zaterdag 2 juni 2018

Kale kip

Begin april kondigde fulltime plotter Martin Vrijland zijn zoveelste vertrek aan. Het aantal betalende lezers wilde maar niet vlotten en Vrijland was al in een tent en caravan gaan wonen om de kosten te beperken. Een opmerking onder het artikeltje van zijn voormalige luis in de pels ('Je voegt niets toe, kunt niet schrijven, hebt geen journalistieke kwaliteiten, richtte veel persoonlijke schade aan bij mensen') was voldoende om het besluit weer in te trekken, ondanks het feit dat de financiële omstandigheden daardoor in het geheel niet zouden veranderen. Plotteren tot je er bij neervalt, moet Vrijland hebben gedacht.

Misschien dat dat vertrek alsnog wordt bespoedigd nu de stichting die Vrijland ooit in het leven heeft geroepen een fikse rekening heeft gekregen voor ongeoorloofd gebruik van ANP foto's op zijn site. Totaal te betalen 3206 euri.

Wat het precies is met de alternatieve media weet Barracuda ook niet, want hoewel er voldoende rechtenvrije foto's op het web zijn te vinden, wordt er volop geroofd. Met als gevolg dat sites als de Sociale Databank kapot worden gemaakt door de - beweren ze zelf - 'Schurkenstaat der Nederlanden'. Er is inmiddels aardig wat jurisprudentie over het ongeoorloofd gebruik van foto's op het web en in bijna alle gevallen moet er gewoon betaald worden. 

Weliswaar beweerde Vrijland dat hij alleen screenshots had gebruikt van foto's die Google had geïndexeerd - als citaat - een foto blijft een foto. Vindt in elk geval de door het ANP ingeschakelde Permission Machine.com. Een beetje googelen leert dat dit een behoorlijk vasthoudende club is die vermoedelijk ieder excuus al eens heeft gehoord, en er geen moeite mee heeft om zelfs de armste kerkrat voor het gerecht te slepen.

De reactie die Vrijland aan Permission Machine stuurde zal dan ook geen enkele indruk maken. Ook een kale kip ('De Stichting Martin Vrijland is niet kapitaalkrachtig en heeft sowieso niet de middelen om foto’s voor de door u genoemde bedragen te kopen') moet gewoon betalen.

De tegenrekening die Vrijland 'bij gratie Gods' voor administratiekosten en de bezwaarschriftkosten presenteerde ('Het heeft mij ongeveer 10 uur gekost om namens de stichting Martin Vrijland aan dit bezwaar te werken') mag dan de lachlust opwekken bij zijn handjevol volgers ('Jij Martin met 365000 jaar aan incarnatie zou met gemak over water kunnen lopen.'), de gebruikelijke procedure van Permission Machine is dan om het bedrag nog verder te verhogen, tot de dood erop volgt.

Inmiddels meldt Vrijland trots dat hij een maas in de wet heeft ontdekt, waardoor roof van ANP foto's gewoon blijft toegestaan. Vrijland is dan wel weer zo slim om deze gouden tip achter een betaalmuur te plaatsen, kennelijk in de hoop om die 3206 euri langs deze weg alsnog af te kunnen lossen.

UPDATE juli 2018: In afwachting van uw spoedige betaling: Rekening Permission Machine gaat naar de deurwaarder.

Barracuda blijft ook in 2018 op de waakvlam 

4 opmerkingen:

 1. Maar heb je ook de hilarische reactie van Vrijland gezien richting het ANP?
  Daarin stelt hij dat fotojournalisten best een boterham mogen verdienen, maar dat hijzelf gratis moet kunnen freeloaden, tenzij er maar eventjes het bestaan van een god en de rechtsgrond van vigerende wetgeving wordt overlegd. En dan schoffeert hij en passant ook nog maar even het kantoorpersoneel van het ANP dat hun koffie uit plastic bekertjes 'lurkt', en zodoende het tarief van die foto's helemaal niet waard is.

  Als klap op de vuurpijl meent hijzelf ook nog maar even zijn tijd in rekening te moeten brengen, alsof een gauwdief die een nachtje op het politiebureau moet doorbrengen recht zou hebben op vergoeding van de hierin geïnvesteerde tijd. De arme sukkel taxeert de waarde van zijn inspanningen dan ook nog eens een keer op 500 euries per uur, terwijl hij in een tent leeft en permanent bij zijn volgers schooit om geld omdat hij geen nagel heeft om aan zijn kont te krabben. Is een betere illustratie denkbaar hoever deze figuur naast de werkelijkheid leeft?
  Hoe zorgelijk is het dan dat hij er altijd nog 103 aanhangers op na houdt?!

  Hoe dan ook; ik kijk alvast weer vol interesse uit naar de verslaggeving over de aankomende dagvaarding.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vrijland is niet goed bij zijn paasei. Waar je een foto ook vandaan trekt, het auteursrecht blijft het auteursrecht. Als je geen toestemming hebt om een foto te gebruiken, moet je gewoon betalen. Dat is terecht ook, de fotografen in kwestie moeten ook eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yep, alle niet terzake doende clichés worden weer gebruikt in Martijn Alberda's verweer. Extra fraai natuurlijk om zich te beroepen op het niet-commerciele karakter van z'n website terwijl ie in hetzelfde artikel zich alweer beklaagt dat ie er niet genoeg inkomen mee verdient. En hartstikke leuk dat ie zich beroept op citaatrecht, maar in de originele brief staat notabene welke andere overtredingen Alberda maakte waarvoor ie op dit moment nog niets hoeft te betalen (geen bronvermelding, ongevraagd modificeren), en die dingen kun je dus nooit verdedigen met een beroep op citaatrecht. Om nog maar niet te spreken over het 'screenshotargument'.

  Het is blijkbaar heel erg moeilijk voor sommige mensen, maar de google image search heeft gewoon een ingebouwde functie om rechtenvrije (en Creative Commons) foto's te vinden; dan moet je nog steeds een beetje oppassen wat er wel/niet mag met een foto, en vooral: of de aanbieder van de foto wel echt de rechtmatige eigenaar is (bij twijfel even mailcontact zoeken, en zorgen dat je de antwoordmail bewaart in het onverhoopt geval van juridisch gezeik), maar de kans dat je op deze manier in problemen komt is dan geminimaliseerd, bv.:
  https://www.google.com/search?q=mark+rutte&tbm=isch&source=lnt&tbs=sur:fm&sa=X&ved=0ahUKEwjTqPP9trnbAhXBKlAKHZ-aDCgQpwUIIA&biw=1463&bih=714&dpr=1.75


  En dát is dus wat een heleboel bloggers/etc doen, en complottertjes zoals de Sociale Databank en Martijn Alberda 'niet nodig' vinden, want ze weten het immers altijd zoveel beter dan anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In het begin van dit blog kwam ik vooral om te grinniken over wat de gekke plotters nu weer bezighield. Maar ik moet zeggen dat het steeds treuriger en persoonlijker wordt. Ook dit weer, zo'n Martin Vrijland (verweest op een camping ergens) is zich alleen maar verder in de nesten aan het werken. Dankbaar is zijn gezin, z'n fortuin en mooie huis kwijt. Met Kat is het nog erger, z'n tandartsrekening online was een nieuw dieptepunt (geen geld voor een wortelkanaalbehandeling moet echt een drama zijn). Het stemt me vooral verdrietig om mensen zo hun leven te zien vergooien/verspillen.

  Daarnaast speelt denk ik mee dat deze aandacht (ook van dit comment van mij), de onderwerpen het idee geeft dat ze met iets belangrijks bezig zijn. Onze aandacht werkt in die zin alleen maar averechts, maar toch blijf ik gefascineerd en kijk ik iedere paar dagen of Barracuda nog iet smeuigs te melden heeft, als een wondje waaraan ik moet krabben.

  BeantwoordenVerwijderen