woensdag 13 december 2023

Yourist

Youri Plate alias Yourist en zijn compagnon zijn door de FIOD opgepakt wegens belastingfraude, valsheid in geschrift en verduistering. Hun woningen zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op administratie, computers, telefoons en contant geld.

Beide mannen zijn bestuurslid van een vereniging, handelend als een juridisch kantoor dat adviezen verstrekt aan haar leden over aftrek van giften in aangiftes inkomstenbelasting. Die adviezen hebben vermoedelijk geleid tot het indienen van meerdere onjuiste aangiften inkomstenbelasting en onjuiste verzoeken om ambtshalve vermindering voor en door belastingplichtigen. Daarin wordt aftrek geclaimd van zogenaamde giften die niet voldoen aan de wettelijke eisen. Het gaat dan bijvoorbeeld om betaalde belastingen (aan de Belastingdienst, gemeentes en waterschappen), betaalde verkeersboetes (aan het CJIB), betaalde huur (aan woningbouwcorporaties) en betalingen voor gas, water en licht.

De rechter had deze activiteiten al verboden, maar de twee verdachten blijken nu ook zelf onterechte giftenaftrek in eigen aangiften inkomstenbelasting hebben opgevoerd.

De FIOD vermoedt dat in korte tijd een groot deel van de door de vereniging ontvangen gelden contant is opgenomen van de bankrekening. Onderzoek moet uitwijzen wat er met dit geld is gebeurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten