vrijdag 22 november 2019

De mond snoeren

Eigenlijk stond al vast dat goudhandelaar Willem Middelkoop de rechtszaak zou verliezen tegen Pepijn van Erp van KloptDatWel. Aanleiding was een niet al te positieve recensie van zijn boek Patronen van Bedrog plus enkele zogenaamd beledigende tweets.

Middelkoop was ooit fotojournalist, maar werd vooral bekend als beurscommentator. Eentje die nog altijd beweert dat hij in 2007 in het boek Als de dollar valt de bankencrisis feilloos heeft voorspeld. Maar Willem gelooft ook maar al te graag dat de Amerikaanse regering achter de aanslagen van 9/11 zat. Daarna werd hij niet meer erg serieus genomen.

Het eerder dit jaar verschenen boekje Patronen van bedrog over de opkomst van de deep state, heeft wat dat betreft niet veel geholpen. Zo bleken Middelkoop en mede-auteur Tim Dollee complete stukken tekst van GlobalResearch.ca en een artikel van Watergate muckraker Carl Bernstein te hebben geplagieerd. Ook konden de heren geen hoax van echt nieuws onderscheiden. Dat krijg je als je googelt, en niet verifieert.

Ook nu weer kon Middelkoop maar geen afscheid nemen van 9/11 complotten. Hij beweert bijvoorbeeld doodleuk dat ‘onomstotelijk wetenschappelijk bewijs’ voor de explosieven-theorie van de Twin Towers werd geleverd. Met een beetje googelen hadden de auteurs kunnen weten dat dit volstrekte apekool is.

De advocaat van Middelkoop hield vol dat van Erp een smaadcampagne tegen zijn cliënt zou voeren. En de Stichting Skepsis, waaraan Van Erp is gelieerd, werd verzocht om er op toe te zien dat 'aan Van Erp niet langer een platform wordt geboden voor zijn onrechtmatige uitlatingen jegens cliënt'.

Zoiets heet dus gewoon: je critici de mond willen snoeren.

De rechter zag dat dus ook zo: 'Afweging van de wederzijdse belangen van de partijen brengt de rechtbank aldus tot het oordeel dat het grondrecht van Van Erp om zich in het openbaar kritisch, informerend, opiniërend en waarschuwend te kunnen uitlaten zwaarder moet wegen dan het grondrecht van Middelkoop op bescherming van zijn eer en goede naam, zodat de uitlatingen van Van Erp niet onrechtmatig zijn.'

Middelkoop is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten (begroot 1.383 euro) van de tegenpartij. Daar komen zijn eigen griffiekosten en advocaatskosten nog bovenop. Barracuda vermoedt dat Middelkoop zijn volledige salaris voor het boek heeft weggeprocedeerd.

Ook in 2019 is Barracuda op de waakvlam  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten