Extra

vrijdag 11 augustus 2023

Atleten

Jammer weer voor de aanhangers van Willem Engel. Sportcardiologen van Amsterdam UMC analyseerden wereldwijde studies en vonden geen verband tussen vaccinatie en plotselinge hartstilstand bij atleten.

Zodra een atleet met een plotselinge hartstilstand op de grond valt, worden sociale media overspoeld met beweringen dat covid-19-vaccinaties de schuldigen zijn. Dat zag je bij de voetballer Charlie Wyke, de wielrenner Sonny Colbrelli, en ook zeer recent bij basketballer en zoon van LeBron, Bronny James. Met name Willem Engel kon het de afgelopen tijd niet laten om te pas en te onpas een relatie met vaccinaties te suggereren.

Harald Jørstad analyseerde samen met Joelle Daems, promovendus sportcardiologie bij Amsterdam UMC, bestaande literatuur over het onderwerp. Er zijn veel geruchten dat covid-19-vaccinatie zou leiden tot een ontsteking van de hartspier (myocarditis) die een hartstilstand kan veroorzaken. De onderzoekers vonden geen bewijs voor een toename van plotselinge hartstilstand bij atleten na vaccinatie tegen covid-19. "

De meeste atleten ervaren na vaccinatie slechts milde bijwerkingen. Een studie onder 127 Olympische en Paralympische atleten toonde aan dat slechts acht atleten niet in staat waren om te trainen op de dag van de vaccinatie, waarbij 7 van de 8 de training de volgende dag al konden hervatten.

Wel zagen de onderzoekers een kleine daling van de VO2max. VO2max geeft aan hoeveel zuurstof een persoon kan verbruiken tijdens het sporten en wordt meestal gezien als een meting van het uithoudingsvermogen. Deze studie toonde een kleine, maar statistisch significante afname van VO2max aan, zeven dagen na vaccinatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten