vrijdag 18 oktober 2024

Kwakzalverij

De anonieme uitbater van Niburu (sowieso al geen lachebekkie) deed een dezer dagen een boekje open over de financiële sores van de site sinds het overlijden van Alexandra Heydebree, medeoprichter van de site, en van de online apotheek Orjana. 

Heydebree schonk maandelijks iets van 1000 euro aan Niburu, maar dat dreigt nu te stoppen. Dat wil zeggen: de nieuwe eigenaren willen Niburu nog wel even sponsoren, maar kennelijk onder voorwaarde dat er flinke omzet uit moet komen. Dus publiceert Niburu sinds enkele weken het ene dubieuze artikeltje na het andere over de meest wonderbaarlijke middeltjes die je moeten beschermen tegen chemtrails en zelf assemblerende nanobots.

Dus wordt de wakkere lezertjes geadviseerd om het goedkope mineraal borium te bestellen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij zal er nog van opkijken. Sterker nog: het riekt naar oplichterij.

Niburu draait volgens de site zelf 'op een minimale begroting van 3.000 euro in de maand en 'het zal eenieder duidelijk zijn dat je met dit budget geen salarissen of auto’s kunt betalen, hooguit wat onkostenvergoedingen, en verder alle noodzakelijke dingen om de website te kunnen laten draaien, zoals serverkosten, beveiliging en soms expertise op een bepaald gebied met daarnaast natuurlijk alle praktische kosten zoals energie, computers, internet enzovoort.'

Kennelijk zit Niburu vast aan een veel te duur hostingcontract, waarbij er nauwelijks inkomsten zijn. Buiten die 1000 euro komt er maandelijks niet meer dan een paar honderd euro aan donaties binnen. Meestal van een of twee fans. Waar de rest van de 3000 euri vandaan moet komen wordt totaal niet duidelijk.

Waardoor 'we ook deze maand weer uit eigen zak (moeten) bijbetalen om de site te voorzien van artikelen en in de lucht te houden. We zijn natuurlijk heel blij met die mensen die wel wat bijdragen, maar het moge ook duidelijk zijn dat dit niet zo door kan gaan.'

1 opmerking: