Extra

donderdag 24 augustus 2023

Grenzen van het journalistieke

Wim Dankbaar is, overeenkomstig de eis, veroordeeld voor een gevangenisstraf van zes maanden wegens belaging van de advocaat van Jasper S., de moordenaar van Marianne Vaatstra de man die een volledige bekentenis heeft afgelegd.

Dankbaar mag vijf jaar lang op geen enkele wijze – direct of indirect – contact opnemen, zoeken of hebben met Jan Vlug. Elke poging levert vier weken hechtenis op.

De verdachte heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan belaging en smaadschrift. Publicaties op internet zijn eenvoudig benaderbaar, kunnen door iedereen worden gelezen en blijven in beginsel onbeperkt op internet zichtbaar. De gevolgen van smadelijke berichten kunnen daarom verstrekkend zijn oordeel de rechtbank.

De rechtbank acht het 'zorgelijk' dat de verdachte zich tweemaal niet heeft gehouden aan zijn schorsingsvoorwaarden en in strijd met de schorsingsvoorwaarden berichten over het slachtoffer heeft geplaatst op zijn website. Voorts acht de rechtbank het zorgelijk dat de verdachte ter terechtzitting heeft verklaard dat hij niet zal stoppen met het onderzoeken van de zaak van Vlug en het delen van zijn mening over het Openbaar Ministerie waarbij hij gezien zijn uitlatingen in deze zaak kennelijk niet schroomt om ‘over de grenzen van het journalistieke’ te gaan.

Dankbaar had het vonnis zelf al verwacht, want 'Een rechter, die haar eed, plicht en taak op alle fronten verzaakt. Een rechter die niets minder is dan een vooraf geselecteerde trekpop van een misdadig OM. Een rechter die het stellen van een paar legitieme vragen per e-mail aan een bekende advocaat belaging noemt. Een rechter die vindt dat een journalist niet meer zijn onderbouwde mening mag uiten. Een rechter die het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als WC papier gebruikt.'

3 opmerkingen:

  1. Hij publiceert weer onder eigen naam op de website (natuurlijk over Yolanthe), dus hij is weer vrij?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En weer is de stumpert in Spanje om zijn zelf verzonnen Feak verklaring te kopen. En weer heeft hij 2200 euro betaald. Het is gemakkelijker om bij Dankbaar geld te krijgen dan bij de uitkeringsinstanties. Ach. Moet hij jonge meiden maar niet steeds stalken als hij het van mij niet kan winnen. Voorlopig kan hij nu aanspraak maken op een uitkering. Nu heeft hij geen cent meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu heeft hij bij de Guardia Civil voor de deur een paar klappen gehad. Zelfs zijn aangifte daarvan wil men niet opnemen. Getuigen die erbij stonden hebben niets gezien, maar Dankbaar denkt nog altijd zelfs hier in Spanje zijn gelijk te kunnen krijgen. Zijn ook mooie beelden van hoe de held Dankbaar zijn klapjes krijgt en schreeuwt als een speenvarken. Ja die Wim is een stoere vent. Hopelijk zijn de balletjes van deze keer nu eindelijk aan het indalen.

    BeantwoordenVerwijderen