Extra

maandag 23 januari 2017

Vitalifeiten

Hoe het muisje toch nog een staartje kreeg. Bea van Kessel uit Uden, de vrouwelijke helft van Vitalifeiten, probeerde in 2014 in het kader van een burgerarrest een deurwaarder te gijzelen, om vervolgens zelf te worden afgevoerd naar het bureau.

Een dezer dagen kreeg Bea voor mishandeling, smaad en laster in deze zaak een boete van 500 euro opgelegd. Ten minste, dat blijkt uit een verslagje van melder van misstanden Nico van den Ham. Het vonnis zelf staat nog niet online.

Bij Van den Ham, zelf op straat gezet, hoef je bij voorbaat niet op feitelijkheden te rekenen. Het verslag wemelt weer van de misdaadgroepen, deurwaarders-bitches, tot op het bot verrotte rechters en (vrij naar Trump) elite-economie. Nergens lees je de werkelijke aanleiding van de uitzetting: de hypotheek werd niet meer betaald en de woning moest worden geveild. Dat was kennelijk te ingewikkeld voor onze melder van misstanden. 'We gaan niet of nauwelijks in op de inhoudelijke kwestie waaruit deze strafzaak is voortgevloeid. Dit omdat dat te gedetailleerd is en dit artikel dan de omvang van een dik boek krijgt'.

Ook een stokpaardje van Nico: beweren dat rechters of officieren van justitie hun naam niet bekend wilden maken. Barracuda weet zeker dat die namen gewoon in het vonnis staan.

Om onder de verkoop uit te komen had Bea van Kessel een bord in de tuin geplaatst waarop stond dat ze zich had uitgeschreven uit de 'club van Beatrix' en uit de staat. De deurwaarder werd vastgehouden omdat zij zogenaamd geen geldige identificatie bij zich had, maar Bea bleek die zelf ook niet bij zich te hebben toen de sterke arm werd opgetrommeld. Sterker nog: Bea bestond niet meer en was plotseling Magda geworden. Zij had zich een heel nieuwe identiteit in het kader van Ikclaimmijnnaam aangemeten. Ook dat lezen we niet bij Nico.

De aspirant-deurwaarder van kantoor Johan Ras & Joost Hanegraaf, Gerechtsdeurwaarders en Incassospecialisten uit Helmond, voelde zich bedreigd en heeft vele maanden niet kunnen slapen. Een andere aangifte kwam van Notariskantoor Uden. Die pikte de beschuldigingen van een vervalst document en de 'stiekeme verkoop van het huis van Bea aan een notariskantoor in Belgiƫ' niet. Blijkbaar konden beschuldigingen ook niet hard worden gemaakt. Bea is in hoger beroep gegaan.

zondag 1 januari 2017

Systeemhaat

Academici hebben de laatste jaren steeds vaker de belangstelling voor complotdenkers. Zo ook terrorismeonderzoeker Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden. Die zich afvraagt of systeemhaat in welke vorm ook gevaarlijk kan zijn voor de samenleving.

Hij noemt in zijn alweer enkele weken terug verschenen proefschrift als voorbeeld Karst Tates, die in 2009 tijdens Koninginnedag in Amersfoort de Koninklijke Bus probeerde te rammen omdat prins Willem-Alexander een 'fascist en een racist' zou zijn. Helemaal onterecht is de door Van Buuren gestelde vraag natuurlijk niet, want in 2011 werd het risico van solistische dreigers onderdeel van de nationale contraterrorismestrategie.

In dat kader heeft Van Buuren zich ook verdiept in wat hij noemt digitale complotgemeenschappen. Webforma werden daartoe 'handmatig' (echt waar?) van 'voor naar achteren doorgespit'.

Wat tijdens het lezen van dat proefschrift toch vooral bleef hangen, los van het vreselijke wetenschappelijke jargon (certificerende actoren, discursieve arena) was het gevoel dat Van Buuren dit smaldeel van de samenleving veel te serieus neemt. Dat blijkt alleen al uit het overzicht van de bezoekersaantallen van complotfora. Niet alleen is een groot deel van de door Van Buuren geanalyseerde sites inmiddels alweer verdwenen of inactief, er zijn amper nieuwe bijgekomen. Barracuda vreest trouwens dat Van Buuren het aantal unieke bezoekers verward heeft met het aantal impressies (een duidelijke verantwoording ontbreekt), maar dan nog is het aantal bezoekers van deze sites extreem laag.

Aan de ene kant erkent Van Buuren dat complotfora vaak een ratjetoe zijn van politieke grieven, verlangens en eisen, aan de andere kant is het hem kennelijk ontgaan dat plotters voortdurend met elkaar overhoop liggen omdat ze volstrekt uiteenlopende belangen of interesses hebben. En dus zelden een front tegen wat dan ook vormen. Zoals hij ook voorbijgaat aan de waarheidsconstructie van webforums, waarin luie aannames plotsklaps feiten worden.

Wel noemt hij het harmonicamodel, waarbij de vijand (in dit geval: Demmink) 'kon uitgerekt worden tot duistere, wereldwijd opererende krachten, al dan niet ingebed in satanische of buitenaardse dimensies'. Dat is natuurlijk precies de reden dat plotters buiten hun veilige webstekken maar amper voor vol worden aangezien.

Digitale woede of betrokkenheid is volgens Van Buuren niet op voorhand een voorloper van verzet op straat of voorbode van aanslagen en straatgeweld. Hij verwijst naar het begrip slacktivism, dat deelnemers de illusie geeft een zinvolle invloed op de wereld te hebben zonder iets meer te hoeven doen dan lid te worden van een Facebook groep. Slacktivism is de ideale vorm van activisme voor een luie generatie. En dus blijft het in veel gevallen bij 'comments volblaffen met onze eigen meninkjes'.

Boze burgers politici, bestuurders en elkaar de afgelopen vijftien jaar hoofdzakelijk met virtuele knuppels te lijf. Hoe onsmakelijk, onwenselijk en intimiderend dat vaak ook moge zijn, het kan ook een blessing in disguise zijn vanuit het oogpunt van openbare orde en nationale veiligheid, schrijft Van Buuren.

Hoe je dan vervolgens - in het licht van het bovenstaande - kunt concluderen dat complotfora toch vooral fungeren als 'kanaries in de kolenmijn' en duiden op 'fundamentele problemen met de geloofwaardigheid en legitimiteit van post-politieke constellaties' is Barracuda dan ook een raadsel. Al begrijpt hij heel goed dat je moeilijk je eigen onderzoek kunt marginaliseren.