donderdag 29 april 2021

Pappenheimers

Volgens Niburu heeft het overgrote deel van mensen die in de VS of Engeland met COVID in het ziekenhuis zijn terechtkomen minimaal twee coronavaccinaties ontvangen. Daarmee suggererend dat alle coronamaatregelen grote onzin zijn. 'Het lijkt er dan ook op dat de vaccins, in plaats van je te beschermen, de ziekte covid-19 veroorzaken.' Dat gelooft Niburu al sinds de pandemie uitbrak, dus is de conclusie dan ook: 'De oplossing hiervoor hebben ze (...) ook al bedacht en die is: nog meer vaccineren.' 

We kennen de googelende pappenheimers van Niburu inmiddels. Niet zelden worden berichten uit hun context gelicht of moedwillig fout geciteerd. Zo ook nu weer.

Eerst maar eens de context: de vaccinaties zijn in veel landen nog maar net op gang gekomen. Ze bieden niet meteen bescherming. Ook wanneer immuniteit in het lichaam is opgebouwd is er nog steeds kans op een infectie. De vaccins halen wel de scherpe kantjes er van af, je wordt dus niet heel ernstig ziek.

Zogeheten breakthough infecties komen echter voor. Een Amerikaanse studie laat zien dat van 36.000 gevaccineerde zorgverleners in de VS slechts 1 procent ziek is geworden. Een nog grotere studie spreekt van 0,01 procent van gevaccineerden.

Niburu heeft de conclusies ontleend aan een Brits rapport, net als andere desinformanten waarop het wappieblog zich baseert. Maar kennelijk niet begrepen dat het helemaal niet gaat om actuele cijfers, doch projecties voor wanneer de maatregelen in het VK worden versoepeld. Reuters legt het goed uit: Het model voorspelt (algemene) sterfgevallen bij oudere, gevaccineerde personen omdat ze de hoogste prikopname en het grootste gezondheidsrisico hadden. Het rapport verduidelijkt: 'Dit (modelleren) is niet het gevolg van het feit dat vaccins niet effectief zijn, maar alleen dat de opname zo hoog is'.

In de toelichting even verderop: 'This shows that most deaths and admissions in a post-Roadmap resurgence are in people who have received two vaccine doses, even without vaccine protection waning or a variant emerging that escapes vaccines. This is because vaccine uptake has been so high in the oldest age groups (modelled here at 95% in the over 50-year olds).'

Dat had de wakkere Niburu vorsers kunnen weten als ze het hele rapport van begin tot eind hadden gelezen. De samenstellers verwachten een opleving van het virus als de restricties worden losgelaten, maar niet in de omvang die we eerder zagen.  

Nog mooier is dat wat je toch al verkeerd begrijpt, ook nog eens lui toepast op de VS. Noem het een soort van wensdenken.

4 opmerkingen:

  1. "Opname" is hier niet zo'n duidelijke vertaling. "Uptake" betekent in deze context het accepteren van / ingaan op een uitnodiging om gevaccineerd te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niburu baseert zich niet op aannames, maar op feiten https://rumble.com/vftpdz-dr.-harvey-risch-60-of-new-covid-patients-have-been-vaccinated.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Los van het feit dat Niburu zich baseert op het genoemde rapport, klopt er niks van het aangehaalde interview

      https://www.politifact.com/factchecks/2021/apr/29/viral-image/no-vaccinated-people-dont-make-60-new-covid-19-cas/

      Verwijderen
    2. Risch’s claim, which appears to be anecdotal, does not line up with what data shows about COVID-19 cases among those who have been vaccinated.

      The CDC reported that as of April 20, 2021, more than 87 million people in the country have been fully vaccinated. Out of that number, 7,157 breakthrough cases, or cases in which a person gets sick with a disease after vaccination, were reported.

      Verwijderen