dinsdag 17 april 2018

Geen novum

Zoals verwacht heeft de Hoge Raad vandaag het herzieningsverzoek van de Turks-Koerdische Hüseyin Baybaşin, die is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, afgewezen. Doorgaans neemt de Hoge Raad namelijk de conclusie van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad over. Met dit vonnis zijn feitelijke alle rechtelijke middelen uitgeput.

De Hoge Raad stelt voorop dat het Hof bij haar beoordeling 'terecht tot uitgangspunt heeft genomen dat het niet erom gaat of de gestelde manipulatie technisch mogelijk was, maar of die manipulatie feitelijk, dus daadwerkelijk, heeft plaatsgevonden. Hetgeen is aangevoerd t.a.v. manipulatie van getapte telefoongesprekken levert geen novum op, mede in aanmerking genomen dat in feitelijke aanleg uitvoerig aandacht is besteed aan deze kwestie en dat met het oog daarop door deskundigen onderzoek is gedaan, terwijl de enkele omstandigheid dat verschillende deskundigen onderling niet tot eenzelfde weging van het voorhanden bewijsmateriaal komen, geen grond voor herziening kan vormen.' 

Over de interpretatie van de transcripties: 'De vraag of de voor de bewijsvoering gebruikte transcripties de strekking van het besprokene correct weergeven, is door Hof nadrukkelijk onder ogen gezien en uitvoerig onderzocht. Hetgeen in herziening is aangevoerd wekt geen twijfel aan ’s Hofs oordeel dat vertolkingen die tot het bewijs zijn gebruikt, voldoende betrouwbaar zijn en overeenkomen met strekking van tapgesprekken. Dat door verdediging in herziening naar voren gebrachte deskundigen hebben uiteengezet dat en waarom zij een andere opvatting dan Hof zijn toegedaan, is ontoereikend om als novum te kunnen worden aangemerkt, aangezien zulks geen voldoende concreet aanknopingspunt biedt voor een andere beantwoording van de door Hof reeds ontkennend beantwoorde vraag of vertalingen ondeugdelijk zijn.'

Plus: 'De aangevoerde aanwijzingen voor het bestaan van een heimelijk en onrechtmatig samenwerkingsverband tegen aanvrager tussen Nederlandse politie en Turkse justitiële en politiële autoriteiten (Turks-Nederlandse samenspanning) met als doel het vervalsen van bewijsmateriaal, berusten naar de kern bezien uitsluitend op niet-verifieerbaar bronnenmateriaal.'

De Boudines, Tonnen, Myra's en enkele ex-gevangenisdirecteuren zullen vandaag wel weer moord en brand schreeuwen, en dat allemaal over een man wiens verleden zij nauwelijks kennen. Zij raakten van zijn onschuld overtuigd omdat ze een relatie met de zaak Demmink vermoedden.

En dan doen details er weinig toe. Advocaat-generaal Aben had vorig jaar maar liefst 1700 pagina's nodig om zijn visie toe te lichten, maar de Baybasin-plotters namen niet eens de moeite om het te lezen. Al die feiten, who cares? 

Voor Baybasin zelf is het te hopen dat Nederland (in het algemeen) de levenslange gevangenisstraf zal afschaffen, zoals door het vorige kabinet al eens is overwogen.

Update: 28/8/2018 Ontnemingsmaatregel van ruim 1,5 miljoen euro in zaak Baybaşin in stand laten

Barracuda blijft ook in 2018 op de waakvlam 

15 opmerkingen:

 1. Weer een plotteronderwerp dat voor de normale wereld definitief ter ziele is. Eerst Demmink definitief niet vervolgd en nu Baybasin die alleen nog tussen zes plankjes de gevangenis zal verlaten. Het vijvertje aan plotterwerpen om uit te vissen, wordt langzaamaan steeds een beetje leger.

  De met afstand mooiste episode uit de zaak-Baybasin vond ik wel de stunt met het reclamevliegtuigje, waarmee prof. dr. ir. Bou en sidekick Eric "jee ik mag met het vliegtuigje mee" Donk aandacht voor de zaak-Baybasin wilden vragen maar prompt zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Isoleercel in Vught bewerkstelligden. Hoe lang de goudeerlijke zakenman daar precies heeft gezeten, weet ik niet maar hopelijk wel lang genoeg om de fanatieke vliegeniers zich te laten beseffen hoe fantastisch contraproductief hun actie wel niet was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het zo terug zoek is hij op 26 juli 2016 naar Vught gebracht en al op 10 augustus 2016 naar Rotterdam overgeplaatst. Valt dus wel mee, maar inderdaad een schitterend resultaat voor onze 'activisten'. Aan de andere kant, waarschijnlijk vonden ze het wel mooi, want Baybasin kan hen natuurlijk niets schelen. Het gaat om de aandacht, om het complot etc. Net als Dankbaar niets om de familie Vaatstra geeft.

   Verwijderen
  2. Nou nou De Mink....niet zo negatief!

   De bedoeling was media aandacht en die heeft Baybasin naar aanleiding van de overplaatsing per helikopter ook ruimschoots gekregen. Wat dat betreft missie geslaagd dus!

   Alle hysterie er omheen is natuurlijk grote onzin. Er is netjes een vluchtplan ingeleverd bij de LVNL en daar hebben we ons ook aan gehouden. Ik heb tot op de dag van vandaag verder ook niets meer van de luchtvaartpolitie gehoord.

   https://youtu.be/PYq9QDzW1sY

   Over complotten gesproken Bou had hier verder helemaal niets mee te maken voor alle duidelijkheid! Wellicht heeft ze er wat artikeltjes over geschreven, maar zij was niet actief betrokken bij de organisatie. Jammer dat je te werk gaat op basis van aannames en dit soort onterechte beschuldigingen de wereld in brengt. Had ik van jou niet verwacht!

   De waarheid over de identiteit van de initiatiefnemers en hun motivatie is waarschijnlijk ook te confronterend voor je. Verbazingwekkend is het in ieder geval wel kan ik je vertellen!

   https://www.youtube.com/watch?v=3XTBQq9DUeI

   Misschien heeft deze actie wel precies het beoogde doel bereikt. Bovendien is zo'n helikopter ook nog eens een stuk aangenamer en sneller dan zo'n DJI busje. Wat dat betreft kunnen we in Nederland echt niet klagen over de dienstverlening door de Dienst Luchtvaart van het KLPD!
   ;-)

   #ActieIsReactie #MooiZooitje #Waakzaam&Dienstbaar

   Verwijderen
  3. Je schijnt er nogal wat van te weten Bas!
   ....Wat een stelletje boeven he?!

   Wist je ook dat JDTV zich op verzoek van de familie ook nog even met de zaak ingelaten heeft in een poging een completer beeld van het onderzoek en alles wat daar omheen speelde te geven? Denk je serieus dat dit uit sensatiezucht o.i.d. gedaan is?

   https://youtu.be/93Z-jj1WATw


   https://youtu.be/gMBNp8mxIQE

   #Stakkers

   Verwijderen
  4. Volgens mij weet jij niet hoe streng het regime is in de EBI. Als je daar per helikopter heen wordt gebracht (en dat gaat altijd in beperking, dus geboeid, een verduisterende bril op en bij zowel binnenkomst als vertrek volgt daar altijd een lichamelijke visitatie) dan is 'een stuk aangenamer' niet echt een term die de lading dekt. Zeker voor een trotse Baybasin is zo'n ad-hoc transport van en naar de EBI buitengewoon vernederend.

   En dat allemaal door een paar malloten die vooral aandacht voor zichzelf wilden. Echt, ik heb er met volle teugen van genoten.

   Verwijderen
  5. Toch gek dat je de namen van die personen dan niet kunt noemen. Volgens mij doen ze ook hun best om juist zo min mogelijk gezien te worden. Dat het ze voornamelijk om hun ego ging klopt dus niet echt.

   Ik heb er natuurlijk ook volop van genoten. Het blijft mooi, betaald worden om te mogen vliegen. Mooier kan toch eigenlijk niet. We hebben ruim 3 uur boven Nederland gehangen en dat ziet er natuurlijk altijd mooi uit! Bovendien zat er geen deur in het toestel, zodat ik deze keer wel zelf onder de neus van het toestel kon kijken, dus ik voelde me zo vrij als een vogeltje!

   https://barracudanls.blogspot.nl/2016/07/addendum-baybasin.html

   Zoals je ook in de reacties op het linkje hierboven kunt zien probeer ik nu al een paar jaar uit te leggen dat het mij niet om Baybasin persoonlijk gaat. Ik heb hem wel een keer in de gevangenis ontmoet om mijzelf voor te stellen en hem eens in de ogen te kunnen kijken, maar verder heb ik nooit iets met hem te maken gehad. Het gaat om het principe dat er bewijsmateriaal gemanipuleerd is en ik daar ooit een aflevering van Zembla over heb gezien die ik blijkbaar maar moeilijk kan loslaten. Dat gedoe met de sleepwet nu maakt het er ook niet beter op als je begrijpt wat ik bedoel.

   Uiteraard is het meer dan vervelend als je zo'n visitatie moet ondergaan. Maar ik denk dat Baybasin dit wat dat betreft helaas al vaak genoeg heeft meegemaakt en ondertussen wel wat gewend is, hoe triest het ook is!

   De enigen die aan een status hebben gewerkt, zijn degenen die besloten de heli in te zetten en de overplaatsing daarmee spectaculair en nieuwswaardig te maken. Ik kan me hierover nog altijd serieus verbazen!
   Dankzij de diverse media die er aandacht aan besteden is deze actie echt een stukje geschiedenis geworden. Wat dat betreft ben ik o.a. de gevangenisdirecteur uitermate dankbaar. Zonder zijn initiatief was deze actie, op een slecht bekeken youtube video na, letterlijk voorbij gevlogen en had deze verder geen aandacht gekregen!

   .....toch?

   Verwijderen
  6. @JDTV, zoals ik zei:

   Aan de andere kant, waarschijnlijk vonden ze het wel mooi, want Baybasin kan hen natuurlijk niets schelen. Het gaat om de aandacht, om het complot etc.

   en dan zeg jij:

   (...) probeer ik nu al een paar jaar uit te leggen dat het mij niet om Baybasin persoonlijk gaat. (...) Het gaat om het principe dat er bewijsmateriaal gemanipuleerd is en ik daar ooit een aflevering van Zembla over heb gezien die ik blijkbaar maar moeilijk kan loslaten.

   Inderdaad.

   Verwijderen
  7. Wie er nu precies wel en niet achter deze actie zaten, vind ik niet zo relevant (ik meende me - blijkbaar foutief - te herinneren dat dr. ir. Bou erachter zat). Het gaat om het schoolvoorbeeld van onbezonnen acties van complotters die steevast meer kwaad dan goed doen aan de zaken waar ze voor strijden. Het resultaat van deze actie stond weer eens lijnrecht tegenover het beoogde doel: Baybasin kwam niet vrij maar werd juist achter een nog dikkere celdeur in een nog strakker gevangenisregime geplaatst. Ja, hij zal de actie vast enorm hebben kunnen waarderen - tot het moment dat ik hem dat zelf hoor zeggen, geloof ik er geen reet van. Jij hebt hem blijkbaar ook niet gesproken, anders had je de vierde alinea van de reactie wel anders geformuleerd.

   En het bewijs is niet vervalst. Er zijn gewoon wat mensen die dat heel hard roepen om hun zelfgestookte vuurtje maar smeulend te kunnen houden. Een gedetailleerd rapport van 1700 pagina's dik (dat jij ongetwijfeld niet gelezen hebt) maakt korte metten met alle complottheorieën over vervast bewijs.

   Eind goed, al goed: Baybasin zit de rest van z'n leven achter de tralies en de domme complotters hebben z'n leven nog een extra zure wending weten te geven.

   Verwijderen
 2. https://revolutionaironline.com/hoge-raad-deel-4-de-toga-criminelen-nemen-nu-in-alle-openheid-afstand-van-de-feiten-en-het-recht/ En het KATJE heeft weer centjes nodig blijkbaar:

  STEUN MICHA’S PROJECT ‘SLOOP DE HOGE RAAD’ EN MAAK HIERTOE EEN BEDRAG OVER OP DE REKENING VAN ZIJN STICHTING! * VANAF VANDAAG GELDT IN NEDERLAND DE STAAT VAN MILITAIR BELEG DOOR DE PEDOFIELEN * NIEMAND BINNEN POLITIEK OF MEDIA MAG HIEROVER VRAGEN STELLEN ONDER DREIGING VAN EEN ‘RIBBINKJE’ DAN WEL EEN ‘KARHOFJE’

  Wow. Wat een loser!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee het is een gerichte poging om lopende zaken te ridiculiseren en beladen te maken. Wat dat betreft wel knap want hij doet het gewoon tijdens 'zijn vakantie'!

   #Complot

   Verwijderen
 3. Eind goed, al goed.
  Adèle van der Plas kan het wat rustiger aan gaan doen.
  De vier gepensioneerde gevangenisdirecteuren hadden toch al niets om handen, en de twee Turkse jongens krijgen onderhand ook al bijna AOW.
  En Kat kan vanaf vandaag weer op zoek naar de volgende miljonair, die met de overheid in de clinch ligt, want het geld groeit in Ierland nou eenmaal niet aan de bomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij met zijn 'projectje' whahahahahahahahahaha!

   Verwijderen
  2. Kat gebruikt de 19.000 euro die Rob Scholte niet betaalde gok ik. Of zou hij die echt niet hebben?

   En anders het geld van die Onoverwinnelijke Claimzaak.

   Verwijderen
 4. Dat van het vliegtuigje is pertinent onzin.
  Baybasin was er dol gelukkig mee en heeft dat heel helder en duidelijk laten weten. Zuyderbos wilde al van hem af.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het gaat er trouwens wel ruig aan toe in Ierland.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1980916/pedo-duo-gepakt-door-burgers-en-ondergedompeld-in-cement

  BeantwoordenVerwijderen