Is jouw computer vrij? Alleen de boys van WAC Holland stellen dit soort curieuze vragen. 'Zelfs ben ik een die-hard wat betreft het promoten van vrije software. Maar tegen mijn zin in, betaal ik zelf toch ook geld aan een bedrijf als Microsoft, namelijk via mijn belasting. In mijn ogen is nu de tijd aangebroken dat wij overstappen op het betere en vrije alternatief. Hiermee kunnen we ons verlossen van deze corporaties die zich toch niet om ons bekommeren.'
Eerst vertelt auteur Robin ons iets over 'ellendige besturingssystemen' en scheert hij Windows en MacOS X gemakshalve over een kam. 'Iedereen kent de ellende wel, de vastlopers, de blauwe schermen, het langzame laden, de virussen of de problemen met het aansluiten van nieuwe apparatuur.' Waarna Robin zich afvraagt of het rijk worden met software wellicht ook een 'complot' is, want bij WAC is weer alles een complot, zelfs geld verdienen. 'Realiteit is echter dat samenzweringen 'de normale gang van zaken is', vervolgt Robin zijn onnavolgbare WAC Holland-logica. 'Mensen kennen veelal de waarheid niet over hoe Bill G. net als Steve J. (die zogenaamde andere oplichter van dan andere 'merk') samen hun 'fortuin' gemaakt hebben.'
Barracuda vreest dat die 'waarheid' net zo rammelt als het stukje van Robin zelf. MacOS X staat nou niet bekend om vastlopers en blauwe schermen. Het eerste alles verwoestende MacOS X-virus moet nog worden aangetroffen. En dat MacOS X een microkernel-ontwerp is gebaseerd op open source-code is Robin kennelijk ook al ontgaan. Maar nee, er is slechts een complotvrij alternatief en dat is volgens Robin Ubuntu 10: 'In mijn ogen de enige keus. Als je echt achter je eigen vrijheid staat, stop dan met het toewerpen van al die bergen met geld richting die commerciƫle jongens! Bevrijd je computer!'
Het grappige is dat MacOS X en Ubuntu in grote lijnen nauwelijks van elkaar verschillen. Beide hebben een open source-kernel met een grafisch schilletje eromheen. En die grafische schil is de reden dat Linux distributeurs geld kunnen verdienen. Het gratis Ubuntu wordt ook nog eens gefinancierd door de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth, een multimiljonair die ooit voor de verkoop van zijn softwarebedrijf 575 miljoen dollar toucheerde. Zijn bedrijf Canonical Ltd verdient gewoon geld via technische ondersteuning: zo'n 30 miljoen euro per jaar. Bij Windows en MacOS X zit de gratis technische ondersteuning inbegrepen bij de licenties. Precies het omgekeerde businessmodel dus. Er is kortom niks 'bevrijdend' aan Ubuntu, behalve dat het gratis is voor de eindgebruiker. Die vervolgens evenzeer met tal van problemen wordt geconfronteerd.
Windows is de doodsteek voor de (dynamische kennis)economie. MacOS X is gebaseerd op de FreeBSD kernel. Ubuntu is voor de thuisgebruiker. Wie echt lol beleven met een computer gebruikt geen Windows of MacOS X maar experimenteert met de distributies op distrowatch.org
BeantwoordenVerwijderenTip voor Barracuda:
BeantwoordenVerwijderenGebruik het begrip "open source" in plaats van "open course". Dan komt je artikel een stuk overtuigender en geloofwaardiger over.
Die Robin heeft duidelijk nog nooit achter een Mac gezeten. Klakkeloos gaat hij er maar van uit dat dat zoiets als Windows is.
BeantwoordenVerwijderenAch, van ubuntu word je ook niet vrolijk hoor, elke 1,5 jaar verplicht upgraden; bij elke veiligheidsupdate flink bidden of het systeem nog wel (grafisch) opstart, sluit een simpel randapparaat aan zoals een printer of scanner en je moet gaan wroeten in tekstbestanden om het apparaat uberhaupt werkend te krijgen, etc.
BeantwoordenVerwijderenEn wat voor vrijheid heb je?
Nou, verschil met windows is dat je het gratis overal op mag installeren.
Wat schiet je daar mee op?
Weinig, aangezien laptops zonder windows niet goedkoper zijn dan met, terwijl laptops met ubuntu vaak zelfs duurder zijn dan met windows..
Er gaat niets boven een Mac. Sedert 1980 zit ik al op een Mac te werken en kan niet anders zeggen, dat er geen beter systeem is. Nou is het natuurlijk wel zo, dat het geringere marktaandeel van de Mac ertoe bijdraagt, dat er weinig virussen worden gemaakt om de Apple aan te vallen. Dus houden zo, dan blijf ik en mijn Mac hartstikke blij.
BeantwoordenVerwijderenNiets mis met Ubuntu. Laatst bij een vriend nog geinstalleerd op zijn 2.5 jaar oude notebook, die onder het voorgeinstalleerde Windows Vista van meet af aan hevig piepte en kraakte en supertraag was. Draait nu weer als een speer, om niet te zeggen als een geoliede machine, waar Vista meer als stroop werkte. De beste man wil nooit Windows meer. (ik draai het voor een specifieke toepassing nog wel op een pc, maar voor de meeste doorsnee computergebruikers vind ik het eigenlijk pure onzin dat ze nog Windows gebruiken).
BeantwoordenVerwijderenAls je een computer voor beperkte taken gebruikt en iemand achter de hand hebt die verstand van zaken heeft en het onderhoud voor je kan regelen, dan kun je best met ubuntu werken.
BeantwoordenVerwijderenMaar wil je met beperkte kennis van computers goed met het apparaat overweg kunnen en niet continu bij anderen hoeven aan te kloppen als je nieuwe software wilt proberen of een nieuw randapparaat wilt installeren, dan is ubuntu echt geen optie.
Geef die kennis eens een all-in-one van canon, epson of brother en laat hem die aan de praat krijgen onder ubuntu.