zaterdag 24 oktober 2020

Sanne

In de NTR-serie Danny op Straat ging het onlangs over complotdenkers, en in het bijzonder QAnon aanhangers. Danny Ghosen probeerde, demonstratief met mondkapje om, een gesprek aan te gaan met enkele demonstranten op straat, maar werd nogal agressief bejegend.

Iemand die hem wel rustig te woord wilde staan was Sanne Burger, in tegenstelling tot veel QAnon types een warme en sympathieke verschijning met een hondje in haar armen.

Maar als ze begint te spreken, hoor je geen zelfstandig denkende kritische burger, doch een soort Bhagwan aanhangster.

Ze behoort tot het groeiende legertje in Nederland dat alleen al dit jaar zo’n 40.000 berichten over QAnon rondpompte op Facebook, met ruim een half miljoen likes, shares en comments tot gevolg.

Premier Rutte en minister De Jonge zouden volgens Sanne worden aangestuurd door een kleine wereldwijde elite of cabal. Waarin Bill Gates, de kwade genius achter de coronaplandemie, niet eens in de top zit.

Ze denkt ook dat er dertien families aan de top staan in de wereld, in totaal zo’n driehonderd man. Die sturen banken en overheden aan. Zelfs de Tweede Wereldoorlog werd in scène gezet door bankiers die daar goed geld aan verdienden. Staat allemaal op internet.

Maaike Bos had er bij Trouw ook al moeite mee: ‘Onderzoek doen’ betekent tegenwoordig urenlang doorklikken op sociale media en vermoedens bevestigd zien naarmate ze meer worden gedeeld. Connecting the dots, noemt zij het. Ja, zo kan ik ook verbanden bedenken tussen de droogte in mijn tuin, de prijs van pindakaas en welja, corona.'

Wie dan kijkt naar haar achtergrond kan ook nauwelijks meer verbaasd zijn: ze verdient haar geld met Thai massage, Taotraining en Qigong. Daar is niks mis mee, maar het zijn wel voornamelijk softies die het gedachtegoed QAnon gretig omarmen. Niet omdat het waar is, maar omdat het in hun ogen logisch klinkt.

Zelfs over het waarom van de modus operandi van QAnon, waarbij vage puzzelstukjes genaamd QDrops de wereld ingestuurd worden die door aanhangers eindeloos worden geïnterpreteerd, worden geen vragen gesteld. Misschien is die codering wel het beste bewijs voor de QAnon hoax, want altijd voor meerdere uitleg vatbaar.

Dat QAnon gewoon bedacht zou kunnen zijn door fanatieke Trump aanhangers die hun Democratische opponenten het liefst uitmaken voor pedofielen en Trump afschilderen als De Verlosser, komt niet bij Sanne op.

Evenmin het feit dat Trump zijn successen maar al te graag aan de grote klok hangt, doch je hem maar niet hoort over de vermeende bevrijding van misbruikte kinderen uit ondergrondse bunkers, waarover QAnon aanhangers maar niet uitgesproken raken. Of dat Trump ooit bevriend was met de roemruchte Jeffrey Epstein, volgens Sanne een van de uitvoerders van de cabal.

Toch is het mogelijk om uit het QAnon konijnenhol te ontsnappen. Er zijn namelijk QAnon gelovers die echt onderzoek doen en tot inzicht komen dat het een grote onzin is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten