zondag 31 oktober 2021

Malaise

Malaise bij de alternatieve media. Afgelopen week waren Max von Kreyfelt (Weltschmerz), Flavio Pasquino (BlckBx) en Tom Zwitser (Blauwe Tijger) voor het eerst samen te zien in een studio om hun straatje schoon te vegen naar aanleiding van de ophef rond de Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie 2020 van Pieter (Pedro voor intimi) Kuit.

De belangrijkste publicatie van de commissie was een 'ontluisterend boek' waarin de verklaringen zouden zijn opgenomen van tachtig agenten over de impact die de coronamaatregelen hebben op hun werk en hun contact met burgers en collega’s. De Blauwe Tijger had het rapport uitgebracht, maar ondanks herhaaldelijk en dringend navragen bij Kuit bleek 'niemand, ook wij niet, toegang te kunnen krijgen tot de vermeende opnames van deze politieverhoren.' Ook de vermeende notarisverklaring werd niet overlegd. Sterker nog: de naam van de notaris moest ook geheim blijven.

Om aan alle ophef een eind te maken publiceerde Kuit op 18 oktober een aangetekende brief aan minister Grapperhaus. Die moest de beëdigde notarisverklaring waarin vermeld staat dat de verklaringen van de agenten op echtheid berusten in ontvangst te nemen en eventueel openbaar maken. Het nam de onrust niet weg. In tegendeel.

Woensdag kwam Kuit met een verklaring dat het merendeel van de agenten op 27 november alsnog naar buiten komen. Dat gaat gebeuren in een niet nader genoemd zaaltje te Urk (waar anders?). Misschien anticipeerde Kuit stiekem al op de nieuwe coronamaatregelen waardoor het evenement straks mooi weer kan worden afgeblazen.

Tussendoor zag Kuit ook nog kans om de complotkanalen bij zijn val te betrekken. Die wilden hem aanvankelijk maar al te graag een podium bieden, maar Kuit verzon iedere keer weer een reden om daaraan niet mee te werken. En omdat de kopstukken van de videokanalen nu gezamenlijk naar buiten zijn getreden zal de commissie naar eigen zeggen dan ook volledig stoppen met het geven van interviews, ook aan alternatieve media. Dat is onder de geziene omstandigheden wel zo handig.

Von Kreyfelt, Pasquino en Zwitser laten in de video nog wel de mogelijkheid open dat de agenten te Urk met naam en toenaam naar buiten treden. Het toont onmiskenbaar aan waarom het zo fout is gelopen: ze willen zo graag geloven wat ze willen geloven dat pas na publicatie om bewijs wordt gevraagd.

En het wemelde toch al van flinke smetten op het blazoen: Weltschmerz die onlangs excuses moest aanbieden omdat ze dachten dat RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde (29) aan de coronaprik was overleden (in werkelijkheid: kanker) en een reeds opgenomen video moesten afkeuren waarin Wim Visscher, Youri Plate en Bryan Roy de meest warrige onzin over de coronamaatregelen verkondigden. En Blauwe Tijger, die de volstrekt loze beschuldigingen Huig Plug van hun site moesten verwijderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten