Onlangs hield de 'beweging' een bijeenkomst in Haarlem, met trouwens opvallend veel senioren in het publiek, waarbij het thema geld centraal stond. En wie nodig je dan uit? Willem Middelkoop natuurlijk, want die neemt al gauw het woord 'Derde wereldoorlog' in de mond.
Het verhaal van Middelkoop in het kort: Engeland's staatsschuld is bijna even groot als dat van Griekenland. Normaal geef je dan als armlastig land staatsobligaties uit tegen een interessante rente, alleen zijn staatsobligaties momenteel niet erg in trek, dus vraag je aan je Centrale Bank om 'uit het niets' geld bij te drukken. Nou ja, wederom in ruil voor staatsobligaties dan. Dat doen Engeland en de VS als gevolg van de kredietcrisis al meer dan een jaar, maar dat lees je volgens Middelkoop nergens. In plaats daarvan gaat nu alle aandacht uit naar de ECB, die ter bestrijding van de Europese schuldencrisis de geldpers ook maar heeft aangezet. Moody's heeft de credit rating van Griekenland verlaagd, maar niet die van de Amerikaanse en Engelse geldbijdrukkers. Daardoor hebben we volgens Middelkoop nu een eurocrisis, terwijl het een ponden- of dollarcrisis zou moeten zijn. De suggestie is duidelijk: de eurocrisis is een afleidingsmanoeuvre van de Britten en de Amerikanen, en daarmee een vuile oorlog.
Nog los van het feit dat Moody's en andere kredietbeoordelaars toch echt onafhankelijk (zeggen te) zijn en de Griekse economie niet vergelijkbaar met de Amerikaanse en Britse, heeft het bijdrukken van geld niks te maken met de gelegaliseerde valsemunterij waar complotters het eeuwig over hebben. Het is ooit geïntroduceerd na de Amerikaanse depressie van de jaren dertig: door de afnemende economische activiteiten kwam er destijds steeds minder geld in omloop en het bijdrukken moest de haperende economie weer op gang helpen, zo luidde de theorie. Geld creëren door staatsobligaties of schulden van banken op te kopen, is een echter ook een paardenmiddel, met wisselend succes. Bij de invoering van de euro is de ECB dan ook verboden zich met deze risicovolle vorm van monetaire financiering in te laten. Maar nood breekt wet.
Bij de gereformeerden lees je een meer nuchtere analyse van de 'nucleaire optie', en dan zonder derde wereldoorlog. Europa wordt geen Zimbabwe of de Weimarrepubliek. 'De ECB lijkt niet op grote schaal en lukraak obligatieaankopen te gaan doen, maar zeer gericht in die delen van de markt die verlamd dreigden te raken. De ECB koopt de schulden op die de afgelopen weken eigenlijk niemand nog wilde hebben en drukt daarmee de opgelopen rente die landen als Griekenland, Portugal en Spanje voor hun leningen moesten betalen. De ECB wil tevens tegelijkertijd met de aankopen stappen zetten om te voorkomen dat de geldhoeveelheid in de eurozone al te veel toeneemt en daarmee ook het risico op een oplopende inflatie. Waarschijnlijk niet opgemerkt door onze slimme goudgoeroe, want 'ik sla geen krant meer open.'