woensdag 9 december 2020

Arrestatie (2)

Zolang hij verbleef in Belast, Dublin of een of ander pittoresk Iers dorp, in hostels en op Airbnb adresjes, had Micha Kat niet zoveel te vrezen van justitie in Nederland. Weliswaar was hij in Nederland onherroepelijk veroordeeld tot ruim zes maanden gevangenisstraf wegens laster en bedreiging, er werd geen jacht op hem gemaakt.

Tot vorige week. Dinsdag vertelde Kat bij de EO Weesdeweerstand, ten minste voor zover hij niet telkens werd onderbroken door dominee Hans Meyer, wat hem is overkomen, de kijkers met tal van vragen achterlatend.

Kat liep niet bij een toevallige paspoortcontrole tegen de lamp, zoals Barracuda vermoedde, maar de politie kwam hem in de vroege ochtend in Belfast halen. De deur van zijn appartement werd opengebroken. In de politiecel werd volgens Kat meteen overleg gevoerd met een Nederlandse rechter, die al klaar zat. 

We horen Kat niet over de directe aanleiding voor de aanhouding, en dus ook niet of het iets triviaals geweest kan zijn als de inschrijving op een bepaald adres of dat een ijverige onderzoeksrechter achterstanden aan het wegwerken is geweest (de gekkies van Niburu zien natuurlijk weer een verband met de inauguratie van Joe Biden).

Kat werd uiteindelijk vervoerd naar een gevangenis in Lisburn even buiten Belfast, die hij na het betalen van 1000 pond door een vriendin mocht verlaten. Komende vrijdag mag een Ierse rechter beoordelen of de uitlevering aan alle voorwaarden voldoet. Het lot van Kat ligt in handen van een Ierse advocaat die hij kreeg toegewezen.

Zelf vermoedt Kat dat hij vrijdag niet meteen in de boeien wordt geslagen en op het vliegtuig naar Nederland wordt gezet. Ook zou er nog beroep mogelijk zijn. Maar Kat bereidt zich al wel voor op een verblijf in een Nederlandse cel, waar hij 'ongetwijfeld wordt vermoord'.

1 opmerking:

  1. De gebeurtenissen in het plotseling toch nog woelige leven van Micha Kat volgen elkaar nu in rap tempo op.

    Komende vrijdag om 14:00 uur is er een pro-formazitting in Belfast over het uitleveringsverzoek.

    Vanochtend gaf Micha op Twitter aan wat minder te gaan posten "omdat hij het zo druk heeft". Dat soort berichten hoorden we eerder, meestal vlak voor of vlak na rechterlijke uitspraken. Micha nam dan altijd even een pauze van een paar dagen. Er gebeurde dan altijd hetzelfde: Micha dook na die pauze plotseling op in een ander land. Ierland, IJsland, Engeland, Italië, Litouwen: de reizen naar deze landen werden allemaal vooraf gegaan door de mededeling dat Micha "een pauze nam" of iets dergelijks.

    Dat geluid horen we nu dus weer. Ik vermoed dus dat Micha ook voor deze zitting (voor hem de belangrijkste in jaren) gaat proberen om het Ierse eiland af te komen. Het verlies van de duizend pond borgsom zal hij er wel voor over hebben, te meer omdat die (deels) door zijn vriendin is betaald. Mogelijk probeert Micha naar Curitiba in Brazilië te vluchten: zijn vriendin heeft daar een woning.

    Maar dat Micha een vlucht uit (Noord-)Ierland aan het beramen is, is iets wat voor mij vast staat. Want hoe onvoorspelbaar en onbetrouwbaar Kat ook is, van één ding kun je altijd op aan: hij weet altijd weer te verrassen en zijn eigen lijdensweg nog wat te verlengen.

    BeantwoordenVerwijderen