zondag 24 juli 2022

Generaal Flynn

Zo'n duizend demonstranten hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam verzameld na een oproep van Nederland in Verzet, die vorige week een wereldwijd protest aankondigde om onder meer boeren, vissers en truckers te steunen.

Maar het meest opmerkelijke was toch wel de 'videotoespraak' van de Amerikaanse oud-generaal Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van oud-president Donald Trump, die steun uitsprak aan Nederlandse boeren.

Ineens stond het boerenprotest dus in het teken van de QAnon gekkies, want die droegen Flynn telkens op handen. De man kreeg onder de QAnon wappies een bijna mythische status. Hij zou ons van de corona hoax bevrijden, Trump met een groot leger terug in het Witte Huis plaatsen en zou een lijst hebben met alle hooggeplaatste kindermisbruikers, onder wie ongetwijfeld heel veel Democraten. Niet dat die lijst ooit boven water is gekomen.

Helaas ligt het allemaal anders. In november werd Flynn, samen met vijf andere voormalige topadviseurs, nog gedagvaard door de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar onderzoekt. Flynn had voorafgaand aan zijn aantreden tegen vicepresident Mike Pence gelogen over ontmoetingen met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten tijdens de verkiezingscampagne van Trump. Ook besprak hij in telefoongesprekken met ambassadeur Sergej Kisljak over de Amerikaanse sancties tegen Rusland, die nu juist waren afgekondigd door Barack Obama wegens inmenging tijdens de presidentsverkiezingen.

Het probleem: er is geen Nederlandse boer die ooit van die Flynn heeft gehoord. Er was dan ook geen boerenorganisatie betrokken bij de demo. Die was dan ook weer eens georganiseerd door Michel Reijinga, die de afgelopen twee jaar vooral bekend werd als organisator van demonstraties tegen het coronabeleid van het Nederlandse kabinet. Toch vooral omdat hij als horeca-ondernemer failliet is gegaan.

De fascinatie voor de generaal zegt meer over Reijinga, die ongetwijfeld een enorme Trump aanhanger is. Hij  maakt er geen geheim van dat hij liefst had gezien dat Pim Fortuyn het land regeerde, maar Wilders en Baudet krijgen ook een ‘like’. Geen partijen die ook maar iets hebben met boeren, al kaapt Baudet het boerenverzet graag voor eigen gewin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten