zondag 11 december 2022

Putsch

Het was een staatsgreep waar alleen snorfietser Gideon van Meijeren van droomde: de krankzinnige putsch van de Duitse Prins Heinrich Reuss, die zichzelf als keizer zag en de banden met Rusland wilde herstellen.

Reuss werd woensdagochtend samen met 24 andere rechts-extremistische Reichsbürger gearresteerd voor het beramen van een gewelddadige coup. Meer dan 3.000 agenten vielen in alle vroegte 150 huizen, kantoren en opslagplaatsen binnen in elf van de 16 deelstaten.

Vrijwel het gehele schaduwkabinet dat de Prins had samengesteld bleek gevuld met complotdenkers. Een rechter uit Berlijn, Birgit Malsack-Winkemann, had minister van Defensie moeten worden. Van 2017 tot 2021 zat zij in de Bondsdag namens de radicaal rechtse Alternative für Deutschland (AfD). Ze zou aanhanger zijn van QAnon.

Aan het hoofd van de militaire tak stond volgens de procureur-generaal de 69-jarige oud-militair Rüdiger von Pescatore. Die had had een 'staf' om zich heen verzameld van ongeveer acht mensen. De groep probeerde volgens justitie in het leger en bij de politie mensen te rekruteren voor het schaduwleger.

De Duitse veiligheidsdienst beschrijft in haar jaarlijkse rapportage dat Reichsbürger vaak in de problemen komen omdat ze weigeren belastingen te betalen. Schulden stapelen zich op en mensen raken soms verstrikt in criminele activiteiten.

De Duitse politie had eerder dit jaar al invallen gedaan in 25 woningen van leden van de Reichsbürger-beweging. Ze worden onder meer verdacht van het vervalsen van paspoorten en rijbewijzen.

Onduidelijk is nog wanneer Reuss de coup hadden willen uitvoeren. Sommigen wilden wachten tot na de dood van Koningin Elizabeth. De afgelopen weken drong aan aantal verdachten nadrukkelijker aan tot actie, wat mogelijk het ingrijpen heeft doen versnellen. 

De militaire tak wilde de Bondsdag aanvallen en parlementsleden gijzelen. Ook moest het stroomnet plat worden gelegd, zodat er chaos zou ontstaan. In die chaos hoopten de Reichsbürger zich zou aansluiten bij de opstand.

Maar met amper 21.000 aanhangers leek zo'n putsch natuurlijk op voorhand tot mislukken gedoemd. Alsof weldenkende Duitse burgers zomaar zouden instemmen met een regering die uit volslagen malloten bestaat en Duitsland op een nieuw Keizerrijk zit te wachten.

Gideon zal zijn inspiratie nu uit een ander vaatje moeten tappen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten