vrijdag 22 april 2022

Losgeraakten

PR-man Ronald Heister heeft zijn bedrijfje Bossmaker uit de lucht gehaald na een niet al te complimenteus artikel in de NRC, waarin hij sowieso al niet genoemd wilde worden.

Barracuda schreef eerder over Heister, een man die zijn volgers adviseerde om hun geboortetrust aan te vragen. Door jezelf autonoom te verklaren, zou je nooit meer boetes hoeven te betalen. Bovendien hoef je je niet meer te houden aan regels en wetten – je zou niet meer vallen onder het Nederlands recht. Daarnaast zit er iets van anderhalve miljoen in je geboortetrust, wat je gewoon kunt claimen.

Bijna achtduizend mensen lieten zich volgens de krant zodanig inspireren, niet alleen door Heister, dat ze daadwerkelijk een juridische brief aan de Belastingdienst stuurden om zichzelf autonoom te verklaren en hun vermogen op te eisen. Terwijl Heister moest toegeven dat dit nergens nog was gelukt.

Wel rekent Heister aardig wat geld voor waardeloze adviezen. Hij vraagt aan de losgeraakten 149 euro voor een ‘diplomatiek’ paspoort, 'gebonden in gelamineerd linnen'.

Dat dit grote nonsens is bleek al in februari uit een rechtszaak, waarin eisers de Trustbelastingdienst hebben verzocht om uitvoering te geven aan hun beneficiaire aanvaarding van hun erfdeel door het ondertekenen en voorzien van een stempel van de algemene volmacht. Daarop liet de Belastingdienst weten dat er niets met hun brief zou worden gedaan.

De rechtbank merkt fijntjes op dat de Trustbelastingdienst geen bestaand bestuursorgaan is en dat de aanspraak berust op een 'arrest' van de Hoge Raad van de Kinderen van 8 december 2020. Dat is echter een niet bestaand rechterlijk college, zoals door eisers op zitting is erkend, maar een particulier initiatief. Dat arrest heeft daarom geen betekenis voor het geldende recht en kan ook geen aanspraken tegenover de overheid in het leven roepen. Er bestaat geen wettelijke regeling over een geboortetrust, zoals eisers die voor ogen hebben. Zij hebben dus ook geen financiële aanspraak van 1,5 miljoen euro.

Daarmee werd iedere grond onder het bestaan van Bossmaker weggetrokken, maar kennelijk had Heister dat nog niet gecommuniceerd naar zijn achterban. Niet verrassend. Heister loog volgens NRC ook een beetje over zijn PR activiteiten. Hij zou volgens zijn website de pr doen voor de Russische energiegigant Gazprom. Dat klopt volgens een woordvoerder van het bedrijf niet. Heister organiseerde slechts eenmalig een bijeenkomst in het kantoor van Gazprom, zegt Bernard van Polanen, toenmalig directeur van Gazprom in Amsterdam. Ook Hans van Breukelen, voormalig keeper van het Nederlands elftal, zegt dat Heister zijn naam misbruikt.

2 opmerkingen:

  1. Maar de site is nog steeds op internet... wanneer gaat die ter ziele?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een blik op de website 'hogeraadvoordekinderen.nl' volstaat om in volstrekte verwarring achter te blijven. Niet te volgen - dat is vast ook de bedoeling.

    BeantwoordenVerwijderen