donderdag 17 december 2020

Cojonaspook

De potten- en pannendemonstratie tijdens de toespraak van premier Rutte was maandag tot in de huiskamer te horen. De demonstranten kregen zelfs een eervolle vermelding: 'Corona is geen onschuldige griep, zoals sommigen hierbuiten denken'.

Twee demonstranten werden aangehouden: een persoon zou zich schuldig hebben gemaakt aan belediging, een tweede betoger werd gearresteerd omdat hij na een politiebevel weigerde te vertrekken.

De aanhangers zijn, te oordelen naar oproepen via Telegram, toch vooral QAnon wappies, want menig berichtje wordt afgesloten met 'WWG1WGA' oftewel 'where we go one, we go all', een leus van de uit de VS overgewaaide complottheorie.

Toch was het een weinig coherent clubje dat in Den Haag stond te demonstreren. Barracuda miste eerlijk gezegd de inmiddels ontslagen wiskundeleraar Erik Groenendijk, die zich nog dagelijks heel erg loopt op te winden via Facebook, of de kennelijk moegestreden Willem Engel.

In het AD werden Laura Hos en Duncan Robles in het zonnetje gezet. Hun Facebookplatform RT Dutch, dat stelt ‘alternatief internationaal nieuws’ te brengen, is op zijn best mild kritisch te noemen. Het duo maakt zelfs een nuchtere indruk.

Dit in tegenstelling tot ReVrouwLutie die ‘zichzelf losgemaakt heeft van de (subliminale) programmering die bepaalde krachten al eeuwenlang op de mensheid loslaten om te kunnen verdelen, beheersen en controleren’. Type: viswijf met ring door de neus, muts op en immer een sigaret scheef in de mond. Alleenstaand moeder (vriend allang weggevlucht?) met eigen auto.

ReVrouwLutie (daar is vast over nagedacht) is een oude bekende. Ze heet eigenlijk Debbie Beekwielder en sinds kort zelfs Irhuia Deb Beek, want soeverein mens.

Debbie draait al wat jaartjes mee in het alternatieve circuit. Ze werd jaren geleden al afgeschilderd door de immer mopperende Nico van den Ham als staatstrol toen ze een volksbond had opgericht waarmee ze kruistochten wilde organiseren tegen het systeem. Nooit meer iets van gehoord natuurlijk.

'Wij hebben Debbie leren kennen als iemand die altijd haar geld vergeten was,' schreef Van den Ham. 'Geld vergeten of niet, Debbie ging altijd mee als de, meest in armoede verkerende, demonstranten na afloop eens ergens een drankje gingen drinken. Debbie ging er dan gewoon bij zitten en vertelde dat ze geen geld bij zich had. Altijd was er dan wel iemand, of waren er meerderen, die Debie dan wat aanboden. Debbie bestelde dan, zo 'bescheiden als zij is', bijvoorbeeld een Irish coffee van €5,95,- die zij dan zo snel mogelijk naar binnen spoelde voor het geval er weer een rondje werd gegeven.'

En daar bleef het kennelijk niet bij. Beekwielder heeft tijdens het ontruimen van de woning van Van den Ham in Amsterdam jaren her 'veel levensmiddelen en huishoudartikelen van Nico gestolen'.

Debbie is tegenwoordig vooral burgerjournalist met een eigengemaakte perskaart die een hekel heeft aan volgzame schaapjes en aanbidders van het cojonaspook. Qua storytelling is Debbie een regelrechte ramp. De verslaggeving blijft inhoudelijk steken in vermoeiende sfeerimpressies van demonstraties en aanhoudend gemopper over vrijheidsbeperking, als een grammofoonplaat die eindeloos in een groef blijft hangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten