maandag 20 mei 2024

Missing Link

Wat doe je als je een succesvolle (NPO) podcast over de moord op JFK hebt gemaakt? Dan maak je er nog eentje! Lammert de Bruin kocht voor een onbekend bedrag via eBay een uitgebreid archief van een Amerikaanse privé detective die vijftig jaar onderzoek deed naar de moord en ging daarin samen met Babs Assink en een paar studenten eens flink spitten.  

Al snel kwam er een document boven tafel waarin wordt bevestigd dat Lee Harvey Oswald, de moordenaar van Kennedy, voor de CIA werkte en niet veel later weten beiden de minnares van Lee Harvey Oswald op te sporen. Die vertelt over een geheim overheidsproject waar ze samen aan werkten in de zomer van 1963, waarbij Fidel Castro een dodelijke kanker zou worden toegediend. The Missing Link heet de tweede serie.

De inmiddels tachtigjarige Judyth Vary Baker werd door het duo op sleeptouw genomen in New Orleans - waar ze Oswald zou hebben leren kennen - en daarbij volledig in de watten gelegd.

Nu is die Baker geen onbekende. Ze heeft een boek geschreven over haar avonturen met Oswald en is vaker geïnterviewd. Tegelijkertijd zijn er volop twijfels over haar verklaringen. Dat wisten De Bruin en Assink ook, en het wordt ook wel in een bijzin vermeld, maar zo'n aardige vrouw kan toch onmogelijk liegen?

Het begint er al mee dat het gevonden document dat Lee Harvey Oswald aan de CIA linkt niet erg betrouwbaar is, zoals het duo ook toegeeft, maar dat document is wel de opmaat naar het verhaal van de minnares. Al was het maar om de spanning op te voeren.

Maar: De liefdesbrieven die ze publiceerde aan Lee bleken gericht aan haar latere man Robert Baker, met wie ze in mei 1963 trouwde, kort voor haar romance met Oswald. Bij al die gepubliceerde brieven is de naam van de geadresseerde trouwens weggehaald.

Wat ook niet vermeld wordt: Oswald was in New Orleans nog gewoon getrouwd met zijn Russische vrouw Marina Prusakova, terwijl Baker beweert dat hij geen trouwring droeg toen zij hem in het postkantoor ontmoette.

In 1972 stelde het Office of Security van de CIA intern een lijst samen van alle werknemers die betrokken waren bij Castro-complotten. De lijst vermeldt niet ene Edward William Alton Ochsner, de persoon die volgens Baker een van de Castro-complotten leidde.

Een ander deel van het verhaal van Baker is gebaseerd op nogal wat uitgebreide beweringen en cheques dat ze in dienst was bij de William B. Reilly Coffee Company, hetzelfde bedrijf dat Oswald een paar maanden in dienst had in 1963.

Onderhoudsvoorman Emmet Barbe was de directe superieur van Lee Harvey Oswald en herinnerde zich dat Oswald stil was en nooit sprak tenzij iemand anders een gesprek begon. Judyth Baker verklaart herhaaldelijk met Oswald om te zijn gaan in de Reilly Coffee-fabriek en geen enkele getuige kan dat bevestigen.

De werkzaamheden bij het koffiebedrijf waren volgens Baker een cover up, want inmiddels werkte Oswald in zijn keuken (!) aan een vermeend kankerwapen.

Het verhaal is verder niet erg logisch: Oswald was overtuigd communist en juist pro-Castro. Het verklaart ook het motief om Kennedy te vermoorden. Die had immers een probleem met Cuba en eiste een jaar voor zijn dood de ontmanteling van alle Sovjet-raketbases op Cuba.

Ergens in de postcast vertelt Baker dat de meeste van haar kinderen geen contact meer met haar willen, waarschijnlijk omdat ze haar een fantaste vinden. 

Walt Brown heeft in het boek Judyth Vary Baker - In Her Own Words: Edited ongeveer al haar beweringen ontkracht. Lijkt Barracuda een aparte podcast waard.

1 opmerking:

  1. Het was vast een koopje vergeleken bij de kluisverklaringen van Dhr.Dankbaar

    BeantwoordenVerwijderen