donderdag 30 juli 2015

Fantasie

Tussen WanttoKnow en Niburu.co zit niet bijster veel verschil. Beide fanatieke overschrijvers van buitenlandse alternatieve media. Maar waar de eerste zich verre houdt van UFO's, lust de laatste er wel pap van. Tien berichtjes per week al gauw, stuk voor stuk gebaseerd op vage foto's of video's waarop een of ander groot moederschip te zien zou zijn.

Barracuda vraagt zich wel eens af wie dan nog de meer algemene stukken bij Niburu.co serieus neemt. Want ook hier speelt fantasie een grote rol. Dat wisten we natuurlijk al langer, maar omdat Barracuda het niet kan laten, een paar voorbeelden:

Het bericht dat een Russische miljardair, Yuri Milner, 100 miljoen dollar ter beschikking stelt voor het opsporen van buitenaards leven wordt door de Niboeroes doodleuk geïnterpreteerd als 'elite wil ontsnappen met geheime ruimtevloot De anonieme schrijver heeft niet alleen grote moeite om dit toch opmerkelijk nieuws ook maar een beetje aannemelijk te maken, maar Barracuda begrijpt weer eens niets van de logica: waarom zou je dat in wereldkundig willen maken als het een geheime ontsnapping betreft?

Onder de kop Global Warming onderzoek uitgesteld vanwege ijs probeert Niburu zijn lezers wijs te maken dat een global warming-programma is opgeschort vanwege extreme ijscondities in het Canadese noordelijke poolgebied. Totdat je via Info Wars uitkomt op de oorspronkelijke berichten en leest dat het gaat om ArcticNet programma (compleet overzicht van activiteiten hier) en de groep van veertig wetenschappers van de MacEwan University’s Department of Physical Sciences met name de oceaanbodem in kaart willen brengen. De nadruk ligt dus niet op global warming.

Maar zover komen de Niburu's weer eens niet. Die weten weer niet hoe snel ze moeten verwijzen een bericht over de Nieuwe IJstijd, zonder elders de nuances te lezen. Bovendien lijkt de invloed van El Niño de condities in Canada binnenkort alweer te niet te doen. Dat lees je wel bij Info Wars, maar dat komt Niburu blijkbaar even niet goed uit.

Of neem een bericht over FEMA kampen, willekeurige werkplaatsen en hekwerken die al jaren door gekken voor concentratiekampen worden aangezien. Een dezer dagen werd een zekere General Wesley Clark geïnterviewd naar aanleiding van de zoveelste schietpartij in de VS en die had het over de aanpak van radicaliserende jongeren. De man vertelde niets bijzonders, maar ergens in het korte gesprek valt het woord kamp in het kader van Nazi sympathisanten tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dat is voldoende om het hele verhaal totaal uit zijn verband te rukken en te suggereren dat Clark 'andersdenkenden' in kampen wil stoppen.

Groeiend aantal artsen vermoord om vaccinatiegeheim, kopt Niburu, 'omdat ze een vreselijk geheim hebben ontdekt en wel dat mensen via vaccinaties een gevaarlijk enzym binnenkrijgen'. De bron van het artikel vertelt iets heel anders: daar is sprake van de dood van enkele holistische artsen waarvan de oorzaak in vele gevallen onduidelijk is. Slechts in een geval lijkt er aantoonbaar sprake van moord. In geen van de gevallen hebben deze artsen een 'vreselijk geheim' ontdekt.

Dus hoe komt Niburu daar dan weer bij? Simpel: onlangs is een een befaamde autisme-onderzoeker en fel tegenstander van vaccinaties dood gevonden in een rivier. Dus dan is het logisch dat die andere holistische artsen ook een vreselijk geheim hebben ontdekt. Toch?

dinsdag 28 juli 2015

Claim

In februari was jurist Ferdy Roet zowat in alle staten toen Tros Radar dreigde een uitzending te wijden aan zijn Stichting Loterijverlies. 'Het ego van Antoinette Hertsenberg en haar drang naar hoge kijkcijfers staan in schril contrast met de beoogde objectiviteit van het programma.'

Roet had toen koud een mooie overwinning behaald bij de Hoge Raad. Die oordeelde dat de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 'misleidende mededelingen' heeft gedaan over het wel of niet gegarandeerd zijn van de prijzen, de winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte van de prijzen. Mooi, dacht Roet, nu gaan we incasseren. Via spotjes op tv riep hij deelnemers op om 35 euro inschrijfgeld te storten om zo de inleg terug te claimen.

Over de slagingskansen waren al twijfels, omdat niet makkelijk kan worden aangetoond dat deelnemers schade hebben opgelopen, maar nu blijkt dat de deelnemers alsmaar armer worden omdat de op het Kanaaleiland Guernsey gevestigde claimstichting stilzwijgend de kosten heeft verhoogd. Nou ja, heel even dan.

En waarom Ferdy met zijn stichting naar het fiscaal aantrekkelijke Kanaaleiland Guernsey is verhuisd wordt ook maar niet duidelijk. Met Ferdy's eigen juridisch-adviesbureau Morand als enige bestuurder ook nog. 

De Telegrof durft het nog net niet keihard op te schrijven, maar de suggestie is er niet minder om: 'Eerst kocht hij een knalgele Lamborghini Lagardo, voorheen van een Chinese mensenhandelaar die in zijn cel zelfmoord pleegde. Vervolgens reed Roet rond in een Bentley en sinds kort maakt hij indruk op de bewoners van het dorpje Scharwoude met zijn glimmende Rolls Royce.'

maandag 27 juli 2015

Tekkel



Sommige zaken etteren eindeloos door, vooral omdat plotters menen dat het internet de problemen wel even voor ze oplost. Melder van misstanden Nico van den Ham had afgelopen vrijdag zijn Showproces, een wraking van de wrakingskamer die weer moest oordelen over de behandeling van een van zijn zaken door de Amsterdamse rechtbank. Nico roept nu al maanden dat hij als 62-jarige door woningcoöperatie Stadsgenoot op straat wordt gezet (lees: vermoord), maar intussen zit Nico nog altijd hoog en droog in zijn Amsterdams huurappartementje.

Dat het voor buitenstaanders allemaal niet meer is te volgen, blijkt wel uit een filmpje van medestanders die denken dat deze zaak heeft te maken met Nico's 'aanhouding' van een pyromaan (backgrounds). Omdat Van den Ham zeer selectief is met de publicatie van zijn correspondentie, zou je hem nog bijna gaan geloven ook. Maar wie eens wat langer rondspit in de enorme lappen tekst op zijn site over 'staatssmeerlapperij', komt met veel moeite de nuance tegen die Van den Ham zijn lezers onthoudt.

Zo is er een veroordeling wegens beledigingen op zijn website aan het adres van medewerkers van Stadsgenoot, een vordering van 12.000 euro omdat Van den Ham de gewraakte stukken niet verwijderde (of ze rustig weer op een andere blog zette) en de proceskosten niet betaalde, een huisuitzetting wegens een vermeende huurachterstand, waarvan hij ontkent dat daarvan sprake is (let op: speelde enige maanden voor het bovengenoemde deurwaardersexploot) en daarnaast heeft Stadsgenoot de rechter ook nog moeten vragen om toegang tot zijn woning te verschaffen om renovatiewerkzaamheden uit te voeren die Van den Ham als huurder weigerde. De zaak van vrijdag gaat over de huisuitzetting, niet over Nico's vermeende rol als pyromanenjager. De vraag is of Nico zelf het onderscheid nog kan maken.

Ook nog lang niet opgelost: de huisuitzetting van Bea van Kessel. Vorig jaar deed de Brabantse eindeloze pogingen om niet haar koophuis uitgezet te worden na een hypotheekachterstand, maar wat ze ook probeerde - uitschrijving uit de 'club van Beatrix', een burgerarrest van een deurwaarder en een heel nieuwe identiteit in het kader van Ikclaimmijnnaam - het mocht allemaal niet baten.

Op haar oude huis schijnt een bod te zijn uitgebracht, maar de hypotheekachterstand is nog niet weggewerkt. Het wordt betalen of dagvaarden. Dus heeft de deurwaarder haar onder druk gezet om contact op te nemen met de Rabobank en uiteraard mag heel internet weer meegenieten. Na tien minuten loopt het gesprek al helemaal vast, want Bea wil niet naar de rechter voor haar meningsverschil. Maar, zegt ze, gelukkig is er internet zodat het volk van Nederland kan beslissen, houdoe! Yep, dat gaat met nog geen 200 impressies vast en zeker lukken.

Het goede nieuws is dat Bea en haar stoere vriend (alias Vitalifeiten) een nieuw wapen in de strijd hebben geworpen: Een tekkel met green screen. Bij de Rabo sterven ze nu al duidend doden.

vrijdag 24 juli 2015

Doodsbedreigingen

Barracuda was nog maar amper bijgekomen van de buitenaardse inktvispoten die het Brabantse medium Robbert van den Broeke op een weiland van de grond had geraapt en in de vriezer had gestopt, want ledematen van buitenaardsen die 'nader onderzocht' moesten worden, of er was alweer een akkefietje rond Robbert.

Omroep Brabant vond het eerder dit zelfs wereldnieuws: doodsbedreigingen van Robbert aan het adres van zijn vijanden, zoals de Stichting Skepsis, compleet met 'bloederige foto's'.

Nu gebeurt dat wel vaker, en het telkens terugkerende excuus van Van den Broeke is dat zijn computer gehacked is. Ook zou hij aangifte hebben gedaan van computervredebreuk bij het politiebureau in Etten-Leur. De politie kan dit volgens de regionale omroep niet bevestigen, omdat het om privacygevoelige informatie gaat.

De Stichting Skepsis en een andere luis in de pels Constantia Oomen geloven niks van de verklaringen. Temeer daar talloze malen dat Van den Broeke cs. hun digitale wagenpark zeggen te hebben opgeschoond met hulp van experts. Maar er is natuurlijk nog de mogelijkheid dat boze buitenaardsen bezit nemen van Robbert - en dan met hun inktvispoten stiekem ranzige berichtjes plaatsen op Twitter.

donderdag 23 juli 2015

Doodstraal

Goed nieuws voor de verzamelde koekwausen: de ionosferische verhitter of doodstraal broodrooster HAARP wordt weer aangezet. Vanaf volgend jaar kan men met een druk op de knop weer wereldwijd natuurrampen, tornado's, aardbevingen en andere natuurrampen entameren.

Maar, er gaat wel wat veranderen. Volgende maand worden de faciliteiten overgedragen aan de Universiteit van Alaska. Het Air Force Research Lab trekt zijn handen af van de 360 radiozenders en 180 antennes, waarmee delen van de ionosfeer werden 'geprikkeld'.

Vorig jaar wilde de luchtmacht HAARP ontmantelen omdat er geen federale budgetten meer waren. Maar nu blijft men toch de ionosfeer dan toch onderzoeken. Alaska draagt 2 miljoen dollar bij, met wat extra geld van de National Science Foundation en het Pentagon. Al met al teleurstellend nieuws. Met dit soort schoenveterbudgetten wordt het nooit wat met die Bijbelse einde der tijden.

woensdag 22 juli 2015

Patsy

Barracuda is toch wel benieuwd of André Vergeer, een van de sidekicks van Wim Dankbaar in het Vaatstra verhaal, dinsdag nog de tweets van Saskia Belleman (Telegraaf) en anderen heeft gevolgd. Die zaten namelijk bij de pro-forma zitting van Bart van U., de vermoedelijke moordenaar van Elst Borst.

Van U. wordt daarvoor nu formeel vervolgd, maar de zaak ging gisteren vooral over de moord op zijn zus. Die hij overigens volledig heeft bekend. In september moet hij ook nog voorkomen in Brussel omdat hij amok maakte bij de Israëlische ambassade en zo speelt er nog wel het een en ander.

De zaak Borst kwam al gauw in de hoek van de complotdenkers terecht, nadat Thomas Ross haar dood linkte aan Joris Demmink. Maar dat komt misschien wel omdat Thomas als thrillerschrijver de afgelopen maand een beetje te veel met Demmink aan de haal is geweest.

Micha Kat publiceerde een dezer dagen een behoorlijk onsamenhangende mail van een nieuwe Supergetuige, met als inhoud: 'Els Borst D66 is vermoord door de groep waar ze in vertoefde. De Bilderberg groep had iets andere plannen als dat zij goed vond en er was een interne strijd tussen leden van de Bilderberg en haar. Dit is haar einde geworden terwijl Koning Alexanader feest viert en ver van alles is in Rusland.' 

Maar ere wie ere toekomt: Vergeer was er het snelste bij. Het nieuws van Bart's aanhouding in januari en de DNA match met de zaak Borst was nog niet droog, of Vergeer ging er al van uit dat Van U., net als Jasper S., een patsy was. Dus richtte hij zich tot Van U. en zijn advocaat, niet gehinderd door ook maar enige kennis over zijn psychotische verleden, in de hoop dat Bart bij hem wel zou uithuilen.

Is niet gebeurd natuurlijk. Bart heeft - hoewel hij gisteren behoorlijk warrig overkwam - de moord op Elst Borst tot dusverre niet bekend. Wellicht heeft zijn advocaat hem dat ontraden, want met twee moorden riskeert hij levenslang, al kan hij nog ontoerekeningsvatbaar worden verklaard. Bart verhaalde onder meer over stofzuigerslangen die zijn zus kapot zouden hebben gemaakt, en sprak: Ik zou mijn zus opnieuw doodsteken. Misschien moet André hem maar weer eens een riem onder het hart steken. 

dinsdag 21 juli 2015

Meerval

Bummer. Besteed je 25 jaar van de kostbare leven aan het zoeken naar het monster van Loch Ness, kom je uiteindelijk tot de conclusie dat het een meerval moet zijn geweest.

Steve Feltham verkocht al zijn bezittingen in 1991 om nog maar een ding te doen: het jagen op het monster van Loch Ness. Na 25 jaar geeft hij het - moegestreden - op.

Feltman is uitgekomen op meervallen omdat hij vermoedt dat Victorianen die hebben uitgezet in het geheimzinnige meer ergens in de jaren dertig. Vanaf dat moment zijn er (veel meer) meldingen geweest van zeemonsters.

Geen slechte gok. Een beetje meerval, ook wel visduivel genoemd, kan al gauw vijf meter lang worden. Hij heeft een voorkeur voor grote, diepe meren. Maar Barracuda heeft nog wel een andere hobby voor Feltman: het ijsmonster van Lagarfljót op IJsland.

zondag 19 juli 2015

Royal Heilnesses

Je kan niet ontkennen dat het een mooie scoop is: de onthulling van boulevardkrant The Sun van een filmpje van het Koninklijk familiearchief waarin koningin Elizabeth op ongeveer 7-jarige leeftijd de Hitlergroet brengt. Geflankeerd door haar moeder en haar oom, de toekomstige koning Edward VIII. Ook zij brengen de Hitlergroet. Buckingham Palace is in alle staten.

En natuurlijk was Guido Jonkers er zaterdag als de kippen bij om dat nieuws groots op zijn gekkiesite WanttoKnow te zetten. Toch eigenlijk vooral om aan te tonen dat alle royals - zelfs Juliana, niet voor niets getrouwd met een SS'er - diep in hun hart Nazi's zijn.

Wel vreemd dan weer dat Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog zowat werd platgebombardeerd en de Britten aardig wat bommen op Duitsland hebben laten vallen. Daarom is het maar goed dat er een filmpje is dat de context beter weergeeft. Geen strakke serieuze gezichten, maar lachend de spot drijven met de Hitlergroet.

Een kanttekening: het is bekend dat Prince Edward zelf de Hitlergroet bracht toen hij in de jaren dertig Duitsland bezocht. Daarom wilden de Duitsers hem op de Britse troon zetten als zij Engeland hadden veroverd. Edward zou bewondering hebben voor de economische en sociale veranderingen in het land, en nadat hij in 1936 koning werd, verklaarde hij dat hij zijn functie zou neerleggen dat de toenmalige premier Duitsland de oorlog verklaarde. Maar ook dat moet in perspectief worden gezien: Edward vreesde in die jaren een communistische revolutie.

zaterdag 18 juli 2015

Verklaring

Eind juni kondigde uitgeverij Hans Mauritz aan dat hij samen met Bureau Heusing, in samenwerking met een Fries onderzoeksbureau en Novio Media Uitgevers, 'binnen enkele dagen' naar buiten zou komen met 'overdonderend nieuws dat de Vaatstra-zaak alsnog op z'n kop zal zetten'. Barracuda heeft onmiddellijk al zijn afspraken verzet, en ging met de armen over elkaar wachten in zijn berkenhouten zitbank.

Tenzij Hans wat ruim van begrip is, en met 'enkele dagen' 'een maand' bedoelt, bleef dat overdonderende nieuws in elk geval tot op heden achterwege. Barracuda hoorde het wel donderen, maar dan toch vooral vanwege het zomeronweer. Zou Hans de korte hittegolf niet hebben overleefd of is hij weer van een schuur gekukeld?

Nee, dan Wim Dankbaar. Die probeert zijn eigen Vaatstra boekwerkje nog iedere dag wanhopig onder de aandacht van zijn pakweg tien fans te brengen, en boekwinkels zover te krijgen om dit meesterwerk in de etalage te leggen. Maar onbedoeld gooide Wim een dezer dagen zijn laatste glazen in.

Vorig jaar onthulde Wim dat toenmalige partner Hans Mauritz had gelogen over kluisverklaringen van enkele getuigen. De belangrijkste was van asielzoeker Feik, die zou hebben verklaard dat hij tegen zijn wil getuige was van de moord op Marianne Vaatstra in een stacaravan en dat Jasper S. daar toch echt niet bij was. De kluisverklaringen werden nooit ondertekend, laat staan gedeponeerd. Er viel nog iets op aan die verklaring: wat zich specifiek in de caravan heeft afgespeeld, bleef in het vage.

Toch hield Dankbaar elke keer weer triomfantelijk de verklaring van Feik omhoog, alsof de inhoud daarvan wel zou kloppen. Maar hoe die verklaring op papier was gezet en of Feik dat letterlijk zo heeft verklaard bleef onduidelijk. Dankbaar was er niet bij. Wilde Mauritz om moverende redenen niet.

Maar nu heeft Dankbaar dan toch eindelijk helderheid verschaft: 'Al met al ben ik overtuigd dat de verklaringen wel zijn gedaan, maar niet bij een notaris zijn vastgelegd. Hetgeen de juridische bewijswaarde nul maakt.'

Dat is, zachtjes uitgedrukt, een understatement. Niet alleen nul juridische bewijswaarde, gewoon nul bewijswaarde. Nog erger wordt het als Dankbaar meent dat een en ander zou blijken uit 'de overvloed van bewijs eromheen'. Een enorme lap tekst volgt, waarin geen enkel bewijs wordt geleverd. Nog geen snipper. Wel speculeert Wim weer dat het een lieve lust is, zoals we van hem gewend zijn.

Het idee dat het wel eens voorgekookt A4-tje zou kunnen zijn waarvan Mauritz wellicht hoopte dat Feik iets dergelijks zou willen verklaren, wil Wim maar niet accepteren. Het verklaart ook waarom die verklaring zo schimmig is of waarom Mauritz in een mail aan de notaris (als die al verstuurd is) spreekt over een nog te verschijnen 'finale versie van de verklaring'.

Dankbaar denkt ook dat de inhoud van zijn boek wel moet kloppen omdat Feik nooit antwoord gaf op zijn mails, dat alles volgens de logica: wie zwijgt, stemt toe. Complotdenken, iedereen kan het.

vrijdag 17 juli 2015

Skeptici

Barracuda kijkt er niet van op: een nieuwe studie toont aan dat klimaatontkenners - zoals de samenstellers van het Nederlands blog Climategate - regelrechte complotdenkers zijn. Die conclusie trokken sociale wetenschappers Lewandowsky, Oberauer en Gignac enkele jaren terug ook al, toen ze een studie publiceerden onder de naam NASA Faked the Moon Landing—Therefore, (Climate) Science Is a Hoax: An Anatomy of the Motivated Rejection of Science.

Klimaatontkenners, zo schreven de onderzoekers, hebben vaak dezelfde ontkennende houding ten aanzien van vaccinaties of genetisch gemodificeerd voedsel. Waarbij de desbetreffende wetenschappers niet zelden als fraudeurs worden weggezet. Niet verwonderlijk werden de auteurs van de studie zelf ook onderdeel van een complot.

Nu behoort het klimaat niet altijd tot het repertoire van de hardcore complotter - die zich drukker lijkt te maken over zaken die helemaal niet bestaan, zoals de New World Order of chemtrails - maar wat  opvalt aan de meeste klimaatsceptici is dat ze vrijwel altijd verband leggen met linkse hobby's en vermoeden dat klimaatalarmisten door de Linkse Kerk worden gefinancierd. En scepsis overslaat naar krankzinnigheid.
 
Inmiddels ligt er alweer een derde studie Recurrent fury: Conspiratorial discourse in the blogosphere triggered by research on the role of conspiracist ideation in climate denial, waarin opnieuw een verband wordt aangetoond met complotdenken. Onderzoeker Lewandowsky (foto) vindt het belangrijk onderzoek, want:

a. Conspiracism, by definition, is not skepticism. Hence it is important to show that self-anointed “skeptics” are not skeptical.

b. The blog content was identified not only as conspiracist, but also as lacking in scholarly incisiveness. This is very important because it shows that conspiracism isn’t “a price you pay for skepticism”—on the contrary, conspiracism detracts from scholarly critique.

c. The public is entitled to know what is happening on blogs, given that there is a pipeline from blogs to right-wing media to (in some countries) Parliament and/or harassment of meteorological and climatological institutions.


dinsdag 14 juli 2015

Pedogesel

De Katholiek Nieuwsblad Demmink Bode wordt gestraft door de pedogesel van de Zwarte Mafia. Barracuda vermoedt dat hoofdredacteur Henk Rijkers daar iets genuanceerder over denkt, het neemt niet weg dat het gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat het weekblad ten onrechte een keurmerk heeft voor goede doelen.

Met andere woorden: de pakweg 7000 katholieke lezers mogen hun giften niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting. En nog erger: Mogelijk wordt het Katholiek Nieuwsblad ook een boete of naheffing opgelegd van vele tonnen. En een nicheblad als het Katholiek Nieuwsblad komt met dezelfde abonnementsprijs als pakweg De Telegraaf toch al niet uit de kosten, schrijft de krant zelf.

Of al die katholieke lezers hun 'lijntje naar de Nederlandse kerk' als een baksteen laten vallen, is de vraag, maar in de loop der jaren is al een deel afgehaakt. Zijn grootste criticus Rianne Verhoeven alias Rooms Meisje (naar verluidt Henk Peter van Zoest, oud-woordvoerder van de Nederlandse Bisschoppenconferentie) is er niet rouwig om: 'De krant is al immers meer dan dertig jaar de roeptoeter van intolerante ultraconservatieve katholieken en biedt religieuze fanatici en extreemrechtse dwepers een podium. Vorige week nog werd een opiniestuk opgenomen waarin een gestoorde Belgische ‘rechtsfilosoof’ verkondigde dat homoseksualiteit een afwijking is, die te vergelijken valt met het syndroom van Down.'

Verhoeven ergert zich ook al langere tijd aan de 'complot sideshow' die Rijkers vrijwel wekelijks opvoert. Dagelijks fietst Henk als would be muckraker met rood aangelopen hoofd langs alle complotbloggen (van Wicher tot Kat), tikt alles wat hij tegenkomt over en doet betrekkelijk weinig moeite om een paar simpele feiten te verifiëren. Zoals die keer dat hij een paar luie roddels van de familie Poot overschreef, en chauffeur Mosterd in 2004 liet overlijden, terwijl de beste man al vier jaar dood was.

Daarom zou het Barracuda niet verbazen als Henk nog werkelijk gaat geloven, net als de door hem bewonderde Micha Kat, dat Demmink achter die uitspraak zit. Hij is er gek genoeg voor.

zondag 12 juli 2015

Manuel

Je kan merken dat AD verslaggever Koen Voskuil complotsites frequenteert, anders was hij nooit op de naam van Manuel Schadwald gestuit, een jongen uit Berlijn die sinds de jaren negentig wordt vermist en op gruwelijke wijze om het leven zou zijn gekomen op een (pedo)zeilboot even buiten Amsterdam.

Demmink plotters klampen zich maar al graag vast aan (en maken er zelfs hun levensvervulling van) het verhaal dat ook 'hun Joris' op die boot aanwezig was. Dat durft Koen dan nog net niet op te schrijven, en die weet zelfs niet of de 'Duitse jongen op een zeilboot' en Manuel Schadwald één en dezelfde persoon zijn. Zoals eigenlijk het hele verhaal maar niet uit de dichte mist wil optrekken. Alsof maandenlang speurwerk van het AD en Welt am Sonntag niets concreets heeft opgeleverd. Behalve dan zes verklaringen van mensen die menen dat Manuel in ons land was. Daar kun je niet veel mee, heer Bontes.

Niettemin wordt een belangrijk deel van het verhaal opgehangen aan de 13 meter lange tweemaster, tegenwoordig een charterschip in Scheveningen.Volgens het AD ooit eigendom van een pedofiel: Gerrie Ulrich. Verklaringen dat Manuel op dat schip kwam te sterven en vervolgens met een zak cement overboord zou zijn gegooid, en dat Joris toe of wegkeek, komt maar van een persoon: Richard Carl Samson, alias de Rolodex Man. Zelfs Micha Kat, die dan wel weer het bootverhaal slikt, kwam al eens een waarschuwing over deze Samson. Die zou de ‘huisaccountant’ zijn geweest bij een pedobordeel aan de Insulindeweg in Amsterdam. 'Maar steeds als hij werd geïnterviewd kwam er geen zinnig woord uit dan wel louter mist en nevel.'

Dezelfde mist en nevel die verhaal van het AD kleurt. Nu is er niets mis met een artikel dat nog eens de aandacht vestigt op vermiste kinderen - wie weet levert het een gouden tip en een cold case op - maar Barracuda staat er toch wel van te kijken dat Koen een informant opvoert 'die bij de zedenpolitie als betrouwbaar bekendstaat''. Want als deze Samson inderdaad aanwezig was bij het incident op de boot, had hij toch op zijn minst wat meer gedetailleerde informatie kunnen geven, waarmee dat vastgelopen onderzoek zo weer losgetrokken kon worden.

Koen had zelf kunnen weten dat de Rolodex Man een enorme fantast is, die het ene moment bij de AIVD heeft gewerkt, en het andere moment met de Mossad op de plek van de Bijlmerramp naar de black box heeft gezocht. Ooit toverde hij een doos vol BN-ers uit politieke en justitiële kringen uit zijn hoed die hem terzijde hadden gestaan bij de oprichtingsvergadering van twee stichtingen: van VVD-ers Frits Huffnagel en Ton Elias, tot GroenLinkser Tofik Dibi en....media journalist Koen Voskuil van het Algemeen Dagblad. Die hij blijkbaar kort daarvoor had gesproken.

Voskuil reageerde verbaasd: ‘In mijn jaar van onderzoek naar Joris Demmink heb ik ook Richard Samson een paar keer gesproken. Omdat dit gesprekken waren op achtergrondbasis wil ik hier niet verder over uitweiden. Wel wil ik kwijt dat ik nooit bij een oprichtingsvergadering ben geweest van welke stichting dan ook. Als ik hiermee in verband word gebracht, kan ik alleen maar zeggen dat het niet waar is.’

donderdag 9 juli 2015

Meiden van Stavast

De Nederlander is niet bezig met Grexit, Tsipras, ECB, IMF, Europarlement, hervormingsagenda en D-Day. Nope, het belangrijkste nieuws van de afgelopen dagen waren de terrasterroristjes Nadia en Francisca. Een van de dames trof op een terras te Hengelo een haar in haar broodje, en toen was de maat voor de plaatselijke omstanders vol. Dus video (Exibit A) op Dumpert. 'Ik vind gewoon een haar in mijn broodje. Een dag later sta je als een sloerie op internet.'

Dook er ook nog een tweede filmpje op, waarin is te zien is hoe een van de meisjes op een Alkmaars terras (Platte Stenenbrug) tijdens een ruzie omver wordt getrapt door een man. Nadia rent naar voren en gooit met alle kracht een vol glas naar de man.

Het ging de laatste dagen over niets anders meer. Zelfs Tubantia wijdde er een redactioneel commentaar aan. Begrijpt Barracuda wel: het is vakantie, dan willen we terrasjesleed met de meiden van Stavast. Die wij zondag naar Athene sturen om binnen een kwartier de Griekse crisis op te lossen. De tv serie is in voorbereiding, de bioscoopfilm wordt as we speak geschreven.

Of er daadwerkelijk een haar op het broodje zat, weet de dienstdoende Hengelose ober overigens niet. 'Het lijkt me sterk. De kok die zondag de broodjes maakte is kaal, dus wat het ook was, zijn haar was het zeker niet.' Barracuda zegt: parlementaire enquête.

woensdag 8 juli 2015

Hofmans

Oeps, alweer een illusie armer. Koningin Juliana was niet een labiele vorstin die volledig onder invloed stond van gebedsgenezeres Greet Hofmans, zoals ons jaren is voorgeroddeld. En haar religieuze vriendenclub was geen sekte met een politieke agenda. Zegt promovendus Han van Bree (Universiteit Leiden) na nieuw archiefonderzoek.

Hoogoplopende spanningen rondom koningin Juliana werden in 1956 wereldnieuws dankzij een interview met een anonieme bron in het West-Duitse tijdschrift Der Spiegel. Er dreigde echtscheiding en troonsafstand omdat zij volledig onder invloed zou zijn van gebedsgenezeres Greet Hofmans. De koningin organiseerde met Hofmans en haar Baarnse vriendenclub religieuze conferenties op Paleis ’t Loo. De groep was uit op politieke macht, zo werd gesuggereerd in het interview. Het beeld van een zeer beïnvloedbare koningin werd breed opgepikt. Pikant is dat later uitlekte dat prins Bernhard de geïnterviewde was. 

Maar Van Bree concludeert op basis van zijn onderzoek: ‘Juliana was geen willoos slachtoffer. Uit haar correspondenties en de conferentieverslagen blijkt dat ze zich kritisch opstelde en openhartig mee discussieerde.’ Ook vond hij geen bewijs dat Hofmans een gevaarlijke intrigante was, een soort Raspoetin zoals dikwijls gesuggereerd is. Hofmans stelde zich wel voor als iemand die in contact stond met een hogere macht, maar tegelijkertijd benadrukte ze telkens dat iedereen zijn eigen keuzes moest maken.’

Van Bree las niet eerder geraadpleegde privéarchieven van de Oude Loo-conferenties (1951-1957) en correspondenties van Juliana en betrokkenen uit die tijd. Deelnemers discussieerden over wat Gods bedoeling met de wereld was en waren van mening dat de mens zich bescheidener op moest stellen. Ze pleitten voor pacifisme, maar dat was vooral een religieuze en geestelijke missie, geen politieke.

dinsdag 7 juli 2015

Zuignappen

Nu heeft Barracuda toch echt geleerd dat buitenaardsen kleine mannetjes zijn met enorm kale hoofden, grote ogen en kleine beentjes. Wrong again. Robert van den Broeke - bekend van de ‘geesten’-fotografie, en nu ook al bedreigd door penvriend Joran van der Sloot - heeft weer eens wat meegemaakt. Iets wat wij aardse onderkruipsels nou nooit eens beleven.

Robert bestudeerde een dezer dagen een graancirkel te Zevenbergen en zag met zijn geestesoog octopusachtige wezens met tentakels.

Later was er een interne stem die hem naar vliegveld Seppe geleidde, alwaar hij een ei-achtig object in de lucht zag hangen. En daar waren de octopus buitenaardsen weer, telepathisch dan. Met peervormig hoofd en amandelvormige ogen en uit de borstkassen en rug kwamen tentakels. Tentakels die - vraag niet hoe - vervolgens in fysieke vorm op het veld vielen en door Robert op zijn brommertje in een plastic zak mee naar huis werden genomen.

En nu wil Robbert de tentakels wetenschappelijk laten onderzoeken, 'op organisch niveau en tevens het DNA, omdat het DNA van deze tentakels waarschijnlijk een bewijs leveren van buitenaards leven (niet-aards DNA).' Ter verduidelijking: de glibberige 'ledematen' zijn inmiddels ingevroren.

Noem Barracuda naïef, maar de evolutie bepaalde tot dusverre dat zuignappen toch vooral handig zijn in het water. Anders valt er weinig te zuignappen. Ooit een bruine beer met zuignappen gezien? Vermoedelijk zijn de zuignappen die onze verre voorouders hadden gewoon geëvolueerd tot...haren.

Dus als buitenaardsen evolutionair nooit verder zijn gekomen dan een soort halve inktvissen, moet je op zijn minst een bak water meezeulen gedurende je ruimtereizen van vele lichtjaren. Iets zegt Barracuda dat dat dat niet erg praktisch is.

Jammer genoeg lees je daar bij WanttoKnow daar nou nooit eens wat meer over, aangezien de lezers bij artikeltjes over Robert van den Broeke altijd heel erg baldadig worden, tot ergernis van allesgelover en samensteller Guido Jonkers: 'Mocht het DNA toch van Aardse afkomst zijn dan kan hij er altijd nog een buitenaards lekker maaltje van bakken.'

zaterdag 4 juli 2015

In puin

Je bent nog geen 21 en je leven ligt al in puin: kapertje spelen bij de NOS betekent een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 voorwaardelijk, een buurtverbod in en om het Mediapark en toezicht van de reclassering.

Tarik Z. blijkt ook volledig toerekeningsvatbaar. Hoogstens zijn zijn achterdochtige overtuigingen - bijvoorbeeld dat de NOS al het ANP nieuws zou filters en manipuleren - ‘opmerkelijk’.

Hoewel de psychologen nog wel een slag om de arm houden: 'Als de persoonlijkheid van verdachte evenwichtig rijpt en verdachte minder gefixeerd raakt op cognitief excelleren op de terreinen die hem nu boeien, zal het recidiverisico laag blijven. Als verdachtes denkpatronen verstarren, kan dit het functioneren op meerdere levensgebieden hinderen. Verdachte kan in een isolement raken en in de verleiding komen zichzelf nogmaals te etaleren in een maatschappijkritisch bedoelde actie met alle gevolgen en risico’s van dien. De onderzoekers konden dit risico niet in maat en getal uitdrukken.'

Klinkt niet best. Je kan in elk geval zeggen dat Tarik een rijke fantasie heeft, getuige de inhoud van de brief die hij aan de NOS bewaarders overhandigde: 'Er zijn nog vijf plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op uw geweten hebben toch?'

Waarschijnlijk hoopte Tarik dat hij dat dit voorval zijn studie gewoon kort voortzetten. Dat had misschien nog gekund als als duizend keer zijn excuses had aangeboden, maar de rechtbank acht het van belang een aanzienlijk deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen, want: 'Verdachte heeft ter zitting verklaard dat hij zijn boodschap nog steeds kenbaar wil maken aan een groot publiek. Hoewel dat op zichzelf verdachte niet in negatieve zin wordt aangerekend, schuilt daarin wel het risico dat verdachte daarvoor wederom wegen gaat kiezen die als strafbaar handelen kunnen worden aangemerkt.'

Geen werkgever die Tarik een tweede kans zal gunnen. Zelfs niet in de postkamer. 

vrijdag 3 juli 2015

Autoverkoper

Begin 2014 werd Toine Manders opgepakt door de fiscale inlichtingen- en opsporingendienst FIOD. Wegens verdenking van belastingontduiking. Er zouden meerdere invallen zijn gedaan in onder andere Den Haag en Cyprus.

Manders ontdekte ooit als scholier een straffe overeenkomst tussen fascisme, communisme en de moderne verzorgingsstaat. Bij alle drie beperkt een machtige overheid de vrijheid van haar burgers. Het grootste schandaal van de verzorgingsstaat was volgens Toine de gelegaliseerde roof die de Belastingdienst bedrijft. Een almachtige staat steelt tot tweederde van het inkomen van de burger. Geld dat vervolgens wordt verspild of nog erger, wordt gebruikt om mensen lastig te vallen of tegen te werken.

Dat was toen, want die arrestatie is hem blijkbaar niet in de koude kleren gaan zitten. Quote weet te melden dat Manders zijn adviesbureau Haags Juristen College heeft opgeheven, en autoverkoper is geworden. De appel valt nooit ver van de boom. Te meer daar hij daarvoor een adresje heeft in Las Vegas en men 'de laagst mogelijke belasting' bij invoer kan berekenen. De oude vos.

Of hij nog moet voorkomen voor het leveren van illegale trustdiensten, deelname aan criminele organisatie en het helpen van klanten bij het plegen van strafbare feiten als faillissementsfraude, fiscale delicten en valsheid in geschrifte, blijft vooralsnog volstrekt onduidelijk.

woensdag 1 juli 2015

Laster

Zoals verwacht gaat het zelfbeklag op Revolutionaironline na de veroordeling van 10 maanden gevangenisstraf nog even in de hoogste versnelling. Ten eerste stelt Micha Kat zich zelf gerust door te concluderen dat 'niemand de cel in hoeft bij een veroordeling in eerste aanleg'. Bovendien maakt zelfs een nog te behandelen wetsvoorstel ‘dadelijke tenuitvoerlegging’ pas mogelijk bij mensen die zijn veroordeeld tot een jaar of meer. Een hele geruststelling weer. Alsof dat allemaal ter zake doet bij een inmiddels ingesteld hoger beroep.

Ten tweede zit uiteraard ook de senior-rechter die hem veroordeeld heeft weer eens 'vuistdiep' in de pedonetwerken. Spreekwoordelijk dan, want het is een mevrouw. Die in haar functie als Lid van het Bestuur van de Stichting Orthopedagogisch Centrum IJsselmeerpolders (OCIJ) helegaar niet reageerde op een of ander klacht. Want zo gaat dat bij Kat: er moet toch ergens op het internet iets smerigs over die mevrouw te vinden te zijn. Vooral van verwarde figuren die geen begrijpelijke zin kunnen formuleren.

'Man, je hebt een standbeeld verdiend voor je werk in de zaak Vaatstra', aldus zijn grootste imitator Nico van den Ham, die het liefst vandaag nog in de kont van Kat kruipt (overdrachtelijk dan, hè).

Maar wat heeft Kat eigenlijk bijgedragen aan die zaak, anders dan dat hij een supergetuige opvoerde die doodleuk beweerde dat Prins Friso en nog wat hotemetoten getuige waren van een rituele slacht? En allemaal in de veel te kleine stacaravan van Wolfgang ook nog.

Barracuda vond die 10 maanden aanvankelijk wat al te veel van het goede. Maar daar is hij op teruggekomen. Het punt is dat figuren als Arend Zeevat, Nico van den Ham, Wim Dankbaar en Micha Kat er langzamerhand achter komen dat je niet zomaar allerlei onbewezen dan wel volledig uit de duim gezogen laster op internet kunt verspreiden alleen maar omdat je de kolder in de kop hebt.