dinsdag 13 september 2011

Mental Theo

Europeanen gestoorder dan ooit, kopt Grenswetenschap in de week dat de waxinelichtwerper volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. We're all insane now, aldus Dagelijkse Standaard naar aanleiding van nieuw 'wetenschappelijk onderzoek'. 'Misschien komt het door de Euro, of doordat 'de politiek' al jaren diens eigen zin doet, en het duidelijker wordt dat we er maar voor Jan Joker met de volle portefeuille bijhangen. Wat de redenen ook mogen zijn, we zijn hard op weg naar een halve bevolking vol psychiatrische patiënten.'

Kijk, dat zijn berichtjes waar internetcybernauten van houden, want daar moet immers een allesverklarende oorzaak voor te vinden zijn. Een van de reaguurders bij Grenswetenschap: 'Het uiteindelijke streven van de psy+farma communiteit is; Gans de wereld op de Sofa en aan de pilletjes'.

Mentale aandoeningen zijn de gesel van het Europa van de 21ste eeuw, lezen we ook bij de mainstream media. 'Bijna 165 miljoen Europeanen - zo’n 38% van de totale Europese bevolking - lijdt aan depressie, angstaanvallen, slapeloosheid, dementie of een andere mentale of neurologische aandoening'.

Het is uitkijken met wetenschappelijke onderzoekjes tegenwoordig. Sommige blijken compleet verzonnen. Dus wat moeten we nou weer met die grote stapel uiteenlopende 'aandoeningen' ? Slapeloosheid een mentale aandoening? Dementie een mentale aandoening? Strikt genomen wel, maar met geheel eigen oorzaken. Barracuda kent ook heel veel schimmelziektes: strengelbasisrot, roodwortelrot, knolvoet en spikkelziekte, maar de onderlinge relatie is toch echt ver te zoeken. En als er al een stijging is van mentale ziekten, zou dat iets te maken kunnen hebben met de toenemende vergrijzing? Vast en zeker, maar die vragen zijn blijkbaar weer eens niet gesteld aan herr doktor Hans Ulrich Wittchen, die het onderzoek leidde.

Barra is niet de enige die zich over dit onderzoek verbaasde. In de Volkskrant schreef Ron Berghmans, verbonden aan de School for Public Health and Primary Care (CAPHRI) van de Universiteit van Maastricht: 'De samenleving wordt inmiddels warm gemaakt voor de metafoor van de hersenziekte als verklaring voor alle gedrag wat maar (enigszins) afwijkt. Mijn advies: laat u niet gek maken!'

20 opmerkingen:

  1. Goeiemorgen, we zijn er weer vroeg bij. Cynisch Barracuda, wat ben jij cynisch! Prachtig.

    UG Krishnamurti
    "A cynic is the only man who has his feet firmly on the ground"

    Mijn moeder
    "Een cynischt doet zichzelf te kort"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt natuurlijk onderzoeken ridiculiseren, of het op vergrijzing gooien, maar daarmee veeg je de feiten niet onder tafel.

    "The immense treatment gap ... for mental disorders has to be closed," said Hans Ulrich Wittchen, director of the institute of clinical psychology and psychotherapy at Germany's Dresden University and the lead investigator on the European study.

    "Those few receiving treatment do so with considerable delays of an average of several years and rarely with the appropriate, state-of-the-art therapies."

    Wittchen led a three-year study covering 30 European countries -- the 27 European Union member states plus Switzerland, Iceland and Norway -- and a population of 514 million people.

    A direct comparison of the prevalence of mental illnesses in other parts of the world was not available because different studies adopt varying parameters.

    Wittchen's team looked at about 100 illnesses covering all major brain disorders from anxiety and depression to addiction to schizophrenia, as well as major neurological disorders including epilepsy, Parkinson's and multiple sclerosis.

    The results, published by the European College of Neuropsychopharmacology (ENCP) on Monday, show an "exceedingly high burden" of mental health disorders and brain illnesses, he told reporters at a briefing in London.

    Mental illnesses are a major cause of death, disability, and economic burden worldwide and the World Health Organisation predicts that by 2020, depression will be the second leading contributor to the global burden of disease across all ages.

    http://www.reuters.com/article/2011/09/04/europe-mental-illness-idUSL5E7JV2R320110904

    Ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat men wel degelijk medicatie wil promoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach, ik hoor mijn oude docent psychologie nóg laconiek verklaren dat je in de VS destijds een drie keer hogere kans had schizofreen verklaard te worden als in Nederland.

    Mijn tijd in het onderwijs heeft ook niet echt bijgedragen aan mijn vertrouwen in het diagnosticeren van geestelijke aandoeningen. Al die een beetje drukke kinderen die als ik het moet geloven lijden aan ADHD, tja..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En als er al een stijging is van mentale ziekten, zou dat iets te maken kunnen hebben met de toenemende vergrijzing? Vast en zeker, maar die vragen zijn blijkbaar weer eens niet gesteld aan herr doktor Hans Ulrich Wittchen, die het onderzoek leidde.

    Die vergrijzing is wel degelijk meegenomen in het onderzoek.

    De vier hoofdoorzaken van mentale problemen zijn depressie, alcoholisme, dementie en hartaanvallen.

    Niet alle bejaarden sterven als depressieve alcoholisten aan een hartaanval.

    Ik heb trouwens eens even opgezocht hoe dat zit met NL

    Belangrijkste bevindingen

    Stemmingsstoornissen, angststoornissen en middelenstoornissen komen ongeveer even vaak voor: 1 op de 5 volwassenen heeft ooit in het leven zo’n stoornis gehad.
    Binnen de groep stemmingsstoornissen komen depressie in engere zin relatief veel en de bipolaire stoornis en dysthymie relatief weinig voor.
    Binnen de groep angststoornissen komen de specifieke fobie en de sociale fobie relatief veel voor.
    Vrouwen hebben vaker dan mannen stemmings- en angststoornissen. Depressie in engere zin en enkelvoudige fobie komen relatief vaker voor bij vrouwen. Daarnaast hebben vrouwen vaker last van sociale fobie en dysthymie dan mannen.
    Binnen de groep middelenstoornissen gaat het in hoofdzaak om alcoholproblemen.
    Mannen hebben vaker last van een drugsstoornis (drugsmisbruik en drugsafhankelijkheid) en een alcoholstoornis dan vrouwen.
    De bipolaire stoornis en schizofrenie komen bij mannen en vrouwen even vaak voor.
    As-I stoornissen komen frequent voor. In totaal heeft 42,7% van de Nederlandse bevolking ooit in het leven een As-I stoornis gehad. Voor alle mannen geldt dit voor 43,4% en voor alle vrouwen voor 41,9%.

    Alle stoornissen op een rij

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Additionally about 10 million € were granted by industry (Novartis, Pfizer, Wyeth, Sanofi, Merck, Organon, Hoffman LaRoche, etc).

    Ah, kijk, miss. heeft dit wel invloed op het onderzoek

    Curriculum Vitae
    Professor Dr. phil. Hans-Ulrich Wittchen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zou zo maar eens kunnen Dadgad

    Die ECNP lijkt mij vooral een verlengstuk van de farmaceutische industrie. Die heeft er immers alle belang bij dat we allemaal zoveel mogelijk pillen - dat wil zeggen psychofarmaca - slikken.

    Aldus Ron Berghmans.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maar ff tussendoor. Om nou de stelling dat depressies in het westen enorm zijn toegenomen volkomen te verwerpen is me weer te losbandig. Kijk maar is rustig naar de cijfers van het aantal Wajongers bijvoorbeeld. Of alleen al het aantal mensen dat hun toevlucht zoekt in therapie, medicatie en dergelijke. Ik zie depressie overal om me heen. Mensen zijn kanker depressief!Zou het te maken hebben met de gezellige wereld waarin we leven?

    John Coltrane begreep dat, Naima

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Arminius,

    Nee dat is waar, de industrie wil graag winst maken. Maar de mensen gingen en gaan uit eigen wil naar de psychiater en dat zegt genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @P. Van der Galien: Door pijnlijke onkunde is er ook een duidelijk onderscheid in ADHD: Zij die het stempel krijgen omdat ze druk overkomen en zij die het stempel krijgen omdat het in hun kop ECHT nooit ophoud. Aan die eerste groep ergert de laatste zich, omdat ze daardoor minder serieus worden genomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Deweb

    Dat klopt wel. Ik zeg ook niet dat het ziekteverschijnsel ADHD niet bestaat. Vaak zijn het de ouders met een beetje druk kind die onmiddellijk denken dat hun lieveling ADHD heeft en het kan nog een hele toer zijn dat weer uit hun hoofd te praten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Barracuda heb je al gelezen over het onderzoek door Zwitserse economen die een onderzoek hebben gedaan naar het netwerk van transnationale corporaties en tot de conclusie zijn gekomen dat de financiële wereld(mondiaal) geheel wordt bestuurd door een gecompliceerde super-entiteit. Kun je daar geen mooi debunk artikeltje van maken?
    Network analysis

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @P. : Dat hoor je mij ook niet beweren. Maar ik wilde het voor de duidelijkheid wel even zeggen ;-).

    Het is inderdaad de dommigheid en onkunde van mensen die soms (lees: vaak) zorgt voor een snelle conclusie. Zeer zorgelijk vind ik dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Er is trouwens in 2008 een onderzoek geweest naar de relatie tussen farmaceutische industrie en geneesmiddelen gebruik.

    Naast de bewaking van de kwaliteit van onderzoeksprotocollen moeten de in protocollen getroffen regelingen, die inhouden dat de sponsor geen invloed op het publicatiebeleid heeft, gehandhaafd worden. Wetenschappers die contractonderzoek uitvoeren, zouden een ‘verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid’ moeten ondertekenen. Hierin wordt onder meer vastgelegd dat het onderzoek ongeacht de uitkomst openbaar gemaakt wordt, en dat het bij publicatie verplicht is de opdrachtgevers te vermelden.

    Farmaceutische industrie en
    geneesmiddelengebruik
    Evenwicht tussen publiek en bedrijfsbelang

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @ Galien:

    Ha, een mede-psycholoog.

    "Ik zeg ook niet dat het ziekteverschijnsel ADHD niet bestaat. Vaak zijn het de ouders met een beetje druk kind die onmiddellijk denken dat hun lieveling ADHD heeft en het kan nog een hele toer zijn dat weer uit hun hoofd te praten."

    Ja, maar het is ook een beetje een wisselwerking denk ik. Vroeger zouden de meeste ouders zich doodschamen als ze een kind met een geestesziekte zouden hebben. Ook niet altijd even goed, maar tegenwoordig lijken we weer veel te veel de andere kant uitgeslagen te zijn.

    Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld veel tweeverdienende ouders die besluiten toch maar aan het kind te moeten ("want straks kan het niet meer"), maar eigenlijk beiden de hele week tot 19:00 doorwerken en daarna ook nog te moe zijn om echt quality-time met hun kind door te brengen. Gevolg: kind krijgt onvoldoende aandacht/liefde, bouwt spanningen op (anxiety), reageert zich op school een beetje af, sloopt een brandweerautootje en duwt een kind in de zandbak, de lerares (altijd een vrouw) ziet dit agressieve gedrag als 'niet normaal' en thuis vinden de ouders hem ook maar lastig, aangezien paps en mams naar niet snappen waarom Keesje niet gewoon stil en lief is als ze uitgeblust van hun werk op de bank ploffen... Eigenlijk zijn ze er wel blij mee als er een geestesziekte de oorzaak van het gedrag van hun kind blijkt te zijn, dan ligt het namelijk niet aan hen als ouders. Voor de school is het ook handig; die krijgen namelijk meer geld voor een kind met een gediagnostiseerd probleem, en een gedrogeerd kind is waarschijnlijk makkelijker handelbaar.

    Geen idee hoe ik de farmaceutische industrie nog netjes in dit verhaal moet jassen (ik ben wel een beetje een 'plotter' natuurlijk), maar die bengeltjes zullen ook wel last hebben van vieze tengeltjes.

    P.s. redelijk ongenuanceerd natuurlijk, maar het punt dat ik wil maken is vooral dat veel partijen baat kunnen hebben bij een diagnose als ADHD, waarbij de partij waarom het eigenlijk zou moeten draaien (het kind) soms uit het oog verloren is. Je zal vroeger ook zat kinderen hebben die met wat extra aandacht en liefde prima terecht zijn gekomen, maar die nu veel te gemakkelijk in een hokje als ADHD worden gepropt.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Tim

    Het zal per school verschillen, maar naar mijn ervaring zijn het juist de leraren die kinderen het nuchterst beoordelen (vooral de oudere leraren). Tijdens mijn lerarenopleiding geschiedenis werd ook steeds benadrukt dat je buitengewoon voorzichtig moest zijn met het stellen van een dergelijke diagnose.

    Doet me trouwens denken aan de tv-artsen. Ik weet niet je of die nog hebt, maar vroeger had je van die artsen die op tv op het einde van de middag in praatprogramma's verschenen om over nieuwe, exotische ziektes te keuvelen.

    Huisartsen háátten die collega's omdat gegarandeerd de dag na zo'n uitzending hun spreekkamer vol zat met mensen die dachten dat ze óók aan die exotische ziekte leden. Natuurlijk was dat in 99,99% van de gevallen inbeelding.

    PS Ik ben geen psycholoog. Ik her er tijdens mijn studie een beetje van meegekregen:)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @ Galien:

    Ah, verkeerde aanname vanwege 'mijn docent psychologie'.

    "Tijdens mijn lerarenopleiding geschiedenis werd ook steeds benadrukt dat je buitengewoon voorzichtig moest zijn met het stellen van een dergelijke diagnose."

    Gelukkig, ik hoop dat dit structureel gebeurt en bij scholen is doorgedrongen. Ook bij psychiatrie/psychologie lijkt er (het begin van) een kentering te komen. In het verleden zijn diagnoses namelijk wel veelvuldig overhaast gesteld. Lees bijvoorbeeld dit interview met behandelend/hulpverlenend psychologe Laura Batstra.

    Enkele quotes:
    "Uiteindelijk was voor mij de druppel het moment dat ik ging meekijken bij de diagnostiek. Het zweet brak me uit toen ik zag hoe opvoedproblemen en lastig, maar normaal kindgedrag werden gescoord als psychiatrische symptomen. Ouders vertelden dan bijvoorbeeld dat hun kind tijdens een spelletje de hele tijd zat te wiebelen. Hup, daar scoorde het kind weer een adhd-symptoom."

    of deze, over de medicatie-richtlijn:
    "Bovendien is die (richtlijn) voor een belangrijk deel gebaseerd op de onbetrouwbaar gebleken onderzoeken van Joseph Biederman. Deze Amerikaanse psychiater is in 2009 ontmaskerd. Hij bleek veel geld van de farmacie te ontvangen, maar dat gaf hij niet op. Er lekte ook een presentatie uit, waaruit duidelijk werd dat Biederman studieresultaten aan farmaceut Johnson & Johnson beloofde, nog voordat hij de studie had uitgevoerd. Des te zorgelijker vind ik het dat een groot deel van de richtlijn is gebaseerd op zijn werk."

    Ha, en met die laatste quote heb ik toch mijn farmaceutische industrie-complot te pakken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik denk persoonlijk dat heel veel problemen met "drukke kinderen" te maken heeft met eetproblemen. Te veel verkeerd snoep en verkeerde E-nummers bv.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @ Arminius:

    Mja, ik probeer zelf ook wel een beetje te letten op niet teveel e-nummers, aspartaam en troepstoffen. Toch denk ik dat wat onrustige, moeilijker handelbare kinderen het grootste probleem toch in het psychische en niet het fysieke ligt. Niet alleen in de opvoeding overigens, maar ook in de steeds meer opdringerige, schreeuwerige, impulsdichte kinderprogramma's incl. reclames. Het lijkt me nu soms een moeilijkere tijd voor veel kinderen om een beetje 'rust in je hoofd' te krijgen dan vroeger (jeetje, wat klink ik oud), en daar worden kinderen vanzelf onrustig van denk ik (dit zie ik althans weleens gebeuren bij mijn neefjes). Impulsrijke hersenloze programma's zijn soms zo verleidelijk makkelijk, soort fast-food voor de hersenen. Geldt trouwens voor jong en oud, maar als volwassene wordt je geacht hierin een gedegen afweging te maken.

    Oh ja, even de wetenschappelijke onderbouwing: lees dit korte artikeltje van de Telegraaf van gister (zéér wetenschappelijk verantwoord :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Die Tv heb ik al een paar jaar geleden de deur uit gegooid. Idd. een overdosis aan hersenloze programma`s.

    BeantwoordenVerwijderen