Extra

zaterdag 13 september 2008

Zwakke plek


Het besluit over de vervolging van justitiebobo Joris D., die zich volgens zijn tegenstanders heeft vergrepen aan minderjarige schandknapen, laat nog even op zich wachten. Aan het aanvallende kamp onder leiding van journalist Micha Kat zal het niet liggen, dat heeft het oordeel al klaar. Het wordt het alles beslissende arrest over de toekomst van de Nederlandse rechtsstaat, zo toetert Kat. Als het Hof besluit D. niet te vervolgens ondanks de "karrenvracht aan bewijs" wordt er een situatie in het leven geroepen waarin een groep ‘bevoorrechte burgers’ met goedkeuring van de Staat de meest weerzinwekkende zedendelicten mogen plegen.

Nog even de feiten op een rij: D. wordt al jaren genoemd in allerlei duistere zaakjes, maar het bewijs was tot nu toe nogal magertjes. Op vervolging wordt aangestuurd door de advocate van een Turkse drugscrimineel Baybasin, die door toedoen van D. levenslang heeft gekregen. Die advocate heeft op haar beurt oud politieman Langendoen ingehuurd, die ook nog een appeltje met justitie had te schillen vanwege zijn ontslag naar aanleiding van de IRT affaire.

Het is dat u het even weet, voordat we naar de bewijslast kijken. Gaat D. voor de bijl? Misdaadtijdschrift Koud Bloed interviewt Langendoen over zijn speurwerk in Turkije, waar D. minderjarigen zou hebben geregeld. Het merendeel van de verhalen blijkt afkomstig van de Turkse journalist Kazmali. Die bleek inderdaad te bestaan. Gelukkig maar. Kazmali baseerde zijn verhalen weer op vijf getuigen. Daaronder een ex minister die niet met Langendoen wilde praten. Een tweede getuige wilde ook niet praten. Een zwakke plek in het onderzoek, erkent Langendoen. Maar de andere getuigen heeft Nederlander ook al niet ontmoet. Wel heeft Kazmali een cd rom aangeleverd met interviews waarop twee getuigen full face verklaringen afleggen. Een daarvan zegt dat hij op 12 jarige leeftijd is gebruikt door D. Maar Langendoen heeft ze dus zelf niet gesproken en concludeert alleen dat ze 'betrouwbaar' zijn. Hij geeft toe dat de Turkse taal de inschatting moeilijk maakt en "je er rekening mee houdt dat alles in elkaar is gezet".

Uiteindelijk heeft Langendoen in zijn ogen beet: een technicus die toegeeft dat de tapegesprekken met Baybasin zijn vervalst. Of dat echt zo is, moet ook nog maar blijken, maar het zegt niets over de schuld van D., die beweert dat hij al jaren niet meer in Turkije is geweest.

Misschien vindt de advocate deze oogst heel wat, maar de afloop van deze zaak laat zich wat D. betreft eigenlijk al voorspellen. Een schimmige affaire in het buitenland, aangekaart door een drugscrimineel: je krijgt er nou niet meteen een overtuigend gevoel bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten