woensdag 19 januari 2022

Fakkeldreiger

Fakkeldreiger Max van den Berg en zijn secondant Eline van ’t Noordende krijgen resp. een half jaar en vier maanden gevangenisstraf voor de bedreigingen van Sigrid Kaag. Ook komt er een gebiedsverbod voor de plekken waar het duo geweest. Daarnaast krijgen ze een contactverbod met Kaag andere leden van het kabinet en met voorzitter Van Dissel van het OMT.

Het werd een behoorlijke lange zitting, waarin Max en Eline gaandeweg van elkaar afdreven. Eline herhaalde (kennelijk op advies van haar advocaten) dat ze niet achter zijn acties staat, maar de officier van justitie toonde heel wat videofragmenten waaruit het tegendeel bleek. Max toonde blijkens het verslag van Saskia Belleman niet veel spijt. Hij leek zich steeds meer op te knopen.

Hij zag het als een grote verrijking dat iemand die fakkel had meegenomen. Het was in het begin heel heftig vuur, 'dat hebben we wat kleiner gemaakt met een plas water'.

Volgens Max is het algemeen bekend dat Kaag lid is van het World Economic Forum. En die zit achter de pandemie. 'Ze zijn uit op de vernietiging van de mensheid'.

Eline vertelde de politie dat het een lichtjesoptocht zou worden en dat ze door de straat van Kaag zouden gaan. Ze zegt dat ze spijt heeft dat ze niet stopte met filmen. 'Achteraf had ik de stopknop moeten indrukken. Ik heb er spijt van. Ik sta er niet achter om bij politici langs te gaan.'

Kaag zegt in oorlogsgebieden te hebben gewoond, maar nog nooit zo bang te zijn geweest als nu. Waarop Max reageerde: 'Ik woon zelf in een oorlogsgebied. Door haar.'

Max zei bereid te zijn om te sterven voor Nederland. 'Ik ben bereid om alles, maar dan ook alles te doen. Al het politiegeweld te trotseren om verder te komen. Hoe meer onrecht, hoe gemotiveerder ik ben.'

Hij zei dat er een moment komt dat hij overgaat op grof geweld, in reactie op geweld van agenten tegen zijn vrienden.  Uit zelfverdediging.

Het duo meldde zich vorig jaar ook al eens bij een sociëteit in Den Haag, waar Joris Demmink (die weer) vaak zou komen, om daar een burgerarrest voor te bereiden. Demmink deed aangifte van smaad en laster.

We leerden ook dat Max een rommeltje van zijn leven maakt. Hij woonde tot voor kort bij zijn vader, maar die heeft hem op straat gesmeten nadat hij minister De Jonge thuis wilde opzoeken. Hij lijdt aan schizofrenie en ontspoort af en toe door drugsgebruik.

De zus van Eline meldde zich vorig jaar bij de politie en zei dat ze vreesde dat Eline radicaliseerde. Eline reageerde dat ze al vijf jaar geen contact meer heeft met haar zus. De vriend bij wie Eline van 't N. gaat intrekken heeft een stevig strafblad met geweldsfeiten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten