zaterdag 16 oktober 2021

Niets is wat het lijkt

Pieter Kuit en zijn dochter Jade zijn de drijvende krachten achter de oktober 2020 opgerichte Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie 2020. Die werd gelanceerd naar aanleiding van de steeds strengere en vrijheidsbeperkende regels die de regering doorvoerde in de strijd tegen corona. Mooie titel, maar toch vooral gebakken lucht.

Kuit is zo’n 15 jaar huwelijks- en uitvaartpastor. Op zijn site huwelijksinzegening.nl meldt hij huwelijken in te zegenen voor 'iedereen die niet in de kerk kan of wil trouwen. Sommigen beleven niet zozeer een ‘God’, maar meer een ‘iets’ of een ‘hogere macht’. Beleef het gerust zoals het voor jou/jullie goed voelt.' Je moet toch ergens je geld mee verdienen.

Barracuda zag Kuit al eens voorbijkomen in een stekelige discussie met journalisten. Dan ging het erover dat de media zijn werk niet goed deden, dus deed Pieter het maar.

De belangrijkste publicatie van de commissie was een ontluisterend boek waarin de verklaringen zijn opgenomen van tachtig agenten over de impact die de coronamaatregelen hebben op hun werk en hun contact met burgers en collega’s.

Maar niets is wat het lijkt. Kuit ligt sinds deze week onder vuur. Hij zou onder meer hebben gesjoemeld met titels voor zijn naam. Een zegsman van de onderwijsinspectie stelt donderdag desgevraagd een melding over mogelijke titelfraude door Kuit te hebben ontvangen.

De BPOC2020 beweerde een rechtszaak tegen de Nederlandse regering bij het Internationaal Strafhof te hebben aangespannen. Ook dat blijkt ook niet te kloppen. Het Internationaal Strafhof ként de BPOC2020 niet eens.

Kuit reageerde ontstemd op de kritiek. 'Internettrollen proberen ons belachelijk te maken en te dehumaniseren. Dat geeft ons stress.'

Maar toen moest de klapper nog komen. Zijn uitgeverij De Blauwe Tijger doorbreekt de stilte over het agentenboek. 'Ondanks herhaaldelijk en dringend navragen bij Pieter Kuit bleek niemand, ook wij niet, toegang te kunnen krijgen tot de vermeende opnames van deze politieverhoren. Niemand van de BPOC, behalve dhr. Kuit, kent de video’s van de 80 agenten in dit rapport.'

Er is geen notariële verklaring gekomen. De BPOC heeft vier aanbiedingen voor een presentatie afgewezen. Bij verschillende betrokkenen uit de politiewereld zijn zelfs grote twijfels gerezen. 'De Blauwe Tijger is een professioneel mediabedrijf en kan niet langer zwijgen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten