donderdag 7 januari 2021

QAnon-sjamaan

Onder de Trump mob die gisteren het Capitool bestormde bevond zich ook een half naakte, getatoeëerde man met een bontmuts en hoorntjes op zijn hoofd. Onmiskenbaar Jake Angeli, oftewel de QAnon-sjamaan.

Barracuda zag gisteren bij de uit de hand gelopen Trump rally eerlijk gezegd maar weinig QAnon vlaggen, maar uit diverse berichten blijkt dat de gelovers alom aanwezig waren.

Angeli komt uit Arizona en werkte daar onder meer als acteur, voice-over en zanger. Sinds 2019 schreeuwt hij op divers demonstraties de meest krankzinnige complottheorieën bij elkaar. Op een Trump-bijeenkomst in Phoenix in februari 2020 droeg hij een bord bij zich met de tekst ‘Q sent me'. Het geheimzinnige orakel heeft trouwens sinds de overwinning van Biden in november niets meer van zich laten horen.

De door politie neergeschoten Ashli Babbitt omarmde ook complottheorieën, waaronder die van QAnon. Babbitt diende veertien jaar bij de luchtmacht, maar is sindsdien mentaal aardig uit de rails gelopen. Ze was een prominente verspreider van de berichten van Lin Wood.

De man die zich liet fotograferen achter het bureau van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heet Richard Barnett alias Bigo. Hij moest met traangas naar buiten worden gewerkt.

Ook Jason Tankersley, hoofd van de Maryland Skinheads en neonazi, drong het Capitool binnen, net als vertegenwoordigers van de ultrarechtse Proud Boys. Hun leider Enrique Tarrio was maandag na aankomst in Washington al opgepakt omdat hij is aangeklaagd voor vandalisme.

Trump moet wellicht aangenaam verrast zijn geweest toen zijn fanatieke fanclub aan de deur van het Capitool rammelde, maar dit uitschot van complotgekkies en extremisten is natuurlijk dodelijk voor een tweede termijn in 2024, mocht Trump die nog ambiëren. Het chaotische en gewelddadige einde van zijn presidentschap zal zeker zijn sporen nalaten binnen de Republikeinse Partij. Die de nuchtere vicepresident Pence maar zo snel mogelijk als hun volgende presidentskandidaat naar voren kunnen schuiven. 

UPDATE: Trump ineens ‘woedend’ over bestorming Capitool. FBI gaat patriots opsporen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten