dinsdag 27 december 2022

Ritueel misbruik

Er zijn geen bewijzen dat er in georganiseerd verband kinderen op een rituele of satanische wijze worden misbruikt. Dat constateert op de valreep van 2022 de commissie-Hendriks die dit op verzoek van de Tweede Kamer onderzocht.

Een uitzending van het VPRO-programma Argos uit juni 2020 vormde de aanleiding voor het onderzoek. In het radioprogramma spraken verschillende slachtoffers over ernstig seksueel misbruik en martelingen. Ook het offeren van baby’s werd genoemd. De politie heeft aanvullend opsporingsonderzoek gedaan en stelde vast dat in de door Argos besproken zaken, geen bewijzen waren van georganiseerd seksueel ritueel misbruik.

Barracuda plaatst wel vraagtekens bij de stelligheid waarmee de commissie onder leiding van de Amsterdamse hoogleraar Jan Hendriks tot zijn conclusies komt. Dit soort zaken is immers lastig te onderzoeken. De commissie heeft geen toegang gekregen tot de data die Argos verzamelde. Er zijn ook enkele belangenbehartigers van slachtoffers benaderd, die ervoor kozen om niet met de Commissie samen te werken.

Wie wel wilde meewerken was Marlies van Muiswinkel, de moeder van Lisa, aan wie Argos al in 2018 aandacht heeft besteed. Haar dochter zou ritueel zijn misbruikt en een kind hebben gebaard dat overigens nooit is gevonden. 

Van Muiswinkel beschuldigde haar ex-man die zou hebben samengespannen met hoge functionarissen. Ook de onvermijdelijke Joris Demmink dook weer op als een van de vermeende daders. Ter bewijs daarvan overlegde de moeder tekeningen waarin haar dochter de naam Demmink heeft opgeschreven. Juist gespeld ook nog. Daar haakt Barracuda toch echt af. Het is alleen maar het bewijs dat de moeder iets te stevig op het kind heeft ingepraat. Een beetje misbruiker gaat toch echt niet zijn volledige naam aan slachtoffers onthullen.

Van Muiswinkel maakte uiteindelijk de fout door met Huig Plug in zee te gaan, de ontspoorde klokkenluider (oud-gevangenbewaarder) die vanwege opruiing en laster al diverse keren achter de tralies heeft gezeten. Met megafoon heeft Plug buurtbewoners gewaarschuwd voor de vader en zijn nieuwe vriendin, een raadsvrouw uit Leiden. Die landsadvocaat inschakelde om deze verbale terreur te stoppen. Dat leidde tot een gebiedsverbod en beslag op de woning van Plug die inmiddels geveild zou zijn. Plug begon ook driftig te zwaaien met een door Van Muiswinkel aangereikte prijslijst van kinderverkrachters, wat gewoon een of ander Exact sjabloon bleek te zijn met veelvuldig gebruikte IT termen als 'kind' en 'ouders'. Nooit rechtgezet door Plug.

De Stichting Lisa Tegen Georganiseerd Kindermisbruik van Van Muiswinkel leverde het meeste commentaar op de conclusies, die ook in het rapport zijn weergegeven. En de toon daarvan is weer eens veel te stellig.

Het is ‘onomstreden’ dat georganiseerd en gewelddadig misbruik van minderjarigen bestaat, nuanceert de commissie. Op welke schaal het voorkomt is moeilijk in te schatten. Minder overtuigd is de commissie van bestaan van netwerken die zich toeleggen op het ritueel of satanisch misbruik van kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten