vrijdag 1 oktober 2021

Heftige wappieweek

Het was weer een buitengewoon heftig wappieweekje, dat begon met het Utrechtse weigerrestaurant Waku Waku, dat dicht moest omdat ze tegen de coronapas zijn. Na gedwongen sluiting kreeg het restaurant bijval van een vijftigtal kleurrijke types die de wacht hielden voor het gesloten eethuis. De een met een handpop in de vorm van een kraai. De ander verkleed als soldaat, met baret en camouflagejas. Daartussen fladderden 'hippieachtige types, notoire figuren uit extreemrechtse hoek én dyslectische antifa’s die een bord omhooghielden waarop stond: ‘Nooit meer facsisme’'.

Het restaurant had blijkbaar niet geluisterd naar Youri Plate, die Waku en collega's had willen adviseren om boetes in de rechtbank aan te vechten aangezien Nederland geen grondwet zou hebben (vraag niet naar de logica). Zijn horecacampagne met Wim Visscher en oud-Ajax voetballer Bryan Roy liep al volledig in de soep, maar nu blijkt dat horeca-ondernemers helemaal geen behoefte hebben aan zijn adviezen, spuugt Plate ze keihard uit.

Bryan Roy (leeft van de overwaarde van zijn huis) werd intussen door de politierechter in Den Haag bij verstek veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken voor bedreiging van Mark Rutte via sociale media. De officier van justitie had een gevangenisstraf van tien weken geëist, waarvan vier weken voorwaardelijk. Roy verdween prompt van Twitter, maar is daar inmiddels teruggekeerd.

Ook niet lekker ging het met de 53-jarige Wouter Raatgever van Red Pill Journal (herinnert u zich deze nog?), die sinds juni een celstraf van negen maanden uitzit voor opruiing en bedreiging van Jaap van Dissel van het RIVM. Hij werd afgelopen week opnieuw voorgeleid vanwege nieuwe verdenkingen die aan het licht zijn gekomen tijdens een vervolgonderzoek.

Op 3 december is er een regiezitting waar Raatgever met Red Pill-kompaan Joost Knevel moeten verschijnen, samen met Hans Meyer uit Krimpen aan den IJssel die in video’s Jaap van Dissel, coronaminister Hugo de Jonge en een huisarts bedreigde. Het OM hoopt dat voor die tijd ook Micha Kat, die momenteel vastzit in een cel in Noord-Ierland, aan Nederland wordt uitgeleverd.

Een ander drama speelde zich af rond transformatiecoach Daniëlle Stotijn en de Groninger Peter 'Dus dat...' Bierhof, beiden Q Anon-gelovigen. De hele zomer bereidden zij hun achterban voor op de komst van een internationaal platform, al is het Barracuda nooit echt duidelijk geworden hoe dat er uit had moeten zien of waartoe het moest dienen.

Tussen alle vage mededelingen door bleek al wel dat samenwerken met anderen moeizaam was. Bierhof werkte zelf ook nog aan een 24/7 wappie radiostation, ook weer zo'n project waarvan het potentiële bereik ongetwijfeld danig wordt overschat.

De deadline van 20 september werd al niet meer gehaald en eerder deze week kwam het duo tekst en uitleg geven in een video. Dat wil zeggen: negen minuten lang stond het huilen Stotijn nader dan het lachen, en zat Bierhof er verslagen bij, maar uitleg kwam er niet. Er mocht nog niks gezegd worden, en het was ook beter even niets te zeggen. Maar het platform komt er niet meer - kennelijk net niet wakker genoeg om de juiste partners te selecteren - en Stotijn moest tot overmaat van ramp ook nog haar net verschenen boek Brug naar de 5e dimensie uit de handel halen vanwege een of andere 'fout' waar ook al niet meer mocht worden gesproken. Over het radiostation horen we Bierhof ook al niet meer. 

De week eindigde met Willem Engel, die zijn rechtszaak tegen de nieuws- en opiniesite Joop heeft verloren. Engel wilde Joop (van BNN VARA) aanklagen voor drie benamingen die hij als smaad ziet: corona ontkenner, sekteleider en viruswaanzinnige. De bestreden aanduidingen worden in de context van het geheel niet als excessief beoordeeld.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten