dinsdag 4 juli 2017

Zakenman (2)

Er zijn geen gronden voor herziening van de veroordeling van de in 2002 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin, zo luidt de conclusie van advocaat-generaal Aben. In Zeeland (Berkenbosch) en Den Bosch (Hofstede) zullen de rapen vandaag wel gaar zijn.

Baybasin, die altijd heeft volgehouden onschuldig te zijn, werd onder andere voor medeplegen van moord en meer pogingen tot uitlokking daartoe, gijzeling en drugshandel veroordeeld. Die veroordeling is voor een aanzienlijk deel gebaseerd op telefoongesprekken die door de Nederlandse politie in 1997/1998 zijn getapt.

De advocaat stelt zich op het standpunt dat deze tapgesprekken (in Turkije) zijn gemanipuleerd. Die gesprekken zouden in het kader van een onrechtmatige samenwerking tussen de Turkse en de Nederlandse politie in het strafdossier zijn terechtgekomen. Ook zouden de Nederlandse taptolken de voornamelijk in het Engels en Koerdisch gevoerde telefoongesprekken bedrieglijk hebben vertaald. Dit alles om een veroordeling van Baybasin in Nederland te bewerkstelligen.

De conclusie telt meer dan 1700 pagina’s (!) en bevat een inhoudelijke bespreking van de door de advocaat en door één van de benoemde deskundigen aangedragen aanwijzingen voor manipulatie. Voor hetgeen door de advocaat aanwijzingen voor manipulatie wordt genoemd bestaan volgens Aben telkens technische, onverdachte verklaringen. Voor bedrog bij het vertalen van tapgesprekken bestaan evenmin aanwijzingen.

Daarnaast zijn er geen reële aanwijzingen dat de samenwerking tussen de Nederlandse en de Turkse politie in de strafzaak tegen Baybasin verder is gegaan dan hetgeen steeds door justitie is volgehouden.

Barracuda gaat het rapport later uitgebreid lezen. Samenvatting hier.

1 opmerking:

 1. Zeker, in de afgelopen jaren zijn er door diverse rechtscolleges vonnissen geveld, waarbij de goedwillende, maar niet altijd juridisch geschoolde, burger de wenkbrouwen kon fronsen.
  Ik noem de veroordeling van Volkert van der Graaf (Het was overigens een enkelvoudige moord waarbij een toen gangbare straf werd opgelegd) en enkele "veroordelingen" van lieden die met hun zatte kop een of meerdere personen het leven hebben uitgereden.
  Kortom, voor het vertrouwen in de rechtspraak niet altijd even positief.
  Echter, het jaar 2017 zal de geschiedenis (kunnen) ingaan als het jaar waarin het vertrouwen weer enigszins is hetsteld.
  - De veroordeling in hoger beroep van de "Maseratiman"
  - Het oppakken en vervolgen van die andere zonnekoning Erik Staal
  - De veroordeling van de corrupte douanier en zijn vriendjes hedenochtend
  - Het niet vrijgeven aan de Tokkie-familieleden van de namen van de politieagenten in de zaak Henriquez
  - Het ontslaan van rechtsvervolging van de heer Demmink
  - De diverse veroordelingen van de psychopaat van Overveen, die in hoger beroep/cassatie natuurlijk ook tot niets zullen leiden voor onze Wimp
  - Och ja, en dan hebben we nog onze KK, Krankzinnige Kat
  - En als klap op de vuurpijl hedenochtend het advies van de heer Aben.

  Kortom: Champagne

  En dan is 2017 nog maar pas voor de helft om.

  Zeker, de volslagen idioten zullen niet stoppen met het verspreiden van hun ranzige onzin, maar wellicht kan onze Wimp zich toch niet langer onttrekken aan een psychiatrisch onderzoek, waarna het in de geloten inrichting hem voor langere tijd onmogelijk wordt gemaakt om zijn zieke getreiter van de familie van Marianne voort te zetten.
  En ook Kat moet op zijn hoede zijn voor een uitlevering.
  Tja, en Hofstede. Och, die doet eigenlijk niemand echt kwaad.
  Laat die maar lekker op zijn zolderkamertje voortknutselen aan zijn debielenblogje.

  BeantwoordenVerwijderen