maandag 15 december 2008

Delete de Elite


Vorige week ging onder het motto ’007’ de zevende editie van de ’huishoudbeurs voor miljonairs’, Miljonair Fair, in de Amsterdam RAI van start. Daar kan tot en met vandaag een witroze gouden oortelefoontje worden gekocht, ingelegd met 204 diamanten van 1.65 karaat, of de luxe 7-serie van BMW. Buiten in de kou stonden enkele tientallen demonstranten met leuzen als 'Kapitalisme basta' en 'Geld over?'

Voor het eerst riep de Miljonairsfair dit jaar namelijk een heuse tegenbeweging op. Onder de noemer Delete de Elite werd bijvoorbeeld opgeroepen om "deze besloten bijeenkomst (...) van de allerrijksten" te bestormen. "Onze afkeer tegen de Miljonairsbeurs komt niet voort uit jaloezie. Het is voor ons een bewuste keuze niet tot deze groep te willen behoren. Binnen een rechtvaardige verdeling van kennis, macht en middelen kunnen geen miljonairs bestaan."

Een bewuste keuze? Het moet toch niet gekker worden. Een clubje bakfietsende boeroepers dat zelf geen nagel heeft om de kont te krabben en in een kraakhuis woont wil het bezit afpakken van "deze ellendelingen". "Het zou niemand in de wereld schaden wanneer deze klasse ophoudt te bestaan, dat deze extreme rijkdom en perverse consumptie definitief van het toneel verdwijnt." Hmm, belasting betalen doen ze (linksom of rechtsom) anders wel, in elk geval in Nederland, waar trouwens alleen maar c-kwaliteit miljonairtjes wonen. 

Het Comité 'Protesteer tegen de Miljonair Fair' liet ook maar eens van zich horen. Motto: Laat de rijken de crisis betalen! "Het schrille contrast tussen de Miljonair Fair en de dagelijkse realiteit van gewone mensen, zegt veel over wat er mis is met deze wereld. Het kan anders. Welvaart zou gebruikt moeten worden voor de behoeften van de vele miljoenen niet-miljonairs, niet voor de luxueuze uitspattingen van de rich and famous. De sommen geld die op dit soort elitefeestjes omgaan kunnen volgens ons beter benut worden."

Dat klinkt al redelijker, zij het dat er maar 10 miljoen miljonairs in de wereld zijn, en in Nederland iets meer dan 100.000. In de VS is het aantal miljonairs als percentage van de bevolking nog niet 1 procent. Hun vermogen is geen substantieel deel van het BNP. Niet echt een maatschappelijk probleem dus. En laten de grootste geldbezitters, onder wie Bill Gates, Paul Allen, Bill Cosby, Ted Turner, George Soris en Jacob Gelt Dekker, ook nog filantroop zijn. 

O ja, en dan hadden we ook nog de Bijstandsbond in Amsterdam met weer een unieke insteek: "Het gaat er niet zozeer om, geld af te pakken van die paar rijke miljonairs, maar om hen ter verantwoording te roepen voor de neo-liberale politiek die zij de afgelopen dertig jaar hebben gevoerd." Eh? Sinds wanneer zijn miljonairs verantwoordelijk voor neo-liberale politiek? Hoeveel miljonairs zitten er bijvoorbeeld in de Tweede Kamer? Of in het Amerikaanse Congres?

Geen uitleg, want de overspannen telex van de bond ratelt vrolijk door: "De propagandisten van de vrije-markt-economie hebben de welvaartsstaat afgebroken en daarvoor in de plaats een autoritair dwangsysteem voor de armen ingevoerd, en in de bedrijven werden de arbeidsvoorwaarden verslechterd en de dienstverlening voor de burgers werd afgeknepen. Ze schoven de maatschappelijke kosten voor de milieuvervuiling en de massa-werkloosheid op het bordje van de gemeenschap. Dat alles om de extreme winsten nog verder op te voeren."

Het kan nog krankzinniger: "Nederland heeft het hoogste aantal gedetineerden per 1000 inwoners van alle landen in West-Europa, waarbij velen zonder vorm van proces (...) worden opgesloten. Wij zeggen nee tegen deze autoritaire strafstaat. Vrijheid, democratie en brood voor iedereen!"

Tja. Wie voor vrijheid is moet niet zeuren over het feit dat enkelen meer verdienen dan anderen. Je zou ze hooguit kunnen bewegen om iets zinvols met dat geld te doen. En anders is hier een boekje miljonairs voor beginners.

1 opmerking:

  1. Op zich wel lachen dit.

    Ze protesteren tegen het uitgeven van grof geld door miljoenairs, terwijl juist dat goed voor de economie is :)
    Immers: de door hen afgenomen goederen en diensten leveren de nodige werkgelegenheid op.

    BeantwoordenVerwijderen