woensdag 10 augustus 2011

Goud 2.0

Waar is Willem Middelkoop als je hem nodig hebt? De doemprofeet schitterde door afwezigheid tijdens het financiële bloedbad van de afgelopen dagen, maar het kan natuurlijk zijn dat Willem met zijn goudklompjes en schaapjes hoog en droog op het strand ligt.

Tegenwoordig heb je trouwens ook elektronisch goud. Bitcoin. Bitcoins, afgekort BTC, zitten op je computer of in een virtuele kluis ergens cyberspace. In tegenstelling tot de meeste valuta is Bitcoin niet afhankelijk van het vertrouwen in een centrale uitgevende instelling. Het is geld dat niet te traceren is door centrale autoriteiten. En niet te inflateren is door centrale autoriteiten.

Complotters vinden dat prachtig. Ze klimmen onmiddellijk in de pen als Bitcoin onder vuur komt te liggen. 'Het fractioneel reserve bankieren met geldcreatie 'uit het niets' ziet zijn einde naderen,' lezen we bij de Zappies. 'Er dringen zich nieuwe kanshebbers aan. Systemen die niet ten doel hebben de onzichtbare roof van uw en mijn arbeid. Systemen om transacties te faciliteren tussen burgers onderling. Geen bank, geen overheid. Een handelseenheid die niet nagemaakt kan worden, eenvoudig is en niet traceerbaar voor een belastingzuchtige overheid. Geld voor en door het volk. De aartsvijand van de financiële elite.'
 

Gisteren klapte ook dat sprookje. De waarde van de virtuele munt Bitcoin stortte compleet in. Op het hoogtepunt van de Bitcoin-hype eerder dit jaar stond de waarde bij de grootste Bitcoin-markt, Mt.Gox, nog op 32 dollar. Nu is dat 10 dollar. De cynische realiteit is dat er geen centrale instantie is die kan ingrijpen. Geen steunaankopen dus voor de Bitcoin. Cybercash is vooralsnog niet het nieuwe goud. Willem kan rustig slapen.

2 opmerkingen:

  1. "De doemprofeet schitterde door afwezigheid tijdens het financiële bloedbad van de afgelopen dagen, maar het kan natuurlijk zijn dat Willem met zijn goudklompjes en schaapjes hoog en droog op het strand ligt."

    Niet geheel afwezig hoor, hier is hij te gast bij RTL-Z nieuws, en hij heeft er ook deze column bij geschreven.

    Hij is hier overigens qua doemprofeet-niveau opvallend mild. Tijdens de harde beweging naar beneden vermoedde hij bodemvorming rond de 260 punten, met een (al dan niet tijdelijke) opgaande beweging.

    En hij heeft gewoon volledig het gelijk aan zijn kant betreffende goud. Hij predikt al jaren investeren in goud vanwege financiële instabiliteit door geld bijdrukken, te grote overheidsschulden en staatsobligaties laten opkopen door centrale banken. Goud kan je nu eenmaal niet bijdrukken. Hij heeft hier inderdaad zijn volledige aandacht opgericht, en met veel succes, wat je hem moeilijk kwalijk kan nemen. He put his money where his mouth is.

    Ik zou me eerder ergeren aan Roelof-Jan van den Akker met zijn pretentieuze 'technische analyses', die de afgelopen dagen qua voorspellende richting nog verandelijker bleken dan een vallend blad. Vandaar dat ik deze discussie (nou ja, grotendeels monoloog :-) ) met hem heb gevoerd in de comments van één van zijn artikelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ""En hij heeft gewoon volledig het gelijk aan zijn kant betreffende goud.""

    En daar heb jij weer volledig gelijk in. Maar Willem heeft ten tijde van de kredietcrisis dingen gezegd waar de zogenaamde 'debunk-gilde' zwaar van op tilt sloeg. En dan doen ze datgene waar ze op uit zijn en wat ze enkel kunnen; dan proberen ze zo'n persoon virtueel te verbranden, dan proberen ze zo'n persoon te verketteren. En dan maakt het de 'debunk-gilde' helemaal niet uit dat zo'n persoon gelijk heeft, er iets gezegd wat niet overeen komt met hun religie, en dan moet je op de virtuele brandstapel. Vandaar een artikel als deze.

    BeantwoordenVerwijderen