vrijdag 20 oktober 2023

Onnavolgbare trucs

En daar stond hij weer eens voor de rechter: Youri Plate, de Limburgse spraakwaterval en zelfbenoemd jurist. Die moest zich tijdens een kort geding bij de rechtbank in Maastricht verantwoorden vanwege het verspreiden van misleidende en onjuiste informatie over belastingzaken.  

Door betalingen aan Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) als gift op te geven zouden ze fiscaal aftrekbaar zijn, meende Plate om maar een van zijn onnavolgbare trucs te noemen. Belastingplichtigen kunnen hier boetes voor krijgen, benadrukt de Belastingdienst.

Ongeveer heel soeverein (lees: werkloos) Nederland was op komen dagen. Max van den Berg was speciaal vanuit Brussel gekomen om de rechtszaak van de eeuw bij te wonen. Evenals Ed van den Berg en nog wat van die droeftoeters.

Uiteraard werd de rechter meteen gewraakt, maar dat mocht niet baten. De rechter komt over vier weken met een uitspraak, waarvan je nu al weet dat die niet goed zal uitpakken voor de Limburger en zijn volgers.

Terug van de zitting had Plate alweer mooi nieuws: je hoeft ook geen autoverzekering of APK te betalen na een gemoedsbezwaar. Om er dan niet bij te vertellen dat je dan extra belasting moet betalen.

Een paar van zijn klanten zijn er inmiddels achter dat Plate nonsens debiteert. Of zoals Inlichtingendienst AIVD schrijft: 'Het is een ingewikkeld narratief dat wetten beschouwt als contracten die alleen van toepassing zijn als je daar zelf mee instemt. Als je er niet mee instemt, is de wet ook niet op jou van toepassing.”

De Belastingdienst heeft naar eigen zeggen meerdere maatregelen genomen naar aanleiding van onjuiste aangiften door het juridisch kantoor Plate en de bestuursleden.

Om deze aangiftes te behandelen heeft de Belastingdienst een team van circa 20 mensen aangesteld, dat zich met de afhandeling van foutieve aangiftes bezighoudt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten