woensdag 21 oktober 2020

Fix de fuik

Lange Frans is zijn YouTube kanaal kwijtgeraakt, inclusief de muziekvideo's waarmee hij mogelijk nog een zakcentje verdiende. En dat deed zeer, moest de rapper toegeven.

YouTube treedt sinds kort harder op tegen video's die complottheorieën verspreiden en oproepen tot geweld. Onlangs zagen we Lange Frans nog met de knotsgekke Janet Ossebaard en de minstens even ontspoorde Sven Hulleman. Zelden heeft Barracuda zoveel tenenkrommend nepnieuws voorbij zien komen.

Lange Frans ziet een verband, maar YouTube ontkent dat, met de uitzending van Zondag met Lubach van afgelopen zondag. Die was gewijd aan nepnieuws en complottheorieën.

Het plotterkippenhok was, nogal voorspelbaar, in alle staten na die uitzending, temeer daar Lubach overigens terecht sprak over een 'fabeltjesfuik', waarin mensen al snel tuimelen als ze hun informatie alleen van sociale media halen. Dan krijgen ze dankzij algoritmen steeds vaker informatie te zien die aansluit op hun interesses. Voeg daar een echokamer van geloofsgenoten aan toe en kennelijk verdwijnt elk vermogen om feiten van onzin te onderscheiden.

Misschien vanwege corona dook de rapper de afgelopen maanden steeds dieper in het konijnenhol van complottheorieën, waarbij opviel dat hij geen enkele afstand tot de materie kon bewaren. Op een uitzondering na: Micha Kat. Die zeurde weken achtereen om door Lange Frans geïnterviewd te worden, maar die was uiteindelijk niet in beweging te krijgen.

Lange Frans heeft al laten weten dat zijn videopodcast via andere kanalen te horen zal zijn, maar alternatieven als Bitchute hebben een minder groot bereik. Laat staan de algoritmen om de populariteit te versterken.

Lubachs omroep Fix de fuik zou intussen door sociale media ter harte moeten worden genomen. Niet door kanalen op te heffen. Wel door algoritmen zo aan te passen dat het gedachtegoed van een fanatiek smaldeel van het internet niet automatisch komt bovendrijven wanneer zoektermen worden ingetikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten