hij zich daar niet aan houdt.

UPDATE: Meer details via rechtbankverslaggever Chris Klomp: Frides kwam inderdaad niet opdagen, had per brief om uitstel verzocht en en wilde eveneens per brief de advocaat Moszkowicz alvast wraken. En ja hoor: de volledige proceskosten van 6000 euro komen voor zijn rekening. Advocaat gaat meer sites vervolgen.

donderdag 30 januari 2014

WOBje

Barracuda schreef het eerder: Ton Hofstede is een man met een te veel aan tijd. De naam van zijn webstek Het Haagse Complot roept, zo moet zijn naamgever toegeven, een associatie op met ongeremde en ongefundeerde complottheorieën. Maar: 'Niets is minder waar. Het HHC beoogt juist door de roddels heen te prikken en controleerbare feiten boven water te krijgen. Zo is tijdens de gehele hoorzitting de naam "Demmink" niet gevallen.'

Kan zo zijn. Maar die naam voerde Hofstede, net als nog een aantal andere niet ter zake doende namen en affaires, wel op in zijn geschreven pleitnota die deze week werd behandeld in het Paleis van Justitie te Den Haag. Daar werd een WOB-procedure gevoerd rond de Nederlandse arrestatie van de voormalige drugscrimineel zakenman Baybaşin in 1995.

Barracuda vraagt zich serieus af of het (weinig) aanwezige complotvolk wel heeft begrepen waar deze zaak over ging. Want Ton verliest zich op zijn site en daarbuiten regelmatig in irrelevante zijpaden en wijdlopige associaties. 'Ik heb bewijzen van juridische onregelmatigheden en onwettigheden op hoog niveau. Om dit in detail te bespreken heb ik minimaal drie uur nodig, en dit leidt te ver af van het belang van deze zaak.'

Hofstede was, zonder advocaat, in de rechtbank verschenen omdat zijn WOB-verzoek is afgewezen. Dat verbaast Barracuda niets, want Hofstede eiste ongeveer het complete justitiedossier rond Baybasin op. Alleen vallen die stukken niet binnen het bestuurlijke domein, waarvoor het WOB ooit in het leven is geroepen. Dat is Hofstede ook, met zoveel woorden, duidelijk gemaakt.Tenzij er een directe bemoeienis is met de minister of haar ambtenaren, valt er weinig te WOBben.

Een bezoekster van Ton's site constateert dan ook dat het 'een beetje eigen schuld dikke bult was meneer Hofstede. 'a. je had de vraag bij een ander neer moeten leggen en b. je had niet moeten verwijzen naar de strafzaak, want daarmee heb je de ambtenaren helemaal in de verkeerde richting laten zoeken. Ze zochten en zochten en zochten, maar konden het 'ongelogen waar' niet vinden.'

Hüseyin Baybaşin was niet aanwezig, stelde Hofstede vast. Tja, het is dan ook maar een simpel WOB-verzoekje, hè? Ook Ton's oud-collega's of dienders bij de BBE, Bijzondere Bijstands Eenheden, waren niet opgetrommeld. Hoe spannend wil je het hebben?

Ton wil eigenlijk stiekem de hele zaak Baybasin nog eens dunnetjes overdoen. In het pleidooi wemelt het dan ook van de luie aannames en ook nu kan Ton het weer niet nalaten om Mabel van Amsberg/Wisse-Smit/Los te noemen in relatie tot Klaas Bruinsma. Of Maarten van Traa in relatie tot het Rolodex-affaire. Bij Ton heeft altijd alles met alles te maken, complotdenkers eigen.

Maar uiteindelijk gaat het hierom: Na zijn arrestatie heeft Baybaşin een jaar vast gezeten, zonder dat daarvoor 'naar het thans laat aanzien een geldige rechtsgrond heeft bestaan'. 'Moet u zich voorstellen dat u naar de Kerstmarkt in Düsseldorf gaat of naar de Vogeltjesmarkt in Antwerpen, nee sterker nog u wordt gevraagd om daar naar toe te komen, en dan pal over de grens wordt u aangehouden en verdwijnt u de rest van uw leven in de kerkers van justitie. U zou ook wel een of twee vraagjes hierover hebben, nietwaar?'

Yep, en Barracuda neemt aan dat een horde advocaten zich destijds uitputtend met deze vragen hebben beziggehouden. De Turkse zakenman werd namelijk in december 1995 in Nederland aangehouden op verzoek van de Turkse overheid vanwege een (vermeend) heroinetransport met het schip 'Lucky S.' Dat Baybasin vervolgens een jaar heeft vastgezeten komt doordat de Hoge Raad de minister van justitie heeft geadviseerd geen gehoor te geven aan het uitleververzoek van Turkije en justitie wachtte op aanvullende informatie. Eigenlijk was het een zaak die Nederland niet aanging.

Er was dus ook helemaal geen reden om Baybasin op dat moment te vervolgen of veroordelen. Na het advies van de Hoge Raad kwam Baybasin ook gewoon op vrije voeten. Begin 1996 begon hij een asielprocedure. En 1998 werd hij opnieuw gearresteerd. Maar dat is een heel ander chapiter.

woensdag 29 januari 2014

Kassiewijle

Er is weer een Nederlands complotblog kassiewijle. Nou ja, zo goed als. De samensteller van Olympic Zion nam vorige week afscheid van zijn devote volgelingen. Er waren meerdere 'mooie projecten' waar hij zich voor wilde inzetten, waardoor de website 'niet meer gaat passen in de schema van de bezigheden'. De site blijft wel in de lucht en er zal nog wel eens een enkel artikeltje geplaatst worden, maar dat heeft niet veel om het lijf.

Olympic Zion was, als bijwagen van Klokkenluideronline, de dark room van het wereldwijde web, uitsluitend geschikt voor dagschuwe reptozombies en gedragsgestoorde psychoten die geen zin konden formuleren zonder  'zionistische joden' of 'monarchtechnieken'. Posters met namen als Airwave, Anti-Zion 2012, D. Unfeldt en Davids 'Puke' leefden in een schizofrene wereld waarin ongeveer alles een satanische betekenis heeft. Het hele blog ademde trouwens de sfeer van extreme godgelovigen. 'Als je de informatie van o.a. klokkenluideronline en olympiczion onderzoekt, zul je erachter komen dat er meer waarheid staat als in al die jaren in de mainstream media heeft gestaan'. 

Je leerde dat er maar zeven stappen zijn om Matrix op te heffen en Wereldoorlog 3 te stoppen. Of dat ieder mens in vorige levens door reptielachtige buitenaardsen is geprogrammeerd. De slimmertjes zagen met hun eksteroog zelfs het wapen van Lucifer in volstrekt onschuldige posters voor het nieuwe Winkelcentrum New Babylon Shops & Restaurants te Den Haag. Zomer 2012 voorspelde de gekkiesite een valse vlag alien-invasie of compete alienoorlogen tijdens de Londense Olympiade. Na de vlekkeloos verlopen slotceremonie wist de site doodleuk te melden dat men met de publicaties deze aanvallen toch maar mooi had voorkomen.

Maar ja, ook volslagen doorgeschoten complotters ontgroeien de korte broek en trekken, vele illusies armer of wellicht eindelijk wijzer geworden, de wijde wereld in. Gelukkig hebben we Martin nog.

dinsdag 28 januari 2014

Broodjes aap

Broodjes aap moet je niet altijd met een korreltje zout nemen. Zegt journalistiekonderzoeker Peter Burger die komende week op het onderwerp promoveert. Het is volgens hem vruchtbaarder om deze verhalen niet te zien als onwaar, maar als onzeker. Dat wil zeggen dat ze niet als objectief kenmerk hebben dat ze onwaar zijn. Het zijn verhalen waarvan de waarheid ter discussie staat.

Er is dus hoop voor plotters, burgeronderzoekers en andere roeptoeters op hun internet. Ze hebben, suggereert Burger, een functie. Nou ja, met die aantekening dat Burger geen complotten, maar 'monsterlijke verhalen' onderzocht.

Discussies over broodjeaapverhalen draaien volgens de Leidse onderzoeker namelijk om autoriteit: wie mag vaststellen welk verhaal waar is? In enkele casestudy’s blijkt het gezag van de gevestigde media uiterst beperkt. De nieuwsmedia ontkenden, mede op aangeven van de gevestigde autoriteiten, unaniem het zogenoemde Smileybendeverhaal.

De Smileybende is een groep Marokkanen die slachtoffers zou verkrachten en verminken met een messnede van oor tot oor. Dit is een broodjeaapverhaal volgens het boekje: de waarheid ervan werd ontkend door autoriteiten en nieuwsmedia, maar door jongeren bediscussieerd op webforums. Het verhaal circuleert al een halve eeuw in West-Europa. In 2003 werd het op Nederlandse webfora gebruikt als de overtreffende trap van misdaadproblemen rond Marokkanen die destijds de nieuwsmedia en de politiek beheersten: overlast, zinloos geweld, groepsverkrachting en loverboypraktijken.

Ondanks ontkenningen bleef het geloof erin bestaan. Omgekeerd kan overigens ook. Gevestigde media stellen het gevaar van verkrachtingsdrugs voor als een serieus probleem. Een deel van de jongeren op webfora trekt het verhaal echter in twijfel. Uit een vergelijking met nieuws over verkrachtingsdrugs rond 1900 blijkt dat geloof en ongeloof samenhangen met campagnes tegen sociale problemen en ontwikkelingen in journalistieke praktijken. In een succesvolle campagne tegen handelaars in blanke slavinnen rond 1900 gebruikten journalisten verhalen over heimelijke drogering om de onschuld van bevrijde prostituees aan te tonen. Enkele jaren later deed de New York Times dergelijke slachtofferverhalen echter af als hysterisch.

In beide gevallen namen journalisten volgens Burger vaak passief de mening van gevestigde autoriteiten over. In het geval van de verkrachtingsdrugs bronnen misten ze zo informatie die hun berichtgeving anders had kunnen doen uitvallen.

maandag 27 januari 2014

Netwerken

De brief van 40 kantjes die Marc Dutroux schreef aan de vader van een van zijn slachtoffers heeft nogal wat reuring veroorzaakt, omdat die tal van namen en nieuwe onthullingen zou bevatten. Plotters zien daarin opnieuw een aanwijzing voor hun 'pedonetwerktheorie'. Temeer daar uitgerekend al die door Dutroux genoemde personen niet meer leven. Overigens is de exacte inhoud van die brief nog niet uitgelekt.

Jarenlang deed in België het verhaal de ronde dat Dutroux niet in zijn eentje handelde, maar deel uitmaakte van een groter netwerk van pedofielen. Daarom werd de zaak-Dutroux gesplitst. Eerst werden Dutroux en zijn directe kompanen vervolgd. Vervolgens zochten rechercheurs naar sporen voor de 'netwerktheorie'. In 2004 werd dit laatste onderzoek stilgelegd omdat alleen al de analyse van haren die in de kelder van Dutroux waren verzameld jaren zou gaan duren en bakken met geld zou gaan kosten.

Daarmee was de discussie niet voorbij. In tegendeel. De vermeende netwerken rond Dutroux hadden de Belgen al eerder in twee kampen verdeeld. Er waren de 'believers', die achter de man uit de morsige buurten van Charleroi een heel netwerk meenden te zien. En de 'non-believers', die dachten dat Dutroux in zijn eentje handelde. De complottheorie werd onder meer gevoed toen onderzoeksrechter Connerotte van zijn post werd gehaald en de hoofdofficier van justitie Bourlet had zich laten ontvallen dat hij zijn werk alleen maar kon doen 'als men me m'n gang laat gaan'.

Believers wezen verder op de X files, waarin allerlei getuigen vertellen over 'bloedige nachtelijke orgiën'. De X Files waren echter nogal omstreden door de later onbetrouwbaar gebleken verklaringen van 'Getuige X1' (Regina Louf). Die wist over Dutroux te vertellen dat hij samen met zijn compaan Nihoul al in het midden van de jaren tachtig als kindermoordenaar actief was. En dat allemaal in opdracht van baronnen, burgemeesters en hooggeplaatste politici. Maar in de de pers maakt diezelfde Regina er geen geheim van dat ze aan een psychiatrische stoornis leed. Meer in het bijzonder aan een meervoudigepersoonlijkheidsstoornis (MPS). Prof. dr. H. Merckelbach, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Maastricht, liet reeds in 1998 in Skepsis niet veel heel van deze 'getuigen'. Plotters daarentegen zouden nog jaren later gretig citeren uit de X Dossiers.

Het verhaal dat Dutroux in die brief vertelt is niet nieuw. In 2004 ontwikkelde Dutroux ook al een wazige theorie over 'hooggeplaatsten uit de juridische onderwereld' die de ontvoering van de Luikse meisjes hadden bevolen en de kinderen vervolgens om een zeer duistere reden aan zijn vrouw hadden bezorgd. Want hijzelf had er niks mee te maken. 'Toen ik in maart 1996 uit de gevangenis terugkeerde, deed ik een verschrikkelijke ontdekking. Julie en Mélissa, achtergelaten in erbarmelijke omstandigheden. Ik voelde me zo machteloos. Ik heb er nog nachtmerries van.' 

Kortom, als Dutroux al namen noemt dan zijn dat niet meer dan veronderstellingen, want hij was er immers zogenaamd niet bij. Er zijn echter twee belangrijke aanwijzingen die de netwerktheorie onwaarschijnlijk maken. Dutroux is midden jaren negentig namelijk grotendeels op dezelfde manier te werk gegaan als tien jaar daarvoor, toen hij al vijf meisjes ontvoerde en verkrachtte. Daarvoor kreeg hij dertien jaar celstraf.

En belangrijker: Sabine Dardenne, het toen 12-jarige meisje dat tweeënhalve maand na haar verdwijning levend uit de kinderkooi van Dutroux gered werd, heeft in de tachtig dagen dat zij zat opgesloten, toch echt niemand anders dan gezien dan Marc Dutroux.

vrijdag 24 januari 2014

Zeef

Na het vonnis kwamen de commentaren. Vooral de NRC raakte de juiste snaar: 'De kwestie-Demmink is voor een groep zeer wantrouwende burgers al jaren het bewijs dat 'Den Haag' corrupt is. Rechtspraak, bestuur, media en politiek zouden elkaar uit de wind houden bij het misbruiken van kinderen, het aannemen van steekpenningen, eigenlijk bij alles wat verboden is. Vooral op internet werd een bizarre hetze tegen Demmink gevoerd, waarbij het begrip 'demoniseren' een understatement is. Geen enkele onderzoeker, van de overheid noch van (serieuze) media, heeft uit alle rumoer rondom de man ooit enig relevant feit kunnen zeven dat hem in verlegenheid kon brengen. Alleen de royale horecanota's die Demmink in rekening bracht, bleven op de zeef liggen. Het bevel aan het OM om de Turkse zaak nu (wel) grondig uit te zoeken is dan ook meer dan welkom. Hier treedt een correctiemechanisme van de rechtsstaat in werking, dat ook de meest geharde samenzweringsdenker tot enige reflectie kan brengen.'

Dat is hard nodig ook. Barracuda las gisteren weer een lui commentaartje bij Zapruder. Het verjaarde blog sukkelt nu al jaren op zijn laatste benen, blijkbaar omdat de samenstellers nog te moe zijn om de stekker er nu eens echt uit te trekken.

Eerst spreekt auteur Antagonizer - sowieso al niet de slimste van de Zappies - van een 'gierenmentaliteit die de MSM nu laat zien staat in schril contrast tot de slappe puddinghouding die ze lieten zien nadat mensen als Henk Krol en Lex Runderkamp het zwijgen werden (..) opgelegd toen zij het verhaal rondom Demmink voor het eerst aan het rollen brachten.'

En daar begint het slechte huiswerk alweer: NOS-journalist Lex Runderkamp is nooit het zwijgen opgelegd. Die heeft eind 2003 een item aan Demmink gewijd. Daar was wat reuring over, en Demmink diende een klacht bij de Raad voor de Journalistiek. Is allemaal hier na te lezen. En van gierenmentaliteit heeft Barracuda eerlijk gezegd niks gemerkt: in hun verslaggeving zijn de MSM, net als in het verleden, tamelijk terughoudend. Niet ten onrechte, aangezien er immers nog niks bewezen is.

Maar dat is Zapruder blijkbaar weer eens ontgaan: 'Niet alleen het schaamteloze misbruik van de hoogste ambtenaar van Justitie was dan het item geweest, maar de manier waarop een groot deel van de justitiële en rechterlijke macht en politietop vervlochten waren met verhalen over kindermisbruik, mensenhandel, moord, corruptie en zelfs landverraad.'

Kennelijk kan Zapruder feit en fictie al niet meer van elkaar onderscheiden, tenzij de schrijver elk hersenspinsel van Micha Kat cs serieus wil nemen. Een groot deel van de justitiële en rechterlijke macht en politietop? Ook een mooie: 'Demmink zal voor de rechter moeten verschijnen en het OM zal - ondanks de eerdere tegenzin - dieper in de zaak moeten duiken.'

Als je dat schrijft heb je van het vonnis nauwelijks iets begrepen. Het OM kan nog steeds op basis van nader onderzoek aangeven dat er onvoldoende bewijs is, alleen zal een rechter daar nu zijn oordeel over vellen. Rechtspsycholoog Peter van Koppen blijkt de feiten in elk geval beter te kennen.


donderdag 23 januari 2014

Zelfopoffering

Het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra van Wim Dankbaar en Hans Mauritz zou vandaag worden gepresenteerd, maar dat gaat om 'moverende redenen' niet door. Er zouden 'nieuwe feiten' aan het boek moeten worden toegevoegd, maar tussen de regels door lees je de echte reden: de uitspraak van het kort geding, waarin de rechter het duo verboden heeft citaten uit het dagboek op te nemen, brengt de 'nodige aanpassingen' met zich mee. En dus komt het boek 'ergens in februari'.

Het verboden dagboek zelf is overigens nog steeds op de interwebs te lezen. Theoloog in ruste Frides Laméris heeft even voor kerst nog een verzetsdaad verricht. Kort nadat de rechter de publicatie van de dagboeken van Maaike Terpstra verbood, plaatste Frides de dagboeken weer online. Hij was de eerste die ze integraal online had gezet, en ook de eerste die ze had verwijderd, op verzoek van Maaike persoonlijk. Nadere uitleg zou binnen enkele dagen volgen op zijn nieuwe website Burgerministerievoorjustitieenveiligheid.nl, beloofde Frides, die regelmatig even naar zijn krans van edele zelfopoffering kijkt.

Frides had wel eens vaker een vonnis volledig naar zich neergelegd, zo liet hij elders weten: 'Een citaatje van onze aloude oerhollandse zeeheld Michiel Adriaenszn. de Ruyter …. ‘t hier in het vaderlant soo geleegen is dat men er de waerheit niet mag spreeken, soo is het ellendig gestelt, …'

Toch heeft Barracuda het bruine vermoeden dat Frides niet gaat eindigen als standbeeld op een tochtige haven in Vlissingen, of zelfs maar naast de dorpspomp in Zuid-Laren, waar hij woont.

Frides zit namelijk een beetje met zijn ziel onder de arm. Enkele jaren geleden strooide hij met anderen - althans, zo zag de goedzak het zelf - 'zand in de machine' van de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker. Daarna 'schakelde hij over op straling en was hij actief in de werkgroep Last van de Mast, gericht tegen de plaatsing van UMTS-masten voor mobiele telefonie.

Toen hij daarop was uitgekeken stuitte hij (gelukkig) op pedojager Ben van de B. wiens vertrouwensman hij werd. Iedere dag stond Frides voor hem klaar, zich niets aantrekkend van waarschuwingen dat Bens strijd tegen de 'ontvoering van zijn kinderen door satanische families' grotendeels aan zijn eigen paranoia en fantasie zou zijn ontsproten.

Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voordat Frides door Ben als woordvoerder zou worden gedumpt: Die zou onder een hoedje spelen met de satanisten: 'Goede lezers op het internet zullen inmiddels opgemerkt hebben dat mijn persoon beland is in een onvervalste complottheorie van Ben van den Brink'. Zelfs de beste comedyschrijvers verzinnen dit niet.

Intussen zit Barracuda al weken te wachten op een verklaring op zijn gloednieuwe site, waarop Frides blijkbaar nog steeds zit te mediteren.

UPDATE 27/1: Lameris hangt. Opnieuw rechtszaak om dagboek moeder Marianne Vaatstra.

dinsdag 21 januari 2014

Barbertje

Muppet News Flash! Voormalig topambtenaar Joris Demmink moet door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk vervolgd worden op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens. Dat heeft het Hof in Arnhem vandaag bepaald. Waarmee advocaat Adèle van der Plas in haar handen mag knijpen, want het gedoe over onduidelijke inreisdata leek aanvankelijk niet erg bemoedigend.

Het Hof oordeelt: 'De oriënterende feitenonderzoeken hebben, mede gelet op de inherente beperkingen daaraan, tot op heden niet de gewenste duidelijkheid verschaft. Daarom acht het hof thans een -met voor klager en beklaagde met voldoende waarborgen omkleed- strafrechtelijk onderzoek aangewezen.'

Gaat Barbertje nu hangen? Dat is nog maar zeer de vraag. Als het OM geen bewijs boven water krijgt van de tot dusverre elkaar tegensprekende feiten, gaat de hele zaak alsnog als een nachtkaars uit. En gelet op het feit van het OM in deze zaak al twee keer eerder tot de conclusie was gekomen dat er geen grond was voor vervolging, heeft Barracuda er een hard hoofd in dat deze affaire nog veel nieuwe verrassingen zal opleveren.

Het Hof geeft de beperkingen zelf ook al aan. Vervolging voor het seksueel binnendringen bij iemand beneden de leeftijd van zestien jaar is al niet meer mogelijk wegens verjaring. Het recht tot strafvervolging voor het misdrijf verkrachting (artikel 242 van het Wetboek van Strafrecht) is nog niet verjaard en 'derhalve dient het strafrechtelijk onderzoek daarop gericht te zijn.'

Het strafrechtelijk onderzoek dient in elk geval te bestaan uit het horen van een Turkse politieagent, het verhoor van het voormalig hoofd van de politie in Istanboel is echter niet meer mogelijk, omdat hij een aantal maanden geleden is overleden. Ook dient nader onderzoek te worden verricht naar de vermeende reisdata van beklaagde naar Turkije na 1986.

Deze week lekte uit dat in 2011 overleden Britse BBC-coryfee Jimmy Savile waarschijnlijk zo'n 1000 jongens en meisjes heeft misbruikt, maar de zogenoemde slachtoffers van Demmink zijn zelfs na jaren publiciteit maar mondjesmaat opgedoken, op de Koos van Woudenbergen na die spontaan een helder moment kregen.

De uitspraak is een fikse tegenvaller voor plotters nu blijkt dat de rechtelijke macht niet door Joris persoonlijk wordt aangestuurd. Het hele wereldbeeld moet weer worden bijgesteld. 

Belaging

Chemtrailburgemeester Peter Vereecke moest zich een dezer dagen verantwoorden voor de Gentse rechter. Het Vlaamse OM eiste een celstraf van drie maanden met uitstel voor belaging van vaccinatiebeleidmanager Geert Top van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid en voor 'misbruik van elektronische communicatiemiddelen'.

Belaging moet niet te letterlijk worden opgevat. Vereecke, van 1995 tot 2005 de burgemeester van Evergem, stuurde in naam van de door hem opgerichte Belfort-Group honderden mails naar overheidsambtenaren, waarbij hij onder meer het vaccinatiebeleid in vraag stelde. Top, vaccinatiebeleidmanager van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid, stond ook in de emaillijst en diende klacht in.

Vereecke riep met klem op om spandoeken, vlaggen, toeters en ander uitdagend of schreeuwerig materiaal thuis te laten bij de rechtszaak. Wel spoorde hij hen aan om vooral zwarte kledij te dragen. Een waardige stilte klinkt veel krachtiger dan welke kreet dan ook, klonk het strijdvaardig.

De advocaat van Vereecke stipte natuurlijk de vrijheid van meningsuiting en het recht van elke burger op 'inspraak-op-overheidsbeleid als argumenten en Vereecke zelf zag zelfs tijdens de zitting nog complotten. 'Bij het begin van de zitting ging het licht uit. De voorzitter begon toch met de voorbereidende administratieve vragen. Toen ik gevraagd werd om recht te staan stonden tweehonderd mannen en vrouwen samen met mij recht. En precies op dat moment was er weer licht. Onze goede vriend Marcel Messing noemde dit achteraf een krachtig geval van ‘ jungiaanse” synchroniciteit, dwz dat op zo’n momenten krachten uit hogere dimensies doorbreken en zich even manifesteren in onze zware, donkere 3D-realiteit.' Eh.....???

Of het nu over vaccinaties, chemtrails, genetisch gemanipuleerd voedsel, elektromagnetische straling, mindcontrol, nine eleven, global warming, geoengineering gaat, we willen volgens Verreecke 'in alles hebben DE VRIJHEID DE WAARHEID DE GEZONDHEID Dàt is ons geboorterecht'.

Maar als die waarheid komt van idiote websites, geschreven door volstrekte malloten, dan moet Vereecke natuurlijk niet verwachten dat de overheid dat ook nog eens serieus gaat nemen. En precies daar zit de hersenkronkel van Vereecke: die denkt blijkbaar dat ambtenaren door de knieën gaan als je ze maar lang genoeg bestookt met mails.

Overigens vindt Barracuda die belaging geen straf of boete waard. De advocaat van de chemtrailburgemeester kwam zelf al met een betere oplossing: een spamfilter voor die Belfort-meuk. Uitspraak 5 februari.

maandag 20 januari 2014

Broodhoax

Brood is levensgevaarlijk. Als er geen asbest in zit, ga je wel dood door de trage suikers. Dat suggereerde in elk geval de Vlaming Kris Verburgh, auteur van De voedselzandloper, die ongeveer een week geleden bij de NTR Academie helemaal mocht leeglopen. Zonder enig weerwoord.

De oppervlakkige kijker zal overigens niet meteen achter zijn oren hebben gekrabd. Die zag Verburgh door de universiteitsstad Gent lopen en in een lab een helder verhaal houden, waardoor het even leek of hier een erkend wetenschapper aan het woord was. Verburgh begon over de gezondheid en gewichtsverlies vanuit de biogerontologie (de wetenschap van het verouderingsproces) en het klonk allemaal nog aannemelijk ook.

Toegegeven, Verburgh studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen en is daar cum laude afgestudeerd, maar zijn geclaimde medische praktijk als arts blijft wel erg vaag. Verburgh is eigenlijk vooral journalist. En geen beste, als je zijn critici mag geloven. De Volkskrant kon de voedingsadviezen niet serieus nemen. Wetenschappelijke lariekoek, aldus wetenschapsredacteur Tonie Mudde, die de claims toetste bij Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid, Wageningen Universiteit.

Het pijnlijkste voorbeeld: Verburgh rangschikt in een tabel diverse voedingsmiddelen op basis van hun glycemische index. Hij gebruikt die cijfers als rechtvaardiging voor zijn strijd tegen pasta en brood. Het door hem bejubelde alternatief, havermout, blijkt echter minsten zo erg als volkorenbrood en bruine rijst. Volkorenspaghetti scoort met 42 zelfs béter dan havermout.

'Mijnheer Mudde muggenzift over glycemische indexen en percentages, maar de grote verbanden ontgaan hem spijtig genoeg', reageerde Verbrugh geprikkeld op de kritiek. Muggenziften? Dat soort blunders hoort natuurlijk niet thuis in een boek.

Nu voel je al op je klompen aan dat de waarschuwingen van de Belg niet echt kunnen kloppen. Er wordt al 30.000 jaar lang brood gegeten, zonder aantoonbare medische complicaties. Bekende welvaartsziekten van deze tijd zijn niet te herleiden tot brood. Bovendien is het volgens wetenschappers absoluut verkeerd om een voedingsmiddel uitsluitend te beoordelen op basis van de glycemische index (GI). Het effect op de bloedsuikerspiegel is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld de vorm (vast – vloeibaar) of de manier van bereiden. 

Een veelgehoorde kritiek is dat Verburgh selectief winkelt in de wetenschappelijke literatuur. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, in Trouw: 'Er verschijnen duizenden onderzoeken, waarin allerlei associaties worden gevonden. Bijvoorbeeld tussen spruitjes en prostaatkanker, light frisdranken en beroertes, chocolade en hartinfarcten. Dat zijn voor een groot deel toevalsbevindingen, waaruit je geen conclusies over oorzaak en gevolg kunt trekken.'

Verburgh is overigens niet de enige brooddoemdenker. Zijn Amerikaanse evenknie, William Davis, trok al eens eerder de aandacht met zijn boek Broodbuik, waarin hij pleit voor het terugdringen van tarwe in onze voeding. En ook Davis is gefileerd. Zelfs door voorvechters van glutenvrije voeding. Zo blijkt dat Davis citaten volledig uit hun context te hebben gehaald.

Idem broodbakker (!) Menno ’t Hoen die alweer een tijd geleden waarschuwde voor een levensgevaarlijke volkorenbus die door Nederland rijdt. En ook die komt - suprise! - met de glycemische index (GI) op te proppen om uit te leggen dat volkorenbrood sneller door het bloed wordt opgenomen dan bijvoorbeeld een slagroomtaart, waardoor de suikerspiegel stijgt, de alvleesklier meer insuline afgeeft en de energie die je niet nodig hebt, wordt omgezet in vet. Ook dat blijkt weer wetenschappelijke lariekoek.

De voedingsdeskundigen als nieuwe kwakzalvers? Het lijkt er wel op. En die hebben inmiddels natuurlijk allang geleerd hoe ze de kritiek moeten pareren: door te stellen dat de critici leunen op adviezen van officiële instanties en dat je die niet moet vertrouwen.Tenzij die instanties (zoals Harvard) de eigen zienswijze ondersteunen, dan worden ze gretig geciteerd. 

Dat sommige mensen baat hebben bij de adviezen van Verburgh is een ander verhaal. Maar dat geldt eigenlijk voor alle adviezen om de inname van calorieën te beperken. Tussen alle wetenschappelijke onzin door is Verburgh namelijk gewoon aan het sonjabakkeren.

vrijdag 17 januari 2014

Talkshowelite

Het is eindelijk bewezen: de talkshowelite van Nederland is linkser dan links. Nederlandse talkshows bieden veel vaker een podium aan PvdA’ers dan leden van andere partijen, ongeveer twee keer zoveel als VVD en CDA en vijf keer zoveel als SP, GroenLinks en D66. Zegt Thomas Boeschoten, Big Data-fetjist.

Die analyseerde niet minder dan 1600 talkshowoptredens en wat blijkt: PvdA’ers zijn omnipresent. Leden van de PvdA schoven vaker aan in talkshows (782 keer) dan alle leden van de VVD (395) en het CDA (341) samen. Hoewel eigenlijk vooral Felix Rottenberg de score flink omhoog duwde met 105 optredens (in DWDD).

Daar liet Joop.nl de volgende analyse op los: 'Rechtse politici banger voor de media'. 'Rechtse politici zijn er minder happig op om zich in talkshows te laten interviewen.' Dat is een ietwat voorbarige conclusie, die Boeschoten zelf wijselijk uit de weg gaat. Maar volgens P&W-eindredacteur Herman Meijer haken rechtse politici vaak af als een kwestie gevoelig in het nieuws ligt. Hij prees de PvdA voor het feit dat ze onder lastige omstandigheden minder vaak wegduiken.

Dat verdient volgens Barracuda nuance: Boeschoten komt namelijk ook tot de conclusie dat voor aan politiek gerelateerd debat Pauw & Witteman het dominante platform is geweest het afgelopen decennium. De 'rode VARA' die wellicht eerder de PvdA woordvoerder belt als er weer een of andere netele kwestie moet worden verdedigd, want Geurt wil toch niet bij de 'linkse voetjes' over de vloer. Naast Rottenberg duikt overigens vooral de naam van Alexander Pechtold op als veelpraterd op de buis. De Nederlandse televisie lijdt helaas nogal aan kaartenbakjournalistiek.

De cijfers zijn wel een regelrechte blamage voor WNL, de omroep die nu al vier jaar een rechts geluid belooft, maar geen deuk in een pakje boter kan slaan.

woensdag 15 januari 2014

Ton

Ton Hofstede is een man met een te veel aan tijd, zoals wel vaker het geval is met querulanten. Samensteller van Het Haagse Complot, een site met een wel erg merkwaardig HTML-sjabloon. Hele dossiers legt Ton er aan: niet zelden over Demmink en Baybasin en de corrupte Turkse overheid. Ton heeft het ook voortdurend aan de stok met de instanties in Nederland en eist, liefst binnen 48 uur, antwoord. 'De wetgever, de uitvoerder en de controleur dienen van onbesproken gedrag te zijn.'

Dat soort zinnen intrigeert Barracuda altijd in hoge mate. Want hoe staat het eigenlijk met het onbesproken gedrag van Ton zelf? Barracuda ging eens googelen. De Bosschenaar heeft nogal wat opleidingen gevolgd: op medisch en juridisch gebied bijvoorbeeld. Hofstede heeft ook een bedrijfje European Care Network, waar sprake is van 'dedicated staff members', maar de enige die met naam en toenaam genoemd wordt is Ton zelf. Ton ronkt ook graag over zijn vliegbrevet, zijn muzikale talent en zijn kennis van het Latijn. En Ton is nogal van de tijd. Letterlijk, want op ongeveer elke site van hem verschijnt een onrustig tikkende klok.

Maar dan stuitte Barracuda op een persoonlijke kwestie, die ook meteen zijn belangstelling voor Demmink cs verklaart: Ton kreeg alweer wat jaartjes geleden een relatie met een Turkse arts, waaruit een dochter is geboren. In 2009 verhuisde het paar met dochter naar Turkije. Het huwelijk werd geen succes, en Hofstede raakte verwikkeld in een juridische procedure over een omgangsregeling.

Aangezien Ton een aardig mopje HTML kon programmeren heeft hij ooit voor zijn ex-vrouw een tweetal websites gemaakt, met persoonlijke en professionele informatie, zoals haar curriculum vitae, diploma’s, proefschrift en overige informatie bestemd voor patiënten. In november 2012 ontdekte zijn ex dat Ton op de website een fotocollage van haarzelf, haar ouders en haar broer had geplaatst met daarboven de tekst CHILD ABUSERS. Via de website kon de bezoeker van de website er voor kiezen een e-mail te sturen, waarna zijn ex een e-mail ontving met de tekst ‘I vote against child abusers’. Geen gezellige man, die Ton. De ex heeft via de rechter de verwijdering van de teksten geëist en de voorzieningenrechter heeft die vordering toegewezen.

Ton ging in hoger beroep. Want die meende nog steeds dat zijn ex haar dochter emotioneel heeft misbruikt en haar voormalige vrouw 'paranoïde psychotisch' is. Zou ook allemaal met stukken aangetoond kunnen worden. Daarnaast stelt Ton dat zij hem in Turkije heeft beschuldigd van onder meer fysieke en geestelijke mishandeling, poging tot ontvoering, bedreigingen en incest. Maar je voelt hem al aankomen: ook het Hof vond dat Ton ver buiten zijn perken is gegaan.

En met die omgangsregeling wil het blijkbaar ook al niet echt lukken. De Turkse autoriteiten hebben zijn verblijfsvergunning alweer een tijdje geleden ingetrokken. Ton kreeg daarna nul op het rekest bij de ambassade.

Kortom: de ideale voedingsbodem voor een langzaam groeiende haat tegen zowel de Nederlandse als de Turkse rechtelijke macht, zij het Hofstede die afwentelt op zaken waar hij eigenlijk geen enkele directe bemoeienis mee heeft. Hoe dan ook, Ton is inmiddels helemaal into complotten: Van Steve Brown, tot RechtIsKrom, en van Klokkenluideronline tot Martin Vrijland, Ton vindt alles relevant. Zijn psychiater kan géén verlies-aan-contact-met-de-realiteit vaststellen, meldt de grapjas ook nog.

dinsdag 14 januari 2014

BigHoax

Het is zover, BigFoot is neergeschoten. Door de Amerikaan Rick Dyer, zelfbenoemd BigFoot-jager. Nou ja, dat zou al zijn gebeurd in 2012, Dyer heeft het kadaver ingevroren en liet een DNA-test en een volledige 3D-scan uitvoeren. En eindelijk zijn er foto's.

Waarom Dyer zo lang heeft gewacht met het openbaren van die foto's, dat wordt niet helemaal duidelijk. Een beetje visser laat zich immers onmiddellijk fotograferen als hij een grote snoek uit het water heeft getakeld.

Maar Barracuda heeft wel een vermoeden. Dezelfde Dyer beweerde al eerder BigFoot te hebben neergeschoten. In 2008. Medewerkers van de National Geographic onderzochten toen het lichaam en kwamen tot de conclusie dat de jachtbuit slechts een apenpak van rubber was. Die probeerde hij toen nog te verkopen als echt.

Dyer zegt dat hij het lichaam nu pas heeft teruggekregen van een 'universiteit in Washington', die hij overigens weigert te noemen. Maar er zou in februari een persconferentie komen. Vast wel.

De Amerikaanse media geloven er maar weinig van, net als enkele geraadpleegde experts. Maar Barracuda moet toegeven: de rubberen apenpak lijkt dit keer ten minste een beetje echt.

maandag 13 januari 2014

Martin

Martin Vrijland is het nieuwe jaar weer met frisse moed begonnen. En bij Martin weet je altijd een ding zeker: een blunder is nooit ver weg. Dat komt omdat Vrijland nooit eens zijn feiten checkt. Of zelfs maar begrijpt wat hij leest.

Het jaar was nog geen acht dagen oud of Vrijland moest het natuurlijk gaan hebben over de extreme koude in de VS. Toch vooral om aan te tonen dat er allerlei leugens rond de opwarming van de aarde worden verspreid. Maar wat hij ook citeerde, het had allemaal maar bitter weinig met global warming te maken.

Martin las bij The Washington Post een wetenschappelijk artikel over Sudden stratospheric warming en concludeerde ietwat voorbarig dat dat hetzelfde moest zijn als global warming. Of in elk geval een nieuwe term moest zijn die door Al Gore c.s. zou zijn bedacht om de plotselinge koude te verklaren.

Nu zullen we Martin maar niet meer het verschil uitleggen tussen weer en klimaat, dat begrijpt hij al helemaal niet, maar de term is helemaal niet nieuw en is evenmin verzonnen door Gore. Koud weer wordt al eeuwen geïnitieerd door de hogere macht  in de atmosfeer, de stratosfeer. Daar treedt zo nu en dan een zeer snelle en krachtige opwarming op, een 'plotselinge stratosferische opwarming' (Sudden Stratospheric Warming). Die term dateert al uit de jaren negentig. Toen Al Gore nog onder Clinton diende en zich niet met global warming bezighield. Maar weet Martin veel.

En Martin weet natuurlijk weer niet hoe snel hij moet opschrijven dat 'deze milieuramp' (blijkbaar bedoelt hij klimaatramp) bewust gecreëerd is met behulp van H.A.A.R.P. 'Het is namelijk vrij eenvoudig om met behulp van H.A.A.R.P. een laagfrequente geluidsgolf op een breuklijn te richten en zo een aardbeving te triggeren.' Barracuda-boppers weten het: Complotters komen altijd met H.A.A.R.P aanzetten om de uiteenlopende natuurrampen te verklaren, en ze begrijpen al helemaal niet wat het doet: H.A.A.R.P triggert op microniveau de ionosfeer. Geen breuklijnen op macroniveau. Maar het wordt wel erg pijnlijk als Martin laat blijken dat hij niet eens op de hoogte is van de actuele stand van zaken: H.A.A.R.P is in mei stilgelegd wegens gebrek aan financiering.

Nog geen dag later kwam Martin met een heel ander mooi verhaal: 'Nieuw keihard bewijs dat Hitler Duitsland ontsnapte met behulp van CIA'. Ja, volstrekt logisch ook, de geallieerden (VS incluis) bombardeerden heel Duitsland plat, om de man die de ellende allemaal had veroorzaakt uit de handen van diezelfde geallieerden te redden. Het 'nieuwe bewijs' zou staan in een nieuw boek Hunting Hitler: New Scientific Evidence That Hitler Escaped Germany van Jerome R. Corsi.

Wikipedia maakt al meteen veel duidelijk met welke malloot van doen hebben. 'According to The Guardian, Corsi—who is Catholic—has been accused by the American press of being anti-Islamic, anti-Catholic, anti-Semitic and homophobic, and of exploiting racial prejudices in an attempt to 'scare white America''. Aanhanger van theorieën rond 9/11, New World Order, de Amero dollar en de Afrikaanse herkomst van Obama ook nog. Precies het soort aluhoedje dat Martin graag serieus neemt.

Maar hoe zit het nu met het bewijs van Corsi ten aanzien van Hitler? Geen idee, want Martin blijkt het hele boek niet eens te hebben gelezen, maar zegtdat het te maken heeft met Russisch onderzoek aan schedelresten. 'In 2009 kreeg archeoloog Nicholas Bellatoni (...) toestemming om de schedelresten te onderzoeken. Hieruit bleek dat de schedelresten tot een 40 jarige vrouw behoorden en niet tot Hitler of Eva von Braun.' Dubbelgangers!

Maar wat zegt deze Bellantoni daar zelf eigenlijk over? Dit: 'There were forensically identifiable features when the Russians finally found the bodies, only about two days after they entered Berlin. They did a complete autopsy, and matching up dental records, made a positive identification of Adolph Hitler and Eva Braun and Joseph Goebbels and others who had died in and around the bunker.'

'The problem was that when the Russian pathologist sent the data to Moscow, Stalin completely rejected it, was completely upset. The public word was that they hadn’t found Hitler, they didn’t know where he was—as a matter of fact, Stalin eventually accuses the United States of hiding him out. For whatever reason, Stalin wasn’t happy with the report, so as a result, a year later he put together a commission to go back to Berlin and collect new evidence—mostly evidence that would support his ideas—that’s when they found, a year later, this cranial vault fragment. Even though they didn’t publicly say this, they maintained the remains at the Russian federal archives. While they never said it was Hitler, they certainly believe it. Of course, we were able to show it was not.'

Laat Martin in godsnaam dozen inpakken. Zelfs een cursus basisjournalistiek gaat hem niet meer redden.

vrijdag 10 januari 2014

Fukunonsens

Complotters willen ons graag doen geloven dat er in Fukushima (weer) een enorme ramp gaande is, en dat de MSM dat vakkundig in de doofpot stoppen. Nou, dat valt eigenlijk reuze mee, of tegen, vanuit het perspectief van de plotters dan.

De NOS meldde deze week nog dat het ABP de eigenaar van Fukushima boycot omdat het onvoldoende oog had voor de publieke veiligheid. Diverse Nederlandse media kwamen verder met het nieuws dat daklozen waren geronseld voor schoonmaak.

Bij de alternatieve media wemelt het echter weer van de onzinverhalen. Bijvoorbeeld dat lekkende straling de westkust van de VS zou hebben bereikt. Dat zou moeten blijken uit geigertellermetingen van amateurs. Inderdaad zijn er hoge metingen geregistreerd aan de Californische kust, maar het gaat niet om het bij Fukushima gebruikte cesium-137, maar om een mengeling van radium en thorium, zo blijkt inmiddels uit metingen van professionals. De straling is hoog, maar radium en thorium hebben een natuurlijke oorsprong en in 2008 waren die hoeveelheden ook al gemeten op stranden in Zuid Californië.

Verder trok de alternatieve site NaturalNews een volkomen verkeerde conclusie uit een wetenschappelijk onderzoek waarin werd geconstateerd dat het aantal dode (zee)dieren in 24 jaar nog nooit zo hoog is geweest. Maar de oorzaak is niet Fukushima, doch een natuurlijke cyclus van algengroei en -sterfte. De studie begon namelijk vijf jaar voor de ramp in Japan. Maar natuurlijk nam Boublog deze onzin weer integraal over en deed de immer associërende Niburu.co er nog een schepje bovenop. Met dank aan dubieuze bronnen als Govt Slaves en Daily Sheeple (die namen alleen al).

Sommige blogs hadden namelijk ook weer ergens gelezen dat de Feds (...) kaliumjodide pillen hadden besteld die voor 1 februari moeten worden geleverd. Volgens een woordvoerder betreft het voornamelijk bulkinkoop. Dergelijke pillen gaan zeven jaar mee. Trouwens: als volgens onze slimme complotters (die zoals gebruikelijk nooit eens wat uitzoeken) de straling reeds de VS zou hebben bereikt, dan komen die pillen te laat. Die moeten namelijk voor blootstelling worden ingenomen.

En dan is er het verhaal van Amerikaans marinepersoneel dat geholpen heeft bij de ramp en nu ziek is. Zij willen TEPCO, het bedrijf achter de beschadigde kerncentrale, aanklagen. Dat valt nog niet mee, want federale rechters vinden het geen zaak voor hun grondgebied. Er gaan verhalen over kankers, die deskundigen in twijfel trekken omdat kankers niet zo snel kunnen groeien na blootstelling aan straling. Waar hier weer (fel) op wordt gereageerd. Barracuda moet toegeven: The jury is still out on this one.

De Niburu's hadden overigens ook nog een mailtje doorgeplaatst: 'Ken je niet iemand die weet waar de rijken uithangen? waar ze naartoe gaan of zijn gegaan om zichzelf tegen deze straling te beschermen?' Barracuda is even door het Gooi en Wassenaar gereden: de was hing nog gewoon aan de lijn, heur!

donderdag 9 januari 2014

9/11 Blues

Opmerkelijk nieuws over (enkele) hulpverleners van 9/11. Zeker 80 voormalige politieagenten en brandweerlieden zouden de sociale voorzieningen hebben opgelicht door net te doen alsof ze als gevolg van onder meer de terroristische aanslagen van 2001 niet meer konden werken.

Niet dat er geen serieuze klachten waren. De aswolk die Manhattan overspoelde na het instorten van de Twin Towers bestond uit meer dan 2500 giftige stoffen, waaronder 400 ton asbest, vele tonnen vliegtuigbrandstof met benzeen, 200.000 pond lood en cadmium afkomstig van computers en kristallijne silica uit 420.000 ton beton. Daaraan hebben nogal wat hulpverleners longproblemen overgehouden. Maar die zijn medisch aan te tonen.

De fraudeurs om wie het hier gaat werden door vier hoofdverdachten gecoacht en geadviseerd over hoe ze zich moesten gedragen en opstellen om voor volkomen arbeidsongeschikt door te gaan. En met de eernstige psychische klachten als gevolg van hun werk na de aanslagen viel het mee: ze gingen doorleuk vissen in tropische oorden, gaan skiën of zijn ander werk gaan doen. Bleek uit Facebook profielen.

Het was blijkbaar makkelijk geld verdienen: 'Richard Cosentino allegedly received $207,000 while claiming he was too depressed to go outside after the attacks on 9/11. Glenn Lieberman received $174,000. He was also too depressed to go outside. Louis Hurtado was starring in instructional videos as a 6th-degree black belt, while telling the New York Police Department he was disabled with neck injuries and psychological problems'

woensdag 8 januari 2014

Bremer bollen

Kijk, dat was weer opbeurend nieuws voor Ufogelovers: een vliegend object leidde maandag tot vertraging op de luchthaven van Bremen. 'We weten niet wat het was, maar er was wel degelijk iets,' aldus een politiewoordvoerder. Maar dat 'iets' is helaas ongedefinieerd gebleven. Want: de UFO verscheen dan wel op de radar, een politieheli deed vergeefse pogingen om het object te traceren.

Want het zijn natuurlijk helemaal geen UFO's, maar een soort radarfantomen waarmee de wereld via de MSM rijp wordt gemaakt voor het...accepteren van UFO's. Dusssssss. 

Barracuda gaat het prachtige verhaaltje daarom maar een beetje debunken. Want gisteren kwam er in elk geval wat meer nieuws naar buiten wat niet heel erg wijst op bezoek van buitenaardsen. Dat 'iets' maakte namelijk meer lawaai dan een vliegtuig, terwijl UFO's altijd muisstil zijn (zeggen ze). Het had ook normale lichten, met rood en groen, en een landingslicht. Het maakte een soort helikoptergeluid, wat wijst op het gebruik van wentelwieken. Drone? Verdwaalde miniheli?

Maar Barracuda wil de sfeer niet verpesten, dus houdt hij de mogelijkheid open van een primitieve UFO, die na eeuwen kachelen door het universum eindelijk via Lobith Bremen is binnengevlogen.

dinsdag 7 januari 2014

Antikwakkers

Guido Jonkers van You Really Don't Want To Now maakte zich voor de jaarwisseling kwaad over een 'vrijgegeven' video van minister Schippers, waarin zij scheidend voorzitter Renkens van de Vereniging van Kwakzalverij toespreekt. Een video uit 2011 alweer, maar toch. 'Deze ‘stoere’ minister neemt de gelegenheid te baat, door het eventjes dunnetjes op te nemen tégen de kwakzalvers, zoals daar ook álle huisartsen, apothekers en medici zijn, die met homeopathie werken..!'

Barracuda wist niet wat hij las. Gaat deze Jonkers hem nu vertellen dat hij voor de kwakzalverij is? Of vereenzelvigt Jonkers 'antikwakkers' automatisch met de vijanden van de homeopathie?

Schippers formuleerde inderdaad ietwat ongenuanceerd: 'Het valt me op dat apothekers nog zoveel homeopathische middelen in hun schappen hebben staan.' Maar ze zei het wel in de context van waar het om gaat. Zij bedoelde een hoop onbewezen varianten van Haarlemmer Olie.

Mag niet. Minister moet aftreden. 16.000 handtekeningen al, ergens, want Guido is weer eens het linkje vergeten. 

Wel komt Jonkers aanzetten met Echinacea-preparaten, waarvan de werking zou zijn aangetoond. Hij verwijst naar een onderzoek uit 2007 dat stelt dat gebruik van het homeopathische Echinacea het risico op het oplopen van een verkoudheid halveert. Het is op zijn minst merkwaardig dat Jonkers dat ene onderzoekje aanhaalt, en al die andere onderzoeken die het tegendeel uitwijzen negeert.

Maar het wordt nog veel erger: Op 29 juli 2009 tikte de Reclame Code Commissie (RCC) de firma Biohorma uit Elburg op de vingers voor een misleidende tv-reclame, waarin alweer hetzelfde onderzoekje werd aangehaald. Skepsis hierover: 'De meta-analyse in The Lancet, waarop Biohorma zich baseerde, toonde onder meer de resultaten van een studie waarbij 160 jonge kinderen het middel Chizukit hadden gebruikt. Daarvan werd 53% verkouden. Daarnaast waren er 168 kinderen die in een nepmiddel kregen. In deze controlegroep werd 89% verkouden. Biohorma concludeerde hieruit dat echinacea de kans op verkoudheid met 86% vermindert wanneer er vitamine C aan wordt toegevoegd (want Chizukit bevat naast propolis en twee soorten echinacea ook vitamine C). Dit percentage kan natuurlijk onmogelijk kloppen. De 86% werd wel ergens in het artikel genoemd, maar daarbij ging het om de reductie in odds – de verhouding tussen de kans om wel en niet verkouden te worden.'

Maar we begrijpen Jonkers wel, want het zijn regelrechte kwakzalvers die zijn eigen portemonnee spekken. Die maken bijvoorbeeld reclame voor chembusters, toestellen die zogenaamd bescherming bieden tegen niet bestaande chemtrails. Daar hoor je de Vereniging tegen de Kwakzalverij nou nooit eens over.

maandag 6 januari 2014

Autopsie

De inhoud van het autopsierapport van de Amerikaanse acteur Paul Walker, die op 30 november omkwam bij een auto-ongeluk, is bekend. De huid van de acteur was helemaal verbrand en hij had diverse botbreuken. Het lichaam van Walker zat in een defensieve houding, wat erop duidt dat hij zich waarschijnlijk schrap heeft gezet om de klap op te vangen. Kaak, sleutelbeen en bovenarm zijn gebroken. Ook had hij fracturen aan zijn ribben en bekken.

Walker? Jawel, die werd postuum nog eens de speelbal van complotters. Paul zou zijn eigen dood hebben geënsceneerd, en de illuminatie (galm) zouden als doel hebben om meer DVD's van Fast And Furious te verkopen. Die logica ontgaat Barracuda al helemaal: met een nog levende acteur kun je immers meerdere succesfilms maken.

Niburu.co besteedde diverse artikelen aan de dood van Walker, maar zodra er informatie opduikt die alle speculatie (grotendeels) ontkracht hoor je ze natuurlijk niet meer. Een maand geleden des te meer: toen wist het zweefblog weer allerlei redenen te verzinnen waarom Walker uit de weg geruimd moest worden. Die zou op de Filipijnen zijn geweest in verband met tyfoon Haiyan, en zou daar 'dingen' hebben ontdekt die nogal 'schokkend' waren. Een complot om de slachtoffers van de tyfoon een soort permanente geboortebeperkingsmedicijn toe te dienen via de verstrekte medische goederen en voedselhulp. O ja, en Walker had zwaar geïnvesteerd in Bitcoins. Naar verluidt bezat hij voor meer dan 40 miljoen!

Een dodelijke cocktail met de elementen: religie, Bitcoin, vaccineren en liefdadigheid, noemen die grapjurken van Niburu.co het. Een rommelig complot zonder kop en staart, noemt Barracuda het. Het zal vermoedelijk nog heel lang gaat duren voordat complotters eens gaan inzien dat ook coryfeeën 'zomaar' bij ongelukken om het leven kunnen komen. Er is inmiddels zelfs een hele lijst van.

zaterdag 4 januari 2014

Utopia

Barracuda volgt al enige dagen als kijkverslaafde via internet de verwikkelingen van vijftien bewoners van Utopia. Met niks meer dan twee stroomdraadjes, een zelf te graven gat in de grond en een kraantje op een afgesloten lap grond - ergens tussen Bussum en Laren - mogen die in twaalf maanden iets op gaan bouwen. Is vanaf maandag ook op tv zien (bij SBS).

Producent Talpa was op het idee gekomen vanwege de toenemende belangstelling voor alternatieve samenlevingsvormen. En hoewel er iemand rondloopt met gebreide aliens op zijn trui, valt het soevereine karakter van de deelnemers eerlijk gezegd nogal tegen. Al begrijpt Barracuda heel goed dat echte alternatievelingen zich nooit zullen willen lenen voor een programma, waarin het hout voor de eerste bedden en kasten wel even bij de sponsor Hornbach moet worden besteld. Jammer, want dit was het ideale podium geweest voor Drs. Johan Oldenkamp. Of voor anachieltjes.

Talpa lijkt de kandidaten vooral te hebben geselecteerd op doorzettingsvermogen en kundigheid: een aannemer, een massagetherapeut, verpleegkundige, management consultant en een oliebollenbakker. Grotendeels handen uit de mouw-stekers. Zelfs dakloze Groninger Rienk trekt zijn plan: die wil schaakspellen gaan maken van hout.

En het gaat snel: vanaf maandag is er stroom en later in de week een pannenkoekenbusiness, waarmee de eerste centjes moeten worden verdiend. Er komt misschien Utopia kaas dankzij de melk van twee koeien op het terrein. Er moet internet komen, warm stromend water, zachtverende matrassen en de kans is groot dat de Utopianen over enkele maanden verveeld naar hun eigen uitzendingen kijken met hun dan net aangeschafte flat screen. Hoe houd je dit in godsnaam een jaar spannend?

Want hoewel sommige deelnemers nu al heimwee hebben naar het thuisfront, de eerste tranen al over het scherm rolden en een van deelnemers zich onbespied waande door stiekem uit een pan te snoepen (gaat niet lukken met 110 camera's), hurkt het gevaarlijk dicht tegen We Love Camping aan.

Met een beetje geluk wordt Utopia een uitputtingsstrijd tussen de producent en de bewoners. Mocht het al te saai worden, dan kan John de Mol uit arren moede altijd nog Ruud van Big Brother, Emile Ratelband of een zingende Marco Borsato uit een torenkraan op het terrein droppen.

donderdag 2 januari 2014

De sterren

Barracuda begint het Nieuwe Jaar met de voorspellingen van zieners en paragnosten van het afgelopen jaar. Nagenoeg niks klopte: Een nieuwe spectaculaire ontdekking, kaping (na)bij Schiphol of poging tot wordt verijdeld, Turkije neemt wraak op buurland, tijdelijk onrust in bekende vakantieoorden, Britse vorstin wordt opgenomen, wateroverlast Engeland, China en of Chili beeft letterlijk, opschudding in Zweden, veel sneeuwoverlast, in omroepland gaan koppen rollen.

Wateroverlast in Engeland en de Britse vorstin die met een buikgriepje in het ziekenhuis werd opgenomen, dat was ongeveer het enige, maar er is elk jaar wateroverlast in Engeland en iemand van 86 heeft wel eens een kwaaltje. Zelfs de troonswisseling werd niet juist voorspeld. De enkeling die er mee aan kwam zetten had hem voor 2014 voorzien. Dat was Jan C. van der Heide, die in december 2012 nog allerlei anderen dingen voorspelde. Zoals: Er komt paniek op Wall Street, 1929-taferelen, aandelen kelderen in Europa en China. Mensen willen het geld van hun rekening halen en bezetten bankgebouwen. Not.

In Iran komt een bloedige wisseling van de macht. Assad wordt uit Syrië verjaagd, in zijn gastland blijkt hij later ook niet welkom. Ook Not.

Wereldwijd komen er grote meteorietinslagen. De grootte van de meteorieten veroorzaakt veel onrust. Alweer Not. Een grote heldere vuurbal gespot aan nachthemel in de VS, dat was hem ongeveer.

Het enige waar Jan een beetje warm werd was Anouk. Die zou in de top drie eindigen op het Songfestival. 'Des te opmerkelijker omdat ze koortsig en niet helemaal fit is tijdens haar optreden.' Anouk werd negende en worstelde in de aanloop tot het festival inderdaad even met een verkoudheid. Kortom, als Jan het een beetje klein houdt wordt het misschien nog wat.

Voor 2014 is het derhalve vrijwel zeker dat de volgende voorspellingen ook weer niet gaan uitkomen: Finale WK Voetbal: Brazilië-Duitsland 1-2, aftreden Paus na openhartige onthulling, flirt tussen Merkel en Engeland, D66 krijgt een historisch aantal zetels, een tweede Wilders gaat opstaan en een drone boven het Witte Huis.