donderdag 15 oktober 2020

Blaasbalg

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt voor complottheorieën en desinformatie over het coronavirus. Radicale complotdenkers bedreigen politici, journalisten en agenten.

Toegegeven: het is maar een klein onderdeeltje in het donderdag gepubliceerde dreigingsbeeld, waarin de Jihadistische beweging als vanouds weer een belangrijke rol speelt, maar de Nationaal Coördinator vindt het toch van belang.

Een deel van de verschillende groepen en individuen vindt elkaar in het afwijzen van de overheid of overheidsbeleid, constateert de NCTV. 'Dit gebeurt niet zozeer vanuit ideologische motieven, maar vanwege gevoelens van onrechtvaardigheid, groot onbehagen of een andere werkelijkheidsbeleving. Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen, kunnen hun denkbeelden bevestigd zien in complottheorieën en desinformatie.'

Sociale media spelen daarbij een faciliterende en mobiliserende rol en fungeren als een soort blaasbalg. Behalve de relatief brede, gemêleerde activistische bovenlaag, bestaat er een radicale onderstroom met soms extremistische gedragingen, zoals het belagen van journalisten en politici of het intimideren van politiemensen.

Medewerkers op de wagens van de NOS hebben de laatste tijd steeds vaker last van intimidatie en bedreigingen, zegt Journaal hoofdredacteur Gelauff: 'Opgestoken middelvingers, scheldpartijen, en op de snelweg gaan mensen vlak voor de wagens vol op hun rem staan.'

Nu moet Barracuda toch vooral heel hard lachen om het volk dat reaguurt onder de video's van Micha Kat op YouTube, waar totaal verwarde figuren stellen dat ongeveer alle regeringsleiders zijn gekloond dan wel stiekem zijn vermoord, doch er zal er maar eentje tussen zitten die de daad bij het woord voegt. Veel gekkies roepen op tot geweld, onder wie Wouter Raatgever, die niemand in het bijzonder lijkt te vertegenwoordigen, maar zich als een soort coronagoeroe ziet.

Knuffelbeer Willem Engel van Viruswaarheid mag intussen tien dagen Den Haag niet meer in na een onaangekondigd protest op het Plein in Den Haag. Je vraagt je af waarom Engel nog protesteert. Die bagatelliseerde het virus toen het relatief rustig aan het front was, maar nu het aantal besmettingen explodeert, blijft er van zijn verhaal weinig meer over.

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is triest dat die idioten terrein lijken te winnen. In mijn TL zie ik vaker berichten over dat 'corona' niet bestaat en dat Trump en Poetin strijders zijn van onze vrijheid. Ja en dan zie je nog een keer die dwazen en de charlatan Willem Engerd. Yep, laten we knuffelen alles vergeten en doen alsof we gek zijn. Corona? Nooit van gehoord! Vandaar dat de servers van de supermarkt plat liggen omdat we weer gaan hamsteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, nee, dat zal YT héél leuk vinden van Kat. Tijdens een BAN nogmaals een kanaaltje oprichten om nog meer te schelden en te tieren.

    BeantwoordenVerwijderen