zondag 1 mei 2022

Teveel tijd

Barracuda stelt zich zo voor dat Vaatstra amateurspeurder en Wim Dankbaar-kloon Pieter Postma iedere zondag klokslag negen uur, terwijl de koffie staat te pruttelen, het requisitoir van het OM tegen Jasper S. voor de honderdste keer overleest om tegenstrijdigheden te ontdekken en aan te tonen dat Jasper volledig onschuldig vastzit.

Daarna stuurt Postma weer een zoveelste mail naar een inmiddels al dan niet gepensioneerde politiefunctionaris of oud-collega (Postma was leidinggevende Strafsector Rechtbank Leeuwarden) waarop hij steevast geen antwoord krijgt, want je moet toch wat met je pensioen.

Onlangs had Postma dan toch beet. Niemand minder dan Jan Vlug, de advocaat van Jasper S., besloot toch maar te reageren, kennelijk in de hoop dat hij daarmee Postma voor eens en voor altijd de mond kon snoeren: 'Het klinkt onaardig, maar u bent een amateur met teveel tijd. Ik hoop dat u een andere invulling kunt geven aan uw pensioen. Met de zaak Vaatstra verdoet u uw tijd en zadelt u mijn client en zijn familie met zeer veel ergernis en verdriet op. Dat denk ik niet alleen: ik weet dat dat zo is.' Daaraan toevoegend dat als Postma mails blijft sturen Vlug hem zal blokkeren.

Vlug legde verder uit dat discrepanties tussen de verklaring van de verdachte en objectieve onderzoeksgegevens niet ongewoon zijn. Verdachten verklaren vaak zodanig dat hun rol kleiner wordt, dat moord doodslag wordt of diefstal heling of verduistering. 'Dat is hun goed recht. Verdachten mogen liegen, zwijgen, draaien en vergeetachtigheid voorwenden zoveel ze willen en dat doen ze dan ook op grote schaal'.

De grote zwakte in de redenatie van Postma, dat weet hij natuurlijk maar al te goed, is dat Jasper S niet alleen een volledige bekentenis heeft afgelegd, maar er ook een sluitende DNA match ligt. Postma: 'Ik heb het NFI vanwege het grote belang meer dan eens indringend gevraagd naar de garantie dat het DNA van “1999” niet omgewisseld kan zijn voor het DNA van Jasper. Uiteindelijk heb ik die garantie niet gekregen. In mijn scenario kan dat ook niet anders.'

Vlug geeft niet het antwoord waarop Postma had gehoopt: 'Niet alleen zijn er vele volledige profielen en geen stukjes DNA aangetroffen, maar ook is (zoals zelden het geval is) duidelijk waar dat DNA uit afkomstig is: bloed, sperma en haar van Jasper. Ook de plaatsen waar al die DNA sporen zijn aangetroffen laten weinig te raden over. Het zijn duidelijk plaatsen die te relateren  zijn aan het misdrijf.'

2 opmerkingen:

  1. Jasper S. heeft geen leven meer als hij vrij komt: Dankbaar en nu ook Postma gaan hem stalken tot en met pogingen om hem aansprakelijk te stellen voor zijn eigen verklaringen. Hij gaat Jan Vlug nog serieus nodig hebben om deze 'heren' uit zijn leven weg te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekkere advocaat die Jan Vlug. Geen enkele getuige opgeroepen. Wat een flut vent.

    BeantwoordenVerwijderen