Extra

woensdag 12 november 2014

Balanceeract

Hinnikend dan wel proestend moet thrillerauteur Tomas Ross dezer dagen de plotbloggen hebben gelezen. Bij het ene blog willen de malloten met hem in discussie, bij het andere is zijn recente boek 'gespind door de AIVD / Poot om het schip van de wal af te sturen en nog meer rookgordijnen op te trekken.'

Tomas lift voor zijn boek De vrienden van Pinocchio inderdaad handig mee op de geruchtenstroom rond Joris Demmink. Of zoals het Katholiek Nieuwsblad in een recensie concludeerde: 'Leunt zozeer op de bekende beschuldigingen tegen de voormalige secretaris-generaal van Justitie, dat het boek een riskante balanceer-act wordt op de grens van schijn en werkelijkheid.'

Maar wel weer in menig interview benadrukken dat Demmink 'onschuldig (is) tot het tegendeel bewezen is', er vermoedelijk toch niets bewezen kan worden, er heel wat gekken rondlopen op internet, enzoverder. En daar dat zat hij weer bij Business Class: erudiet, kalm en welbespraakt; daar kunnen de opgewonden plotters al helemaal niet tegen.

Zelfs het Katholiek Nieuwsblad alias de Demmink Bode (lees: hoofdredacteur Henk Rijkers, die tegenwoordig nergens zijn naam onder zet) kon zijn irritatie niet verbergen. 'We kunnen dus spreken van een sleutelroman, al zijn er daarnaast loze flauwiteiten als ene mgr. Antoine Gijsen uit Roermond als lid van het dubieuze kringetje. Kennelijk moest in een commerciƫle thriller over pedofilie ook de Kerk er weer bijgesleept worden. Je zou zeggen: die heeft op dit punt al heel wat meer orde op zaken gesteld dan de Staat der Nederlanden, die het rapport Samson in de onderste la heeft gelegd'.'

Nee, dat grootschalige kindermisbruik in de Katholieke Kerk moet zo snel mogelijk onder het tafelkleed worden weggemoffeld, maar niet bewezen geruchten mogen in die hypocriete krant breed worden uitgemeten, inclusief (vele) feitelijke onjuistheden.

Toch kan Barracuda de irritatie zich wel een beetje voorstellen. Want Ross laat zelf in menig interview wel erg makkelijk alle geruchten passeren, om er aan toe te voegen dat hij gewoon fictie schrijft. Anders verkoopt die roman natuurlijk voor geen meter.

6 opmerkingen:

  1. De enige reden dat het Katholiek Nieuwsblad zoveel aandacht besteedt aan Demmink is dan ook om de aandacht te verschuiven van hun kleuterneukende sekte naar anderen die zogenaamd ook kinderen misbruiken.

    Overigens is de echte Jo Gijsen wel degelijk een kindermisbruiker. Grappig dat Rijkers daarover valt, want dat is zo ongeveer de enige misbruiker in het boek die wel een bewezen track record heeft.

    Wat is dat toch met plotgekkies, dat ze enerzijds mensen vals beschuldigen en anderzijds mensen die echt schuldig zijn een free pass geven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Demmink Bode is al jaren bezig om het kindermisbruik door de RK te bagatelliseren. Het is overigens in mijn ogen niet helemaal onterecht om kritisch te zijn over RK-bashing: ten opzichte van de samenleving van vroeger als geheel (en de toenmalige opvattingen daarvan) wordt de RK best heel stevig aangepakt. Niet zelden met onjuiste argumenten, zoals over de veronderstelde geheime biechtinstructie.

      Dat het niet handig is om je daarmee in een beter daglicht te stellen staat buiten kijf: mijn moeder zei altijd "wie zich spiegelt aan een ander spiegelt zich zacht". Daar vallen mensen dan weer terecht over, nog even afgezien van het simpele feit dat Vaticaanstad aka de Heilige Stoel ten minste op papier de laatste absolute dictatuur in West Europa is.

      De common denominator van zo'n beetje alle plottertjes is: anti-(r)overheid, anti gevestigde orde, wantrouwen, persoonlijke frustraties, 'willen stoken', rekeningen vereffenen etc. Of gewoon geestesziek. Het is toch wel opvallend dat 'helden' van de anti-overheid zoals Fred Spijkers niet aan plotteren doen, maar aan ploeteren, tegen de stroom in maar wel binnen de grenzen van de rechtsstaat.

      Verwijderen
  2. Voor wie het boek niet gelezen heeft: de fictieve Antoine Gijsen is overduidelijk een combi van drie werkelijk bestaand(e / hebbende) personen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kunt zeggen wat je wil, maar hoewel Ross overal en nergens de geruchten verteld meld hij er wel bij dat het vermoedens zijn en niet zoals veel andere mensen keiharde feiten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het schandalig dat Ross zonder enig bewijs suggereerde dat Demmink mogelijk een huurmoordenaar heeft ingeschakeld om Els Borst om het leven te brengen. Want daar kwam het op neer. Het zal maar op tv over je gezegd worden.

      Verwijderen
    2. Demmink? Eerder de overheid zelf had ik de indruk. Maar inderdaad, die suggestie werd gewekt. Hoewel hij er ten minste nog geen hard oordeel bij heeft geveld. Al maakt dat lang niet alles goed. Immers: Mensen kunnen hiermee ook zelf hun conclusies trekken, zoals we maar vaak genoeg zien.

      Verwijderen