zondag 22 oktober 2023

Antivax wetenschap

Nepnieuwssite Ninefornews bracht het nieuws wederom met chocoladeletters: Wereldwijd schandaal in de maak: tientallen miljarden stukjes DNA in IEDERE dosis. Zoals altijd weer ontleend aan een tweet van een van de FvD kopstukken, die het weer eens had gelezen in - waar anders? - De Andere Krant.

De Amerikaanse 'wetenschapper' Kevin McKernan bracht volgens Ninefornews afgelopen april een 'schok teweeg' toen hij concludeerde dat de mRNA-vaccins meer DNA-deeltjes bevatten dan de regelgevende instanties toestaan. Intussen hebben zouden drie andere onderzoekers onafhankelijk van elkaar ontelbare DNA-deeltjes hebben gevonden in Pfizer-vaccins. Hierdoor zou het risico op integratie in het menselijk genoom toenemen en kunnen DNA-deeltjes bijdragen aan hartstilstanden, auto-immuunproblemen en kanker.

We kennen onze antivaxxers inmiddels: ongeveer iedereen die een coronaprik neemt gaat onherroepelijk meteen dood. Er hoeft maar ergens een voetballer neer te vallen op de grasmat, of Willem Engel weet feilloos de oorzaak aan te wijzen.

Om te beginnen is de auteur van het artikel in De Andere Krant een oude bekende in kwakzalversland: Toine de Graaf. Die zich weer baseerde op een zogenoemde pre-print die de auteur nergens gepubliceerd krijgt, want niet 'peer reviewed'. De Andere Krant haalt arts David Van Deinse aan. 'Mag niet gepubliceerd worden. De commissie nepnieuws bestaande uit onkundigen zal dit desinformatie noemen.' Dat zal het dan ook wel zijn.

Het is even zoeken, want ongeveer iedere antivaxsite reproduceerde dit verhaal, maar het 'wereldwijde schandaal' blijkt een storm in een glas water.

Ten eerste bleek de aanstichter van het nieuws Kevin McKernan, een voormalig onderzoeksdirecteur bij MIT's Human Genome Project die nu Medicinal Genomics runt, een bedrijf uit Massachusetts dat DNA-testkits en ander laboratoriummateriaal verkoopt aan cannabisbedrijven, ook al te hebben beweerd dat vaccins ontwikkeld voor COVID-19 een kankerverwekkend virus-DNA dat wordt aangetroffen bij apen.

Dat blijkt niet te kloppen. De auteur is kennelijk op het verkeerde spoor gezet vanwege  preklinische dierprovocatiestudies met resusapen; Geen enkel deel van het vaccin  maakt echter gebruik van groene apen, laat staan dat het vaccin apen-DNA bevat.  

Het verhaal van duizenden stukjes DNA komt van bioloog Phillip Buckhaults van de Universiteit van South Carolina die afgelopen maand voor een Amerikaans staatspanel verscheen om zijn onderzoek naar boodschapper-RNA (mRNA) Covid-19-vaccins toe te lichten. Hoewel, onderzoek? Buckhaults citeerde geen enkel onderzoek dat zijn beweringen ondersteunt, maar haalde het bovengenoemde preprint-paper aan.  Buckhaults heeft zijn opmerkingen inmiddels afgezwakt. Hij acht de kans op complicaties zeer gering. 'Deze vaccins hebben veel levens gered. Veel meer dan het aantal mensen dat medische problemen heeft ondervonden na het vaccin. Dus over het algemeen waren deze vaccins een overwinning.'

De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna verschillen van traditionele vaccins doordat ze instructies bevatten voor cellen om coronavirus-spike-eiwitten te maken, waardoor een immuunrespons wordt geactiveerd. Covid-19 mRNA-vaccins bevatten echter geen DNA. Maar dat is natuurlijk niet wat antivaxxers willen horen.

Diverse experts hebben inmiddels uitgelegd waarom de beweringen van Buckhaults cs medische apekool zijn. Een uitgebreid technisch achtergrondartikel vind je hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten