woensdag 15 juni 2022

Ongehoord

De NPO wil desinfo omroep Ongehoord Nederland korten op het budget omdat de omroep stelselmatig de journalistieke code heeft geschonden.

ON krijgt jaarlijks ruim 6,3 miljoen euro in vorm van een garantiebudget. Het bedrag van de sanctie kan dus, hoewel Barracuda uiteenlopende cijfers voorbij ziet komen, grofweg oplopen tot 945.000 euro.

Het besluit, waarover nog met de omroep moet worden gesproken, komt na de harde conclusies van de ombudsman voor de publieke omroep, die de ON! omschreef als een doorgeefluik van populisten.

Ongehoord Nederland-omroepbaas Arnold Karskens noemde het voornemen 'een frontale aanval op de persvrijheid in Nederland'. Eerder had Karskens al duidelijk gemaakt zich niet in de conclusies van de ombudsman te kunnen vinden.

Punt is: dit zag je al heel lang aankomen. Het dieptepunt in de aanloop naar de status van aspirantomroep was het ON-programma De Buitenplaats onder redactie van Ybeltje Berckmoes. Waarin spiritistisch medium Robbert van den Broeke een wel heel curieus lijntje met Pim Fortuyn bleek te hebben. Ook werd hydroxychloroquine aangeprezen als geneesmiddel tegen corona en was er een krankjorum interview met Ronald Heister, de man achter de oplichting van de Geboortetrust.

Sindsdien is het niet veel beter geworden. De spoeling van 'ongehoord nieuws' is zo dun dat elke keer weer dezelfde FvD gezichten komen opdraven. Karskens zit er eigenlijk alleen maar bij om een enkele nuance aan te brengen. 

GeenStijl haalde enkele voorbeelden aan van missers van andere publieke omroepen, die geen boete kregen opgelegd, maar zo bont als ON! heeft echt niemand het gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten