maandag 11 oktober 2021

Verbannen Bataven

Telegram Messenger is helaas geen veilige haven meer voor complotdenkers.

In opdracht van het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft de politie maandag de kanalen Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws op de online berichtendienst Telegram afgesloten. In de groepen werden bedreigingen en opruiingen tegen publieke gezagsdragers gedeeld, zo laat het OM weten.

De Bataafse waren de belangrijkste supportkanalen van Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever, de drie musketiers van het Red Pill Journal. Ze zitten nu allen vast, maar hun aanhangers zetten de virtuele strijd voort. Zo kwamen er regelmatig nieuws over Raatgever en Knevel vanuit de gevangenis naar buiten. De kanalen hadden op het moment van afsluiten meer dan 13.000 leden.

Volgens het OM zouden er op een nieuw kanaal video's geplaatst gaan worden met 'bedreigende, opruiende en lasterlijke inhoud'. Daarover had de voorzieningsrechter in Den Haag eerder al geoordeeld dat ze 'verboden inhoud' bevatten.

Het aangekondigde nieuwe kanaal is door de eigenaar vrijdagavond al vrijwillig verwijderd. De Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws zijn niet offline gehaald, maar de rechter-commissaris heeft vrijdag toestemming gegeven om de kanalen af te sluiten, leden kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen.

De grote vraag is: heeft Telegram hieraan vrijwillig meegewerkt, of heeft het OM de accounts van de moderatoren gewoon gekraakt en zelf ingegrepen? Telegram is immers het platform waar de moderatie op een laag pitje staat.

De verstotelingen hebben inmiddels alweer een nieuwe groep Verbannen Bataven opgericht. Dit keer echter met het Zwaard van Damocles boven hun hoofd. Het OM zal ongetwijfeld meelezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten