donderdag 30 juni 2022

Forse straffen

The verdict is in. Wouter Raatgever en Joost Knevel, de belangrijkste boegbeelden van het Red Pill Journal, zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen voor onder meer opruiing, bedreiging en smaad aan het adres van premier Mark Rutte, RIVM-directeur Jaap van Dissel, minister Hugo de Jonge en een huisarts in Bodegraven.

Knevel kreeg vijftien maanden cel (waarvan vier voorwaardelijk), Raatgever kreeg een  zwaardere straf van achttien maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk).

De rechter legde hen ook een verbod op online publicatie over deze onderwerpen en deelname aan chatgroepen op. Knevel moet zich laten behandelen voor de paranoïde waanstoornis waar hij volgens deskundigen aan lijdt.

Knevel lijdt volgens het rapport van het Pieter Baan Centrum aan paranoïde waandenken. 'Gegeven de vanuit de paranoïde waanstoornis voortvloeiende - en dus per definitie onwrikbare - denkbeelden die de verdachte heeft over de door hem met naam en toenaam genoemde vermeende aanstichters van het satanisch ritueel misbruik, valt niet te verwachten dat hij hierover op korte of middellange termijn anders gaat denken. Redenerend vanuit de zeer sterke doorwerking van de waanstoornis van de verdachte in de ten laste gelegde smaad kan dus worden aangenomen dat hij, wanneer hij weer deelneemt aan een internetpodium over satanisch ritueel kindermisbruik - binnen het kader van zijn waanstoornis - zal worden getriggerd hierover weer smadelijke uitlatingen te doen.' 

Raatgever wordt een narcistische persoonlijkheidsstoornis toegekend. De deskundigen adviseren om de ten laste gelegde bedreiging en opruiing in licht verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen, omdat de deskundigen niet kunnen onderbouwen dat de agressieve uitlatingen in overgrote mate voortvloeien uit zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Een derde Red Piller dominee Hans De Meyer (57) uit Krimpen aan den IJssel, is veroordeeld tot een celstraf van drie maanden, die hij al in voorarrest heeft gezeten, en een taakstraf van honderd uur.

Bij De Meyer zou sprake zijn geweest van een ongespecificeerde persoonlijkheidsstoornis en een 'onbevestigd vermoeden van AD(H)D'. Kortdurende psychologische diagnostiek en behandeling is door de deskundigen overwogen, maar omdat de verdachte daar niet in een verplicht kader aan wil meewerken en de deskundigen er geen noodzaak in zien gelet op het lage recidiverisico, wordt afgezien van dat advies.

Dat belooft wat voor Micha Kat, die in een cel in Noord-Ierland verblijft in afwachting van zijn overbrenging naar Nederland.

De rechter oordeelde eerder al dat Raatgever, Knevel en Micha Kat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een schadevergoeding van 215.000 euro moeten betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten