zaterdag 13 juli 2024

Piramidespel

Wim 'Dutch Digger' Visscher is nog altijd boos op zijn goudmaatje Bryan Roy, die hem voor 150.000 euro zou hebben bestolen. Om de zoveel dagen post Wim weer 'een nieuwe video voor jullie' waarin Roy en zijn handlangers als oplichters worden weggezet. De oud-international schijnt aardig in paniek te zijn geraakt want die belde volgens Wim 'al mijn relaties', maar Wim wil Roy niet meer spreken.

Roy vroeg Wim alweer een tijd geleden of hij mee wilde doen aan een multi-level marketing project genaamd GIG-OS. GIG-OS is de (alweer derde) voortzetting van EmGoldex, een Ponzi-scam die wordt gerund door Russen. Eerder probeerde EmGoldex het met Global Intergold. Het gaat om goudgedekte NFT's (zeg maar digitale muntjes) op de blockchain die dagelijks een enorm rendement van 100 euro moeten genereren.

Roy verdient aan deze handel door nieuwe klanten te werven en daar een bonus voor te vangen. Om ook een deel van de inleg van anderen te krijgen, moet je hoog in de piramide staan en dus reeds een groot aantal deelnemers 'onder' je hebben. En Wim presteerde niet goed genoeg, volgens Roy. Die daardoor minder commissie kreeg waarop hij recht had.

Nog in mei gaf Roy - die na een ban op X alleen nog maar op Telegram post - een presentatie in Budel. Op Telegram nota bene aanbevolen door voormalig internetoplichtster Dienie Kars ('De gunfactor is erg groot om in Gi-GOS in te stappen, je voelt direct een grote verbondenheid met De Nieuwe Wereld die eraan zit te komen door het blockchain systeem, waar GI-GOS je inleg kan laten groeien door je eigen netwerk waar je zelf onderdeel van bent.').

De voormalige dartelende linksbuiten van Ajax - maar tegenwoordig verbeten wappie die euforisch stond te juichen om de dood van Peter R. de Vries - slaat in zijn video's de grootste mogelijke onzin uit, onder meer door te beweren dat de 'Russen aan de goede kant van de wereldgeschiedenis staan' (...) en dat de blockchain jouw inleg makkelijk verveelvoudigt.

Nu dreigt Wim aangifte bij de politie te doen, maar dat is wellicht niet verstandig. Voor de verkoop van beleggingsproducten is nu eenmaal een vergunning vereist - die beide mannen niet hebben - en piramidespelen zijn in Nederland sowieso verboden.  

Elders trouwens ook. In december werd een lokale leider van het GIG-OS Ponzi-plan gearresteerd in Argentinië. De Filipijnse SEC heeft in 2015 een waarschuwing afgegeven en een jaar later kwam het bedrijf op de zwarte lijst van de Bank of Malaysia te staan. Dubai waarschuwde datzelfde jaar voor de scam, in 2021 gevolgd door Rusland. Italië verbood GIG-OS en Global Success Management in 2022. Het bedrijf werd in Zwitserland reeds op een zwarte lijst geplaatst en ook de Maltese controle-instanties namen de onderneming in het vizier.

Test Aankoop - de Belgische Consumentenbond - diende al eens een klacht in tegen Global InterGold bij de FSMA (de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten), de FOD Economie en het Parket. En in Nederland heeft de AFM gewaarschuwd voor de praktijken. 

Kennelijk weet Wim dit ook allemaal, want die lijkt inmiddels zelf aan de slag te zijn gegaan als verkoper van GIGOS. Wel zoveel mogelijk uit het zicht van de autoriteiten, stiekem via Zoom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten