maandag 29 mei 2023

Plotterkanalen

Op de kijkers van de alternatieve mediakanalen zal het geen indruk hebben gemaakt, die uitzending van Medialogica over Waarheidsstrijders of Complotdenkers? Op voorhand dekte de redactie zich al in door te stellen dat het HUMAN/VPRO programma onafhankelijk is 'volgens de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek en de code van Bordeaux'. Duh!

De uitzending ging over de bedenkelijke journalistiek van De Andere Krant en videokanalen als Blckbx en Café Weltschmerz. Die er absoluut geen moeite mee hebben om onbewezen stellingen als vermeende feiten te presenteren. Want 'complotten bestaan'.

Er zat een aantal aardige onthullingen in: zo blijkt Café Weltschmerz kantoorruimte te 'huren' bij de vermogende vastgoedbaas Peter Poot, die ooit Micha Kat betaalde voor het publiceren van onbewezen beschuldigingen aan het adres van justitiebaas Joris Demmink, die volgens de familie hen zou hebben gedwarsboomd (nul bewijs) bij projecten op Schiphol. Café Weltschmerz heeft geen serieus businessmodel en moet het hebben van bescheiden donaties. Die huur kan domweg niks voorstellen.

De Andere Krant werd opgericht met een startkapitaal van Jan Rijkeboer van fietsenfabrikant Azor die gefrustreerd raakte over coronamaatregelen die ook zijn fabriek troffen.

Geen woord trouwens over vermeende betalingen vanuit Rusland en van een Brabantse bioboer, die online antisemitische complottheorieën verspreidde.

De zelfverklaarde klokkenluider Huig Plug blijkt gered door een half miljoen euro van visserijvorst Diek Parlevliet, zodat hij uit de gevangenis kan blijven en in zijn Katwijkse woning kan blijven.

Medialogica confronteerde de redacties van de kanalen ook nog met het feit dat zij samenspanden met klimaatscepticus Rypke Zeilmaker, die vorig jaar door de politierechter Arnhem-Leeuwarden werd veroordeeld omdat hij als 'Friese Germaan’ klaar was met ’dat Joodse gedweep met zichzelf, hun Jodenstreken’. 

Geconfronteerd met deze woorden toonde oprichter Flavio Pasquino van Blckbx zich eerst onthutst, om vervolgens te laten weten: 'Ik was er niet bij in 40-45'.

Barracuda heeft zo zijn twijfels over de toekomstbestendigheid van deze kanalen, die opkwamen tijdens de coronacrisis, maar nu (om maar eens wat te noemen) de Oekraïne crisis van een andere kant willen belichten. Dat boeit maar een enkeling.

Een dezer dagen meldde Peter Bierhof dat zijn ongecensureerde Facebook alternatief Moral Connect alweer is opgeheven wegens gebrek aan belangstelling. Bierhof heeft het te druk met een verbouwing, honderd keer belangrijker dan de complotten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten