maandag 5 augustus 2013

Paranoia 1

En daar was hij weer: De Roy. Van kasteelheer tot kluizenaar. In EenVandaag werd duidelijk dat de boomlange ex-ondernemer met zijn Bryan Ferry-flair al enige tijd in totale afzondering leeft. In een onherbergzaam gebied ergens in Zuid Frankrijk. Maar zelfs dat land mocht onder geen beding benoemd worden. De verslaggever werd per mobiel naar een afgelegen berghuisje gedirigeerd, waarna De Roy hem nogmaals op het hart drukte dat hij toch vooral een nomadenbestaan leidde. Want de koninklijke familie had mort civil', een sociale moord, op hem gepleegd. Politiek commentator van RTL Nieuws Frits Wester had medelijden met De Roy. Die zou zijn 'gepiepeld'. Ongetwijfeld.

Maar wat De Roy in Zuid Frankrijk heeft te zoeken of waarvoor hij nou precies op de vlucht was geslagen, dat wilde maar niet duidelijk worden. En evenmin waarom hij daar niet een normaal bestaan zou kunnen leiden. De Roy zou met het opmaken van een valse factuur van 108.000 euro medeverantwoordelijk zijn geweest voor fraude waar Bouwfonds het slachtoffer van is geworden en dus had het OM een dezer dagen 240 werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist, maar dat is geen reden om spoorslags je land te verlaten.

Barracuda vermoedt eerder dat De Roy toch vooral op de vlucht is voor zijn eigen paranoia. Die schreef de mislukking van zijn bedrijf Fincentives tien jaar terug al vrij snel toe aan de Oranjes, terwijl betrokkenen daar een heel andere visie op hadden. Gedurende de hele Margaritagate dacht De Roy voortdurend dat hij werd geschaduwd. Zo stak hij steevast middelvinger op naar een wit busje aan de overkant van zijn kantoor, waarbij Barracuda zich niet kan voorstellen dat er ook maar iets interessants viel af te luisteren. Hij stak er zijn toenmalige vrouw ook mee aan. Die zag een schroefje aan de muur aan voor een microfoon, waarna een handige schroevenverkoper in een landelijke advertentie vroeg of we nog microfoontjes nodig hadden.

Bij de overdracht van een gevoelige koninklijke foto op een cd'tje aan Propria Cures had De Roy een tussenpersoon ingeschakeld. Want veel te gevaarlijk. Edwin zou de operatie van een afstand gadeslaan. De redactie hoopte op een grijze man in trenchcoat.

Maar ook in ander opzicht was De Roy nogal een rare. In Propria Cures speculeerde De Roy doodleuk dat de Greet Hofmans-affaire een afleidingsmanoeuvre was van Prins Bernhard. Die zou de affaire in scène hebben gezet om te voorkomen dat een schandaal zou losbarsten over brieven die hij in 1942 zou hebben geschreven aan Adolf Hitler en Heinrich Himmler (onder andere de Stadhoudersbrief).

En in 2006 washij gastspreker op een complotcongres van DitKanNietWaarZijn (herinnert u zich deze nog?) in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar wist hij te vertellen dat de Hofstadgroep helemaal niet bestaat en dat niemand het lef had gehad dat te zeggen. Hij meende ook te weten dat de moord op Fortuyn is gepleegd door de Binnenhofbende. Of Benno Bende, want dat werd ook verstaan.

Het zal wel nooit overgaan, die paranoia. Het feit dat De Roy zijn memoires schrijft in 'Oxford Engels' geeft aan dat hij de affaire vermoedelijk veel te groot inschat. Zijn ex heeft allang een geslaagde doorstart gemaakt en is alweer twee koters verder.

17 opmerkingen:

  1. Waaruit kon je opmaken dat het in Frankrijk was? Qua omgeving had het net zo goed Spanje of Italië kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schrijft HP/DeTijd, die ook contact met hem hebben.

      Verwijderen
    2. Aha. Zat al te turen naar aanwijzingen waar zijn huis woont. Hij zal wel niet in het in het prinsdom Orange zitten ;-)

      Verwijderen
    3. Portugal, duidelijk te zien. Ik zag het aan het dak van het enige andere huis dat te zien was.

      Verwijderen
    4. "Hij zal wel niet in het in het prinsdom Orange zitten ;-)"

      In die buurt ziet het er wel een beetje zo uit, dus het kan.

      Verwijderen
    5. Sorry Ruud, of Portugal natuurlijk. Wat was er specifiek Portugees aan die daken?

      Verwijderen
    6. Zie je wel, ik had toch gelijk, Portugal. Zegt althans de De Telegraaf. Met dank aan terugvanvakantie Micha Kat voor de link.

      Verwijderen
  2. Trouwens, Gopal heeft veel interessantere wanen over koningshuizen. Ben benieuwd naar Edwins's visie daarop:

    Eens per jaar komen alle hofpederasten ter wereld bij elkaar in een afgelegen landgoed in een van de landen, tezamen met een klas vol vermiste kinderen van wereldwijd. De kinderen worden daar een voor een, na eerst voor de ogen van allen satanisch ritueel misbruikt te zijn, aan een spit geregen aan boven een smeulend vuurtje gaar geroosterd en smakelijk opgepeuzeld door allen.

    Wow.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat stukje waarin Frits Wester vertelde over dat ze door twee man werden afgeluisterd op een terras en daarna ieder gevolgd door een auto, die Wester via zijn geheime contacten kon identificeren als van de politie. Dat is toch wel raar. Ik vind Frits Wester toch iets geloofwaardiger dan EDRVZ.

    Waarom zou de politie kostbare menskracht moeten inzetten op zo'n oninteressant figuur?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, mee eens. En ook zijn verhaal dat Donner bevestigde dat hij "gepiepeld" werd en wat Bernhard aan Broertjes wist te melden. Het is een complete idioot die Edwin en hij verpest het constant voor zichzelf, maar geef die jongen toch een schadevergoeding, zijn we er klaar mee.

      Verwijderen
    2. Geen politie. In 2003 werd bekend dat de toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) opdracht had gegeven de gangen van De Roy van Zuydewijn na te gaan.

      Verwijderen
    3. Frits heeft dus vriendjes, die geheime kentekens aan hem doorgeeft. Geeft hij ook nog tamelijk laconiek toe, over betrouwbaar gesproken. De Roy moet eens afleren om te dreigen, en gewoon de daad bij het woord voegen, door zijn holy moly boek te schrijven, of anders gewoon te schikken. Ik gun hem dat laatste zeker.

      Verwijderen
    4. "Frits heeft dus vriendjes, die geheime kentekens aan hem doorgeeft. "

      Nou nee, andersom, Frits noemde het kenteken, met een smoesje over iets anders, en zijn contact bij de politie zei "ja, dat is een auto van ons". Zei Frits.

      Toch een wat andere situatie.

      Verwijderen
    5. @Ruud
      Je mag dan ook gelijk hebben, maar het komt wel op hetzelfde neer. Heeft m.i. zelfs de potentie om een schandaal te worden.

      Verwijderen
    6. Tuurlijk niet. Journalist Frits Wester geeft geen bronnen vrij, bij de politie zeggen ze "zo werken wij niet" of "hier kunnen wij geen mededelingen over doen". Einde verhaal.

      Verwijderen
    7. @Ruud
      Caught in the act, dus.

      Verwijderen
  4. "Het feit dat De Roy zijn memoires schrijft in 'Oxford Engels' geeft aan dat hij de affaire vermoedelijk veel te groot inschat."

    De paar woorden Engels die hij voorlas vond ik wel autentiek klinken. Hij schijnt echt in Oxford gestudeerd te hebben. Zoals iemand twitterde: "dan kun je ook in het buitenland gaan werken".

    BeantwoordenVerwijderen