vrijdag 3 februari 2023

Ontslag

Het is over en uit voor Tjeerd Andringa, de docent aan de Universiteit Groningen die een jaar geleden werd geschorst vanwege de complottheorieën die hij in zijn lessen zou hebben verkondigd. De rechter heeft bepaald dat hij mag worden ontslagen.

De RUG vindt dat zijn manier van lesgeven niet strookt met de academische normen van de universiteit.

Andringa kwam door zijn eigen studenten ten val. Aanleiding voor de commotie rond Andringa was een artikel in universiteitsblad Ukrant, begin vorig jaar. Het blad sprak met meerdere studenten die bij de docent het vak 'Systems View on Life' volgden. Dat vak gaat over 'kritisch denken'.

Niks mis mee, natuurlijk, maar Andringa verkondigde geen controversiële meningen om ze tegen het licht te houden, maar omdat hij er zelf heilig in geloofde.

Hij raakte, zoals zovelen, verzeild in het de fabeltjesfuik van de complottheorieën. Die interesseerden hem al voordat hij werd aangenomen, zo blijkt uit een oud interview bij The Corbett Report.

In interviews beaamde Andringa dat inlichtingendiensten ‘hoogstwaarschijnlijk’ seksfeestjes met kinderen organiseerden om nieuwe leden te werven voor een kakistocratie. Andringa geloofde ook niet in het ‘officiële’ verhaal van de aanval op New York op 11 september 2001. Hij zegt dat overheden wel vaker hun eigen bevolking aanvallen om zo hun burgers bang en volgzaam te maken.

Zijn eigen universiteitskrant schreef: 'Weet je nog die keer dat je je studenten de opdracht gaf aan te geven hoe betrouwbaar bepaalde bronnen waren? En je ze een laag cijfer gaf als ze het lef hadden om bronnen zoals CNN, de New York Times, en de BBC betrouwbaarder te vinden dan van die met Wordart opgeleukte websites over chemtrails?'

Geen van die onderwerpen was ook nog eens zijn expertise, want gespecialiseerd akoestiek en geluidswaarneming.

Het zal Barracuda niets verbazen als de complotprofessor binnenkort weer opduikt bij dwarse videoblogjes als De Blauwe Tijger. O wacht, daar is hij al eens geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten