zaterdag 13 februari 2021

Wensdenkers

Kijk aan, de door QAnon reeds honderd keer vooruitgeschoven The Storm komt er echt aan. Op 4 maart namelijk, wanneer Donald Trump gewoon weer in het Witte Huis zit. Vraag alleen niet hoe, want een beetje QAnon volgeling moet zo langzamerhand wel weten dat er weer niets van terecht zal komen. Al was het maar omdat de logica achter de nieuwste voorspelling volkomen stupide is.

Het aantal valse profeten op het interwebs is zo langzamerhand niet meer te tellen. En ook al slaan ze plank tig keer mis, ze komen er elke keer mee weg. Het gaat erom dat wat je zegt niet per definitie de waarheid is, maar uitdraagt wat je volgelingen graag willen horen. De voorspelling is dus niets anders dan een wens die als feit wordt gepresenteerd.

Een mooi voorbeeld is het clubje Nederlandse copycats dat zich rond de Britse profeet Charlie Ward heeft verzameld, oud-havenarbeider Wim Visscher en zelfbenoemde lifestyle coach Peter Bierhof uit Groningen. Mannen die overduidelijk niets te doen hebben en de hele dag met elkaar in gesprek zijn.  

Visscher begon enkele jaren geleden een WordPress blogje over complotten, later herdoopt tot The Dutch Q, en noemt zich tegenwoordig Dutch Digger News. Beide mannen herkauwen niets anders dan wat ze op buitenlandse complotbloggen lezen, en doen intussen net alsof je het allemaal zelf bedacht hebben. Onderzoek doen, heet dat dan ook nog. Vooral Bierhof is een lichtgewicht die absoluut niets te melden heeft.

Ward, die in Marbella woont, is recent fenomeen aan het plotterfirmament. Hij begon kort na de start van de corona-pandemie bizarre QAnon theorieën te verspreiden via zijn YouTube kanaal. Op Twitter wordt hij een con man en grifter genoemd, want geen enkele voorspelling komt uit. Barracuda heeft Ward letterlijk horen zeggen dat Joe Biden wel een body double moet zijn.

Barracuda begrijpt overigens wel waarom Ward dit soort klunzen met hun onbeholpen Engels graag zich heen verzamelt. Ze hangen bijna letterlijk aan zijn lippen.  

Maar zelfs Bierhof moet tegenwoordig terugkomen op de zoveelste mislukte voorspelling van Ward, zoals de melding dat de Amerikaanse (linkse) zenders zouden worden overgenomen door Trump en zijn patriotten. Dan verzint Bierhof maar weer dat Ward kennelijk is opgeofferd door de ultieme schaakmeester Trump. Toch gelooft Peter dat de Joe Biden die nu in het Witte Huis zit 'niet dezelfde man' is. Je moet toch wat om je stompzinnige complotten nog enigszins geloofwaardig te maken.

Erg grappig is dat Bierhof op zijn eigen kanaal de letter Q niet durft uit te spreken, bang dat YouTube hem offline haalt.

Het duurde trouwens niet lang voordat Micha Kat zich aan dit praatclubje opdrong, toch vooral vanwege het vooruitzicht om een groot publiek te bereiken, maar toen Ward niet op zijn avances inging, deugde uiteraard niets meer van Ward en zijn volgelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten